Skocz do zawartości
IGNORED

Ricable - kable

Rekomendowane odpowiedzi

14 godzin temu, Przyslaw napisał:

A propos miejsca produkcji. Dziś usłyszałem informację,  że na rynek wchodzi auto chińskiego koncernu produkowane w ....Polsce. To auto chińskie czy polskie?

Produkowane czy skladane? 

W dniu 14.02.2025 o 16:24, Zbi_Rek napisał:

I jest jeszcze wisienka na torcie, oferty na rynku wtórnym. 99.09% 2 kraje - italo disco i nasz diskopolowy grajdół

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dorabianie teorii pod teze. A ofert z DE i UK nie ma?

Harmonix/Hijiri tez moznaby z grubsza "zarzucic" ze sa oferowane tylko w dwoch krajach.. (chociaz to nie prawda podobnie jak z Ricable)

5 minut temu, BorkowskiM napisał:

Produkowane czy skladane? 

Skladanie to czesc produkcji.

Ukryta Zawartość

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

3 godziny temu, rafa napisał:

Dorabianie teorii pod teze. A ofert z DE i UK nie ma?

99.09% nie zauważyłeś, że jest miejsce na marginalne przypadki lokalizacji, które podałeś ? 🤗

Poza tym, to moje i innych rikablosceptyków stanowisko. Żadnej krucjaty nie uprawiam, podając fakty, które zwracają uwagę. 

Decyzja po stronie zainteresowanych, cytując klasyka "róbta co chceta" 😎

Edytowane przez Zbi_Rek
3 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

99.09% nie zauważyłeś, że jest miejsce na marginalne przypadki lokalizacji, które podałeś ? 🤗

Poza tym, to moje i innych rikablosceptyków stanowisko. Żadnej krucjaty nie uprawiam, podając fakty, które zwracają uwagę. 

Cytując klasyka "róbta co chceta" 😎

Największy problem tego wątku polega na tym, że do faktów - które nie są krucjatą - ale są wrzucone jako konkrety, budzące wątpliwości, nie są przeciwstawione inne fakty, które by rozwiewały zaistniałe pytania. Zamiast konkretów jest takie typowe rozmywanie tematów, które miesza i nic nie wyjaśnia, a to generuje jeszcze większe wątpliwości.

9 minut temu, MagneticFields napisał:

Największy problem tego wątku polega na tym, że do faktów - które nie są krucjatą - ale są wrzucone jako konkrety, budzące wątpliwości, nie są przeciwstawione inne fakty, które by rozwiewały zaistniałe pytania. Zamiast konkretów jest takie typowe rozmywanie tematów, które miesza i nic nie wyjaśnia, a to generuje jeszcze większe wątpliwości.

dokładnie, świetne podsumowanie 👍 

4 godziny temu, MagneticFields napisał:

Bo przedstawione "fakty" są warte tyle co zeszłoroczny śnieg. Takie same "fakty" możemy formułować w kierunku wielu innych markowych firm ...

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

48 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Bo przedstawione "fakty" są warte tyle co zeszłoroczny śnieg. Takie same "fakty" możemy formułować w kierunku wielu innych markowych firm ...

Dokładnie o tym była mowa... nie ma lepszego dowodu na rozwadnianie wątku niż takie ogólnikowe "poetyckie" wpisy.

1 minutę temu, MagneticFields napisał:

Dokładnie o tym była mowa... nie ma lepszego dowodu na rozwadnianie wątku niż takie ogólnikowe "poetyckie" wpisy.

Nie ma jak snucie teorii spiskowych rodem z "Mission Impossible" i bajdurzenia w stylu Andersena.

43 minuty temu, MagneticFields napisał:

klasyczne nawijanie makaronu na uszy, sosy za dodatkową opłatą 🤭

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

klasyczne nawijanie makaronu na uszy, sosy za dodatkową opłatą 🤭

Klasyczne pierdolety w stylu ...nie wiem, nie znam się, zarobiony jestem - ale chętnie się wypowiem 🤦🤣

3 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

cazzo ricabletto 💪

Jest taka mądra myśl Marka Twaina - "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." ...no i rozwiałeś 🤦

35 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Jest taka mądra myśl Marka Twaina - "Lepiej jest nie odzywać się wcale i wydać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości." ...no i rozwiałeś 🤦

widzisz, znalazłem taką formę przekazu, żebyś wreszcie zrozumiał.

I faktycznie, nie wydajesz się głupim, tryb przypuszający jest tu zbędny... 🤣

Edytowane przez Zbi_Rek
7 godzin temu, Zbi_Rek napisał:

widzisz, znalazłem taką formę przekazu, żebyś wreszcie zrozumiał.

