Skocz do zawartości
IGNORED

Absolutny ranking słuchawek

Rekomendowane odpowiedzi

Być może w następny weekend będę wstanie Ci pomóc w bezpośrednim porównaniu LCD3 z organic. Czekam jeszcze tylko na kabel do audeze bo ten fabryczny to jakieś nieporozumienie.

W dniu 2.08.2024 o 20:47, atmeg napisał:

dla mnie w klasyfikacji słuchawek w średniej cenie biorąc pod uwage wiele parametrów absolutnym zwyciężcą są Fostexy TP 50 . 

Popieram opinię, np takie 10x droższe Sennheiser HD800s, po względem naturalności brzmienia, zostają dla mnie daleko w tyle przy TP50 mk3, wybrzmienia góry i zejście basu również na korzyść dla Fostex.

21 godzin temu, AiM-TV napisał:

Popieram opinię, np takie 10x droższe Sennheiser HD800s, po względem naturalności brzmienia, zostają dla mnie daleko w tyle przy TP50 mk3, wybrzmienia góry i zejście basu również na korzyść dla Fostex.

Ale trzeba jasno napisać że Fostexy  nie zagrają dobrze z słabym wzmacniaczem , np . z dziurki od kompa zagrają średnio ,dadzą  od siebie co mają jedynie pod mocniejszymi wzmacniaczami .

Ale jesli rozmawiamy w kategoriach cena do jakości brzmienia jest jedna królowa , Fostexy .

Tez należy wspomniec iż oryginalne pady do tych Fostexów sa masakryczne i trzeba je zmienić .

Ale za te kase  TP50 masakrują dobrym brzmieniem .Stara Japońska technologia z lat 70tych .

AAA w swiecie gdzie wszysto jest już z chin to Fostexy to Japońska firma .

W dniu 1.09.2024 o 22:29, lamario napisał:

Być może w następny weekend będę wstanie Ci pomóc w bezpośrednim porównaniu LCD3 z organic. Czekam jeszcze tylko na kabel do audeze bo ten fabryczny to jakieś nieporozumienie.

Czy udało Ci się porównać oba modele ?

Wydawalo mi sie, ze ostatnio byla tutaj na forum dyskusja o padach ze skory, sztucznej skory,… itd. Ale juz nie pamietam gdzie, wiec wpisze swoja uwage w tym watku.
Ponieewaz znowu „zalatwilem“ sobie moje ulobione Organics, podpadlo mi, ze boki padow sa ze „skory“, ale powierzchnie przylegajace do ciala/glowy sa z materialu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak dla mnie, ta kombinacja w polaczeniu z ich wielkoscia, waga i forma byla najwygodniejszym i najprzyjemniejszym rozwiazaniem, jakie dotychczas mialem na uszach.
Jedyne porownywalne byly Dan Clark Audio

Ukryta Zawartość

Czy ktos z sluchawkowcow uzywa Roon?
Wlasnie zaglebiam sie w mozliwosci tego programu i znalazem dwie ciekawe funkcje dla uzytkownikow sluchawek
1. moj ulubiony Crossfeed

Ukryta Zawartość

2. gotowe profile dla posiadaczy sluchawek Audezee

IMG_4882.thumb.jpg.a7b813b1e7b1a54ac60f4fd407419897.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 9.09.2024 o 07:31, xajas napisał:

Sprzedali sluchawki bez kabli?

LCD3 są z fabrycznym z jack 6.3mm. Natomiast używam tylko zbalansowane XLR i takie mam w Arya.

LCD3 z tym fabrycznym to brzmią masakrycznie w porównaniu do Arya z XLR. Być może też ma wpływ wzmacniacz. Porównam w identycznych warunkach i będę wiedział nieco więcej.

Ja osobiscie w te kabelki nie wierze i odnosze wrazenie, ze wszystko w porownaniu z organic brzmi „masakrycznie“ i to obojetnie na jakim kabelku. Ale to tylko moje zdanie/upodobanie. Jestem ciekaw, co u ciebie z tego wyjdzie (szczegolnie po zapewnieniu identycznego zasilania i polaczenia.

W dniu 2.08.2024 o 20:47, atmeg napisał:

absolutnym zwyciężcą są Fostexy TP 50 . 

