Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 29.09.2022 o 20:17, lemo napisał:

A jakich kabli usb używacie 

Im lepszy kabel tym lepszy dźwięk ,na takim od drukarki to ten IFI nie gra ,brak wszystkiego ,basu średnicy ,gładkości ,planów .... ja mam Audioqest Forest.

Ostatnia aktualizacja TIDAL na Android: opcja Connect zaczęła działać poprawnie. Mogę bezproblemowo smartfonem sterować wybieraniem muzyki. Co do zakłóceń dźwięku - nigdy nie miałem z tym problemu. Konfiguracja: ZEN Streaming - DAC Topping D90 przez USB lub DAC Fiio przez COAX.

45 minut temu, treborha1964 napisał:

Ostatnia aktualizacja TIDAL na Android: opcja Connect zaczęła działać poprawnie. Mogę bezproblemowo smartfonem sterować wybieraniem muzyki. Co do zakłóceń dźwięku - nigdy nie miałem z tym problemu. Konfiguracja: ZEN Streaming - DAC Topping D90 przez USB lub DAC Fiio przez COAX.

Cieszy to bardzo. U mnie też działał TC bez problemów i nagle... Ale teraz znowu ok:) Czy byłbyś łaskaw sprawdzić jak zachowuje się odsłuchiwanie płyty Dark Side of the Moon w miejscach, które wskazałem w postach powyżej? To zajmie Ci dwie minuty, a dla poszerzenia informacji będzie bezcenne. Chodzi o konstrukcje pliku MQA. Czy w miejscach płynnego przechodzenia utworu jednego w drugi jest słyszalne delikatne "pyknięcie" lub króciutka przerwa?

59 minut temu, folab napisał:

Im lepszy kabel tym lepszy dźwięk ,na takim od drukarki to ten IFI nie gra ,brak wszystkiego ,basu średnicy ,gładkości ,planów .... ja mam Audioqest Forest.

Ale nie do ifi dac zero?

Sprawdziłem tę płytę odsłuchując na słuchawkach i rzeczywiście przy płynnym przejściu z jednego utworu na następny słychać dość wyraźny jakby krótki przydźwięk. Odsłuch przy nastawieniach: natywny MQA. 96kHz. Sprawdzę potem czy jest to samo przy odsłuchu przy wyłączonym MQA oraz na innym DAC podłączonym przez COAXIAL. Ale wydaje mi się że to wina systemu MQA

8 minut temu, treborha1964 napisał:

Sprawdziłem tę płytę odsłuchując na słuchawkach i rzeczywiście przy płynnym przejściu z jednego utworu na następny słychać dość wyraźny jakby krótki przydźwięk. Odsłuch przy nastawieniach: natywny MQA. 96kHz. Sprawdzę potem czy jest to samo przy odsłuchu przy wyłączonym MQA oraz na innym DAC podłączonym przez COAXIAL. Ale wydaje mi się że to wina systemu MQA

To ważna informacja. Dzięki. Jak wyłączysz MQA powinno pójść płynnie. Dotyczy to chyba wszystkich plyt z takimi płynnymi przejściami.  Pozdrawiam. 

mam zen stream na weekend do testów, bezpośrednie porównanie do maliny z allo digione

na wstępie powiem, że instalacja zajęła mi 3 minuty, wszystko działa od strzała

najdłużej chyba mi zajęło wklepanie hasła do wi-fi, tidal grał po 5 minutach po wyjęciu ify z pudełka

teraz trzeba posłuchać 🙂

Maciek nie chce Cie smucic ale umnie dzis gra tez bez zaciec i wszystko jest ok. I nie dzwonilem do operatora. Wiec cos jednak musi byc na rzeczy i oby bylo jak najmniej tych problemow. 

13 minut temu, aldi18 napisał:

Maciek nie chce Cie smucic ale umnie dzis gra tez bez zaciec i wszystko jest ok. I nie dzwonilem do operatora. Wiec cos jednak musi byc na rzeczy i oby bylo jak najmniej tych problemow. 

Super. Oby tak dalej. U mnie pięknie pogrywa, bezproblemowo. Miłego słuchania!

