Skocz do zawartości
IGNORED

Posiadacze samplera HFiM (generatory)

Stanley

Rekomendowane odpowiedzi

Zachęcony tematem "Najwyższa słyszalna częstotliwość" powróciłem do odsłuchiwania ww płyty i po raz kolejny 12,5kHz to było wszystko co byłem w stanie usłyszeć.Nie jest to rewelacyjny wynik w porównaniu do innych forumowiczów, ale zważywszy na moje 42 lata można by to było przeboleć.

Bez obawy, nie powielam istniejącego tematu. Dla porównania użyłem płyty wydanej przez Elektronikę Plus i o dziwo

z tej płyty usłyszałem 16kHz. Moje wątpliwości rozwiały się, gdy przyniosłem sobie z pracy częstościomierz i dokładny woltomierz.Po dokładnych pomiarach okazało się, że po pierwsze nie 5 a 6 pierwszych generatorów nagranych jest z niższym poziomem, ale to jeszcze nic. Prawdziwa wpadka to częstotliwości generatorów wypisane w numerze; jeśli chodzi o sygnały od 1 do 16 wszystko się zgadza, natomiast 17 sygnał to 500Hz, a nie jak został opisany 250Hz.

Dalej już wszystko się zgadza, poza oczywiście numeracją , bo 18 sygnał to 1kHz 19 to 1,8kHz 20 to 2kHz itd...

Jadąc od góry 31 sygnał to 20kHz 30 to 18kHz i 29 to 16kHz(ostatni jaki mi się udaje usłyszeć).

Nie wypowiem się odnośnie 32 sygnału bo nie chciało mi się taszczyć dużego stacjonarnego częstościomierza, a użyty przeze mnie miał zakres tylko do 20 kHz. Jedynie co mogę powiedzieć to to, że zakres 20kHz został przekroczony (może to być kwestia kilku Hz, ale mimo wszystko).

A tak swoją drogą ciekawe czy powyższy błąd zostanie, lub został powielony w kolejnym numerze z płytą testową ?

I co wy na to ?

https://www.audiostereo.pl/topic/15513-posiadacze-samplera-hfim-generatory/

No to aż sie prosi o komentarz ze strony redakcji. Nie sądzę, aby te pomiary sie nie zgadzały. Teraz to tylko pusty śmiech drodzy wydawcy tak "wspaniałego" narzędzia. Może tak zmiana nazwy Hi-Hi i Muzyki.

Miałem poniżej 15 i pogodziłem się z tym. Jak dziś wróce z pracy, to sprawdzę jeszcze raz.

AUTOR! , AUTOR! , REDAKCJA! , REDAKCJA!, REDAKCJA!

Stenley, dzieęki za informacje

Pozdrawiam Stempur

Gdzie można kupić płytę testową Fadeovera i w jakiej cenie ?

Jestem elektronikiem i za wykonane pomiary biorę pełną odpowiedzialność. Jak mi się będzie chciało to przytaszczę jeszcze oscyloskop i upewnię się co jest na 32 ścieżce.

Pozdrawiam.

Ja też już pomyślałem, że słyszę niewiele ponad 12,5 kHz, bo domniemanych 16 kHz już właściwie prawie nie słyszałem, tylko głowa bolała...

Ale było jeszcze coś...

Kolumny mam podłączone podwójnymi kablami, tj. bi-wiring - pod wyjścia A, B we wzmacniaczu.

Włączyłem kiedyś po kolei sygnały ze wspomnianej płytki i włączałem na wzmaku zamiennie wyjścia A lub B. Okazało się, że sygnał nr 17 (czyli niby 250 Hz) brzmi wyraźnie głośniej z toru średnio-wysokotonowego, niż z niskotonowego. Tymczasem częstotliwość podziału zwrotnicy jest podawana jako 350 Hz, więc 250 Hz powinno jeszcze "grać" z niskotonowego. Myślałem, że - albo coś z płytką jest nie tak, albo błędnie jest podawana przez producenta częstotliwość podziału w kolumnach.

Nie zwróciłem wtedy uwagi (ale teraz tak) na to, że sygnał nr 17 brzmi wyraźnie wyżej, niż nr 16. A przecież różnica między 220 a 250 Hz byłaby raczej niewielka.