W dniu 1.09.2024 o 22:48, AiM-TV napisał:

Popieram opinię, np takie 10x droższe Sennheiser HD800s, po względem naturalności brzmienia, zostają dla mnie daleko w tyle przy TP50 mk3

Kupiłem - wisicie mi po 3 stówki.

Bo to dramat. Nie dziwię się, że ludzie masowo podmieniają to czy tamto, bo co by nie zrobił, to przy ich nędznej jakości - zawsze coś się zmieni na plus. Zasługują, aby więcej o nich napisać, ale to raczej nie w tym temacie, bo przodują co najwyżej w absolutnym rankingu anty-słuchawek.

Jak ktoś przyjedzie osobiście, to za 3 stówki nowe oddam. Co uwolni jednego z polecających z długu : -)

No dobra, poprawię się... CIEKAWIE grają. Jak żadne :-):-):-)

Godzinę temu, Wuelem napisał:

No dobra, poprawię się... CIEKAWIE grają. Jak żadne :-):-):-)

No to nie ma sensu pozbywać się ciekawie grających słuchawek😉

Kiedyś miałem większą zajawkę na słuchawki, posiadałem chyba cały przekrój budżetowy do 10k+, Audeze, Final Audio, Senneiser, Grado, AKG, Dan Clark, HiFiman i inne. Dzisiaj z Fostexami jest mi bardzo dobrze i nie słyszę jakiejś szczególnej utraty jakości brzmienia do wyżej wymienionych...

13 minut temu, AiM-TV napisał:

posiadałem chyba cały przekrój budżetowy

Te Fostexy 1 : 1 reprezentują brzmienie kolumn np. Magnepana. Kopiują wszystkie cechy.
Tak jak nie da się zrobić z Magnepana kolumn grających jak te na głośnikach miskowatych...

...Tak jakiekolwiek modowanie T50 RP MK3 w celu zbliżenia się do średniej rynku - nie ma sensu.

Gdyby ktoś był fanem - właśnie do sprzedaży wchodzi wersja MK4. Najnowszy mod samego producenta 🙂.

W dniu 2.09.2024 o 18:40, atmeg napisał:

jesli rozmawiamy w kategoriach cena do jakości brzmienia jest jedna królowa , Fostexy .

Tez należy wspomniec iż oryginalne pady do tych Fostexów sa masakryczne i trzeba je zmienić .

Ale za te kase  TP50 masakrują dobrym brzmieniem .Stara Japońska technologia z lat 70tych .

OK

Zerknę na nie (nie w necie, tylko je przymierzę).

To model Fostex T50RP?

Edytowane przez xetras
Dopisek

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

LCD3 są z fabrycznym z jack 6.3mm. Natomiast używam tylko zbalansowane XLR i takie mam w Arya.
LCD3 z tym fabrycznym to brzmią masakrycznie w porównaniu do Arya z XLR. Być może też ma wpływ wzmacniacz. Porównam w identycznych warunkach i będę wiedział nieco więcej.

Czy te kabelki juz dotarly?

Tak dotarły. Od kilku dni z przerwami robię porównania LCD3 z Organic. Mam poważny dylemat. Ale prawdopodobnie zostawię sobie LCD3, które jednak na dłuższe odsłuchy są bardziej "grzeczniejsze" w przekazie. Arya u mnie prezentuje bardziej brzmienie V. Natomiast LCD3 bardziej wygładzonym środkiem co jest mniej męczące. Oczywiście wszystko jeszcze zależy od rodzaju muzyki jaki słucham i pozostałych klocków w systemie słuchawkowym. U mnie jest Burson Audio Conductor 3X Reference zasilany przez Keces Audio P6 a źródło Cocktailaudio X45.

LCD3 połączone kablem Audeos Hybrid 8S XLR, a Arye Audeos OCC 8S XLR

Tak dotarły. Od kilku dni z przerwami robię porównania LCD3 z Organic. Mam poważny dylemat. Ale prawdopodobnie zostawię sobie LCD3, które jednak na dłuższe odsłuchy są bardziej "grzeczniejsze" w przekazie. Arya u mnie prezentuje bardziej brzmienie V. Natomiast LCD3 bardziej wygładzonym środkiem co jest mniej męczące. Oczywiście wszystko jeszcze zależy od rodzaju muzyki jaki słucham i pozostałych klocków w systemie słuchawkowym. U mnie jest Burson Audio Conductor 3X Reference zasilany przez Keces Audio P6 a źródło Cocktailaudio X45.
LCD3 połączone kablem Audeos Hybrid 8S XLR, a Arye Audeos OCC 8S XLR

Co prawda te nieskonczenie dlugie i ultraskomplikowane nazwy „Burson Audio Conductor 3X Reference Keces Audio P6 Cocktailaudio X45;Audeos Hybrid 8S XLR Arye Audeos OCC 8S XLR“ nic mi nie mowia i nie jestem w stanie ich sobie zapamietac , ale V-ka i granie srodkiem do mnie przemawia, wiec domyslam sie co masz na mysli.

