Skocz do zawartości
IGNORED

Zegar precyzyjny w CD

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie!

Jakie macie odczucia po zamontowaniu zegara precyzyjnego w swoich CD? Czy jest to gra warta zachodu?

Pytam, bo ja w Denonie DCD-1460 zachwytów nie zauważyłem. Zegar od MrElektronik wraz zasilaczem stabilizowanym.

Myślałem o Marantzu CD-50 w trybie NOS.

https://www.audiostereo.pl/topic/155957-zegar-precyzyjny-w-cd/

Odpowiedzi na pytani masz tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Generalnie chodzi o popularnego Master clocka.

Dokładnie jaki ma jitter nie wiem, ale wydaje mi się,  że o kilka rzędów lepszy niż masowy kwarc. 

Ukryta Zawartość

Teraz wychodzę więc nie podyskutujemy.

Kwarc musi być odpowiednio cięty, oczyszczony, czysty, zamknięty hermetycznie w odpowiednim środowisku, odpowiednio połączony z "elektrodami",... Sam tak wycyzelowany kwarc jest drogi. Stosowanie typowych kwarców już obarczone jest ich niedoskonałościami. W układach hybrydowych stosuje się albo termostatowanie albo korekcję temperaturową. Wymaga to zamknięcia kwarcu w "otoczeniu" czujnika temperatury.

Takie "rozległe" montaże mogą co najwyżej poprawić separację, wymuszać właściwy rezonans...

Jak mówimy o czymś precyzyjnym to po pierwsze (1) zegar przy reprodukcji musi być zgodny z zegarem przy produkcji (zegary ADC i DAC, wszystkie po drodze powinny być koherentne). (2) Muszą mieć przyzwoitą stałość. (3) Powinny mieć przyzwoity mały jitter. 

Tak czy owak. Ważniejsze jest zasilanie zegara i właściwe jego podłączenie pod kość niż sam zegar (oczywiście minimum jakości powinien on spełnić). Odrębna kategoria to zewnętrzne urządzenia. Ale to przerost formy nad treścią, choć Hi-End nie zna kompromisów...

Ważniejsze od samego zegara, jest jego zasilanie i dopasowanie sygnału. Błąd w tych dwóch punktach zniweczy cały efekt.

Hehe. Napisaliśmy w tym samym momencie o tym samym

Dopisze jeszcze. Bez oscyloskopu i właściwego użycia sondy jest działaniem po omacku. Będzie jak loteria, uda się albo nie

Edytowane przez Krzych 2

Zegar jest jedynie wisienką na torcie. Można go stosować choć po czasie przeszkadzć może monotonia precyzyjnego taktowania, zwykły kwarc przez swoje duże falowania jest jakby bardziej analogowy. 

Kwarc w cd daje się na sam koniec modowania jako ostatni mod, gdyż jego precyzja utrudnia trafne określenie co dokładnie zmieniły wczesniejsze mody. 

Do cd warto też sprawdzić TCXO czasem efekt jest jeszcze lepszy niż z zegarem. 

Acccuphase 

27 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

przeszkadzć może monotonia precyzyjnego taktowania, zwykły kwarc przez swoje duże falowania jest jakby bardziej analogowy. 

Łojezu 😕

59 minut temu, krzysieks_2007 napisał:

Zegar jest jedynie wisienką na torcie. Można go stosować choć po czasie przeszkadzć może monotonia precyzyjnego taktowania, zwykły kwarc przez swoje duże falowania jest jakby bardziej analogowy. 

Kwarc w cd daje się na sam koniec modowania jako ostatni mod, gdyż jego precyzja utrudnia trafne określenie co dokładnie zmieniły wczesniejsze mody. 

Do cd warto też sprawdzić TCXO czasem efekt jest jeszcze lepszy niż z zegarem. 

Pozwolę się nie zgodzić . Prawidłowo zaaplikowany zegar poprawia prawie wszystko. Jest lepsza atmosfera, tło , separacja, bas czystsza góra. Lepiej mieć kłopot bogactwa i później z niego wyciągać dla siebie dźwięk. 

To prawda, ze to wisienka na torcie i jeden z ostatnich zabiegów. Bo jak się zostawi np jeden zasilacz do wszystkiego to efekt i tak będzie mizerny. Modowanie cd to proces na długie miesiące i zawsze trzeba mieć drugi egzemplarz nieruszany do weryfikacji. Inaczej szybko słuch nas zwiedzie i będzie gonienie własnego ogona

19 godzin temu, StachMuszel napisał:

Panowie!

Jakie macie odczucia po zamontowaniu zegara precyzyjnego w swoich CD? Czy jest to gra warta zachodu?

Podpytaj kolegę Lete , jakiś czas temu stosował 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  w swoim Xindak-u DAC-9.

Ukryta Zawartość

20 godzin temu, StachMuszel napisał:

Panowie!

Pytam, bo ja w Denonie DCD-1460 zachwytów nie zauważyłem. Zegar od MrElektronik wraz zasilaczem stabilizowanym.

Myślałem o Marantzu CD-50 w trybie NOS.

A dałeś oddzielne trafko do zasilacza?  Bo to podstawa, niewiele kosztuje a całkowicie eliminuje problemy z masą dzięki galwanicznej izolacji. Potem tylko umocować zegar na amortyzacji i króciutkie przewody . Z dobrym zegarem sprzęt zaczyna śpiewać a nie grać.

Robiłem zegary DIY, montowałem TCXO ale chyba najlepszy to był Audio Gd z oddzielnymi zasilaczami.

W trakcie usuwania konta.

59 minut temu, bogdan_ napisał:

A dałeś oddzielne trafko do zasilacza?  Bo to podstawa, niewiele kosztuje a całkowicie eliminuje problemy z masą dzięki galwanicznej izolacji. Potem tylko umocować zegar na amortyzacji i króciutkie przewody . Z dobrym zegarem sprzęt zaczyna śpiewać a nie grać.

Robiłem zegary DIY, montowałem TCXO ale chyba najlepszy to był Audio Gd z oddzielnymi zasilaczami.

To ?

Ukryta Zawartość

20210706_185119.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minut temu, Nakamichi napisał:

To ?

Ukryta Zawartość

20210706_185119.jpg

Taki, była droższa i tańsza wersja, ja miałem tylko tą lepszą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W trakcie usuwania konta.

16 godzin temu, bogdan_ napisał:

Tak, dałem oddzielny transformator wraz zasilaczem.

Daj zasilanie akumulatorowe i porównaj...

Przez transformatory a w zasadzie przez pojemności rozproszone (duże przestrzennie gabaryty) przenikają zakłócenia z otoczenia. Aby się przekonać o klarowności tła warto dobry zegar zasilić eksperymentalnie z baterii (tylko niech nie leży na trafie zasilającym resztę elektroniki).

Zresztą podobny eksperyment polecam we wszelkich newralgicznych miejscach systemu audio (DAC, PRE gramofonowe,...).

Zaekranowanie takiego zasilania bateryjnego to owinięcie go folią metalową i podłączenie jej do masy. Masę znaleźć doświadczalnie zaczynając od masy analogowej przy kości dac.

Jeśli ten eksperyment nie przyniesie efektu można sobie dać spokój z dalszym poszukiwaniem. Pamiętać należy, że w zależności od pory dnia różna jest intensywność zakłóceń. 

Oczywiście akumulatory przed stabilizatory. 

Edytowane przez Grzegorz7