Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmak Lindemann 885 vs MF nuvista 600

Rekomendowane odpowiedzi

Który z nich jest wart zachodu do dynamiczniejszej muzyki typu mocniejszy rock, elektro...ale i też wokal i klimat.

Potrzebuje dla 19 l córki ...uwaga uczy się w szkole muzycznej .

Klasyki też słucha.

System budowany wokół nowego wzmacniacza.

Lindemann ponoć to mocny zawodnik ...nie znam jednak ich produktów .

Cena do 15 kzł.

https://www.audiostereo.pl/topic/156075-wzmak-lindemann-885-vs-mf-nuvista-600/
4 godziny temu, hatori77 napisał:

uwaga uczy się w szkole muzycznej .

To szukaj na rynku wtórnym Brystona.

Z nowych T+A E1000. Zero bajerowania. Nastawienie na wierność przekazu (nie mylić ze sterylnością). Zagra wszystko

Kolejny bezsensowny wątek. Autor pyta o 2 losowo wybrane wzmaki za 15 tys. i dostaje w odpowiedzi 2 inne losowo wybrane wzmaki używane..

A tak przy okazji 19 lat to już raczej wiek studencki - to dobre instrumenty są aż tak tanie żeby wywalać kasę na hifi? Akurat znałem kilka absolwentek akademii muzycznych - i sprzęt grający(nawet nie hifi) był na szarym końcu listy rzeczy potrzebnych do szczęścia.

11 minut temu, dzarro napisał:

Kolejny bezsensowny wątek. Autor pyta o 2 losowo wybrane wzmaki za 15 tys. i dostaje w odpowiedzi 2 inne losowo wybrane wzmaki używane..

To po co zabierasz głos, skoro jest bezsensowny?

Dostał dwie inne propozycje, które warto wziąć pod uwagę gdy szuka się wzmacniacza dla osoby, która z uwagi na wykształcenie muzyczne ma "skalibrowane" ucho. Tak więc nie losowo wybrane wzmaki używane jak raczyłeś to określić. Tym bardziej, że T+A kupisz nowego w tej kwocie. A Bryston, faktycznie tylko z rynku wtórnego. Więc w czym masz problem?

To po co zabierasz głos, skoro jest bezsensowny?
Dostał dwie inne propozycje, które warto wziąć pod uwagę gdy szuka się wzmacniacza dla osoby, która z uwagi na wykształcenie muzyczne ma "skalibrowane" ucho. Tak więc nie losowo wybrane wzmaki używane jak raczyłeś to określić. Tym bardziej, że T+A kupisz nowego w tej kwocie. A Bryston, faktycznie tylko z rynku wtórnego. Więc w czym masz problem?
Czyli mówisz, że - w bliżej nie określonych - szkołach muzycznych "kalibrują uszy" pod konkretny sprzętu hifi? Jestem pod wrażeniem. Miłego pitolenia głupot życzę - z mojej strony EOT.
13 minut temu, dzarro napisał:

Czyli mówisz, że - w bliżej nie określonych - szkołach muzycznych "kalibrują uszy" pod konkretny sprzętu hifi? Jestem pod wrażeniem. Miłego pitolenia głupot życzę - z mojej strony EOT.

Skończ już bo faktycznie ten wątek traci sens. A że ja nie mam ci nic do powiedzenia i kompletnie nie odczuwam potrzeby "rozmowy" z tobą , zakończmy pasjonującą wymianę zdań 😉

14 godzin temu, hatori77 napisał:

Który z nich jest wart zachodu do dynamiczniejszej muzyki typu mocniejszy rock, elektro...ale i też wokal i klimat.

Potrzebuje dla 19 l córki ...uwaga uczy się w szkole muzycznej .

Klasyki też słucha.

System budowany wokół nowego wzmacniacza.

Lindemann ponoć to mocny zawodnik ...nie znam jednak ich produktów .

Cena do 15 kzł.

Pójdź do sklepu i kup to co jej się podoba 

Szkoła muzyczna, muzycy mają inne priorytety niż my odbiorcy,
poznałem muzyków i znam gościa który naucza, ma szkoły muzyczne

Ja uczę sie słuchać jak on i odwrotnie
on zwraca uwagę na detale, trzymanie rytmów, wyrazistość itd.
raz zrobił mi pokazowe jak słyszy fortepian, włączył utwór na płycie, zanucił i poprosił kolegę aby powtarzał w kolo to  samo krótkie zdanie, on sam dołączył z opóźnieniem i innym zdaniem, wtedy zrozumiałem jak on to słyszy

Ja go uczę jak ja slucham jako odbiorca, on nie zwracał uwagi na lekkie pogłosy, separacje źródeł pozornych, ogólny odbiór z odległości itd. 

Dlatego doradź jej coś wyrazistego nie mulącego i daj jej wybór

Edytowane przez .:Gerard:.

Panowie nie idzie tu o to , aby się sprzeczać i szukać sporów.

Nie zachowujmy się jak inni prymitywni ludzie jakich wokół jest wiele.

Moje pytanie jest proste i odnosi się do dwóch wzmacniaczy, które mogę nabyć wręcz za okazyjną cenę.

Lecz pewnie , że biorę pod uwagę inne propozycje mądrych ludzi , ktòrzy są osłuchani i bardzo za to dziękuje.

Macie rację, że osoby uczące się lub po szkołach muzycznych mają trochę inne podejście do muzyki ...są czasami zmanierowani . Jedni kupują np.słuchawki tanie, aby coś grało inni są uczuleni na punkcie technicznym i kupują droższe sprzęty . Moja córa to normalny dzieciak gdzie hajfon i beatsy na uszy do tej pory to był szczyt. Bo moda i nie zwracała uwagi na jakość sprzętu. Do momentu gdy pojeździła ze mną po salonach audio, studiach i prywatnych domach miłośników audiofilskiej nirvany.

Nagle się zmienił ...dziś odtwarzacz plików Cayina i Senki z Bayerdynamic Xelento.

Oczywiście Tidal ...ale już krytykuje MQA..za nierealny dźwięk ..itp itd

Obiecałem jej ,że na 19 coś kupię ...dołożyłem trochę do jej odłożonej gotówki. No i oto ...pytam

Gdy ktoś zapyta po co...bo młoda...

A my ( w większości) jak zaczynaliśmy ...było słabo ze sprzętem kiedyś ...każdy kombinował...i nagle bum - uzależnienie na lata.

Dziś młodzi mają większe możliwości choć nie każdego stać ...ale skoro można ...to dlaczego zabierać przyjemność obcowania z czymś naprawdę dobrym i wyjątkowym.

Ona śpiewa i gra także na skrzypcach ...ale jednak młóci rocka , metal i s£ucha elektro ...choć kocha Vivaldiego , Rachmaninowa i pudła Stradivari...

3 godziny temu, hatori77 napisał:

Macie rację, że osoby uczące się lub po szkołach muzycznych mają trochę inne podejście do muzyki ...są czasami zmanierowani

A może wręcz przeciwnie? Są przyzwyczajeni do normalnego i naturalnego brzmienia. Bez tego całego audiofilskiego picu. Stąd zasugerowałem rozszerzenie poszukiwań o dwa inne wzmacniacze. Natomiast co do Twoich propozycji. Niech córka zdecyduje, który bardziej jej odpowiada pod względem dźwięku i funkcjonalności. To chyba najlepsze, co można zrobić. W końcu o jej ma sprawiać przyjemność. Jesteś w tej dobrej sytuacji, że obie marki znane są z solidnego wykonania swych produktów. Tak więc jest to wybór pomiędzy dwoma dobrymi zawodnikami