Słuchawki podobają mi się jedne i drugie, mają swoje plusy i minusy. Celowo podałem całą linie do czego są podłączone, gdyż w innym zestawieniu mogą zagrać zupełnie inaczej. Testowałem Arye z Ferrum Orr i tam się fajnie zgrywały ciekawiej niż z Pass.

Gdyby ktoś był zainteresowany kupnem Burson Audio Conductor 3X Reference  + Keces Audio P6 + HiFiMan Arya Organic + kabel Audeos OCC 8S XLR to są na sprzedaż również pojedynczo.

W dniu 10.09.2024 o 09:23, lamario napisał:

LCD3 z tym fabrycznym to brzmią masakrycznie w porównaniu do Arya z XLR. Być może też ma wpływ wzmacniacz.

Jak masz wzmacniacz zbalansowany to kabelek XLR na 100% zagra lepiej i to nie ze względu na sam kabel (bo to ma wbrew pozorom małe znaczenie), tylko na fakt, że słuchawki dostają wyższe napięcie i każda ma osobne zasilanie. Tak więc wysterowanie słuchawek jest lepsze, do tego same wzmacniacze często mają lepsze parametry z tego wyjścia.

U mnie wszystko gra lepiej po balansie.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

• 1 miesiąc później...

Podobno nowe he1000 pod względem dźwięku upodobniły się do Susvary, a nowa Susvara poszła w kierunku he1000se, czyli he1000 unvelied grają bardziej organicznie, a Susvara unvelied gra bardziej eterycznie. 

Po audio show sprawdzę je na własne uszy. 

Po  AS mieszane wrażenia, nie dało się posłuchać kilku producentów, bo prezentowali swoje modele w salach odsłuchowych kolumn... np Focal, Technics, Betmyerdynamic. Porażka.

Wielu producentów/ modeli zabrakło.

LCD, Dan Clark. Duży zawód. 

Podobnie TopHF prezentował Staxy i AT i sami wybierali jakies smętne kawałki, no nie da się ocenić. 

No i hałas wokół i otwarte sluchawki można sobie oceniać...

Podobały mi się Senki 660 i 820. Podobały mi się SendyAudio Peacock, Elektrostaty Kingsound H05, Meze Lyric.

Arya Organic Fajnie grają ale chyba na dłuższą metę za dużo tam wyższych rejestrów. 

Odkrycie, czyli wyważenie  dawno otwartych drzwi...

Zanim kupicie nowe słuchawki.

Zainstalowałem apkę do korekcji dźwięku,  wgrałem predefiniowane korekty dla poszczególnych słuchawek, które mam i już nie Kupuję nowych. Jest cudnie, więcej chyba mi już nie trzeba.

32 minuty temu, 1siedem napisał:

Odkrycie, czyli wyważenie  dawno otwartych drzwi...

Zanim kupicie nowe słuchawki.

Zainstalowałem apkę do korekcji dźwięku,  wgrałem predefiniowane korekty dla poszczególnych słuchawek, które mam i już nie Kupuję nowych. Jest cudnie, więcej chyba mi już nie trzeba.

jestem za!

Ale jak sie nazywa ta apka i czy kazdy ma taki setup ze moze jej uzyc (odtwarza muzyke poprzez ta appke)? 

BTW.

Arya Organic po korekcie graja lepiej niz proste sluchawki po korekcie 🙂

Edytowane przez xajas
26 minut temu, xajas napisał:

jestem za!

Ale jak sie nazywa ta apka i czy kazdy ma taki setup ze moze jej uzyc (odtwarza muzyke poprzez ta appke)? 

BTW.

Arya Organic po korekcie graja lepiej niz proste sluchawki po korekcie 🙂

Wavelet

Ustawiam, by dźwięk z Tidala był zawsze przepuszczany przez apke i gotowe 

• Pokaż nowe odpowiedzi