Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro o zasilaczach ponownie, to zapytam, może ktoś wie dlaczego jest taka wstrzemięźliwość w ocenach zasilacza Topping P50? W czym ustępuje naszym krajowym producentom? Warto ich oczywiście wspierać. Wydaje się bardzo dobrą, nie tylko cenową alternatywą (oceny za granicą bardzo dobre). Ktoś ma i korzysta? A co do kolejności włączania stream/dac później:)

jeżeli Tomanek ma regulacje od 5V do 30V gdzie przy 5V ma 3A i wydajność jest liniowa to raczej przy przy 9V powinien dać radę no i nie było żadnego "ogniska" w streamie i w tomanku ani nie wpływało na dźwięk czyli brumienie itd 

Edytowane przez Kajo
:)
Godzinę temu, Kajo napisał:

Tomanek teoretycznie przy 5V ma 3A . nie sprawdzałem amperomierzem jaki jest pobór ale mam zasilacz laboratoryjny do zen can to go przepnę do stream-a i zobaczę ile ciągnie przy 9V,12V,15V ale to wieczorem 

To byłaby ciekawa informacja, jaki jest zmierzony pobór prądu przy różnych napięciach zasilania.

Ja kupiłem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest OK. Dźwięk dostał większej kultury, ogłady w wyższych zakresach. Mam wrażenie lepszego porządku na scenie. Piękna kontrola basu. Za niecałe 400pln spoko (aktualnie cena wyższa o 30pln). Więcej za zasilacz bym nie dał. Wykonanie urządzenia na bardzo dobrym poziomie. Jak nie z Aliex...:-)

Poprosiłem sprzedawcę o kabelek odpowiedni do Zen Streama, dostałem. Zasilacz ma dwa wyjścia, ale wkurzyłem się bo Ifi Zen DAC jest na 5V. A już miałem na niego chęć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
2 godziny temu, aldi18 napisał:

No właśnie niby odpowiedziałem a i tak nie wiem co by było lepsze w moim przypadku 😉

Optyk to najgorsze możliwe połączenie. W audio się tego unika. Można podłączyć co najwyżej TV lub konsolę.

iFi to najtańszy streamer z USB. Jeśli nie potrzebujesz USB to może TAGA Harmony TWA-10B Cię zainteresuje.

5 godzin temu, jacek99 napisał:

Czy Topping P50 to dobry pomysł na zasilanie? Czy może lepiej mini ULPS od Tomanka? Ktoś coś doradzi?

Jeśli korzystasz tylko z USB to kup Topping HS01 za 349 zł. Uzyskasz efekt lepszy niż wymiana zasilania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, StachMuszel napisał:

To byłaby ciekawa informacja, jaki jest zmierzony pobór prądu przy różnych napięciach zasilania.

Ja kupiłem:

Ukryta Zawartość

Jest OK. Dźwięk dostał większej kultury, ogłady w wyższych zakresach. Mam wrażenie lepszego porządku na scenie. Piękna kontrola basu. Za niecałe 400pln spoko (aktualnie cena wyższa o 30pln). Więcej za zasilacz bym nie dał. Wykonanie urządzenia na bardzo dobrym poziomie. Jak nie z Aliex...:-)

Poprosiłem sprzedawcę o kabelek odpowiedni do Zen Streama, dostałem. Zasilacz ma dwa wyjścia, ale wkurzyłem się bo Ifi Zen DAC jest na 5V. A już miałem na niego chęć.

Ten Topping P50 byłby w sam raz ma wyjścia 5v. Powtórzę pytanie: użytkuje go ktoś? Jakieś opinie? 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, maciek1 napisał:

Ten Topping P50 byłby w sam raz ma wyjścia 5v. Powtórzę pytanie: użytkuje go ktoś? Jakieś opinie? 

Przecież pisałem, że zasila DACa i Streama u mnie 🙂

46 minut temu, Piopio napisał:
46 minut temu, Piopio napisał:

Optyk to najgorsze możliwe połączenie. W audio się tego unika. Można podłączyć co najwyżej TV lub konsolę.

iFi to najtańszy streamer z USB. Jeśli nie potrzebujesz USB to może TAGA Harmony TWA-10B Cię zainteresuje.

Jeśli korzystasz tylko z USB to kup Topping HS01 za 349 zł. Uzyskasz efekt lepszy niż wymiana zasilania. 

Mój dac nie ma wejscia usb. Używam coax. 

Edytowane przez jacek99
literówka
7 minut temu, jacek99 napisał:

Mój dac nie ma wejscia usb. Używam coax. 

