Skocz do zawartości
IGNORED

Kształt pokoju audio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jestem na etapie projektowania domu u architekta i chcę przeznaczyć na pokój odsłuchowy ok 30m2 w zalecanych proporcjach 1:1.6:1.56. Lubię przy muzyce zasypiać i rozważam rozszerzenie tego pokoju o kilka metrów w kształcie litery L na aneks sypialniany za winklem. Czy popsuje to akustykę? Zastanawiam się, czy mogę to spokojnie zrobić, czy może jednak lepiej przykleić do tego pokoju sobie sypialnię w osobnym pomieszczeniu. W pokoju na pewno będzie też skos - macie jakieś przemyślenia również w tym temacie?

Dzięki za rady!

Edytowane przez Karister
https://www.audiostereo.pl/topic/156296-kszta%C5%82t-pokoju-audio/

Mimo wszystko jedno pomieszczenie bardziej do mnie przemawia. Miałbym w nim wszystkie doczesne przyjemności (audio i gaming) wraz z sypialnią. A co sądzisz o ścianie przesuwnej? Na przykład coś takiego:

przesuwne-sciany.jpg

Dobra do zamykania otwartej kuchni, jesli jest nie uprzatnieta. Goscie nie widza balaganu A jak gotujesz, to zapachy nie roznosza sie po calym mieszkaniu.

Wielkie dzięki za tą jakże merytoryczną odpowiedź. Bardzo mi pomogła i wytłumaczyła wszelkie zagadnienia związane z akustyką w przypadku różnych konfiguracji pokoju.

Edytowane przez Karister

oczekujesz wytlumaczenia wszystkich zagadnien akustyki w jednej odpowiedzi?

Odpowiedz byla w pelni powazna i merytoryczna (na kuchniach tez sie znam)

PS
jesli jedno pomieszczenie do ciebie przemawia, to po co pytasz o dwa?

Tak - oczekiwałem zgrubnej odpowiedzi, czy jest możliwość uzyskania czegoś sensownego w ten sposób, czy nie, aby rozważyć kilka opcji. Da się napisać kilka zdań, na co zwracać uwagę i czego unikać. Zapewne w przypadku ściany przesuwnej ma znaczenie jej grubość, masa i materiał. Tego bym się spodziewał po kimś obeznanym w temacie z tak pokaźną liczbą punktów. Bez zaskoczenia stwierdzam, że poziom tego forum przez ostatnią dekadę się nie zmienił - w moim odczucia odpowiedź była w pełni buraczana i prześmiewcza. Nie wiem, na ilu rzeczach się znasz, ale kierując się obserwacjami z tego wątku, jest to jedynie utrudnianie korzystania z forum. Umówiłem się już na współpracę z firmą od akustyki. Także pozdrawiam i żegnam.

Edytowane przez Karister
3 godziny temu, Karister napisał:

Tak - oczekiwałem zgrubnej odpowiedzi, czy jest możliwość uzyskania czegoś sensownego w ten sposób, czy nie, aby rozważyć kilka opcji

Umówiłem się już na współpracę z firmą od akustyki. Także pozdrawiam i żegnam.

Czyli jednak Xajas Ci pomógł - zmusił cię do poszukania profesjonalnych akustyków co pewnie na dobre Ci koniec końców wyjdzie 🙂

Ale serio to nie da się w krótkim wpisie nawet zgrubnie tego ogarnąć bo akustyka to taka wredna dziedzina gdzie nie tylko parametry fizyczne mają znaczenie ale też sposoby zamocowania i interakcje z zastanymi obiektami. Tego nie da się opisać tak jakbyś oczekiwał że np. Ważne żeby ścianka była gruba ze szkła… To trzeba pomierzyć i dopiero po pomiarach coś kombinować i liczyć.

Nie, nie pomógł - szanujmy się. Do takiej firmy i tak bym poszedł. Jak trzeba mierzyć i nie da się nic napisać z góry, to właśnie taką informację można dać. Jak ktoś nie ma jakiejkolwiek woli napisania czegoś sensownego - lepiej nie pisać nic. Głupawe śmieszki to nie mój styl - sorry. 

Edytowane przez Karister

Pytales co o tym sadze?

"... A co sądzisz o ścianie przesuwnej? Na przykład coś takiego..."

