Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie TV i dekodera do amplitunera - problem

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Czy ktoś wie jak prawidłowo podłączyć TV oraz dekoder do amplitunera?

Mam Marantz NR1200, dekoder 4k UltraboxCyfra + oraz tv Sony XH9505. Połączyłem amplituner z dekoderem za pomocą HDMI, za pomocą HDMI Arc podłączyłem TV z amplitunerem. Dzwięk z dekodera idzie na amplituner i to jest ok ale już z TV nie. Tzn. włączam na TV YouTube lub Netflix i nie mam dźwięku.

Jakieś pomysły?

W dniu 21.05.2021 o 07:46, porlick napisał:

Tv do amplitunera po optyku i pozamiatane.

A dlaczego na takim połączeniu to nie działa?

Chodzi o HDMI?

Bo im bardziej skomplikowane protokoly i większe możliwości złącza, tym więcej da się spitolić i trudniej się sprzętom dogadać. 😉

Zwłaszcza urządzenia różnych producentów.

2 godziny temu, xajas napisał:

co sie stanie, jak pdlaczysz dekoder z TV (a nie z amplitunerem) a TV z amplitunerem, wszystko przez HDMI

Nie wiem. Muszę sprawdzić. 

Ja mam odtwarzacz podłączony po hdmi bezpośrednio do tv, a tv optykiem przez dac do wzmacniacza stereo. Wcześniej oprócz odtwarzacza miałem też dekoder po hdmi do tv. W tv wybierałem źródła AV, a dac dostawał sygnał z tv.

Zero problemów.

• 2 lata później...

Mam ten sam problem. Tv lg oled, wcześniej amplituner yamaha, działało. tzn dżwięk z tv był słyszalny przez amplituner. teraz mam amplituner marantz. podłączenie przez hdmi arc i niestety nie mam dżwięku z tv. amplituner się włącza automatycznie po włączeniu na tv wyjścia dżwięku hdmi arc, ale dżwięku nie słychać

To jest amituner stereo i dźwięku nie ma pewnie przez to, że tv wysyła dźwięk przestrzenny. Nie wiem jak u Ciebie nazywa się ta funkcja, ale w zaawansowanych ustawieniach dźwięku powinieneś mieć możliwość przełączenia sygnału hdmi na auto, pcm, Dolby itd. 

Przełącz oczywiście na pcm, stereo, cd direct czy coś w tym stylu, żeby działało.

10 godzin temu, raiwan napisał:

To jest amituner stereo i dźwięku nie ma pewnie przez to, że tv wysyła dźwięk przestrzenny. Nie wiem jak u Ciebie nazywa się ta funkcja, ale w zaawansowanych ustawieniach dźwięku powinieneś mieć możliwość przełączenia sygnału hdmi na auto, pcm, Dolby itd. 

Przełącz oczywiście na pcm, stereo, cd direct czy coś w tym stylu, żeby działało.

W takim razie najprościej i skutecznie ustawić w TV wyprowadzanie dźwięku PCM , lub stereo.  

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Wtedy jest szansa że było by słuchać szum albo trzaski. Masz coś takiego?

Jeśli puścisz na Daca " stereo " wielokanałowy , to miałem takie coś. 

Edytowane przez czester15.30

Bo tak to właśnie wygląda A jeżeli w tym przypadku jest cisza To obstawiałbym jeszcze coś innego.

Format niedekodowany lub dać wycisza te "wielokanałowe szumy i trzaski". Po prostu trzeba na wyjściu wymusić wysyłanie sygnału stereo w najprostszym formacie, czyli pcm 16bit. Jak uda się uzyskać jakikolwiek dźwięk, można kombinować z jakością lub innym formatem.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Bo tak to właśnie wygląda A jeżeli w tym przypadku jest cisza To obstawiałbym jeszcze coś innego.

Teraz przypominam sobie, że jak miałem zewnętrzny dac to popierdywalo, a gdy dac we wzmaku , to cisza , bo może za pierwszym razem koncentrycznie , a za drugim optycznie. Cisza jednak chyba   może wystąpić 

Sprawdziłem przy obecnym połączeniu : TV program z Digital D 5.1 , ustawienie TV SPDIF Auto ----- połączenie optyczne ze wzmakiem , jest cisza .