No to dobre zasilanie niezbędne. Ja bym brał P50. I łącz się za pomocą WiFi jeśli możesz - unikniesz zakłóceń z LAN.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 godziny temu, StachMuszel napisał:

Ja kupiłem:

Ukryta Zawartość

Testowałem go ,duże nasycenie na basie i średnicy ,większa dynamika ,ale twardo i wyraźnie wyostrzenia na średnicy ,oczywiście w porównaniu,ogólnie chińskie zasilacze ładnie wyglądają i na tym się kończą zalety, acha jeszcze cena na +

1 godzinę temu, Piopio napisał:

unikniesz zakłóceń z LAN.

ktoś pisał że IFI podaje że najwyższa jakość jest po kablu

Ukryta Zawartość

Czytałem też o tej jakości. I z tego co rozumiem nie polecają kabla ze względu na jakość tylko chyba że względów takich jakby ktoś miał problem ze stabilnością łącza wifi

17 minut temu, aldi18 napisał:

Czytałem też o tej jakości. I z tego co rozumiem nie polecają kabla ze względu na jakość tylko chyba że względów takich jakby ktoś miał problem ze stabilnością łącza wifi

Otóż to ! WiFi pozwala uniknąć ewentualnych zakłóceń z sieci LAN.

4 godziny temu, maciek1 napisał:

U mnie też P50 śmiga ze Streamem. Miałem wcześniej Tomanka ULPS i parę Chińczyków z Ali, P50 żadnym z nich nie ustępował. Wg mnie warto jeszcze wymienić kabelek DC oraz bezpiecznik w P50, ale to już głębsze audiofilskie wody 😉

U mnie po wifi były problemy z łączeniem, dodatkowo po wyłączeniu wifi w menu stream jakość na kablu się poprawiła. Wifi izoluje od zakłóceń z sieci i tu się faktycznie zgadzam, ale samo w sobie też wprowadza zniekształcenia.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, folab napisał:

Testowałem go ,duże nasycenie na basie i średnicy ,większa dynamika ,ale twardo i wyraźnie wyostrzenia na średnicy ,oczywiście w porównaniu,ogólnie chińskie zasilacze ładnie wyglądają i na tym się kończą zalety, acha jeszcze cena na +

Chyba to jednak zależy od systemu, bo ja u siebie żadnych wyostrzeń nie zauważyłem, wręcz przeciwnie, złagodniało co nie co. "Dużego nasycenia na basie" też nie słyszę, jest go okapinę mniej niż na firmowym zasilaczu. Natomiast jest bardziej zróżnicowany.

IMHO jest lepiej niż na firmowej wtyczce i to mi wystarczy. Ortodoksą nie jestem, słucham muzyki a nie zasilaczy 🙂

21 minut temu, AiM-TV napisał:

...Wg mnie warto jeszcze wymienić kabelek DC oraz bezpiecznik w P50...

Bezpiecznik 🙂 ???

Edytowane przez StachMuszel
2 minuty temu, AiM-TV napisał:

kabelek DC

35 minut temu, StachMuszel napisał:

słucham muzyki a nie zasilaczy

a muzyka zaczyna się już od gniazdka elektrycznego ,tak że 😉

23 minuty temu, AiM-TV napisał:

tak, w P50 przy gnieździe IEC jest kieszonka na bezpiecznik. Można bardzo łatwo i szybko wymienić na audiofilski😉

są zmiany na lepsze ,ale szybko się człowiek przyzwyczaja ,ja już się w to nie bawię

6 minut temu, folab napisał:

a muzyka zaczyna się już od gniazdka elektrycznego ,tak że 😉

Eeee...tam, u mnie zaczyna się w mojej głowie 🙂

Idąc Twoim tokiem rozumowania, muzyka zaczyna się już w elektrowni, gniazdko to tylko element tej układanki.

Apropo's "audiofilskich bezpieczników", to jak ktoś słyszy różnicę po zastosowaniu tego ustrojstwa, to ja się poddaję i klękam na kolanach...

Edytowane przez StachMuszel
7 minut temu, StachMuszel napisał:

Apropo's "audiofilskich bezpieczników", to jak ktoś słyszy różnicę po zastosowaniu tego ustrojstwa, to ja się poddaję i klękam na kolanach..

Ja słyszę  ,ale męczą mnie wymiany i odpuściłem sobie

2 godziny temu, Piopio napisał:

Otóż to ! WiFi pozwala uniknąć ewentualnych zakłóceń z sieci LAN.

Ale jakich, to taka sama sieć, tylko radiowa, to nawet gorzej bo zobacz ile takich sieci masz wokół siebie.

46 minut temu, StachMuszel napisał:

Apropo's "audiofilskich bezpieczników", to jak ktoś słyszy różnicę po zastosowaniu tego ustrojstwa, to ja się poddaję i klękam na kolanach...

ale czemu w ogóle przejmujesz się tym, że ktoś słyszy różnicę w brzmieniu po wymianie bezpiecznika?

6 minut temu, AiM-TV napisał:

ale czemu w ogóle przejmujesz się tym, że ktoś słyszy różnicę w brzmieniu po wymianie bezpiecznika?

