Skocz do zawartości
IGNORED

PS4 + rzutnik + kino domowe

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zamierzam stworzyć w salonie (23m2) małe kino. Planowałem pod PS4 podłączyć rzutnik oraz kino domowe. PS4 już mam. Wszystko do 7-8 tysięcy złotych. Bardziej zależy mi na dobrym obrazie niż na dobrym dźwięku. 

W założeniach w mojej głowie chciałem aby zarówno obraz jak i dźwięk były z PS4 rozrzucane do rzutnika/kina domowego poprzez WiFi. Jednak zastanawiam się na ile jest to możliwe? Czy na takim zestawieniu gdzie wszystko idzie przez WiFi jest możliwość obejrzenia filmu w dobrej rozdzielczości/pogrania w gry? 

Jeżeli nie jest to możliwe to jak należy podłączyć wszystkie te sprzęty, aby ze sobą współpracowały?

Pomieszczenie: 23m2

Odległość rzutnika od ściany: 3m

Odległość widza od obrazu: 2m 70cm 

Kanapa będzie przodem do obrazu

Pokój dosyć słoneczny, jednak zamierzam zamontować rolety

Na konsoli najczęściej oglądane będą filmy/seriale, a także planuje grać w gry SinglePlayer typu CrashBandicoot, Overcooked

Internet światłowodowy 

W rzutnikach najbardziej mi zależy na:

Rodzaj 3LCD - dużo bardziej interesują mnie kolory w oświetlonym pomieszczeniu niż czerń

Lumeny około 3000 - planuje oglądać także w dzień

Rozdzielczość - najlepiej 4K jednak 1920x1080 myśle że będzie wystarczająca 

WiFi - jeżeli jest możliwość korzystania bezprzewodowego wraz z PS4 i kinem domowym - musi have 

Głośność - w tej cenie z powyższymi parametrami w normalnym trybie nie Licze na nic poniżej 35dB

Rozmiar obrazu - względem w/w parametrów wyliczyłem że maksymalny obraz jaki powinienem wyświetlać to 112 cali, także ten parametr odchodzi ponieważ rzutniki zazwyczaj mają 30-300''

Żywotność lampy - co najmniej 4.500h 

Rzutniki jakie znalazłem:

EPSON EH-TP750

3100 zł / 3LCD / 3400 LUMENÓW / 16000:1 / 1920 x 1080 / 30 " - 300 " / 37 dB / WIFI / 6000h

Projektor LG HF80LSR (jedyny laserowy)

4700 (4000) zł / LASER / 2000 LUMENÓW / 15000:1 / 1920 x 1080 / 30 " - 120 " / 30 dB / WIFI / 20000h

Epson EH-TW5700

4000 zł / 3LCD / 2700 LUMENÓW / 35000:1 / 1920 x 1080 / 30 " - 300 " / 36 dB / WIFI / 4500h

Epson EH-TW5820

4500 zł / 3LCD / 2700 LUMENÓW / 60000:1 / 1920 x 1080 / 30 " - 300 " / 36 dB / WIFI / 4500h

EPSON EH-TW7000

Jedyny rzutnik 4K, WiFi jako opcja

Sprzęt audio jaki znalazłem:

JBL Bar 5.1 czarny + Subwoofer JBL, subwoofer Bezprzewodowy. Komunikacja przez: Bluetooth, posiada złącza HDMI, AUX, USB, Wejście optyczne

https://allegro.pl/oferta/soundbar-jbl-bar-5-1-hdmi-bluetooth-4k-510w-8567029142?utm_feed=c9faa3c7-f817-45a7-9529-84b750279de2&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=polecane

Planowałem subwoofer i soundbar umieścić pod obrazem, a dwa dodatkowe głośniki za kanapą.

https://www.audiostereo.pl/topic/155851-ps4-rzutnik-kino-domowe/
3 godziny temu, hrs napisał:

Bardziej zależy mi na dobrym obrazie niż na dobrym dźwięku.

[...]