Ale teraz wszystko się wyjaśniło. I wszystko się zgadza.

Janusz z Torunia

Dopiero teraz to wyszło?

Ja kiedyś napisałem to na forum HIFIiM i zostałem zlekceważony i żadnego sprostowania nie było.

od 17 tracka jest już 500Hz a nie 250Hz i tak dalej do końca z przesunięciem o jedną pozycję tak że, 32 track jest 22kHz.

To sprawdzałem CoolEdit i WaveLab, żeby się upewnić, bo też myślałem że ogłuchłem.

wiernych czytelnikow hfim nie powinno dziwic ,ze jak cos mozna spieprzyc to jest w tym periodyku spieprzone , recenzje naleza w wiekszosci juz tylko do humorystycznych , a pewny jest tylko wiecznie dobry humor Nadre i wyrazane w kazdym wstepniaku przekonanie ze lepszego pisemka, piekniejszego Nadre i madrzejszego redaktorskiego zespolu w polsce nie uswiadczysz:)))))))))))))))

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

electro

Dziękuję, dobrze. Rozwija się stosunkowo szybko, stanowiąc niewielką część serwisu, ale prężną. Cieszę się z tego, że trzyma pewien poziom wypowiedzi, mimo, że nikt tego nie kontroluje. Nie napiszę nic więcej, bo to by zostało odebrane jako reklama. Tymczasem czasopismo jest dla mnie dodatkiem w życiu, choć niesłychanie ważnym. Na początku lata zamierzam się czynnie włączyć w akcje medialne. Pierwsza ma na celu podkreślenie wagi profilaktyki w leczeniu nowotworów, druga ma dać szanse najzdolniejszym dzieciom uchodźców (chcę ufundować stypendia). Chciałbym też stworzyc w Polsce dobre pismo o muzyce, ale tutaj napotykam na wiele przeszkód. Raczej się nie uda.

Poprzedni wpis napisałem zanim przeczytałem sprostowanie.

Na moim pudełku są jeszcze stare opisy, a sprostowanie przeczytałem teraz po raz pierwszy.

Tak czy inaczej wszystko w porządku. Tylko może trzeba było to trochę nagłośnić i nie było by tego wątku?

Można nagłaśniać, ale to już zrobiliśmy w czasopiśmie. Media wysokonakładowe nie będą raczej zainteresowane naszym samplerem. To jest wydawnictwo wybitnie niszowe i pewnie nikt nie zechce o tym napisać.

Tylko nie wszyscy czytają wszystkie numery, a jak temat już podono był na tym forum nagłaśniany (nie czytałem go i nie wiem czy było to wyjaśnione) to trzeba było coś napisać na forum i był by święty spokój.

czy to ze cos jest niszowe , znaczy ze moze byc z bledami? chyba nie?

Stryjecki

taaaak profilaktyka w nowotworach - temat wazny i zaniedbywany w mediach , szczegolnie po tym jak Jolanta Kwasniewska usunela sie w cien po pierwszych probach lustracji jej majatku przez niezalezna prase, zycze Ci duzo wytrwalosci, w pracy lekarza obowiazuje mnie tzw. czujnosc nowotworowa , ale mysle ze nic nie zastapi dojrzalej kampanii w mediach , skierowanej do statystycznego Polaka i bez wywolywania niepotrzebnego niepokoju tlumaczacej podstawy zapobiegania tym schorzeniom

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

Tak, masz pewnie rację, ale forum jest czymś, co odwiedzam sporadycznie. Tutaj się nie prostuje informacji, bo to w końcu nie onet, tylko specjalistyczny portal (?). Wszystko zostało napisane na stronie hi-fi, która po pierwsze jest stroną zainteresowaną, po drugie, ma większe przełożenie medialne, licząc statystykę odwiedzin.

Ale i tutaj powinny się znaleźć słowa prawdy, choć to już zależy od admina. Nie ma działu informacyjnego, więc nie mamy adresu w swoim mailngu.

'Na podstawie Twojego maila jeszcze raz sprawdziliśmy częstotliwości i poprawiliśmy błąd w opisie do płyty w pudełku. W okolicach listopada.'

Plyte dostalem w styczniu 2005. Nie ma zadnej informacji o bledzie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.