Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

Gratulacje!

A na czym polega (jest w opisie...): "wyjście słuchawkowe Extreme Power"?

Jakoś nie mogę doczytać się jasnego wskazania maksymalnej mocy. Specjalizowane wzmacniacze z wymiarowo pełnym zasilaniem oferują 5-6 watów mocy. Takie biurkowo-podobne chyba dochodzą do 0,5 wata. Zakładając, że słuchawki spotyka się w przedziale 32 - 600 omów, to jaką ma moc dla np. 150 omów, 300 omów, 600 omów?

"Extreme Power" a jakoś ciężko porównać z konkurencją z braku danych. Albo tylko ja nie potrafię ich dostrzec.

Sprawdź koniecznie FOSTEX TH610.

Ich niesamowitość polega na tym, że są zamknięte, a proponują brzmienie jak słuchawki otwarte. Fenomen. Bez typowych (dla zamkniętych) problemów na basie, są przejrzyste - mogłyby kosztować 10 000 zł, a byłyby warte rozważenia z powodu tej ich wyjątkowości. Dźwiękowo są po prostu we wszystkim dobre. Prawidłowe. Nadają się na absolutny ranking słuchawek - w swojej kategorii (zamkniętych) są bezkonkurencyjne (IMO). Prezent gwiazdkowy : )

Edytowane przez Wuelem
Gratulacje!
A na czym polega (jest w opisie...): "wyjście słuchawkowe Extreme Power"?
Jakoś nie mogę doczytać się jasnego wskazania maksymalnej mocy. Specjalizowane wzmacniacze z wymiarowo pełnym zasilaniem oferują 5-6 watów mocy. Takie biurkowo-podobne chyba dochodzą do 0,5 wata. Zakładając, że słuchawki spotyka się w przedziale 32 - 600 omów, to jaką ma moc dla np. 150 omów, 300 omów, 600 omów?
"Extreme Power" a jakoś ciężko porównać z konkurencją z braku danych. Albo tylko ja nie potrafię ich dostrzec

Dzieki.

Pozadna firma podaje wszystko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3783.thumb.jpg.5ba86e17266027ee49bddb49254243ac.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ich niesamowitość polega na tym, że są zamknięte, a proponują brzmienie jak słuchawki otwarte. Fenomen.….
….
Prezent gwiazdkowy : )

Na prezent gwiazdkowy juz za pozno, ale moze „na zajaca“

Te tez widzialem. Zarowno te 900-ki jaki i te 610-ki idealnie pasuja do mojego schematu/preferencji, wiec trzeba znowu zrobic wycieczke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3785.thumb.jpg.fd4f411569fecd5b7123c26a950f3007.jpg

Juz je „upatrzylem“

IMG_3788.thumb.jpg.31a2cda6a72a6b3a0816d9751ebaf074.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, xajas napisał:

Wczoraj im sie dokladnie przygladalem, ale niestety nie posluchalem.

Nastepnym razem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_3782.jpg

Tego blichtru się przeraziłeś 😂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

10 godzin temu, Wuelem napisał:

Ich niesamowitość polega na tym, że są zamknięte, a proponują brzmienie jak słuchawki otwarte. Fenomen. Bez typowych (dla zamkniętych) problemów na basie, są przejrzyste - mogłyby kosztować 10 000 zł, a byłyby warte rozważenia z powodu tej ich wyjątkowości. Dźwiękowo są po prostu we wszystkim dobre. Prawidłowe. Nadają się na absolutny ranking słuchawek - w swojej kategorii (zamkniętych) są bezkonkurencyjne (IMO). Prezent gwiazdkowy : )

Potwierdzam - słuchawki Fostex TH610 to mój najlepszy zakup audio. W konsekwencji cała kolekcja nauszników została sprzedana, a audionervosa wyleczona. Obecnie po prostu słucham muzyki i jestem szczęśliwy 🙂 I nawet nie myślę o wymianie w nich kabla 😉

Edytowane przez mariuszryszard
6 godzin temu, xajas napisał:

Nie, ja lubie czerwone, wygladaja jak bombki na choince

Ukryta Zawartość

Oj to obraziłeś Japończyków, to jest ich taka specyficzna wynikająca z kulturalnych tradycji powłoka- na pewno to nie jest czerwony! Jedyna rzecz o którą bym się martwił to to że z czasem się ją uszkodzi jak ktoś dużo słucha w słuchawkach a słuchawki nie wędrują tylko na trasie głowa-stojak, stojak-głowa

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Dla porownania podlaczylem tez aktualnie posiadane Beyery DT 700 ProX i z czystej ciekawosci DT 1990 i DT 1770.