Ależ ja się nie przejmuję,  ja podziwiam, serio👍

8 minut temu, StachMuszel napisał:

Ależ ja się nie przejmuję,  ja podziwiam, serio👍

Powiem ci że to szczęśliwym nie czyni ,jak dużo słyszysz to ciężko być zadowolonym z tego co się ma ,tęsknię do moich początków gdy byłem zadowolony,niepotrzebnie słuchałem tych co mówili że da się lepiej i to usłyszałem ,ale to nie było lepiej ,obiektywnie było lepiej ,ale coś zawsze mi nie pasowało i robiłem mnóstwo porównań i tak się zaczeło. 

50 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Ale jakich, to taka sama sieć, tylko radiowa, to nawet gorzej bo zobacz ile takich sieci masz wokół siebie.

Sygnał jest przecież interpretowany. Powstają "czyste" zera i jedynki. 

Edytowane przez Piopio

Gość Kw202

(Konto usunięte)
15 minut temu, folab napisał:

Powiem ci że to szczęśliwym nie czyni ,jak dużo słyszysz to ciężko być zadowolonym z tego co się ma ,tęsknię do moich początków gdy byłem zadowolony,niepotrzebnie słuchałem tych co mówili że da się lepiej i to usłyszałem ,ale to nie było lepiej ,obiektywnie było lepiej ,ale coś zawsze mi nie pasowało i robiłem mnóstwo porównań i tak się zaczeło. 

Łatwo się zapędzić w pogoni za króliczkiem 😉 

Ja jeszcze nie dawno podniecałem się dźwiękiem z Yamahy a 500 🤣

mój weekend z zen stream dobiega końca

odnośnie porównania z maliną z nakładką allo digione (zasilanie impulsowe w malinie i zenie)

testy po coax

zen gra lepiej, przede wszystkim w ucho rzuca się lepsza dynamika, lepiej rozciągnięte skraje pasma, bas bardziej kontrolowany, wokale brzmią naturalniej, najmniejsze różnice chyba w wysokich tonach

mam wrażenie, że w zen stream system szybciej "wstaje", na malinie czasem chwile trwa nim volumio i wszystkie wtyczki się odpalą, zen jest szybciej gotowy do działania po włączeniu

różnice dźwiękowe przy bezpośrednim porównaniu wyraźnie słyszalne, zen stream wg mnie jest warty swojej ceny

14 godzin temu, krolewicz napisał:

...

różnice dźwiękowe przy bezpośrednim porównaniu wyraźnie słyszalne, zen stream wg mnie jest warty swojej ceny...

Przy moich pierwszych wątpliwościach, zdecydowanie potwierdzam 🙂

Panowie, mam dwa pytania:

1. Obecnie pracuję Ifi Zen=>DAC po Coax. Ale chcę przełączyć się docelowo na USB (choć testy w periodykach zalecają Coax). Czy po podłączeniu kabla USB i włączaniu urządzeń w odpowiedniej kolejności tj. DAC przed Ifi Zen Stream, będzie konieczność wchodzenia w konfigurację, aby zmienić port wyjściowy na USB? Czy Zen sam rozpozna i przełączy się podczas inicjacji na USB? Przyznam, że kłopotliwe byłoby: przełącz na 1, konfiguracja i przełącz na 3.

2. Sprawdźcie jeśli możecie czy Wasz Tidal wyszukuje płytę Patrycia Barber "Moder Cool"? Nie che mi się wierzyć, że w zasobach Tidal jej nie ma.

Z góry dziękuję.

9 minut temu, StachMuszel napisał:

Przy moich pierwszych wątpliwościach, zdecydowanie potwierdzam 🙂

Panowie, mam dwa pytania:

1. Obecnie pracuję Ifi Zen=>DAC po Coax. Ale chcę przełączyć się docelowo na USB (choć testy w periodykach zalecają Coax). Czy po podłączeniu kabla USB i włączaniu urządzeń w odpowiedniej kolejności tj. DAC przed Ifi Zen Stream, będzie konieczność wchodzenia w konfigurację, aby zmienić port wyjściowy na USB? Czy Zen sam rozpozna i przełączy się podczas inicjacji na USB? Przyznam, że kłopotliwe byłoby: przełącz na 1, konfiguracja i przełącz na 3.

2. Sprawdźcie jeśli możecie czy Wasz Tidal wyszukuje płytę Patrycia Barber "Moder Cool"? Nie che mi się wierzyć, że w zasobach Tidal jej nie ma.

Z góry dziękuję.

Co do pytania nr 1 to po poradzie Jacka czyli włączam pierwszy DAC potem stream a wyłączam odwrotnie, trzy razy wczoraj załapało:) Co drugiego, zaraz poszukam i edytuję:)

Edytuję: nie znalazłem... Na Spoty chyba tez nie ma... Przykro. Pozostają pliki flac...

Edytowane przez maciek1

Panowie trochę nieoczekiwany zwrot akcji u mnie i muszę zamienić mojego zen stacka na coś bardziej mobilnego więc jak ktoś jest chętny na taką wariację zen-ową to proszę 

Ukryta Zawartość

Oczywiście nadal służę radą i doświadczeniem jakie zebrałem przy tych zacnych muzycznie klockach 🙂

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi