Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer VSX-D514 - proszę o poradę.

Jacente

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem ,że znajdę specyfikacje techniczną tedo amplitunera prawie wszędzie ale chcę zapytać uczestników tego właśnie forum co sądzicie o tym Pioneerze. Mam trójdrożne głośniki 100W. Czy będę pasowały? Za pomoc z góry dziękuję.

Powiedz raczej jaki model i jaka firma. Moc jest drugorzędna. No i jakiej wielkości masz pokój.

A poza tym łap okazję:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - dasz radę 150zł dołożyć? Warto.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Niesłuchaj tych opowieści z wielkością pokoju, to niema nic wspólnego ze sprzętem, jeszcze niewidziałem żeby jakaś firma produkowała osobno amplitunery do małych i dużych pokoików.(w ustawieniach w amplitunerze dopiero sam określasz jaka jest wielkość pokoju i roztaw głośników)

A co do kolumn, najpierw zastanów sie po co ci ten pioneer bądź inny element kina domowego innej firmy, i o jakie wrażenia słuchowe ci chodzi.

Z moich doświadczeń wynika mniej wiecej tak: zestawy kina domowego są dobre do kina, do muzyki nadają sie chyba troszke mniej, dominują niskie i średnie dżwięki( fajne, takie potężne brzmienie), o cykaniu sopraników można raczej zapomnieć, jeśli brak tego elementu niestanowi problemu to kino domowe jest jak nabardziej na miejscu, twoje głośniki też powinny sprostać temu wyzwaniu, choć lepiej byłoby z czasem wymienić je na 5.0 bądż 5.1.(ale pod kątem kina a nie muzyki)

Jeśli jednak sprzęt ma służyć bardziej do słuchania muzyki (z dużą ilością sopraników) pomyśl lepiej o wzmacniaczu stereo.

Te dwa rodzaje sprzetu moim zdaniem mają różna charakterystykę i dają inne brzmienie.

Dla mnie ideałem byłoby połączenie basu z kina domowego i wysokich dźwięków ze stereo.

Pionierka 514 mam, i może być (z wyglądu najbardziej mi się spodobał), słuchałem Yamahe, Onkyo i wzasadzie niewidzę różnicy między nimi, skoro są mniejwięcej w tej samej cenie to parametrami powinny być zbliżone.

"Niesłuchaj tych opowieści z wielkością pokoju, to niema nic wspólnego ze sprzętem, jeszcze niewidziałem żeby jakaś firma produkowała osobno amplitunery do małych i dużych pokoików.(w ustawieniach w amplitunerze dopiero sam określasz jaka jest wielkość pokoju i roztaw głośników)"

zwykły człowieku tu nie chodzi o ustawienia w menu parametrów itd ale o moc sprzetu i jego wydolnosci prodowa,wiec troche mylisz pojecia.A jesli miałbym brac pod uwage p514 i ta y740 za 999zł to bym sie nawet na sekunde nie zastanawiał i kupował ta Yamahe,i te 150zł porzyczył od kogos.Bo kazdy sobie chyba zdaje sprawe ze to jest bezdyskusyjne ze ta y740 miazdzy tego pionka brzmieniem,i jeszcze za ta cene to juz wogóle........

Pozdrawiam

>> zwykłyczłowiek

Załóżmy, że Jacente jest świadom tego, że będzie raczej oglądał filmy a nie słuchał muzyki. I nie kupi niczego bez uprzedniego odsłuchu. Zatem można mu polecać amplitunery.

Twoje doświadczenia zaś są najwidoczniej ubogie. Dowód: posłuchaj sobie Marantza, np. SR5400. Tam z pewnością wysokich tonów nie zabraknie. A że pionek ma ich niewiele (M-Audio tym bardziej) to i efekt jest taki, jak opisałeś.

"Dla mnie ideałem byłoby połączenie basu z kina domowego i wysokich dźwięków ze stereo."

Ojojoj, z tego wynika, że bas jest lepszy w kinie domowym. Czyli wnioskuję, że nie słyszałeś jeszcze sprzętu stero z dobrym basem. Żałuj. BTW: bas to nie tylko potęga, a KD ma do zaoferownia niewiele więcej (w przedziale budżetowym) niż potęgę.

I jeszcze jedno:

"słuchałem Yamahe, Onkyo i wzasadzie niewidzę różnicy między nimi, skoro są mniejwięcej w tej samej cenie to parametrami powinny być zbliżone."