I faktycznie, nie wydajesz się głupim, tryb przypuszający jest tu zbędny... 🤣

W przeciwieństwie do ciebie ty się wydajesz ...a właściwie czytając twoją "formę przekazu" to jesteś. Tryb oznajmujący jest tutaj celowy 🤣. Natomiast dalsza konwersacja jest bezcelowa.

Edytowane przez Ma_cieQ

Godzinę temu, Ma_cieQ napisał:

W przeciwieństwie do ciebie ty się wydajesz ...a właściwie czytając twoją "formę przekazu" to jesteś. Tryb oznajmujący jest tutaj celowy 🤣. Natomiast dalsza konwersacja jest bezcelowa.

Jak widać, czytanie ze zrozumieniem (zwłaszcza podtekstu) jest dla ciebie za trudne.

Właśnie napisałeś siermiężnie i prostacko, to już przekazałem ci w bardziej subtelny sposób (...) 🤭

O bezcelowości dyskusji pisałem (inni również) wcześniej, z opóźnieniem ale dotarło. Lepiej późno niż wcale, nareszcie...🤗

W dniu 18.02.2025 o 11:28, Zbi_Rek napisał:

"róbta co chceta"

A moze pozostaniemy na tym powyzej?

Kto chce kupuje, kto nie chce nie kupuje. Dla mnie temat niepotrzebnie rozciagany.

44 minuty temu, rafa napisał:

A moze pozostaniemy na tym powyzej?

Kto chce kupuje, kto nie chce nie kupuje. Dla mnie temat niepotrzebnie rozciagany.

rozciagał temat, a właściwie personlne przypierdółki McośtamQ

Jak zapewne czytałeś, zakończyłem temat bez względu ewentualne kolejne prowokacje z jego strony

A ktos sluchal wogole jak to gra? Czy tylko pierdoletto uprawia sie tutaj?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

A ktos sluchal wogole jak to gra? Czy tylko pierdoletto uprawia sie tutaj?

Jo żech słuchał a nawet posiadam 😁

W dniu 10.02.2025 o 20:25, krzysztof.filipak napisał:

Jak pewnie już każdy z nas widział w jaki sposób weszła na rynek firma Ricable. Pomysł był marketingu zrobienie dużo szumu, a my łatwo to łyknęliśmy. Poszła duża kasa na marketing i mnóstwo testów "dziennikarzy specjalistycznych". W krótkim czasie dużo pochlebnych opinii i sprzedaż wystrzeliła, a że segmentacja ładnie zrobiona to każdy znalazł coś dla siebie. 

Kable ani wybitne, ani dystansujące inne w swoich przedziałach cenowych. Sporo lepsze od Melodiki, ale z podstawowym sznurkiem z serii Black Tellurium będą mieć już kłopoty :). Sam kupiłem z dobrym rabatem, a sprzedać i tam musiałem ze sporą stratą. Z racji ceny to można się nabrać i jak ktoś ma w miarę przejrzysty system to szybko się połapie co się po ich wpięciu dzieje, a jak ktoś ma troszkę słabszy system to ma ładne kable z ciekawym oplocie. Nie są to na pewno kable docelowe 🙂.

Dystrybutory chętnie podsyłają do testu, więc można obejrzeć i posłuchać.

JA miałem na sprzedaż IC z serii Invictus, dostałem już zaliczkę, straciłem po 3,5 roku około 30% uważam, że jest to normalna strata po takim okresie. Miałem już wtedy IC tellurium BD , dużo droższy i w moim systemie ten kabel wywalił  BDa, a pod względem wykonania to wszystko co poniżej BD w tellurium, to kable od Ricable to zupełnie inna klasa, o wtykach to nawet nie wspominam, tego nie da się porównać w żadnym stopniu. 

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 3 tygodnie później...

Nadredaktor pacula nawet przetestowal zasilajacego Invictusa

Ukryta Zawartość

Cytuje: 

Ten włoski specjalista podkreśla również fakt, że jego kable są w całości produkowane we Włoszech (te zasilajace) i są w firmie ręcznie zakańczane. Prawdę mówiąc, kiedy je zobaczyłem po raz pierwszy i przeczytałem ich ceny byłem gotów przysiąc, że powstają one na Tajwanie, na zamówienie i według projektów Ricable. Są bowiem bardzo dobrze wykonane i kosztują naprawdę nieduże pieniądze. Wygląda jednak na to, że się myliłem.