Lumeny około 3000 - planuje oglądać także w dzień

Wybierz jedno albo drugie. Jak chcesz mieć dobry obraz, to nie oglądasz w dzień. Ewentualnie inwestujesz w drogie ekrany, które na to pozwalają, ale to już nie ten budżet. Powyżej 3000 lumenów mają praktycznie tylko projektory prezentacyjne, a nie do kina domowego, więc mówiąc w skrócie obraz będzie bardzo przeciętny. Poza tym głośność jest podawana dla najcichszego trybu eco, a jasność dla najbardziej jasnego trybu high. Więc jak chcesz mieć taką jasność to weź pod uwagę, że te proje wyją jak odkurzacz.
EPSON TW7000 nie jest już dawno produkowany. 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Jeżeli 3m ekran - rzutnik a widz 2,7-2,5m to obraz za duży nie będzie (88-92"), czy nie lepiej wtedy TV np LG Nanocell 86"? i w budżecie będzie się łatwiej zamknąć, kabli mniej itd itp

okej, trochę poszperałem jeszcze w necie po Waszych komentarzach i zasięgnąłem rady znajomego. (wieczorem edytuje główny post).

Kable tak czy siak będę ciągnął, a budżet na rzutnik zwiększę do około 7 tysięcy.

Jednakże będę szukał takiego, który obsługuje rozdzielczość 4k. Postaram się jeszcze dzisiaj podesłać propozycje rzutników które znalazłem. 

Czy połączenie PS4 + rzutnik + soundbar (w/w JBL 5.1) powinno wyglądać w następujący sposób:

1. Podłączam PS4 kablem HDMI do SoundBar'a - soundbar przejmuje dziwięk i przekazuje obraz dalej.

2. Z Soundbara wyjściem HDMI Arc podłączam kablem HDMI do rzutnika.

3 godziny temu, RobertG7 napisał:

Jeżeli 3m ekran - rzutnik a widz 2,7-2,5m to obraz za duży nie będzie (88-92"), czy nie lepiej wtedy TV np LG Nanocell 86"? i w budżecie będzie się łatwiej zamknąć, kabli mniej itd itp

W bliżej nieokreślonym terminie planujemy się przeprowadzać do większych przestrzeni, także rzutnik to tez "inwestycja w przyszłość" 🙂

Z grajbelki nie potrzeba Arc do projektora, bo od projektora, żaden dźwięk nie będzie wracał.
Twoim jedynym źródłem jest konsola.

Ogólnie można, tak jak napisałeś ale ja bym dał z konsoli bezpośrednio do projektora HDMI a dźwięk kablem optycznym z konsoli do grajbelki.

1 godzinę temu, RAF77 napisał:

Z grajbelki nie potrzeba Arc do projektora, bo od projektora, żaden dźwięk nie będzie wracał.
Twoim jedynym źródłem jest konsola.

Ogólnie można, tak jak napisałeś ale ja bym dał z konsoli bezpośrednio do projektora HDMI a dźwięk kablem optycznym z konsoli do grajbelki.

Okej, a skąd w takim razie projektor będzie wiedział że dźwięk jest już obsłużony przez inne urządzenie?

Projektora to nie interesuje, on zajmuje się tylko obrazem

W plejce się ustawia, gdzie ma puszczać dźwięk i w jakim formacie.

Miałem kiedyś tak podłączone, jak miałem AVR bez HDMI.

Ok rozumiem 😉

Poszukałem teraz w internecie i przychodzą mi 3 projektory:

1. EPSON TW-7100 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

2. EPSON TW-7000 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

3. LG HU70LS ( 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Co sądzicie o tych projektorach? Da radę podłączyć je do w/w soundbara JLB 5.1?

Z czernią warto inwestować więcej w TW-7100 zamiast w TW-7000? 

O ile różnicą pomiędzy dwoma EPSONami są różnice w kontraście, tak jaka będzie różnica w obrazie ze strony LG? 

Jest on LEDowy, lec ma o 1000 mnie ANSI Lumenów.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez hrs

Ja bym szukał eh tw 7400

Masz nawet w budżecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość