Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie w głośnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Mam takie pytanie, laika:

Po podłączeniu do wejścia Phono kabli (1 lub 2)  w głośnikach słychać buczenie, wraz z podgłośnianiem też rośnie jego siła.

Test bez podłączania gramofonu - buczy.

Podłączam gramofon:

Gramofon działa ale też słychać w tle buczenie.

Wzmacniacz Rotel RA-1520, pozostałe, inne wejścia są obsługiwane poprawnie.

Proszę o pomoc jak to zlikwidować ??!!

Edytowane przez mb13
https://www.audiostereo.pl/topic/156065-buczenie-w-g%C5%82o%C5%9Bnikach/
22 minuty temu, mb13 napisał:

Mam takie pytanie, laika:

Po podłączeniu do wejścia Phono kabli (1 lub 2)  w głośnikach słychać buczenie, wraz z podgłośnianiem też rośnie jego siła.

Test bez podłączania gramofonu - buczy.

Podłączam gramofon:

Gramofon działa ale też słychać w tle buczenie.

Wzmacniacz Rotel RA-1520, pozostałe, inne wejścia są obsługiwane poprawnie.

Proszę o pomoc jak to zlikwidować ??!!

De gustibus non est disputandum

Buczy nie układ - wzmacniacz/gramofon, mam TEAC TN-3B, tylko jak widać w opisie buczenie jest gdy już podłączę same kable, już je słychać (buczenie).

Nie jest konieczne podłączenie gramofonu.

Problem tkwi chyba we wzmacniaczu (Rotel )

Coś  ktoś 🙂 ????????

8 godzin temu, mb13 napisał:

Buczy nie układ - wzmacniacz/gramofon, mam TEAC TN-3B, tylko jak widać w opisie buczenie jest gdy już podłączę same kable, już je słychać (buczenie).

Problem tkwi chyba we wzmacniaczu (Rotel )

Coś  ktoś 🙂 ????????

Pętla masy lub trafo.

Po podłączeniu samych przewodów ZAWSZE będzie buczało. Taki już urok tego wejscia- b.duża czułość i wrażliwość na zbieranie zakłóceń. Podłączony gramofon zamyka obwód i nie powinno już buczeć, a przynajmniej tak głośno. Do redukcji przydźwięku sieciowego może się przysłużyć dodatkowy przewód masowy. Warto też zadbać o separację przewodów sygnałowych i zasilających. Przewody sygnałowe dla gramofonu muszą być dobrze ekranowane ze względu na redukcję zakłóceń, oraz mieć małą pojemność (>100pF/m) żeby nie ograniczać pasma od góry. Oczywiście te wszystkie zalecenia są dla wkładek MM (MI). Na początek MC na pewno nie kupisz.

W poprzednim wpisie zrobiłem błąd. Oczywiście powinno być:

<100pF/m

W dniu 18.07.2021 o 14:00, mb13 napisał:

No właśnie JEST KONIECZNE- żeby NIE buczało.

Zrób doświadczenie- po podłączeniu przewodów i wybraniu wejścia PHONO, zewrzyj w obu końcówki wewnętrzne z pierścieniem masy- buczenie zniknie. Wniosek- nie wolno podłączać przewodu z niepodłączonym końcem.

Edytowane przez porlick

Po testach:

0. Bez żadnych kabli i przełączeniu na Phono i pogłośnieniu - buczy gdy jest od 80% skali.

1. Kable oryginalne - Teac (takie sobie czyli słabe)

- buczy bez i po podłączaniu gramofonu

2. Kable lepsze nie buczy po  podłączeniu (p.załacznik)

ale po podłączeniu gramofonu do masy  wzmacniacza buczy, pomaga rozłączenie.

Dlaczego nie wiem ??>>>

Wniosek

Dziękuję za pomoc 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 19.07.2021 o 00:14, porlick napisał:

Po podłączeniu samych przewodów ZAWSZE będzie buczało. Taki już urok tego wejscia- b.duża czułość i wrażliwość na zbieranie zakłóceń. Podłączony gramofon zamyka obwód i nie powinno już buczeć, a przynajmniej tak głośno. Do redukcji przydźwięku sieciowego może się przysłużyć dodatkowy przewód masowy. Warto też zadbać o separację przewodów sygnałowych i zasilających. Przewody sygnałowe dla gramofonu muszą być dobrze ekranowane ze względu na redukcję zakłóceń, oraz mieć małą pojemność (>100pF/m) żeby nie ograniczać pasma od góry. Oczywiście te wszystkie zalecenia są dla wkładek MM (MI). Na początek MC na pewno nie kupisz.

Krótko i treściwie...

W dniu 19.07.2021 o 21:16, mb13 napisał:

Dlaczego nie wiem ??>>>

A koledzy wszystko napisali. Dałeś lepiej ekranowane kable - pomogło. Podpiąłeś dodatkową masę - zrobiłeś pętlę masy. 

9 godzin temu, micwoj napisał:

A koledzy wszystko napisali. Dałeś lepiej ekranowane kable - pomogło. Podpiąłeś dodatkową masę - zrobiłeś pętlę masy. 

Tyle pytań znikąd odpowiedzi...