2 godziny temu, aldi18 napisał:

W żadnym wypadku mnie nie smucisz! Wprost przeciwnie, bardzo się cieszę i oby tak dalej. U mnie od świtu na razie śmiga! Ale cicho sza... Licho nie śpi:))) Słuchajmy!

Macie jakiś sposób, aby zachować na stałe w streamie wyjscie usb? Daję Save, ale najczęściej nim posłucham muszę wybrać ponownie usb...

Edytowane przez maciek1

Oho. Kolejny problem.

Bo ja akurat zapisałem na USB i nie zmieniałem tego już dalej. 

Czemu ten o odikt jest taki nie stabilny? Nie ogarniam. Przecież volumio jest ok. 

Piotr 

36 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Oho. Kolejny problem.

Bo ja akurat zapisałem na USB i nie zmieniałem tego już dalej. 

Czemu ten o odikt jest taki nie stabilny? Nie ogarniam. Przecież volumio jest ok. 

Piotr 

Ja też na poczatmialen usb i szło. Chciałem porównać oba wyjścia i przełączałem sobie. Wróciłem do usb skoro tam jest xmos. I od tego czasu muszę wybierać usb z ręki.  Przy pozycji 3 byłoby to niemożliwe. Niby nic, ale może jest sposób poza Save i ja coś robię nie tak? Spróbuję z kolejnością włączania. Najpierw włączę streamer potem dac...I... znowu spdif.  Jutro odwrotna kolejność będzie. Do tej pory włączałem równocześnie. Ale jakby co, sobota grająca!

Edytowane przez maciek1
22 minuty temu, jacek99 napisał:

Czy Topping P50 to dobry pomysł na zasilanie? Czy może lepiej mini ULPS od Tomanka? Ktoś coś doradzi?

Ja mam tomanka upls ustawionego na 15V i jest ok 🙂 ale pewno bez bezpośrednich porównań do P50 nie wychwycisz różnic u siebie 

26 minut temu, jacek99 napisał:

Czy Topping P50 to dobry pomysł na zasilanie? Czy może lepiej mini ULPS od Tomanka? Ktoś coś doradzi?

Cześć, po pierwsze Tomanek to solidny producent, mam od niego parę rzeczy i jestem zadowolony. Natomiast Topping P50 może zasilać 3 urządzenia. Taka wersja Tomanka będzie sporo droższa od Toppinga. Druga sprawa to samo wykonanie i wygląd, Tomanek jest solidny, Topping też, ale tylko jedno postawisz na blacie bez wstydu 🙂. To kosmetyka ale dla niektórych ważna. Teraz najważniejsze... ponieważ sam producent sugeruje 9v lub 15v (choć myślę, że należy to czytać od 9v do 15v) i dodaje jako std zasilanie 12v, to myślę że zasilanie IFI Stream nie ma aż takiego znaczenia. Każde porządniejsze od standardowego będzie ok.

Edytowane przez Jacek_72737
Literówki

U mnie zasilacz zbudowany na obwodzie STUDER sprawuje się całkiem nieźle. Moc 25W i napięcie do wyboru. No i cena konkurencyjna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W sumie każdy będzie lepszy niż ten z zestawu... 

A na zasilaniu lepiej 12 czy 15v ? 

Ja nie oczekuję że po wymianie zasilacza będę zbierać szczękę z podłogi ale chcę mieć coś w miarę porządnego adekwatnego do ceny tego streamera.

6 minut temu, jacek99 napisał:

W sumie każdy będzie lepszy niż ten z zestawu... 

Ja nie oczekuję że po wymianie zasilacza będę zbierać szczękę z podłogi ale chcę mieć coś w miarę porządnego adekwatnego do ceny tego streamera.

Ja miałem wcześniej na tomanku ustawione 9v i stream się grzał jego sekcja zasilacza w nim więc teraz przy 15v jest lekko ciepły więc im wyższe napięcie tym lepiej 

13 minut temu, jacek99 napisał:

Patrząc na to co sam producent nam sugeruje nie ma to znaczenia.

6 minut temu, Kajo napisał:

Ja miałem wcześniej na tomanku ustawione 9v i stream się grzał jego sekcja zasilacza w nim więc teraz przy 15v jest lekko ciepły więc im wyższe napięcie tym lepiej 

A jakie parametry ma Tomanek przy 9v, który to model?