Ale prawdziwym zaskoczeniem byly DT 1770. Delikatniejsze, przyjemniejsze w brzmieniu niz aktualnie posiadane DT 700, ale z podobnym dynamicznym charakterem.

Posluchalem tez wersji otwartej, czyli DT 1990. Tonalnie/brzmieniowo byly calkiem dobre i podobaly mi sie, ale ta otwarta obudowa to katastrofa. Slychac kazdy szmer, halas z zewnatrz. W zasadzie mozna ich sluchac tylko w absolutnie cichym pomieszczeniu.

Jeśli dobrze pamiętam, wybierając swoje 700tki również porównywałeś je z wymienionymi. Dlaczego zatem wtedy nie wybrałeś 1770?

Czyli basu w 1770 jest pod dostatkiem?

1990 miały zapewne szerszą scenę? Jak to oceniasz?
W dniu 28.12.2022 o 12:30, xajas napisał:

Gwiazdkowe „prezenty“ wypadly dosc szczodrze, wiec mozna bylo przejsc do realizacji nastepnego etapu „sluchawkowych planow“, czyli zakupu wzmacniacza. Po wczesniejszym rozeznaniu rynku wchodzil tylko jeden w rachube

Ukryta Zawartość

Naprawdę uważasz, że wzmacniacz słuchawkowy oparty na opampach jest wyborem właściwym? Nie chodzi tu o moc ale o realność dźwięku.

Ukryta Zawartość

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

W dniu 28.12.2022 o 13:12, mirfak napisał:

Czy ma ktoś pomiary charakterystyki słuchawek Mrspeakers Ether Flow?
Z góry dziękuję.

Wysłane z mojego Commodore 64

Proszę bardzo 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli dobrze pamiętam, wybierając swoje 700tki również porównywałeś je z wymienionymi. Dlaczego zatem wtedy nie wybrałeś 1770?

Czyli basu w 1770 jest pod dostatkiem?

1990 miały zapewne szerszą scenę? Jak to oceniasz?

Jak kupowalem 700tki, nie przypuszczalem ze sie tak zafascynuje sluchawkami. Chcialem wydac max 200€ i uzywac ich tylko okazyjnie do grzebania w sieci (Apple Music) w poszukiwaniu nowej muzyki. Dzisiaj od razu wzial bym na poczatek 1770.

O 1990 trudno wiele wiecej powiedziec. Podobaly mi sie brzmieniowo, ale te otwarte obudowy nie pozwalaly sie na niczym skupic, bo slyszalem kazda przechodzaca osobe, kazda rozmowe itd.

Dla mnie otwarte absolutnie nie wchodza w rachube.

Naprawdę uważasz, że wzmacniacz słuchawkowy oparty na opampach jest wyborem właściwym? Nie chodzi tu o moc ale o realność dźwięku.

Sluchalem go w porownaniu z ponizszymi i nie wyslyszalem roznicy. Dla mnie wystarczy.

Ukryta Zawartość

Za to ma funkcje, ktore sa dla mnie absolutnie wazne, a ktorych nie ma zaden inny wzmacniacz
EQ, loudnes, balans, presety, programowany bas i treble, krzywe FM,…

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, xajas napisał:

Sluchalem go w porownaniu z ponizszymi i nie wyslyszalem roznicy.

Czyli wszystkie wzmacniacze grają tak samo???

13 godzin temu, xajas napisał:

Za to ma funkcje, ktore sa dla mnie absolutnie wazne

W tym jest CROSSFEED. Tak samo kontrowersyjna funkcja jak przydatność regulacji "bas i treble".

Opisz za jakiś czas, czy z niej korzystasz na co dzień.

W tym jest CROSSFEED. Tak samo kontrowersyjna funkcja jak przydatność regulacji "bas i treble".
Opisz za jakiś czas, czy z niej korzystasz na co dzień.

To jest pierwsze co wlaczylem

Nie rozumiem, co w tym jest kontrowersyjne.
W dniu 5.10.2022 o 07:10, xajas napisał:

Co tu wielce pisac. Model DT 880 jest polotwarty. Dostepny w dwoch wersjach: pro i edition (domowa).
Podobal mi sie dzwiekowo (i nawet chcialem go kupic), ale byl niedostepny w wersji niskoohmowej, wiec szukalem dalej i znalazlem 700 pro

Generalnie, wszystkie zamkniete i ten powotwarty podobaly mi sie lepiej niz otwarte, ze wzgledu na ich pelne, dynamiczniejsze brzmienie, spokojniejsze wysokie/srednice i lepszy bas. Otwarte sa dla mnie zbyt dominujace w srednicy

Mógłbyś napisać jakie są różnice w dźwięku między dt880 a dt700 pro x?

Less is More

Z innej beczki. Bayerki DT860. Pękł mi pałąk, druty są całe. Jest to (choć tymczasowo) do ogarnięcia? Uwielbiam te słuchawki.

Jako część zamienna pewnie już nie do dostania?

Domyślam się, że żaden klej tego nie chwyci?4642a2f850b8f61c6e0b5a93a3006483.jpg123e96c4553cb16b39c5672a0b8ea511.jpg

1 godzinę temu, negatyw napisał:

Domyślam się, że żaden klej tego nie chwyci?

Ukryta Zawartość

Te cholery kleją wszystko. Poszukaj lokalnego dystrybutora lub jakikolwiek sklep z klejami specjalistycznymi i poproś o dobranie odpowiedniego. Loctite 402 powinien załatwić sprawę. 

Po taniości (choć będzie mało estetycznie) można zastosować patent na sodę oczyszczoną i  zwykły klej cyjanoakrylowy 

Posypujesz klejoną powierzchnię warstwą sody a następnie zalewasz klejem. Potem znowu soda i znowu klej. Tworzy wyjątkowo mocną spoinę i trwale łączy nawet trudnosklejalne tworzywa 

Ukryta Zawartość

Dzięki. Klej ponad 100zł, ale jeśli da radę to ok. Napiszę do nich.

Podpytam dziś jeszcze różne serwisy, ale z drugiej strony jak wysłać słuchawki trzymające się jedynie na drucie...? W Poznaniu takiego serwisu nie znam.

P.S. Patentu z sodą nie znałem

7 godzin temu, negatyw napisał:

P.S. Patentu z sodą nie znałem

Ukryta Zawartość

To działa. Spoinę można obrobić frezem, pomalować i będą "prawie jak nowe"

Ukryta Zawartość

Proszek do pieczenia albo styropian. Styropianem skleiłem kumplowi gumowe słuchawki kostne - niezbyt ładnie, ale trzyma.

nagrywamy.com

To działa. Spoinę można obrobić frezem, pomalować i będą "prawie jak nowe"

Czy sam styk łączenia, polecasz lekko zmatowić papierem ściernym?

17 godzin temu, negatyw napisał:

Czy sam styk łączenia, polecasz lekko zmatowić papierem ściernym?

Delikatnie papierem gruboziarnistym nigdy nie zaszkodzi. 

W dniu 11.01.2023 o 23:06, negatyw napisał:

Domyślam się, że żaden klej tego nie chwyci?

Z mojego doświadczenia .Kleje ,owszem chwycą ,jednak będzie to prawdopodobnie krótkotrwały efekt.

Miałem problemy z pewnymi słuchawkami (Spirit Classic) ,świetne słuchawki nawiasem 🙂 Kleiłem je różnymi wynalazkami.

Ostatecznie zastosowałem zgrzewanie na gorąco ! Lutownica TRANSFORMATOROWA ,grocik solidny ( temp. ok. 400 stopni) i słuchawki naprawione 🙂

Jest trochę info w sieci i na pewno filmy w YT .

13 godzin temu, negatyw napisał:

Poszło i trzyma jak diabli.

Gratulacje. Jaką metodę wybrałeś?

Edytowane przez payong
  • Pokaż nowe odpowiedzi