O ile do Twojego nie słyszenia różnicy się nie czepiam (też kiedyś nie słyszałem), o tyle się dziwię, że zakładasz nie istnienie - w danej kategorii cenowej - produktów wybitnych oraz gniotów.

hmmm, elfan, moc tych kin domowych jest naprawdę dużą, jak poczciwe wzmacniacze diory potrzebowały niezłych głosników więc czy to Pioneer czy Yamaha, to już przestaje mieć znacznie, tej mocy jak na warunki domowe i tak nieda sie do końca wykorzystać więc te wywody o wielkości pomieszczeń i wydolności prądowej (a tak wogóle jeszcze nigdy niesłyszałem tekstów o wydolności prądowej przy kupnie sprzętu), brzmią troszkę jak masło maślane. Czego jak czego ale mocy im niebrakuje, nawet tym tańszym modelom jak np. Pioneer 514. Pozatym nikt niema pokoju wielkości sali koncertowej

A co do Pionka i Yamahy, to naprawdę jak byłem w salonie testować kolumny i znajomy pytał sie pod co je podłączyć to od razu mówiłem wszystko tylko nie Yamaha. Nietwierdzę że to jest zły sprzęt, pewnie nawet dobry, ale napewno bym go niekupił (nieoznacza to że sprzet niejest godny polecenia).

Vorpane

Widze że jesteś wielkim fachowcem, niewiem czy zauzważyłeś ale w tym temacie poruszamy sie w klimacie sprzętu w cenie Pioneera 514 czyli do 1000 zł, więc nieopowiadaj w tym temacie bajek o marantzie.

jak ma lepsze brzmienie to ok, ale tu chodzi o alternatywe, tanio i dobrze A NIE DROGO I BARDZO DOBRZE i bynajmniej niechodzi tu o udowadnianie co jest lepsze tylko to na co mogę sobie pozwolić.

O marantzie i drogich kolumnach proszę pisać w wątkach z wiekszym przedziałem cenowym.

>> zwykłyczłowiek

Nie jestem fachowcem. Zwracam tylko uwagę, że piszesz ogólnikami. Możesz kogoś wprowadzić w bład.

Mam pokój 35mkw, kolumny o skuteczności 89 dB, Pioneera vsx-512 i - wierz mi, lub nie - w kinie (5.1) przy -18dB znaczynają się takie zniekształcenia, że głośniej już nie chcę robić, a przydałoby się. Zapewniam Cię, brak jest mocy w tym klocku.

Poza tym nie powiedziałem, że Maranzt jest lepszy, tylko że ma dużo góry.

A to, co mówisz o basowym kinie i sopranowym stereo odzwierciedla tylko Twoje preferencje analitycznego brzmienia.

hmm, wydaje mi sie że Pionka 514 opisałem obiektywnie, czyli to co słyszę( są i wady i zalety). Niesłyszałem Pionka 512, ale uwierz mi na słowo 514 (bo o nim mowa w tym wątku)ma bardzo dużo mocy. Mam pokuj około 30 m2 i naprawdę to gra głośno, ale nieczuć że Pionek się poci, basiki troszkę miotają scianami, niepowiem że jest to dla mnie ideał brzmienia bo bardziej preferuję jednak sopraniki, których w 514 troszke brakuje. Coś tam ktoś w poprzednim wątku wspomniał, że kolumny M-audio tego niemają. Po podłączeniu do Pionka sopranów rzeczywiście jest niewiele, ale jak podłączyłem je do wzmacniacza stereo to po prostu była poezja, korektorek był nawet zbyteczny, jedynie brakowało mi troszke tej dynami z Pionka.

Elfan

Słyszałem Yamahe i niesłyszałem żadnej rewelki, a spieranie sie o to co jest lepsze to niema sensu, prawda jest taka że i Yamaha i Pioneer i Sony i Onkyo znajdzie swojego amatora, jakby to im nieschodziło pewnie by już dawno tego nieprodukowali.

A jeśli chodzi o to czy wziąłbym Yamahe to odpowiedź brzmi TAK, ale tylko motor ... :)

>> zwykłyczłowiek

Tu wyjątkowo poprę elfan.a - Y740 gra pod każdym względem lepiej - zwłaszcza dynamika i zapas mocy to jej atut. Gra też trochę efekciarsko - do kina jak znalazł. Pionek 512 to naprawdę nieudany klocek; różni się od 712/812/912 wieloma elementami, jest - można by rzec - z innej serii. Oczywiście preferencje słuchowe są kwestią indywidualną, ale tu różnica jest zbyt duża.

zwykłyczłowiek,zdaje mi sie ze nie wiesz co mówisz:) miałem y640 i jest u mnie w domu p512,czyli to samo co p514,a tej z kolei w salonie audio słuchałem. Wiec mi tu nie gadaj głupot:)poniewaz to inna półka klasowa brzmieniowa i cenowa,wiec nie ma o czym dyskutowac,naprawde.

Wybrałem amplituner Yamahy ale jeszcze nie wiem i dlatego ponawiam pytanie czy głośniki 5x100W będą pasowały do Yamahy RX-V740 RDS ,a jeżeli nie to do którego modelu Yamahy?I naprawdę będę wielce zobowiązany za udzielenie mi pomocy.

>> Jacente

Oczywiście, głośniki 100W pasują do każdego amplitunera Yamahy, bo rozumiem, że przez słowo "pasują" masz na myśli techniczną możliwość współpracy. Tak, i to nie tylko z Yamahą ale też z 99% innych amplitunerów.

Pisząc, że masz 5x100W masz na myśli 5 głośników?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.