Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, StachMuszel napisał:

Niczego konkretnego, po prostu chciałem go posłuchać, ot taka ciekawość. W periodykach testujących zbiera dobre noty.

Pożycz, nie słuchaj takich rad. W każdym systemie rożne urządzenia grają inaczej. Nie twierdzę że będzie lepiej niż masz, ale może będzie inaczej. Takie generalizowanie że że coś nie ma prawa grać, bo jest z niższej półki do niczego nie prowadzi.

27 minut temu, Piopio napisał:

Czego się spodziewasz od najtańszego DAC w ofercie ?

Jest lekarstwem na szumy zasilania pochodzące z różnych źródeł. Filtruje sygnał i przepuszcza tylko dane. 

Filmik oglądnąłeś ? Tam jest wszystko wyjaśnione. 

Ja nie muszę oglądać tych filmików zaufaj mi 🙂

Szumy z zasilania usb, a nie całego kosmosu. To konkretne zjawisko, nie wrzuaj wszystkiego do jednego worka. Z Twoich wypowiedzi wynika, że ten dong ma nadprzyrodzone możliwości, porównujesz go nawet do zmiany zasilania itd. Przecież to są lekarstwa na zupełnie inne choroby, i do zastosowania w konkretnych chorobach. Jeśli ktoś nie choruje to i lekarstwo zbyteczne.

Edytowane przez Jacek_72737
22 minuty temu, maciek1 napisał:

Bez przesady. Posłuchaj. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. 

Zgadza się E30 i D90 np grają bardzo podobnie, różnica między nimi nie jest warta dopłaty 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

24 minuty temu, Jacek_72737 napisał:

Bez problemu zasilisz tego DAC ze streama i przy okazji prześlesz dane. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem że dać daje radę bez zasilacza po usb. Jak Topping D10s. Ale co z kolejnością włączania wtedy?

Ukryta Zawartość

W dniu 1.10.2022 o 18:26, maciek1 napisał:

Ja też na poczatmialen usb i szło. Chciałem porównać oba wyjścia i przełączałem sobie. Wróciłem do usb skoro tam jest xmos. I od tego czasu muszę wybierać usb z ręki.  Przy pozycji 3 byłoby to niemożliwe. Niby nic, ale może jest sposób poza Save i ja coś robię nie tak? Spróbuję z kolejnością włączania. Najpierw włączę streamer potem dac...I... znowu spdif.  Jutro odwrotna kolejność będzie. Do tej pory włączałem równocześnie. Ale jakby co, sobota grająca!

Do póki nie będzie dedykowany soft tylko własna interpretacja volumio no to tak będzie.

W dniu 2.10.2022 o 10:28, aldi18 napisał:

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Ogólnie lubię zadawać pytania bo lubię wiedzieć. Zestawiam ze sobą dwa urządzenia ifi stream i wiim mini. Jedno i drugie streamuje tylko jedno ma usb drugie leci po optyku. Biorąc pod uwagę że nie będę słuchał DSD i max jakość jaka mnie interesuje to 24/ 192 to czy jest sens kupowania ifi. Czy różnica w dzwieku będzie aż tak widoczna. Drugie pytanie dlaczego tak tani streamer jak wiim może wysłać w bitperfect takiego Amazona a ifi nie pozwala na to. Dlaczego oni potrafili zrobić aplikacje która ogarnia wszystkie streamingi razem w kupie a ifi nie.

Mi na przykład wiim nie poszedł. Gra za jasno. Ale do ciemniejszego systemu będzie super. No i masz bezproblemową aplikacje 

Na sąsiednim forum masz o nim całą litanie

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Zgadza się E30 i D90 np grają bardzo podobnie, różnica między nimi nie jest warta dopłaty 

Na forach zachodnich D10s ma świetne oceny i uważam że gra bardzo ok. 

2 minuty temu, maciek1 napisał:

Wiem że dać daje radę bez zasilacza po usb. Jak Topping D10s. Ale co z kolejnością włączania wtedy?

Dokładnie, też o tym pomyślałem 😉

15 minut temu, maciek1 napisał:

Topping sam wykrywa źródło i się włącza. Ja nie włączam za każdym razem najpierw DACa potem Streama ;). W DACu mam cały czas źródło USB, a po włączeniu Stream'a on uruchamia DACa i nie zmienia mi się w ustawieniach wyjście na SPDIF jest cały czas E5O po usb. Może być problem jak naraz masz podłączone oba wyjścia i SPDIF i USB, ja tak nie mam bo to bez sensu.

5 minut temu, Jacek_72737 napisał:

... Może być problem jak naraz masz podłączone oba wyjścia i SPDIF i USB, ja tak nie mam bo to bez sensu...

SPDIF system nie wykryje czy jest podpięty, czy nie. USB tak, bo tam jest wymiana danych. Także jak będą podpięte oba, tj. USB i SPDIF, to myślę, że aktywne będzie zawsze USB. Tak sobie myślę, że to tak zadziała.

9 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Topping sam wykrywa źródło i się włącza. Ja nie włączam za każdym razem najpierw DACa potem Streama ;). W DACu mam cały czas źródło USB, a po włączeniu Stream'a on uruchamia DACa i nie zmienia mi się w ustawieniach wyjście na SPDIF jest cały czas E5O po usb. Może być problem jak naraz masz podłączone oba wyjścia i SPDIF i USB, ja tak nie mam bo to bez sensu.

Czyli jednym słowem w takiej konfiguracji nic nie musisz przełączać, aby grało z USB?

