Skocz do zawartości
IGNORED

Denon M39 - zmiana kolumn

Rekomendowane odpowiedzi

Które kolumny podstawkowe z wymienionych poniżej będą współgrać i grać lepiej od tych z fabrycznego zestawu?

Niestety, nie mam możliwości wymiany całości na coś nowego, chcę tylko zmienić kolumny.

Nie wiem czy osiągnę przez taką zmianę efekt, na jakim mi zależy, a mianowicie: żeby grało bardziej szczegołowo niż jest teraz, troszkę jaśniej, ale nie za ostro, bas dobry, ale bez przesady 😉 

Które z tych kolumn sprawią, że będzie znacznie lepiej z odsłuchem ? :) Kolumny podstawkowe:

1/ Pylon audio (który model ?)

2/ Monitor Audio Bronze 2 (lub inne ?)

3/ Q-Acoustic 3030i  (ew. inne) 

4/ ELAC Debut 2.0 B6.2 (ew. inne) 

5/ Heco (które ?)

6/ Kef Q150 

7/ Kef Q350 

8/ inne nie wymienione 

Bardzo liczę na Waszą pomoc :) 

https://www.audiostereo.pl/topic/155641-denon-m39-zmiana-kolumn/

Może być trudno spełnić wszystkie warunki - nobody's perfect 😉 

Ale lepiej mieć BR na froncie i jednak 8 Ohm, bo Denon ma wskazania min 6 Ohm.

Na froncie bo łatwiej ustawić, a tak na szybko - Cambridge Audio SX 60:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

kolor do wyboru i tekstylna kopułka, a może być też Pylon Pearl Monitor ale BR z tyłu.

Przy większym budżecie Elac:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z wymienionych przez ciebie kolumn najbliższe twoim wymogom brzmieniowym byłyby monitory Kef Q350, ale nie wiem jak wypadłyby w połączeniu z tym Denonem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Pewna uwaga z recenzji to min. impedancji 3,7 Ohm ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

16 minut temu, audioburak napisał:

Pewna uwaga z recenzji to min. impedancji 3,7 Ohm ...

Ukryta Zawartość

Wybacz, ale niezbyt "ogarnieta" jestem w tych tematch 😉   Mógłbys, tak w kilku chocby słowach, wyjaśnić o co"biega"? 

Ukryta Zawartość

Jeśli obok zacisków głośnikowych jest opis min 6 Ohm, to należy unikać kolumn,

które są znamionowo 4 Ohm, bo jeśli nawet to nie uszkodzi wzmacniacza, powoduje

czasem jego wyłączenie - działają zabezpieczenia termiczne - przegrzanie.

W skrócie - jak napisano tam 6 to używamy kolumn albo 6 Ohm, albo 8 Ohm;

mniej być nie powinno. Modele, które podałem chyba spełniają ten warunek.

Edytowane przez audioburak

Mam tego Denona. Bardzo fajny. Gra u mnie podłączony do B&W DM601, ale tylko dlatego, że po prostu miałem te kolumny w szafie. W porównaniu do firmowych monitorków dźwięk jest „większy”, potężniejszy i basu też nie brakuje. Czy jest to dźwięk „lepszy”, nie będę przysięgał, bo zestawik gra w skandalicznych warunkach akustycznych (pustawa przestrzeń, gołe ściany, duże okno), dlatego proszę nie zrozumieć, że polecam akurat Bowersy serii 600. 

Gdybym miał zmieniać kolumny do DM-39 to najpewniej na Klipsch RP-600M, przede wszystkim z uwagi na ich wysoką skuteczność (96 dB) i tubową konstrukcję wysokotonowego głośnika. Jak szaleć, to szaleć;-) 

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

Witaj u mnie przy komputerze grał z trianglami color ja lubię taki dźwięk ale dla większości jest za ostro. Teraz u córek w 9m2 gra z Q-Acoustic 2010 i to jest taki uniwersalny dźwięk który każdemu można polecić.

W dniu 24.05.2021 o 19:35, wikanna napisał:

Nie wiem czy osiągnę przez taką zmianę efekt, na jakim mi zależy, a mianowicie: żeby grało bardziej szczegołowo niż jest teraz, troszkę jaśniej, ale nie za ostro, bas dobry, ale bez przesady 😉 

Dopisz do tego zestawienia Cabasse MC170 Antigua. Bardzo bliskie graniu, które opisujesz.

Bardzo dziekuję wszystkim :)

Mam jeszcze małe zapytanie. Jeżeli juz wybiorę np. 2-3 typy kolumn i jedne maja impedację 6 om, a inne 8 om, to biorąc pod uwagę, że Denon M39 (wzmacniacz) ma 6 om, to czy lepiej wybrac kolumny z 8 omami ? Czy raczej nie będzie miało większego znczenia przy tym Denonie : czy 6, czy 8 om ? 

Edytowane przez wikanna

Nie będzie większej różnicy. Kolumny o impedancji 8 Ohm będą grały odrobinę ciszej ale nie będzie to kolosalna różnica. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.