Firma zaczynała od kabli HDMI, w dodatku produkowanych w Azji. Dopiero w 2011 roku zaproponowała pierwsze kable analogowe i cyfrowe audio; w tym samym roku powstały jej pierwsze kable głośnikowe „Made in Italy”, jednak wciąż wykonywane przez zewnętrznego dostawcę. Pierwsze kable głośnikowe w całości wyprodukowane samodzielnie to rok 2014. Rok późnie nastąpiła restrukturyzacja firmy i powstała korporacja Ricable z produkcją większości kabli we Włoszech.

Takze firma zaczynala faktycznie od produkcji w Azji a teraz deklaruja calkowita produkcje we Wloszech. Jak ktos twierdzi ze to klamstwo latwo moze pozwac producenta przeciez.

Ukryta Zawartość

Zastanawialiście się kiedyś jak duże firmy kablarskie np. Chord czy Tellurium pozyskują miedź do produkcji? Wątpię żeby sami ją wytapiali. Wszyscy kupują druty . Pewnie je w taki czy inny sposób uszlachetniają i kręcą kabelki.  Nie rozumiem powodu nagonki na Ricable. Firma jak każda inna. Aby cokolwiek zarzucić firmie produkującej kable należałoby ich produkt poddać badaniom laboratoryjnym.

Bledem w tym calym zalozeniu jest porownywanie czegokolwiek z chin do takich produktow jak np. ricable. Wygladaja podobnie koncowki invictusow z ricable do tych podrobek wtykow furutecha. Tylko nikt tu nie zastanowil sie czy ricable nie korzysta z wtykow furutecha? Przeciez przy duzym hurtowym zakupie takich wtykow ricable nie placi 1800zl za wtyk a pewnie z 500zl. Na caly kabel mamy wydatek 1000zl z tego sam przewodnik to pewnie koszt dla ricable maks 500zl i mamy laczny koszt 1500zl. Wiec taki kabel sprzedajac za 4000zl i miec jeszcze upusty dla dystrybutorow i zarobek dla siebie. Oczywiscie strzelam, ze tak moze byc. Tylko wszystkim tym co tak szumnie twierdza, ze ricable skreca kable z tych tanich wtyczek z chin to zachecam do zakupu tych wtyczek i zrobienia na nich kabli. Mocno sie zdziwia jak odbiegaja sonicznie od tego co oferuje ricable. A to ze wygladaja z zewnatrz podobnie ni coz na tym polega podrabianie. Tylko ze w przypadku aspektow sonicznych liczy sie material z ktorego wykonane sa styki a nie wyglad. A to jest najdrozsza czesc wtyku. Pare rzeczy z chin porownywalem i wszystko co udaje jakies markowe produkty to syf. Ale gdy skorzystamy z produktow nie podrabianych a tworzonych przez marki chinskie to brzmi swietnie. Dla przykladu wtyki viborg, kacsa czy gotowe sprzety cayin, eversolo itd. przeciez to swietne produkty. Wiec jezeli ktos tu tak szumnie krzyczy ze ricable stosuje taki manewr ze kupuje te tanie wtyki to zachęcam do kupna z chin takich wtyków i mocno sie zdziwi jaki jest wykorzystany w srodku material i ich spadowanie/wykonanie.