1 minutę temu, StachMuszel napisał:

SPDIF system nie wykryje czy jest podpięty, czy nie. USB tak, bo tam jest wymiana danych. Także jak będą podpięte oba, tj. USB i SPDIF, to myślę, że aktywne będzie zawsze USB. Tak sobie myślę, że to tak zadziała.

Może tak być, nie testowałem tego.

5 minut temu, StachMuszel napisał:

Czyli jednym słowem w takiej konfiguracji nic nie musisz przełączać, aby grało z USB?

Dokładnie tak.

Kiedy miałem aktywne dwa wyjścia usb I spdif I usb podłączałem do Toppinga to wykrywał usb. No ale Topping jak wiemy startuje po podłączeniu do usb I tyle zabawy. Posłuchaj tego Toppinga i być może Cię zaskoczy mile. 

3 godziny temu, maciek1 napisał:

Bez przesady. Posłuchaj. Cena nie zawsze jest wyznacznikiem jakości. 

Tutaj jest. Bez przesady.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, Jacek_72737 napisał:

Ja nie muszę oglądać tych filmików zaufaj mi 🙂

Szumy z zasilania usb, a nie całego kosmosu. To konkretne zjawisko, nie wrzuaj wszystkiego do jednego worka. Z Twoich wypowiedzi wynika, że ten dong ma nadprzyrodzone możliwości, porównujesz go nawet do zmiany zasilania itd. Przecież to są lekarstwa na zupełnie inne choroby, i do zastosowania w konkretnych chorobach. Jeśli ktoś nie choruje to i lekarstwo zbyteczne.

A wiesz jak działa izolacja galwaniczna USB ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, Piopio napisał:

Tutaj jest. Bez przesady.

Tutaj nie jest, miałem 3 Toppingi i każdy praktycznie grał tak samo, mimo rozrzutu 8x w cenie. A systemy zawsze przejrzyste miałem i zmiana na inny dac po wyleczeniu się z głupot pisanych na ASR drastyczna dosyć. Tani Topping ok, bo jest tani i gra ok na cenę, E30 gra wręcz znakomicie jak na parę stów 

14 minut temu, jurek1 napisał:

Ty chyba z izolacji galwanicznej doktorat robiłeś 🙂

Jestem wizjonerem 😉 Wiem co jest dobre 😉

Edytowane przez Piopio

6 godzin temu, StachMuszel napisał:

Dokładnie tak to działa :)

Jakby co to mam Tomanka ULPS mini na sprzedaż więc do stream-a idealny bo i sprawdzony dźwiękowo 🙂Napięcie ustawione na 15V ale oczywiście mogę zmienić na dowolne napięcie od 5V/3A do 30V

Cena dla forumowiczów dostępna na PW  

Brać i nie gadać 🙂 🙂 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Kajo napisał:

Ukryta Zawartość

Niestety,  ale link nie działa. 

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, maciek1 napisał:

To przeze mnie... Wybacz;)

No przepraszam że nie zakończyłem akcji z Tomankiem 🙂 ale poszedł w dobre ręce i niech służy 🙂

Znów mam pytanie 😉

Czy może wiecie, E30 można zasilić i przesłać dane tylko jednym USB, tak jak w D10s? Czy muszą być dwa kable: USB i 5V?

Jeśli potrzebne są dwa kable, to czy można wykorzystać do tego celu oba porty USB w Ifi Zen Stream?

Dzis rozkminilem temat łączenia z wifi jakby komuś się rozłączył przypadkowo ifi. I doszedłem do tego że łączy się tylko jak jest nastawiony na pozycję 1 z tyłu na potencjometrze. Jak miałem ustawione na tidala czyli 3 to po rozłączeniu nie chciał mi połączyć. Jednak po przestawieniu na 1 poszło na strzała. Może ktoś już o tym wspominał ale też może komuś się przyda. 

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Znów mam pytanie 😉

Czy może wiecie, E30 można zasilić i przesłać dane tylko jednym USB, tak jak w D10s? Czy muszą być dwa kable: USB i 5V?

Jeśli potrzebne są dwa kable, to czy można wykorzystać do tego celu oba porty USB w Ifi Zen Stream?

Nie, w tych dac jakość ekstremalnie siada gdy zasilasz tak. Ma być oddzielne zasilanie, choćby nawet z telefonicznej ładowarki. (świetne są z iPhone) 

5 godzin temu, aldi18 napisał:

Dzis rozkminilem temat łączenia z wifi jakby komuś się rozłączył przypadkowo ifi. I doszedłem do tego że łączy się tylko jak jest nastawiony na pozycję 1 z tyłu na potencjometrze. Jak miałem ustawione na tidala czyli 3 to po rozłączeniu nie chciał mi połączyć. Jednak po przestawieniu na 1 poszło na strzała. Może ktoś już o tym wspominał ale też może komuś się przyda. 

Tak, to celowa funkcja :) 

Chodzi o wyłączenie wszystkich procesów w tle, które obciążają Zen Stream. Tryb 1 jest ogólny, a w pozostałych trybach działają jedynie zadeklarowane funkcje.

14 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, czy jakość kabla USB ma jakieś znaczenie? Jakoś szukam i wszędzie są tylko "zwykłe" kabelki drukarkowe.

Nie ma żadnego znaczenia.

11 minut temu, StachMuszel napisał:

Panowie, czy jakość kabla USB ma jakieś znaczenie? Jakoś szukam i wszędzie są tylko "zwykłe" kabelki drukarkowe.

No, może się zacząć dyskusja:) Ale czas najwyższy! Cały dzionek taka cisza tutaj.

• Pokaż nowe odpowiedzi