Napisalem ci, co o tym sadze i na co sie to nadaje

Jesli nie jestes w stanie zniesc rzetelnych szczerych odpowiedzi, albo takich, ktore nie potwierdzaja tego, "co do ciebie przemawia", to nie stawiaj pytan

Edytowane przez xajas
W dniu 20.08.2021 o 11:59, Karister napisał:

Cześć,

Jestem na etapie projektowania domu u architekta i chcę przeznaczyć na pokój odsłuchowy ok 30m2 w zalecanych proporcjach 1:1.6:1.56

zaczynasz na powaznie a potem piszesz o adaptacji pokoju w kształcie litery L

rozumiem ze nie chce sie poczytac tykko che sie gotowca

nigdy tu jeszcze nie widziałem aby ktos coś rozsadnego z tym wymuslił

jedyny pozytek z takich watków to zgłoszenie sie na PW " firmy "która zawsze bedzie pomocna na szczescie

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

2 godziny temu, Karister napisał:

Nie, nie pomógł - szanujmy się. Do takiej firmy i tak bym poszedł….

Hmmm … To po co w ogóle pytałeś na forum gdzie udzielają się głównie hobbyści?

Zakładałem, że na forum hobbystów znajdzie się ktoś, kto stwierdzi, że się da, albo się nie da lub warto zadbać o to i tamto, aby skonfrontować kilka opinii. Ewentualnie - że nikt nie napisze nic. Tymczasem w pytaniu o akustykę znajduję żarciki na temat zapachu obiadu. Sorry - nie trafiają do mnie. Jeśli to jest rzetelna porada, pozwolę sobie dodać do ignorowanych. Firmie od akustyki udało się w normalny sposób opisać, jakie są możliwe konsekwencje takiego wyboru. Znalazłem też sporo opracowań i dyskusji na zagranicznych forach, więc temat do zamknięcia.

Edytowane przez Karister
1 godzinę temu, Karister napisał:

Tymczasem w pytaniu o akustykę znajduję żarciki na temat zapachu obiadu. Sorry - nie trafiają do mnie. 

To nie byly zarciki. To bylo na powaznie. Jak smazysz rybe w otwartej kuchni, to czujesz ja w calym domu. A jesli zasuniesz takie drzwi, to mozesz ten problem wyeliminowac. Jak nie znasz sie na gotowaniu, to nie trafia to do ciebie.

Ale takie drzwi nie dzialaja w przypadku adaptacji akustycznej.

Edytowane przez xajas
8 godzin temu, Karister napisał:

Firmie od akustyki udało się w normalny sposób opisać, jakie są możliwe konsekwencje takiego wyboru. Znalazłem też sporo opracowań i dyskusji na zagranicznych forach, więc temat do zamknięcia.

To super.

Tylko coś mi tu nie gra .. w sobotę wieczorem Xajas dał ci, może i niezbyt pomocną i nie na temat, odpowiedź na trochę nieprecyzyjnie zadane pytanie, a w niedzielę około południa dostałeś odpowiedź z opisem z profesjonalnej firmy akustycznej?  

To nie jest tak że się nie da, L kształtne pomieszczenie też da się zrobić i też da się dobrać mu optymalne proporcje, ale wtedy nie można patrzeć na obszar bolta albo inne rzeczy znalezione w Internecie bo to po prostu nie działa dla takiego przypadku. Musi to policzyć akustyk. L kształtny pokój spełniający różne funkcje - też da się zrobić tak, żeby był do wszystkiego i dodatkowo do odsłuchu, ale trzeba ogarnąć dwa warunki:

1. nie blokować akustykowi połowy rozwiązań które proponuje i być elastycznym, bo jak np. zaraz się okaże że nieeeee, w tym rogu pułapka basowa to nieeee, sufitu akustycznego też nie zrobię, tylna ściana - kanapa musi stać tu i tu i nie ma żadnego ruchu, to temat zablokowany. Profesjonalny czy nie, akustyk nic nie zrobi

2. mieć świadomość tego, że L kształtny pokój jeśli ma dobrze grać i wyglądać, to będzie kosztował 3-5x więcej niż podobnie grający pokój dedykowany. W dedykowanym mając budżet 15-25 tys. zł można zrobić cuda, w niededykowanym, w dodatku pewnie 3x większym niż ten dedykowany - 20-30 tys. zł często nie wystarczy żeby to zrobić dobrze i ładnie.

A ścianka przesuwna to słaby pomysł, bo nie da się przewidzieć jej wpływu na akustykę pokoju, odizoluje raczej głównie wizualnie... i tu @xajas w sumie miał rację

3 godziny temu, avilla napisał:

Tylko coś mi tu nie gra .. w sobotę wieczorem Xajas dał ci, może i niezbyt pomocną i nie na temat, odpowiedź na trochę nieprecyzyjnie zadane pytanie, a w niedzielę około południa dostałeś odpowiedź z opisem z profesjonalnej firmy akustycznej?  