Wiec jak juz jakas marke obrzuca sie blotem to przydalo by sie miec jakies dowody na to. Ja mialem okazje porownywac ricable do wielu innych kabli i twierdze, ze sa to swietne kable i warto pozyczyc i samemu przetestowac. Przeciez to nie kosztuje zelaszcza ze przez all…o sa darmowe zwroty ( aby na kaucje byla kasa). A powiem w skrocie czym ricable invictus reference mnie zaskoczyl. Gora wiadomo jest swietna, ale wiele tanszych kabli ma dobra gore tyle ze ta nie jest krzykliwa, ale moze w konkretnych zestawieniach akcentowac sybilanty, ale nie musi. 
Dwa dzieki niemu jest swietny bas, fakturowy, bardzo dobrze kontrolowany i nisko schodzacy. Tellurium Black czy Ultra Black tworza zupelnie inny bas i sprawiaja wrazenie jakby zamiast podlogowek podlaczyc monitory. Bedzie go duzo ale jest taki jakby byl generowany z najnizszej srednicy, albo gornej czesci niskich. A ricable schodzi nizej w sposob taki co robi harmonix gp-101 czy hijiri million tylko troche delikatnjej. Oczywiscie million robi to jeszcze lepiej i to zdecydowanie lepszy kabel, ale nie bede nad jego superlatywami sie rozwodzil. W kazdym razie ricable reference mnie zaskoczyl wlasnie w tych 2 kwestiach co na rynku sa zadko spotykane bo jak mamy dobry dol to kuleje gora, a jak gora to dol. A tu te skraje sa swietne. No wlasnie skraje a co ze srednica? No i tu jest minus. Ten kabel srednice wycofuje. Oczywiscie wokale sa ladne i czytelne, ale nie zachwyca az tak srednica (nie jest slodki, a delikatnie doslodzony). A i o tym aspekcie zapomnialem daje dynamike i mega stereofonie i bdb lokalizacje zrodel pozornych. Pod moje zrodlo w punkt - dokladnie tego szukalem (dobrze ze srednica troche wycofana), pobil wiele innych drozszych kabli.
Gdzie na pewno sie nie sprawdzi? Sadze ze z tranzystorami grajacymi technicznie i chlodno. Swietny moze byc do lampowcow. Czyli tam gdzie troche ta cukierkowosc chcemy oslabic, dodac wigoru, mikrodynamike z fajnie nisko schodzacym basie, ale z dobra kontrola. Dzieki niemu przesuniemy granice przy ktorej czesto wzbudza sie bas srednicowy (pasmo niskiego srodka) okolo 100-250Hz przy zachowaniu niskiego basu 50-80Hz. Co ciekawe nawet jest podkreslonu punch. 

Ci co twierdza, ze to samo jest w chinach to zachecam do kupna tym bardziej ze w cenie obiadu beda niby takie wspaniake wtyki i przetestuja. Gwarwntuje ze np. neutriki zmasakruja te podrobki niby co furutech robi po godzinach i jedne sprzedaje w chinach a drugie oficajnym kanalem duuuuzo drozej. Swego czasu bawilem sie DIY i mialem okazje porownac troche tego staffu i naprawde jest to padaka i nikomu nie polecam chyba, ze chce sie pochwalic z daleka ladnym wygladem (tyle ze te wtyki w srodku czy montażem nawet sie roznia od tych z ricable czy furutecha). Wiec jak ktos tak twierdzi, ze to sa dokladnie te same wtyki po zew. wygladzie nie zagladajac do srodka to jest w duzym bledzie i nawet nie kupujac wtykow mozna to obalic. Ba wtyk zasilajacy ma sruby montazowe widoczne w chinczykach na zewnatrz a w ricable jest to nakrecana tulejka a pod nia sa dopiero imbusy lapiace kabel z czterech stron. Wiec naprawde wypisywanie takich bzdur bez uprzedniej weryfikacji jest co najmniej nie na miejscu. Chyba, ze sa takie identyczne wtyki na aliexpressie, ale ja nie widzialem, a sprawdzilem co najmniej z 20 sprzedawcow bo zaintrygowaly mnie te pomowienia, ze kupilem kabel za tyle kasy, a toretycznie za 200zl moglbym miec podrobionego ricabke grajacego tak samo. Jasne tylko tez trzeba jeszcze kupic wlaciwy kabel, a podrobki ricable tym bardziej nie widze. 😉 Niektorzy twierdza, ze sa kable typu nordost vanhalla z ali co gra bdb tylko co znaczy bdb? Tak samo jak oryginalny nordost vanhala? Czy jak kabel zasilajacy z zastosowanymi drutami onduzym przekroju. A takie z reguly sa tr sztywne podrobki z chin. Efekt soniczny ten sam jak z „drutow” ze sklepu budowlanego o duzym przekroju. Czyli lepiej od kabelka dolaczanego do zestawu o przekroju0,5-1mm kwadrat. Nic poza tym. 

Edytowane przez zygert
Godzinę temu, zygert napisał:

Dla przykladu wtyki viborg

No tu juz uprawiasz daleko idącą fantazje... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, zygert napisał:

Bledem w tym calym zalozeniu jest porownywanie czegokolwiek

Błędem jest też mówienie takich rzeczy:

Tylko ze w przypadku aspektow sonicznych liczy sie material z ktorego wykonane sa styki a nie wyglad. A to jest najdrozsza czesc wtyku.

Tak sie składa, że niekoniecznie.

Jak myślisz, czy korpus też może mieć wpływ?

Zwłaszcza ten z włókien karbonowych...myślisz, że tak tylko dla ozdoby użyty jest karbon, żeby się ładnie świeciło jak puzderko?

Pare rzeczy z chin porownywalem i wszystko co udaje jakies markowe produkty to syf

A ja zapytam, robiłeś ślepe testy ABX? Ostatnio modne w pewnym miejscu internetu. 😁

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

11 godzin temu, sir.jax napisał:

Błędem jest też mówienie takich rzeczy:

Tak sie składa, że niekoniecznie.

