Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki + wzmacniacz 2000-3000 pln

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

szukam słuchawek + wzmacniacz do nich albo streamer też? Nigdy nie szukałem słuchawek więc się tutaj słabo orientuje 🙂

Tidal + Spotify, raczej kablowe z racji lepiej jakości, chciałbym je podpiąć do jakiegoś wzmacniacza/streamera. Jeśli za streamer może służyć zwykły laptop ze zwykłą kartą muzyczną to ok też.

Pracuje zdalnie dlatego szukam słuchawek, które są wygodne i dobrze tłumią przy okazji, aczkolwiek to tłumienie aż tak dobre nie musi być, młody jest raczej spokojnym dzieckiem i ma swój pokój 😉

Muzyka polski rap + rock najczęściej red hot chilli peppers, queen, ac/dc itp.

Jakies propozycje?

Ogólnie jestem w trakcie budowy domu i docelowo słuchawki będą w biurze 😉 także moje pytanie na teraz.

Czerwone to ampli który będzie we wnęce pod schodami, + żółte głośniki satelity jakoś na ścianach. Niebieska linia to będzie TV na jakiś fajnym ramieniu, żeby można było go bez problemu ustawiać i wyciągać.

Może lepiej teraz przeznaczyć mniej na wzmacniacz do słuchawek i potem je docelowo podłączyć do wzmacniacza/streamera który będzie już współpracować z Ampli? Chyba, że ampli jakiś all in one. Wtedy jakiś 4m przedłużacz dobrej jakości do słuchawek i wszystko schowane w ścianie, bez wzmacniacza na blacie co wydaje mi się bardziej estetycznym rozwiązaniem bo nie lubię kabelkozy.

To może lepsze słuchawki 1500-2000 i jakiś wzmacniacz tymczasowy na rok za 500? A potem sprzedać wzmacniacz i wpiąć słuchawki bezposrednio do ampli/streamer nie mam pojęcia co tam będzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I kolejny pomysł, żeby dla wygody kupić coś co można wpiąć po BT obecnie a na docelowym sprzęcie już po kablu o ile różnica będzie duża

jakies opinie o:

Bowers&Wilkins PX7 1500 pln ~~

HiFiMAN Deva Brązowy 1200 pln ~~

22 godziny temu, Ghotti napisał:

To może lepsze słuchawki 1500-2000 i jakiś wzmacniacz tymczasowy na rok za 500? A potem sprzedać wzmacniacz i wpiąć słuchawki bezposrednio do ampli/streamer nie mam pojęcia co tam będzie.

To ma sens. W okolicach 1500 zł masz dużo dobrych słuchawek: np. Sennheiser HD 600 i HD 650, Grado SR 325, HifiMan Sundara, Meze 99 Classic. Na wyprzedażach kupisz także w tej cenie nieprodukowane już Audioquest NightOwl a za dużo mniejsze pieniądze dostaniesz np. Philips Fidelio X2 HD. Jest tez dużo dobrze grających słuchawek za dużo mniejsze pieniądze: np. Beyerdynamiki serii 770 czy 990, tańsze modele Grado.

Wzmacniacz słuchawkowy nie musi kosztować fortuny, ale skoro źródłem ma być komputer, to na początek warto mieć wzmacniacz z DAC-em. Bardzo dobry Audioquest Dragonfly RED to ok. 500 zł. Jest też droższy od niego Cobalt, a z innych firm np. Earmen Sparrow. Klasą samą dla siebie jest Chord Mojo. Innych urządzeń typu DAC/amp jest od zatrzęsienia.

Podobno bardzo dobrze brzmią bezprzewodowe Grado GW100, tutaj już w ogóle odpada kwestia wzmacniacza, bo mają własny przetwornik i wzmocnienie. Nie wiem, nie słuchałem, po prostu je sobie kiedyś kupię, bo fajne 🙂

Problem w tym, że musisz posłuchać sam. To ma być sprzęt dla Ciebie, a nie do robienia wrażenia metkami urządzeń. Nie sugeruj się wpisami na forach, bo każdy słyszy trochę inaczej i trochę innej muzyki. Ja dawno temu, po naczytaniu się recenzji kupiłem sobie AKG K701 i męczyłem się z nimi długi czas bez sensu, bo to nie były słuchawki DLA MNIE, co nie oznacza, że dla kogoś innego nie mogą być ostatnim słowem w kwestii dźwięku.

Sklepy takie jak Q21, Top HiFi czy mp3store na pewno Ci pomogą. Nie wiem, jak w pandemii z odsłuchami, ale warto poświęcić trochę czasu, żeby sobie wybrać coś, co sprawia frajdę. Ale ostrzegam: to hobby się często kończy całą kolekcją słuchawek 🙂

Przy okazji: w większości urządzeń stacjonarnych typu wzmacniacz czy amplituner wyjście słuchawkowe jest "dla pucu" i brzmi fatalnie. Chyba, że to jakiś wyczynowy klocek za pięciocyfrową kwotę. 

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

2 godziny temu, Terrapin napisał:

Przy okazji: w większości urządzeń stacjonarnych typu wzmacniacz czy amplituner wyjście słuchawkowe jest "dla pucu" i brzmi fatalnie.

Kolego Terrapinie - ja się z powyższym nie zgadzam. Jeśli mamy wzmacniacz hi-fi, którego brzmienie nam się podoba i dodatkowo ten wzmacniacz ma wyjście słuchawkowe zrobione po rezystorach wprost z końcówki mocy a nie na jakimś tanim układzie na opampie to ta dziura słuchawkowa będzie grała OK. No chyba, że podepniemy jakieś słuchawki z wysoką czułością np. 106 dB/W/m (Sony 7506) to wówczas możemy spodziewać się małego szumku między utworami - to zależy naszego wieku (czułość uszu), mocy wzmacniacza, rezystorów itp.
Przecież kiedy na rynek wchodziły Sennheisery HD580 i pochodne to nikt nigdzie nie słyszał o wzmacniaczach słuchawkowych. Takie słuchawy wpinało się wprost w dziurę wzmacniacza hi-fi. 
Przykładowo taki potentat produkcyjny jak Denon - stworzył piękną linię słuchawek AH-D 2000/5000/7000, ale jakoś nie przyszło mu do głowy stworzyć wzmacniaczy słuchawkowych. Założę się, że projektanci AH-D wpinali te słuchawy do wzmacniaczy hi-fi Denona uznając, że ewentualny nabywca słuchawek Denona będzie posiadał już wzmacniacz hi-fi Denona.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

44 minuty temu, yayacek napisał:

Kolego Terrapinie - ja się z powyższym nie zgadzam.

I stąd fora dyskusyjne, szanowny Kolego Yayacku. Przy okazji pozdrawiam 🙂

A w temacie: oczywiście masz rację, bo istnieją zapewne dobrze zrobione wzmacniacze z dobrze grająca dziurką (co zresztą przyznałem, taki Leben na przykład...), ale autor wątku niekoniecznie rozważa zakup wzmacniacza, który ma wyjście słuchawkowe zrobione po rezystorach wprost z końcówki mocy a nie na jakimś tanim układzie na opampie, tylko "ampli jakiś all in one". Ja mam malutkiego ampli Denona DM42, gra ślicznie z kolumn i ma dziurkę. Ale dziurka gra słabo.

Inna sprawa to wygoda użytkowania: przenośny DAC-amp słuchawkowy łatwo wpiąć w stacjonarny system, ale można go też łatwo przenosić, zabrać na wakacje czy do pracy, czego o tradycyjnym wzmacniaczu czy "wieży" raczej nie powiemy, chyba że boom boxy wrócą do łask.

Aha, Denon robi DAC/ampy słuchawkowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.” (Christopher Hitchens).

30 minut temu, Terrapin napisał:

Aha, Denon robi DAC/ampy słuchawkowe

Owszem, robi ale na bazie mody na wzmacniacze słuchawkowe wypuścił ten klocek dopiero w 2014 albo 2016 - nie pamiętam dobrze.
Natomiast linia super słuchawek AH-D 2000/5000/7000 to rok chyba 2011. Jak widać Denon nie stworzył słuchawek w komplecie ze wzmacniaczem słuchawkowym. Kupujący słuchawki Denona nie mieli możliwości podpinać go pod w/w wzmacniacz. Podpinali słuchawki wprost pod dziury w swoich wielkich piecach Denona gdzie wyjście słuchawkowe jest wprost z końcówki mocy po rezystorach. Słuchawki nie mogły być więc strojone specjalnie pod mini DAC/AMP (310 USB), a zapewne były testowane w biurze projektowym pod wielkogabarytowe wzmacniacze.

Co do przenośnych wzmacniaczy to pełna zgoda.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

7 minut temu, yayacek napisał:

Podpinali słuchawki wprost pod dziury w swoich wielkich piecach Denona gdzie wyjście słuchawkowe jest wprost z końcówki mocy po rezystorach.

Ale z kolei europejskie firmy audiofilskie olały wyjścia słuchawkowe w integrach już w latach 80-tych, co jest o tyle ciekawe, że właśnie wtedy zaczął się boom słuchawkowy. Tyle, że nowa religia głosiła ascezę: żadnych pokręteł, słuchawek i innych bezeceństw rodem z boom boxów i walkmanów!

Pierwsze konsumenckie wzmacniacze słuchawkowe to dopiero lata 90-te, np. lampowy prosiaczek Musical Fidelity, śliczny był, na swój sposób :-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Ghotti napisał:

Znalazłem mojo za 1300 nowy, coś lepszego w tym $ dostanę? Na mobilności mi nie zależy.

Do komputera i smartfona poręczniejszy jest Audioquest Cobalt albo Earmen Sparrow, oba za ok. 900 zł. Nie mają takiej mocy jak Mojo, więc trudniejsze w napędzaniu słuchawki mogą sprawić kłopot, ale nie mają baterii, nie trzeba ich ładować ani nosić dodatkowego kabelka usb i ładowarki. Mojo ma wejścia SPDIF: Toslink i współosiowe, raczej mało przydatne przy komputerze, a które dodatkowo powiększają jego gabaryty. Ale z kolei Mojo poradzi sobie z każdymi słuchawkami, obsługuje jednocześnie dwie pary i można do niego dokupić doczepiany moduł streamera, niestety dość drogi w stosunku do funkcjonalności. Poza tym dzięki SPDIF możesz go używać np. z odtwarzaczem CD, amplitunerem, konsolą do gier lub z telewizorem.

Które z urządzeń lepsze brzmieniowo? Kwestia gustu, zresztą nie porównywałem ich obok siebie. Mojo miałem i nie pokochałem, chociaż gra świetnie. Słuchałem krótko Cobalta, chyba mi się bardziej podoba, ale ja klasyki słucham, baroku i jazzu. Earmena nie słyszałem, opinie ma dobre.

47 minut temu, Terrapin napisał:

Do komputera i smartfona poręczniejszy jest Audioquest Cobalt albo Earmen Sparrow, oba za ok. 900 zł. Nie mają takiej mocy jak Mojo, więc trudniejsze w napędzaniu słuchawki mogą sprawić kłopot, ale nie mają baterii, nie trzeba ich ładować ani nosić dodatkowego kabelka usb i ładowarki. Mojo ma wejścia SPDIF: Toslink i współosiowe, raczej mało przydatne przy komputerze, a które dodatkowo powiększają jego gabaryty. Ale z kolei Mojo poradzi sobie z każdymi słuchawkami, obsługuje jednocześnie dwie pary i można do niego dokupić doczepiany moduł streamera, niestety dość drogi w stosunku do funkcjonalności. Poza tym dzięki SPDIF możesz go używać np. z odtwarzaczem CD, amplitunerem, konsolą do gier lub z telewizorem.

Które z urządzeń lepsze brzmieniowo? Kwestia gustu, zresztą nie porównywałem ich obok siebie. Mojo miałem i nie pokochałem, chociaż gra świetnie. Słuchałem krótko Cobalta, chyba mi się bardziej podoba, ale ja klasyki słucham, baroku i jazzu. Earmena nie słyszałem, opinie ma dobre.

jedna z opinii "bydwa modele są warte zakupu - być może Red bardzie do rock’a, a Cobalt do klasyki czy jazzu."

no ja klasyki nie słucham w ogóle czy też jezzu, prędzej rock/rap/pop 🙂 może tutaj tkwi szczegół

W dniu 6.04.2021 o 11:04, Ghotti napisał:

Jeśli za streamer może służyć zwykły laptop ze zwykłą kartą muzyczną to ok też

Wepnij słuchawki do laptopa i sprawdź jak gra. Jeśli dźwięk odpowiada to problem z głowy.

26 minut temu, Ghotti napisał:

zawsze też mogę kupic red i cobalta i je porównać vs zwykła karta w lapku

Oczywiście. Możesz też kupić pełnowymiarowy wzmacniacz hi-fi (nowy) np. Yamaha A-S201 (regulacja volume na mikroczipie więc zero problemów z nierówno grającymi kanałami) za 850 zł i porównać z laptopem, redem, cobaltem i innymi wynalazkami. Chyba, że nie masz miejsca, to wówczas zmuszony jesteś na szukanie rozwiązań wśród jakiś mikrowynalazków.

Edytowane przez yayacek

3 minuty temu, Ghotti napisał:

mam yamahe as501 4m za sobą, musiałbym tylko kupić długi przedłużacz do słuchawek 😉

Więc nad czym się zastanawiasz? 🙂 
4 metry kabla to żaden wydatek. Swoje słuchawki podpinam kablem 6-cio metrowym. Jest czerwony więc na dywanie się mocno odznacza i raczej nikt ze zdrowym wzrokiem się nie potknie. A jak nie słucham to go zwijam i tyle.
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze 😉

moge go puscic przy scianie, musiałbym tylko go położyć przy drzwiach balkonowych "jakoś" 😉 mam do yamahy podpięty streamer/dac z dig out , to na słuchawki by było ok? 😄

11 minut temu, Ghotti napisał:

to na słuchawki by było ok?

Nie rozumiem, dlaczego miałoby nie być OK. Masz wzmacniacz hi-fi z wyjściem słuchawkowym. Podpinasz słuchawki i sprawa załatwiona. Puszczasz płytę na kolumnach z Yamahy - słuchasz. Potem wpinasz słuchawki w Yamahę i słuchasz. Jeśli na słuchawkach dostajesz satysfakcjonujący dźwięk, porównywalny do wrażeń na kolumnach to sprawa załatwiona. Jeśli czujesz dyskomfort albo jakoś dźwięk nie podchodzi to wpinasz inne słuchawki i sprawdzasz itd,

15 minut temu, Ghotti napisał:

moge go puscic przy scianie

Przecież on nie musi być na stałe. Słuchasz i rozwijasz kabel, przestajesz słuchać to zwijasz kabel i chowasz go do szafy. Nie rób sobie sztucznych problemów 🙂 

2 godziny temu, Ghotti napisał:

mam teraz bose quietcomfort ii 35 moge dla własnego testu podłączyć je kablem do lapka a potem bezposrednio do yamahy

Owszem możesz. Własnie sobie wuguglałem test tych nauszników: 

Ukryta Zawartość

Jak widać testującemu nie przyszło do głowy podpiąć tych słuchawek do normalnego wzmacniacza hi-fi. Wpinał je w jakieś dziury od kart dźwiękowych czy od jakiegoś śmiesznego DACa. 
Choć to słuchawki typowo przenośne bo bezprzewodowe z redukcją szumów to warto zawsze sprawdzić jak dają sobie radę w domowym hi-fi.

Ukryta Zawartość

stare padły partnerce to jej kupiłem te bose 😉 teraz jak potrzebuje się skupić to je zakładam bo ANC działa fajnie no tylko ten ... są różowe 😄 swoje stare "gejmingowe" shandlowałem i bym kupił coś strikte do muzyki.

Bose może posłużyć do testów strike yamaha vs laptop

Edytowane przez Ghotti
  • 2 tygodnie później...

Odkopując, który z tych wymienionych modelu ma najlepsze ANC z tego co widzę nie mają zdaje się w ogóle ANC, są jakieś sensowne słuchawki przewodowe z ANC?

Edytowane przez Ghotti