Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Grand Piano Home jaki wzmacniacz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ,

Jestem posiadaczem wspomnianych kolumn jak w tytule szukam do nich wzmacniacza który będzie grał ciepło szczegółowo kontrolował bas schodzący bardzo nisko. Zależy mi też na słuchaniu muzyki stosunkowo cicho powiedzmy na pokrętle godzina 9 budżet to powiedzmy 6 tyś może być używka z tym nie mam najmniejszych problemów. W tej chwili mój wzmacniacz to Pioneer 757MK2 źródło to CD Pioneer PD-M750 czy jestem zadowolony ? w tej chwili już nie gdy przesiadałem się z kina domowego na 757 to byłem zachwycony dzisiaj oczekuję czegoś zdecydowanie więcej. Teraz o czym czytam :

Krell 300i

Electrocompaniet ECL 1

Nakamichi PA7 -CA

Accuphase E210

Yamaha CX1+MX1

Czy macie jakieś zdanie na temat tych klocków i przede wszystkim jak to zagra z SF

Zakażdą sugestię będę wdzięczny

Ze wzmacniaczy, które wymieniłeś po cieplejszej stronie będą Electrocompaniet oraz Accuphase. Reszta raczej będzie grała analitycznie i na pewno z mniejszym nasyceniem. Zwróć uwagę na hybrydowe konstrukcje Vincenta np. używany SV-226MK2 lub nowy SV-227MK lub SV-237MK. Na pewno rozejrzałbym się też za Naimem XS. Warto wypożyczyć coś na odsłuch aby zobaczyć na ile wyraźna jest poprawa i jakie w ogóle są efekty.

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Na Waszej stronie znalazłem coś takiego

Unico Duo czy możesz coś o nim powiedzieć ? Bardzo mnie zainteresował tym bardziej , że czytałem dobre opinie. Wykracza trochę ponad mój budżet ale jak to mówią nigdy nie mów nigdy 🙂

Cześć,

Unison Unico Due zagra bardzo melodyjnie, gęsto w środku pasma. Ma bardzo dobrą dynamikę, bas chodzi nisko, nie ma jednak tendencji do bardzo długiego wybrzmiewania. Wzmacniacz jest bardzo podatny na zmianę lamp w sekcji przedwzmacniacza ( A klasa ), można osiągnąć naprawdę fajne efekty.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

Nie będzie to tak dynamiczne brzmienie jak Vincent ale jeśli zależy Ci na barwie to Unico Due powinien dobrze zagrać z Sonus Faberami.  Konieczna w przypadku tego wzmacniacza jest wymiana lamp. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• Moderatorzy
1 godzinę temu, KatarzynaDzban napisał:

Q21 to chyba wszędzie do wszystkiego, wciska ciągle te Vincenty, no czytać już się nie da, wszędzie do każdych kolumn 

A Ty Dzban takie wnioski wyciągnęłaś po dwóch dniach stażu??

Niestety tak czasem bywa. Gdybyśmy zaproponowali wyłącznie Vincenta to oczywiście można byłoby mieć pretensje ale proszę jeszcze raz ze zrozumieniem przeczytać naszą odpowiedź. Vincent jest bardzo dobrym wzmacniaczem ale na pewno nie jest uniwersalny. Wszystko zależy na jakie brzmienie stawiamy. 

Zapraszamy oczywiście na odsłuch 🙂 

W dniu 9.08.2021 o 13:50, Fal napisał:

Czy myślisz , że dobrze zagra z Sonusami ?

Tak, myślę że to może być bardzo dobre zestawienie, które pozwoli wyciągnąć świetną barwę, nasycenie dźwięku z tych kolumn. Zagra to gęsto acz przyjemnie detalicznie.

23 godziny temu, Q21 napisał:

Konieczna w przypadku tego wzmacniacza jest wymiana lamp. 

Nie zgodzę się, że wymiana jest konieczna, przynosi ona dużą poprawę ( jak w każdej hybrydzie ) ale nawet na fabrycznych lampach gra to naprawdę dobrze. I to nie jest tylko moje zdanie, a wielu klientów, którzy zaczęli od fabrycznego zestawienia a potem zaczęli się bawić lampami w stopniu przedwzmacniacza. Biorąc pod uwagę koszt wymiany dwóch lamp ECC83 warto to zrobić by wzmacniacz mógł pokazać w pełni swój potencjał.

Pozdrawiam,

Michał

20 godzin temu, Fal napisał:

Powiedzmy , że mam jakiś trop jeśli chodzi o wzmacniacz a jaki odtwarzacz CD ?

A ile chciałbyś przeznaczyć na kompakt?

Pozdrawiam,

Michał

3 godziny temu, Na Temat Audio napisał:

A ile chciałbyś przeznaczyć na kompakt?

Pozdrawiam,

Michał

Powiedzmy , że 3 tyś i tej kwoty nie chciałbym przekroczyć.

Z nowych ,do Twojego systemu, w tym budżecie nie jestem w stanie niczego niestety polecić.  Spojrzałbym na rynek wtórny i z względnie świeżych modeli Pionner PD50AE, Cyrus CDi, Teac CD-2000, Audio Analogue Fortissimo CD.

Pozdrawiam,

Michał

W dniu 7.08.2021 o 15:46, Fal napisał:

Na Waszej stronie znalazłem coś takiego

Unico Duo czy możesz coś o nim powiedzieć ? Bardzo mnie zainteresował tym bardziej , że czytałem dobre opinie. Wykracza trochę ponad mój budżet ale jak to mówią nigdy nie mów nigdy 🙂

Witaj. Ja na Twoim miejscu mimo wszystko spróbowałbym posłuchać tego wzmacniacza. Chorowałem na niego jakiś czas, ale nie mogłem znaleźć używki w dobrej cenie i jakiś czas miałem Unico Primo. Naprawdę  ładnie wysterował Grand Piano Domus. Jeśli faktycznie Unico Duo jest poziom wyżej od Unico Primo, to z dobrymi lampami może zrobić robotę. A co do łączenia raczej ciepło grających kolumn(np. Sonus) z również ciepło grającymi wzmacniaczami, to moja opinia jest taka, że jednak brak tam tego ostatecznego szczegółu i przywalenia na samym dole, dlatego ostatecznie postawiłem na KT88/90 i od dłuższego czasu używam Mingdy MC368-BSE, z tym, że już nie z Sonusami, a z Xavianami,ale to już inna para kaloszy. Natomiast jest to tylko opinia jednej osoby, a wiem, że wiele osób łączy ciepło z ciepłem i im się podoba.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

A co do łączenia raczej ciepło grających kolumn(np. Sonus) z również ciepło grającymi wzmacniaczami, to moja opinia jest taka, że jednak brak tam tego ostatecznego szczegółu i przywalenia na samym dole

Słyszałem już kilka opinii , że nie powinno się łączyć ciepłych kolumn z ciepłym wzmacniaczem. 

Co do wzmacniacza na pewno zabiorę go na odsłuch do domu niestety nie ma możliwości kombinowania z lampami , zastanawiałem się też nad Cambridge Azur 851A ale nie wiem czy to właściwy kierunek nigdy nie słyszałem jak one grają.