Tomanek przy niższych napięciach ma wyższą wydajność prądową czyli teoretycznie lepiej dla odbiornika ale jak widać i chyba we wpisie sam ifi audio opisami że te grzanie stream-a dlatego że on w sekcji zasilacza wytraca moc i dlatego te grzanie . Ale patrząc na specyfikację stream-a przy wyższych napięciach potrzebuje mniej A a Tomanek też mniej podaje przez co też mniej się sam grzeje. no u mnie przy 15v jest idealnie 🙂

15 godzin temu, maciek1 napisał:

Ja też na poczatmialen usb i szło. Chciałem porównać oba wyjścia i przełączałem sobie. Wróciłem do usb skoro tam jest xmos. I od tego czasu muszę wybierać usb z ręki.  Przy pozycji 3 byłoby to niemożliwe. Niby nic, ale może jest sposób poza Save i ja coś robię nie tak? Spróbuję z kolejnością włączania. Najpierw włączę streamer potem dac...I... znowu spdif.  Jutro odwrotna kolejność będzie. Do tej pory włączałem równocześnie. Ale jakby co, sobota grająca!

Musisz włączać Stream dopiero jak jest dac włączony. Jak wcześniej włączysz Zen, to nie widząc USB, przełączy na Coax. U mnie na różnych systemach w tym Volumio zachowywało się to podobnie.

U mnie w sumie do powłączania 7 (2 startują razem z zasilaczami więc 5 włączeń) diwajsów, więc kolejność trzeba było opanować 😄 

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Musisz włączać Stream dopiero jak jest dac włączony. Jak wcześniej włączysz Zen, to nie widząc USB, przełączy na Coax.

Dokładnie

48 minut temu, Kajo napisał:

Tomanek przy niższych napięciach ma wyższą wydajność prądową czyli teoretycznie lepiej dla odbiornika ale jak widać i chyba we wpisie sam ifi audio opisami że te grzanie stream-a dlatego że on w sekcji zasilacza wytraca moc i dlatego te grzanie . Ale patrząc na specyfikację stream-a przy wyższych napięciach potrzebuje mniej A a Tomanek też mniej podaje przez co też mniej się sam grzeje. no u mnie przy 15v jest idealnie 🙂

Ok, tylko gdzie Ty to regulujesz, jaki to model? Przeważnie napięcie jest z góry zadane.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Ogólnie lubię zadawać pytania bo lubię wiedzieć. Zestawiam ze sobą dwa urządzenia ifi stream i wiim mini. Jedno i drugie streamuje tylko jedno ma usb drugie leci po optyku. Biorąc pod uwagę że nie będę słuchał DSD i max jakość jaka mnie interesuje to 24/ 192 to czy jest sens kupowania ifi. Czy różnica w dzwieku będzie aż tak widoczna. Drugie pytanie dlaczego tak tani streamer jak wiim może wysłać w bitperfect takiego Amazona a ifi nie pozwala na to. Dlaczego oni potrafili zrobić aplikacje która ogarnia wszystkie streamingi razem w kupie a ifi nie.

I pytanie ostatnie skoro mogę po wiim wysłać z Amazona np plik 24 192 a na ifi nie mogę to czy będzie on brzmiał lepiej z wiim chociaż że leci po optyku ale w bitperfect w hires. Czy np mój puszczony na ifi z airplay ale po usb w okrojonej jakości. Bo nie mówię tu o tidalu bo z założenia przynajmniej przy connect powinnobyc lepiej po usb. Ale jeśli ktoś chce słuchać innych usług typu amazon deazer ... Jak to wyglada;) pytam się bo ciągle zastanawiam się co by było gdyby tidal padł to na ifi nie ma czego słuchać. Pytam bo coraz częściej słyszę o marniejacej jakości na tidal. Czy to tylko pomówienia czy faktycznie tak jest. Ja od siebie dodam że czasem zastanawiam się co gra lepiej czy tidal w connect czy amazon po airplay. Czy ifi to nie jest przypadkiem przerost treści... pytam jako posiadacz ifi I nie krytykuje a zawsze szukam rozwiązań. Dzięki za konstruktywne odpowiedzi

20 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Ok, tylko gdzie Ty to regulujesz, jaki to model? Przeważnie napięcie jest z góry zadane.

