Skocz do zawartości
IGNORED

Przetwornik DA wielokanałowy dla Dolby D

erneest

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze wybaczyć mi to trochę naiwne pytanie: czy możliwe jest zbudowanie i uruchomienie w warunkach domowych przetwornika DA wielokanałowego, krótko mówiąc takiego do dekodowania Dolby Digital. Czyli podłączam do niego DVD z wyjścia cyfrowego ( obojętnie czy koaks czy też optyczne ), a na wyjściu mam sygnały analogowe dla wzmacniacza 5.1. Czy też konstrukcja taka wiąże się z uruchamianiem jakichś dodatkowych systemów na procesorach DSP. Proszę wybaczyć mi to pytanie, moją główną dziedziną są po prostu tunery sat cyfrowe, ale jak to mówią:Kto pyta, nie błądzi.

Ja się przyłączę do pytania z tym że chciałbym mieć na wyjściu sygnał cyfrowy w formacie SPDIF oddzielnie dla każdego kanału albo 3 wyjścia lewyp prawy przedni, lewy prawy tylni, sub, środkowy.

Witam

Sam kiedyś myślałem nad wykonaniem takiego dekodera najbardziej trafnym byłby układ SAA2505H_2.

Jest to chip ,który posiada w sobie procesor DSP zdolny zdekodować AC3. Jest sterowany za pomocą magistrali I2C za pomocą której uzyskujemy dostęp do niezbędnych rejestrów konfiguracyjnych. Chip ten dekoduje każdy kanał osobno i wysyła go na wyjście w postaci cyfrowej tzn po dwa kanały np L,R jako jedno wyjście, RS,LS oraz C,LFE. Po odpowiednim skonfigurowaniu układu oczywiście . Jedynym problemem jaki ja napotkałem jest dostępność układu:):) . Przynajmniej nie udało mi się go znaleść w Polsce. Jeśli ktoś próbował coś w tym kierunku robić proszę o własne doświadczenia.

Pozdrawiam

Dostałem od przyjaciela z Niemiec procesor DSP Motoroli typ DSP 56362. To skrócony opis w jęz. angielskim ze strony producenta: "The DSP56362 is a high performance DSP optimized for cost-sensative consumer audio applications. A general purpose DSP56362 is available as well as a multimode, multichannel audio decoder for consumer applications such as Audio/Video (A/V) receivers, surround sound decoders, Digital Versatile Disk (DVD) players, digital TV, and other audio applications (applicable licenses are required). The DSP56362 supports all of the popular multichannel audio decoding formats, including Dolby Digital Surround, Moving Picture Experts Group Standard 2 (MPEG2), and Digital Theater Systems (DTS), in a single device with sufficient MIPS resources for customer defined post-processing features such as bass management, 3D virtual surround, Lucasfilm THX5.1, soundfield processing, and advanced equalization. "

Niestety tego typu układy są dla mnie całkowitą nowością, prosiłbym więc aby głos zabrał ktoś, kto ma w tej dziedzinie większe doświadczenie i powie nam zainteresowanym czy można ten układ wykorzystać do skonstruowania w warunkach domowych takiego urządzenia. Jeżeli jest ktoś zainteresowany mogę podesłac na maila dokładniejszy opis tego scalaka.

A nie było by prościej, o ile jest to możliwe, zakup starego amplitunera (np Thomspn DPL500) i wymontowanie z niego dekodera. Taki ampli można dostać za 200 PLN jak się dobrze poszuka.

Vader44> chodziło mi o proste, bezbloblemowe rozwiązanie. Jak kolega wcześniej wspomniał w polce ciężko o takie procesor a o tami amplituner nie. Jeszcze pozostaje kwestia ceny procesora i reszty komponentów.

• 2 tygodnie później...

Takie procesory produkuje Motorola, Analog Devices, Crystal. Nie ma problemu z zakupieniem Motoroli. Co do zakupu amplitunera: to nie problem, ale chyba więcej radości da własnoręczne sklecenie takiego urządzenia.

JEDYNY obecnie układ, który autonomicznie dekoduje DD to chyba tylko STA310. Inne procki Analoga, Crystal, czy tam inne, mają z notach DD, DTS, MPG, ale trzeba to dopiero uaktywnić i zaprogramować a tu jest już poważny problem, bo informacji jak to zrobić te firemki nigdzie publicznie nie podają. To nie jest prosta zabawa jak np. GG cztery rezystarki i jeden scalaczek... Każdy może sobie złożyć.

Najrozsądniejsze wyjście jakie obecnie znalazłem to zewnętrzna karta muzyczna do kompa DDTS-100 Creativa.

Są jeszcze układy mało znanych producentów na przykład Micronas i dekoder MAS 35xyH ,jednak z uwagi na to że są to albo czystej wody układy ASIC lub implementacje IPcore do FPGA są ekstremalnie trudne do zdobycia i na pewno drogie jeżeli kogoś interesuje datasheet proszę bardzo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Być moze kiedyś na opencores będzie dostępny IPcore takiego układu w formie możliwego do syntezy sprzętowej zbioru plików w języku VHDL lub Verilog.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

vader44>> Dokładne dane tego procka są na stronie Freescale bo tak obecnie nazywa się oddział Motoroli wytwarzający układy scalone

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.