Jak myślisz, czy korpus też może mieć wpływ?

Zwłaszcza ten z włókien karbonowych...myślisz, że tak tylko dla ozdoby użyty jest karbon, żeby się ładnie świeciło jak puzderko?

A ja zapytam, robiłeś ślepe testy ABX? Ostatnio modne w pewnym miejscu internetu. 😁

Ale czytasz ze zrozumieniem posty?

Mowie, ze te wtyki z Ali to jest zupelnie co innego jak te z oficjalnej dystrybucji pomimo podobnego wygladu. Bo sa tacy co twierdza,  ze kupujac wtyk z ali beda mieli to samo co sprzedaje furutech bo to dla nich ci chinczycy robia te wtyki 😉 a reszta to marża (nigdy nie porownujac dokladnie bo nawet po zdjeciach mozna dojsc do wniosku, ze to inne wtyczki nie wspominajac juz o trzymaniu ich w reku czy zastosowaniu na swoim kablu i przetrstowaniu obu wersji, ale co tam widac ze z daleka to samo wiec na pewno furutech u nich robi tylko dla klientow kupujacych przez oryginalny kanal sprzedazowy przywala taka duza marze). Wiec zaglebianie sie w tematyke czy karbon dziala czy nie co ma wniesc tu do tematu? Dla mnie nie wnosi bo znam wtyki co robia to samo co te drogie furutechy i ogolnie ta firma ma przeszacowane ceny. Ale wracajac wtyki z Chin sa tylko takim wlasnie swiecidelkiem ktore ludzie kupuja dla nie wiem pochwalenia sie, ze maja wtyk za 1800zl a rzeczywiscie z ali za 100zl 🙂 Laik nie pozna, ale szacun bedzie na dzielni. 
Wiec jeszcze raz wtyki kupujemy po to, aby polaczenie bylo solidne, bezpieczne i dawalo wymierne korzysci soniczne, a wyglad kwestia juz wrecz pomijalna przynajmniej dla mnie. Dupkami sprzetu nie wystawiam w kierunku odsluchu wiec nie potrzebuje swiecidelek.

Wiec zachecam do zakupu tych pseduo furutechow, nordostow czy innych tego typu produktow i porownanie fizyczne z oryginalami. Po samym organoleptycznych ogledzinach zobaczysz, ze te wtyki nawet obok siebie nie lezaly, a jeszcze nawet nie dotykam aspektu sonicznego.

Kwestie czy warto wydac czy nie tyle kasy to juz rzecz jednostkowa i kazdy sam musi sobie odpowiedziec czy warto. Ja na pewno tych furutechow oryginalnych nie kupie bo znam inne tansze wtyki dajace to samo, a nawet w moim odczuciu wiecej i bajery typu karbon mnie nie kreca, ale reklamy tu uprawiac nie bede. Ale jezeli Ricable stosuje takie wtyki i jako calosc jest bardzo dobry efekt to uwazam, ze w tym przypadku te kable sa warte swojej ceny bo konkurencja po prostu jest drozsza, ale na pewno nie stosuja tych wtykow co mozna kupic na aliexpresie. Co najwyzej wg wlasnych wytycznych maja wytwarzane w Chinach bardzo podobne wtyki, albo wrecz wspolpracuja z furutechem. Tego nie wiemy i pewnie sie nie dowiemy, ale mnie to nawet nie interesuje. Kable marki Ricable cena do jakosci i efektow sonicznych wypada bardzo dobrze. A to ze sa lepsze innych marek to oczywiscie, ze tak, ale kwesia tez ceny. Przy robieniu kabli DIY mozna sie zdziwic ile wlasnorecznie wykonany kabel wychodzi cenowo. No chyba, ze potrafimy zrobic tez i wtyczki. A firmy musza zarobic wiec nie wiem skad te zdziwienie. Dodatkowo sam drut swoje tez kosztuje wiec miesiace testow i zarabiania to tez pieniadz. A pozniej zostajemy z duza iloscia materialu i sprzedajemy ze strata. A markowe kable zawsze sie sprzedadza zwlaszcza gdy kupi sie uzywane i pozniej odsprzeda z niewielka strata albo i bez straty.

11 godzin temu, Zbi_Rek napisał:
Edytowane przez Seyv
8 godzin temu, zygert napisał:

dlaczego? uwazasz ze wtyki viborg sa slabe?

BARDZO

• Pokaż nowe odpowiedzi