No jeżeli kupuje się nowego to podajesz na jakie napięcie ma być i Tomanek ustawia lub z rynku wtórnego już ustawionego to też nie ma problemu ale  jeżeli z rynku wtórnego z innym napięciem to trzeba mieć śrubokręt krzyżakowy i malutki do regulacji PR-ki i multimetr i trochę zdolności manualnych i wsio 🙂 Jak by co to mogę to ogarnąć w ramach forumowej pomocy 🙂 to jest góra 5 min pracy 🙂 

5 minut temu, Kajo napisał:

No jeżeli kupuje się nowego to podajesz na jakie napięcie ma być i Tomanek ustawia lub z rynku wtórnego już ustawionego to też nie ma problemu ale  jeżeli z rynku wtórnego z innym napięciem to trzeba mieć śrubokręt krzyżakowy i malutki do regulacji PR-ki i multimetr i trochę zdolności manualnych i wsio 🙂 Jak by co to mogę to ogarnąć w ramach forumowej pomocy 🙂 to jest góra 5 min pracy 🙂 

Teraz jasne, tylko tu wydajność jest ważna. Ile A ma Twój Tomanek przy 9v sprawdziłeś? Nie może mieć mniej niż 1,8A.

36 minut temu, aldi18 napisał:

Mam pytanie do bardziej doświadczonych. Ogólnie lubię zadawać pytania bo lubię wiedzieć. Zestawiam ze sobą dwa urządzenia ifi stream i wiim mini. Jedno i drugie streamuje tylko jedno ma usb drugie leci po optyku. Biorąc pod uwagę że nie będę słuchał DSD i max jakość jaka mnie interesuje to 24/ 192 to czy jest sens kupowania ifi. Czy różnica w dzwieku będzie aż tak widoczna. Drugie pytanie dlaczego tak tani streamer jak wiim może wysłać w bitperfect takiego Amazona a ifi nie pozwala na to. Dlaczego oni potrafili zrobić aplikacje która ogarnia wszystkie streamingi razem w kupie a ifi nie.

I pytanie ostatnie skoro mogę po wiim wysłać z Amazona np plik 24 192 a na ifi nie mogę to czy będzie on brzmiał lepiej z wiim chociaż że leci po optyku ale w bitperfect w hires. Czy np mój puszczony na ifi z airplay ale po usb w okrojonej jakości. Bo nie mówię tu o tidalu bo z założenia przynajmniej przy connect powinnobyc lepiej po usb. Ale jeśli ktoś chce słuchać innych usług typu amazon deazer ... Jak to wyglada;) pytam się bo ciągle zastanawiam się co by było gdyby tidal padł to na ifi nie ma czego słuchać. Pytam bo coraz częściej słyszę o marniejacej jakości na tidal. Czy to tylko pomówienia czy faktycznie tak jest. Ja od siebie dodam że czasem zastanawiam się co gra lepiej czy tidal w connect czy amazon po airplay. Czy ifi to nie jest przypadkiem przerost treści... pytam jako posiadacz ifi I nie krytykuje a zawsze szukam rozwiązań. Dzięki za konstruktywne odpowiedzi

Zadałeś pytanie w taki sposób, że sobie sam na nie odpowiedziałeś. Jeśli wybierzesz format, który obsługują w pełni oba urządzenia i podepniesz zewnętrznego DACa to naprawdę już tylko kwestia ucha. W takim setupie tak naprawdę ma większe znaczenie oprogramowanie niż elektronika.

49 minut temu, Jacek_72737 napisał:

Teraz jasne, tylko tu wydajność jest ważna. Ile A ma Twój Tomanek przy 9v sprawdziłeś? Nie może mieć mniej niż 1,8A.

Tomanek teoretycznie przy 5V ma 3A . nie sprawdzałem amperomierzem jaki jest pobór ale mam zasilacz laboratoryjny do zen can to go przepnę do stream-a i zobaczę ile ciągnie przy 9V,12V,15V ale to wieczorem 

• Pokaż nowe odpowiedzi