Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań do właścicieli Nostromo Wolf 2

Rekomendowane odpowiedzi

Nabyłem 2 dni temu zestaw Nostromo Wolf 2 z zasilaczem liniowym i konwerterem SPDiF/USB. Usb do laptopa, z konwertera optyczym do DACa. Sprzętwprost z pudełka grał bardzo tępo. Teraz ma już jakieś 15h (min. 50h zalecane przez konstruktora) i zdecydowanie zmniejszyła się krzykliwość, a dźwięk wszedł w lepszą głębie. Miałbym kilka pytań do użytkowników Wolfa:

1. Realnie po ilu godzinach wygrzewania usłyszeliście ostateczną poprawę?
2. W DACu siedzą 2 opampy mono NE5534. Bardzo ok pod względem średnicy, ale czy są lepsze kostki aby poprawić skraje pasma? Może ktoś testował LME49710 lub z czapką LME49710HA?
3. Czy Coaxial wypadnie lepiej? Czekam na kabelek, bo nie mam nic sensownego pod ręką teraz.

Na chwilę obecną, że przydałoby mi się nieco więcej basu i energii w sopranie. Najbardziej podszedł mi filtr 1.

.

1 godzinę temu, Lumperator napisał:

1. Realnie po ilu godzinach wygrzewania usłyszeliście ostateczną poprawę?

W DACu siedzą kondy elektrolityczne, jak robiłem podmianki w swoich sprzętach takich kondów, to już po 70-100godzinach było już dobrze i stabilnie.🙂 Jak będziesz podmieniał wzmacniacze operacyjne potem to one z mojego doświadczenia, grają dobrze od razu i nie trzeba ich wygrzewać.

1 godzinę temu, Lumperator napisał:

2. W DACu siedzą 2 opampy mono NE5534. Bardzo ok pod względem średnicy, ale czy są lepsze kostki aby poprawić skraje pasma? Może ktoś testował LME49710 lub z czapką LME49710HA?

U siebie w Nostromo 5H (NE5532) testowałem LME49990, AD8022, AD8599, LM4562, OPA2604 i dopiero OPA2134 zagrał trochę lepiej, u Ciebie byłby to jednokanałowy odpowiednik OPA134. Ale musisz sam przetestować, bo opampy to ciężki temat, ja na razie mam dość sprawdzania i siedzę na starym, poczciwym OPA2134😉 Najpierw niech sprzęt się wygrzeje.

Edytowane przez Prewwit

Dzięki za odpowiedź. Zapomniałem, że w tym DACu są pojedyncze opampy, a ja mam same podwójne. Zestaw ma już za sobą ponad 50h grania. Jednoznacznie muszę stwierdzić, że niezależnie od wyboru filtra, średnica trochę ma więcej do powiedzenia. Męskie wokale są silne, duże i realistyczne. Ale mi brakuje większej energii i lotności na górze (wykończenie uderzeń w talerze,  przeszkadzajki, rożne szurnięcia, akustyka sali, oklaski... itp.)  Najlepszy pod tym względem jest filtr nr 2. Ładną i wypełnioną barwę prezentuje filtr 1. Na filtrze 3 lepiej się skupia scena w środku, ale robi się mniej przestrzennie. Na ostatnim filtrze 4 środek trochę się cofa co mi pasuje, ale całość jest za miękka. 

Myślę, że wzmacniacze NE5534 w sporym stopniu narzucają taki styl (skądinąd bardzo dobry jeśli system ma lekką manierę grania w stylu V). Nie będę kombinował z innymi, bo znam zabawę w opampy i wiem, że jeśli na dzień dobry klocek nie chcę się wpasować, to żaden opamp tego nie zmieni.

Jednak niech się jeszcze grzeje. Wyraźnie słychać, ze po tych 50h zniknęła szorstkość w wykończeniu syczących zgłosek i czuć lepszą przestrzeń.

Edytowane przez Lumperator

.

Przed momentem przepiąłem się w drugie wejście toslink... i gra dużo żywiej (!). Wróciłem na pierwsze gniazdo - zdecydowanie słabszy atak. Nie wiem co jest grane :)

Edytowane przez Lumperator

.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.