Tak jak pisałem - mam zwyczaj konfrontować kilka opinii i sugestii, bo nie zakładam niczyjej nieomylności. Jak najbardziej cenię doświadczenie innych osób, ale każdy może się pomylić. Z firmą od akustyki również rozmawiałem w piątek rano.

1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał:

A ścianka przesuwna to słaby pomysł, bo nie da się przewidzieć jej wpływu na akustykę pokoju, odizoluje raczej głównie wizualnie... i tu @xajas w sumie miał rację

Być może. Znalazłem też osobę zadowoloną z takiego rozwiązania. Jedna jaskółka wiosny nie czyni, więc nawet jeśli nie ma szansy to zadziałać - sposób wypowiedzi Xajasa nie pozwala mi traktować jego wypowiedzi poważnie. Dlatego po trzeciej próbie nawiązania komunikacji pozwoliłem sobie tego użytkownika dodać do ignorowanych.

1 godzinę temu, Bartek Chojnacki napisał:

To nie jest tak że się nie da, L kształtne pomieszczenie też da się zrobić i też da się dobrać mu optymalne proporcje, ale wtedy nie można patrzeć na obszar bolta albo inne rzeczy znalezione w Internecie bo to po prostu nie działa dla takiego przypadku. Musi to policzyć akustyk. L kształtny pokój spełniający różne funkcje - też da się zrobić tak, żeby był do wszystkiego i dodatkowo do odsłuchu, ale trzeba ogarnąć dwa warunki:

1. nie blokować akustykowi połowy rozwiązań które proponuje i być elastycznym, bo jak np. zaraz się okaże że nieeeee, w tym rogu pułapka basowa to nieeee, sufitu akustycznego też nie zrobię, tylna ściana - kanapa musi stać tu i tu i nie ma żadnego ruchu, to temat zablokowany. Profesjonalny czy nie, akustyk nic nie zrobi

2. mieć świadomość tego, że L kształtny pokój jeśli ma dobrze grać i wyglądać, to będzie kosztował 3-5x więcej niż podobnie grający pokój dedykowany. W dedykowanym mając budżet 15-25 tys. zł można zrobić cuda, w niededykowanym, w dodatku pewnie 3x większym niż ten dedykowany - 20-30 tys. zł często nie wystarczy żeby to zrobić dobrze i ładnie.

Dziękuję. To pokrywa się z tym, co dostałem od firmy, zajmującej się akustyką i na zagranicznych forach. Nie da się wywróżyć, co będzie w nieregularnym pokoju i trzeba będzie mierzyć już na gotowym. To, co się powtarza, to że taka wnęka z L będzie rezonować z jednej strony pokoju w przypadku kolumn promieniujących w jej kierunku i da się to ogarnąć. W przypadku kolumn promieniujących w przeciwną stronę - trzeba by je cofnąć tak, aby ich boki były już za wnęką. Były też głosy, że niektórzy męczyli się nawet z samym skosem. Pod koniec tygodnia idę do architekta. Jeśli uda się zachować symetrię ze skosami i lukarną - prawdopodobnie zrezygnuję z L. Jeśli nie będzie się dało - trudno - będą kompromisy. A może zmniejszę ten pokój i poprzesuwam sypialnie. Zobaczymy. Budżet na akustykę i sprzęt przewiduję w okolicach 50tys-150tys - zależnie, jaki sprzęt mi dobrze zagra na odsłuchach. Nie zamierzam też przeszkadzać akustykowi. Choć to odległa przyszłość i wiele może się zmienić, bo budowa pewnie zajmie ponad rok albo i dwa.

Swoją drogą zastanawiają mnie te odsłuchy. Obecnie jestem fanem brzmienia niektórych słuchawek HiFiMana i słuchawki odsłuchać jest łatwiej, bo odpada akustyka pomieszczenia. Czy odsłuchy w salonie audio w ogóle są w stanie oddać to, co będzie w moim pokoju?

Edytowane przez Karister
  • 3 tygodnie później...

Zrezygnuj z niesymetrii w pokoju audio i wszelkich otwartych dodanych przestrzeni. To jest fatalne dla akustyki. Potem mozesz wlozyc worek kasy w akustyke a i tak nie uzyskasz efektu normalnego symetrycznego pokoju.