Skocz do zawartości
IGNORED

Dobór kolumn do Audiolab 6000A Play

Rekomendowane odpowiedzi

Jakie kolumny polecilibyście do Audiolab 6000A Play do pomieszczenia 20 - 30 m^2 ? Zamierzam do tego dokupić jeszcze Audiolab CDT oraz mam podłączony gramofon Audio-Technica AT-LP120 USB. Budżet na komplet kolumn podłogowych to około 3000 - 4000 PLN. Niestety jeśli chodzi o przekrój gatunkowy muzyki dość obszerny bo od jazzu, bluesa czy nawet muzyki poważnej do heavy metalu.  I pytanie drugie jaki do tego kabel do kolumn - raczej budżetowy.

Cześć,

dobrym połączeniem z audiolabem jest Fyne Audio, ja słuchałem tego sprzętu na kolumnach F501 i uważam że warto przetestować. Nie brakowało mi w zasadzie niczego na przestrzeni 35m2. Fajne niskie częstotliwości, niezła scena, dobry wokal, uczciwe stereo. Co prawda koszt 501 w tej chwili to koło 5k zł ale myślę że z rabatem w budżecie idzie się wyrobić.

Pamiętam, że system był spięty przewodami ortofon red (w granicach 80zł/m), a słuchaliśmy go ze streamera z Tidal.

Pozdrawiam

Witaj,

Przewód dobierzemy na sam koniec jak będą już wybrane (i najlepiej odsłuchane) docelowe kolumny. Fyne Audio jak najbardziej mogą być, polecam również połączenie z System Audio Saxo 60. Bardzo wszechstronne kolumny oferujące sprężysty bas, dobrą dynamikę i muzykalny, dźwięczny przekaz. Jeśli masz trochę więcej miejsca, zwróć koniecznie uwagę na Monitor Audio Bronze 500. Ich otwarte i nieskompresowane brzmienie może się podobać, fajnie ożywiają "analogowego" i kulturalnego Audiolaba. Oczywiście wskazany jest odsłuch  🙂

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jakie kolumny polecilibyście do Audiolab 6000A Play do pomieszczenia 20 - 30 m^2 ? Zamierzam do tego dokupić jeszcze Audiolab CDT oraz mam podłączony gramofon Audio-Technica AT-LP120 USB. Budżet na komplet kolumn podłogowych to około 3000 - 4000 PLN. Niestety jeśli chodzi o przekrój gatunkowy muzyki dość obszerny bo od jazzu, bluesa czy nawet muzyki poważnej do heavy metalu.  I pytanie drugie jaki do tego kabel do kolumn - raczej budżetowy.
A się spytam przy okazji. Słuchasz z tego własnych plików? To całe Play Fi chodzi płynnie?

Wharfedale Linton także są dobrą opcją jeśli chciałbyś postawić na dynamiczne i przestrzenne brzmienie. DTS chodzi w miarę płynnie ale czekamy w dalszym ciągu na dużą aktualizację, w której będzie m.in Tidal Connect. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 28.05.2021 o 21:59, dzarro napisał:
W dniu 28.05.2021 o 11:57, Mooris napisał:

A się spytam przy okazji. Słuchasz z tego własnych plików? To całe Play Fi chodzi płynnie?

Na razie testowałem tylko połączenie ze Spotify to nie było większych problemów. Ale generalnie testy jeszcze w toku.

W dniu 28.05.2021 o 21:59, dzarro napisał:

To całe Play Fi chodzi płynnie?

Bardzo fajnie i płynnie funkcjonuje ten DTS Play Fi, nie ma żadnych przycięć, nie zrywa połączenia po wi-fi, więc użytkowo jest wszystko w porządku.

22 godziny temu, David_65062 napisał:

Dodaj jakies glosnikowce od Cardasa i bedzie bardzo przyjemnie mysle. 

Wszystko zależy od kolumn, ponieważ nie ma uniwersalnych przewodów. Cardas czaruje przestrzenią i średnicą ale w niektórych konfiguracjach może brakować nieco dynamiki. Przewody najlepiej dobierać na sam koniec jak już poznamy wady i zalety danego zestawu. 

Mialem na mysli Wharfedale Linton + Audiolab 6000 + Cardas 101 lub lepiej Parsec. 

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Wg mnie z Wharfedale to graja tylko EVO, Linton i pewnie Elysian (nie slyszalem). W swojej cenie Linton Gra wybitnie. Zastapil u mnie Chario Pegasusy , ktore kosztowaly dwa razy wiecej, ale moze poprostu w system sie wpasowaly. Diamondy bym odpuscil.

Z tym Audiolabem moze jeszcze Dali by sie zgralo. Nie jestem na bierzaco z nowymi modelami ale chyba Oberon zmiesci sie w budzecie.

Naim Uniti Atom | Chario Delphinus | Vermouth Serenade 3

Wharfedale Diamond 11.4 to zdecydowanie niższa seria. Audiolab ma spory potencjał dlatego też warto byłoby iść w kierunku Linton lub Evo. 

• 3 miesiące później...

Słuchałem A6000 Play z kilkoma parami kolumn. Najlepiej wypadł z Audiosymptom i8 okablowany średniej półki Ortofonem. Fantastyczny dźwięk! Nic mu nie brakowało. Uważam nawet, że znacznie wyszedł ponad swój poziom cenowy. Chętnie poszedł bym w drugi system w takiej konfiguracji.

W dniu 28.05.2021 o 17:53, Q21 napisał:

Witaj,

Przewód dobierzemy na sam koniec jak będą już wybrane (i najlepiej odsłuchane) docelowe kolumny. Fyne Audio jak najbardziej mogą być, polecam również połączenie z System Audio Saxo 60. Bardzo wszechstronne kolumny oferujące sprężysty bas, dobrą dynamikę i muzykalny, dźwięczny przekaz. Jeśli masz trochę więcej miejsca, zwróć koniecznie uwagę na Monitor Audio Bronze 500. Ich otwarte i nieskompresowane brzmienie może się podobać, fajnie ożywiają "analogowego" i kulturalnego Audiolaba. Oczywiście wskazany jest odsłuch  🙂

Może Kolega lubi "analogowy" i kulturalny dźwięk...dlaczego go zmieniać?

De gustibus non est disputandum

• 1 rok później...

Witam,
Odświeżę trochę temat.
Ja posiadam monitor audio bronze 500.
Na odsłuchu porównywałem z chyba 7 marek.
Dobrze wypadły jeszcze focal chora 826.
Świetna góra i scena, ale jak dla mnie za dużo basu.

Pozdrawiam

Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jest tam m.in.

W razie grubszego niedopasowania należy sięgnąć po załączone w komplecie zatyczki z gąbki – pozwalają okiełznać natężenie basu.

A ważniejsze czasem bywa odsunięcie od ściany również miejsca,

z którego się najczęściej słucha. Albo szukać innych 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski