Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz cd-74 z wykopków

Rekomendowane odpowiedzi

Witam sznownych forumowiczów. Zakupiłem odtwarzacz CD Marantz model 74 jako uszkodzony - ma idealny złoty panel i miał służyć jako zapasowy dawca do mojego czarnego nie przerabianego na którym gram od lat.
Kupiony odtwarzacz nie doczytywał płyt do końca.. Na 11,12 (różnie) utworze następowała zawieszka napędu - zupełnie jak zacięta płyta gramofonowa. Zajrzałem do środka i okazuje si, że ktoś go oczywiście przerabiał - widać przełaczenie tryb NOS, wymiana kondensatorów elektrolitycznych. Problem z laserem rozwiązałem od spodu można dojść do lasera i na prowadnicy blokowała go luźna śrubka, jak się okazało mocująca płytkę. Teraz cd gra płyty do końca, czyta co popadnie. I teraz mam zagwózdkę. W porównaniu do mojego oryginała ten niby kombinowany gra lepiej. Niepokoją mnie tylko te wstawione kondensatory - oto co odczytałem: zielone nichicon muse 2 x 47uF, 2 x oscon też 47uF (foto). W zasilaczu niektóre pojemności są inne. 

Proszę o radę, czy zostawić tak jak jest czy władować Elny jak w oryginale a zostać przy trybie NOS, bo pewnie to on robi największą zmianę w graniu? Za wszelkie sugestie i porady dziękuję z góry 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

marantz.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/155050-marantz-cd-74-z-wykopk%C3%B3w/
5 minut temu, mardors napisał:

Niepokoją mnie tylko te wstawione kondensatory - oto co odczytałem: zielone nichicon muse 2 x 47uF, 2 x oscon też 47uF

Czemu Cię niepokoją? Wylane są? Popuchnięte? Wgniotki mają?

Teraz, McGyver napisał:

Czemu Cię niepokoją? Wylane są? Popuchnięte? Wgniotki mają?

Bardziej mnie pokoją, że były wymieniane i że gra to lepiej od mojego. Wizualnie są ok, poza burdelem w lutowaniu.

12 minut temu, mardors napisał:

Bardziej mnie pokoją, że były wymieniane i że gra to lepiej od mojego.

Jak Ci przeszkadza że gra lepiej, to je wylutuj i powstawiaj tam jakieś badziewie. Może zagra gorzej, i problem się rozwiąże.

3 minuty temu, McGyver napisał:

Jak Ci przeszkadza że gra lepiej, to je wylutuj i powstawiaj tam jakieś badziewie. Może zagra gorzej, i problem się rozwiąże.

Hmm, może to i dobra rada. Ale nie o to mi chodziło, opisałem sprawę - co, jak i dlaczego.. Po czym zapytałem grzecznie czy zostawić to tak jak jest lub czy pokusić się o wymianę na elny, którymi sugruje się z mojego. Mam dwa takie same cd grające różnie i stąd moje pytanie.  Temat jasny ale jak zwykle sprowadzony na forum do wpisu o wykopkach? Mam 50 lat i nadal  zaskakuje mnie różnica w odpowiedziach na forach polskich i zagranicznych. Ostatnio właśnie z powodu CD, którego do mojego  systemu nadal poszukuję przegladałem opinie na temat Mhzs i trafiłem na dziką awanturę na polskim forum (forumowicze znani), natomiast na obcojęzycznych ludzie potrafili sobie odpowiedzieć rzeczowo i konkretnie - polecam wątki o Mhzs jako lekturę. W związku z powyższym dziękuję za radę przy moim wykopku - zlecę wylutowanie tego co mam i wlutują mi badziew. Dziękuję. 👍

Skoro napisałeś że PRZESZKADZA Ci że gra lepiej, to jakich odpowiedzi się spodziewałeś? Dostaeś dokładnie to o co prosiłeś. A teraz się o to obruszasz. Trochę konsekwencji! 
I szacunku do rozmówców. Jeżeli byle jak sformułujesz swoje pytania, to i byle jakie odpowiedzi otrzymasz. Nikt tu nie jest jasnowidzem by miał zgadywać że napisałeś jedno, a myślałeś drugie. 

BTW, jestem dobry kawałek po pięćdziesiątce.

16 godzin temu, mardors napisał:

Witam sznownych forumowiczów. Zakupiłem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) model 74 jako uszkodzony - ma idealny złoty panel i miał służyć jako zapasowy dawca do mojego czarnego nie przerabianego na którym gram od lat.
Kupiony

Ukryta Zawartość

nie doczytywał płyt do końca.. Na 11,12 (różnie) utworze następowała zawieszka napędu - zupełnie jak zacięta płyta gramofonowa. Zajrzałem do środka i okazuje si, że ktoś go oczywiście przerabiał - widać przełaczenie tryb NOS, wymiana kondensatorów elektrolitycznych. Problem z laserem rozwiązałem od spodu można dojść do lasera i na prowadnicy blokowała go luźna śrubka, jak się okazało mocująca płytkę. Teraz cd gra płyty do końca, czyta co popadnie. I teraz mam zagwózdkę. W porównaniu do mojego oryginała ten niby kombinowany gra lepiej. Niepokoją mnie tylko te wstawione kondensatory - oto co odczytałem: zielone nichicon muse 2 x 47uF, 2 x oscon też 47uF (foto). W zasilaczu niektóre pojemności są inne. 

Proszę o radę, czy zostawić tak jak jest czy władować Elny jak w oryginale a zostać przy trybie NOS, bo pewnie to on robi największą zmianę w graniu? Za wszelkie sugestie i porady dziękuję z góry 😉

mar1.jpg

marantz.jpg

po co ci dwa takie same ,oczywiscie jednego robic

swoją drogą fajne elementy kiedyś dawali ,te miedziane styroflexy,ech.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarówno te kondensatory Muse (wstawione w odpowiednie miejsce toru), jak też te OSCON (wstawione w odpowiednie miejsce toru) potrafią netto zagrać lepiej od tzw. fabrycznej konfiguracji. Ktoś kto robił te przeróbki zapewne był pasjonatem. Skoro dorze gra - to po prostu ciesz się tym brzmieniem i już. 

Opisz może dokładnie, na czym polega "Różnica w dźwięku" między modowanym a niemodowanym. To by było bardzo ciekawe. Jak te różnice odbierasz?