Skocz do zawartości
IGNORED

Problem z Netflix i dźwiękiem 5.1

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w tytule tematu a dokładniej - aplikację NETFLIXA odpalam z telewizora LG CX, jak wybiorę w filmie dzwięk 5.1 to mój ampli Denon s750h wypluwa mi na wyświetlaczu i tak Stereo, moge w ampli zmienić na surround, multichannel itd a chciałbym mieć DD 5.1, TV podłączony do ampli po hdmi eARC, próbowałem w TV w opcjach dźwięku zmieniać  na DD albo DD+ ale nic to nie daje  i zostawiłem wszystko na auto, w ampli i TV eARC włączone. Przy koncertach puszczanych z płyt BR zero problemów, cały sprzęt to jeszcze Quadrale 6500 LE i Magnat 302a.

10 godzin temu, Bu1 napisał:

To ty masz możliwość wybrania rodzaju ścieżki dźwiękowej? Ja u siebie czegoś takiego nie widzę.

Na samym dole pilota masz kolorowe przyciski - music, movie itd i nimi można zmieniać na surround, dts, multichannel itd, wiadomo najpierw trza wybrać w Netflixie dzwięk jaki chcemy i kurde zdarzył się cud! 🙂 jak w Netflixie wybiorę 5.1 to na ampli najpierw stereo wskakuje, ale własnie tymi przyciskami pojawiło się też DD+ czyli jest 5.1 🙂

Edytowane przez Elvis79
34 minuty temu, Bu1 napisał:

Ale ja właśnie w netfliksie nie mam możliwości wyboru dźwięku

Nie masz takiego menu?

Klikasz <Więcej informacji>

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

<Dźwięk i napisy>

Screenshot_20210329-114015_Photos.thumb.jpg.e4c1acbec49fcaff0e8256711814ca7b.jpg

I wybierasz np <Polski 5.1>

Screenshot_20210329-114031_Photos.thumb.jpg.2be67616ccc42e2839daf43d46a6bcd1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

43 minuty temu, Bu1 napisał:

Ale ja właśnie w netfliksie nie mam możliwości wyboru dźwięku

Dokładnie tak jak wyżej kolega napisał, do tego w trakcie oglądania filmu też można zmieniać ścieżkę audio na jaką chcesz.

14 godzin temu, Bu1 napisał:

To ty masz możliwość wybrania rodzaju ścieżki dźwiękowej? Ja u siebie czegoś takiego nie widzę.

jest taka opcja, przy wyborze każdego filmu w ustawieniach dźwięku można wybrać ścieżkę stereo, lub tą bardziej rozbudowaną (5.1, Atmos)

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

No to ja mam coś nie tak, bo u mnie się nie da:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Może Twój sprzęt nie wspiera 5.1? A może jakiś tani abonament?

Nie wiem o co chodzi, bo mam netfliksa od samego początku i kiedyś widziałem opcje dźwięku w opisie filmu, a teraz nie widzę. tv to nowy Sony więc to nie to.

Oj dobra, głupek ze mnie. Po prostu trzeba było ustawić w tv odpowiedni rodzaj wyjścia. Sorry za zamieszanie.

39 minut temu, szymon1977 napisał:

Może Twój sprzęt nie wspiera 5.1? A może jakiś tani abonament?

to jest normalnie w apce netflixa

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

8 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

to jest normalnie w apce netflixa

Wiem, ale jak widać równie normalnie nie jest, gdy sprzęt nawet chwilowo nie daje takiej możliwości.

Edytowane przez szymon1977

21 godzin temu, Bu1 napisał:

No to ja mam coś nie tak, bo u mnie się nie da:

Ukryta Zawartość

ustaw sobie w profilu głównym język domyślny polski, bo z tego co widzę to nie masz tego ustawionego i prawdopodobnie dlatego nie ma ścieżki 5.1 

Teraz, marjel111 napisał:

ustaw sobie w profilu głównym język domyślny polski, bo z tego co widzę to nie masz tego ustawionego i prawdopodobnie dlatego nie ma ścieżki 5.1 

ja mam TV podpięty do wzmacniacza stereo i mi się wyświetla opcja dźwięku 5.1 i każdą treść odpala domyślnie w tej ścieżce (oczywiście wzmak robi downmix do stereo) ale za każdym razem muszę zmieniać ścieżkę na 2.0 w netfliksie. Trochę to uciążliwe ale trudno.

Ukryta Zawartość

15 minut temu, marjel111 napisał:

A co ma piernik do wiatraka?

2 godziny temu, marjel111 napisał:

być może nic, ale warto spróbować :-), chyba, że masz lepsze rozwiązanie.

Rozwiązanie jest proste: jak sprzęt nia ma możliwości przyjęcia sygnału 5.1 (albo ma wyłączoną), to Netflix 5.1 nie wyświetla.

Język nie ma nic do rzeczy. Nie widziałem opcji zmiany ścieżki, bo w tv, na którym mam apkę Netflix był ustawiony dźwięk z głośników tv a nie z systemu audio. Głupie to, ale tak jest. Po przedstawieniu na system audio jest ok. To jest Sony tv i wyraźnie preferowane są ampli Sony, wtedy rozpoznaje automatycznie, a ja mam Arcama i dlatego nie banglało.

Już wiem gdzie tkwił problem, może komuś się przyda - w TV dodatkowe ustawienia dźwięku i wyjście dżwięku cyfrowego dać na pass through (na auto lub pcm nie wskakuje 5.1), reszta opcji na auto.