Skocz do zawartości
IGNORED

Streamer, DAC - oto jest pytanie (2,5K)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od dwóch godzin wertuje forum, czytam opinie i miotam się jak piskorz. Zestaw stereo mam jak w stopce i chyba powoli chciałbym zamienić płyty CD (odtwarzacz zostanie w szafie, na wszelki wypadek) na Tidala HIFI + ewentualnie od czasu do czasu gęste pliki. I tu pojawia się ból głowy, bo opcji jest mnóstwo. Planowałem najpierw zakup DAC Topping D50s, ale przeczytałem kilka opinii (również na zagranicznych forach), że to suche i analityczne granie. Arcam rPlay, airplay, rDAC, irDAC - super opinie, można też wyrwać resztki w sklepach, ale pozostaje pytanie - co z aplikacją, update'ami etc. Arcam chyba wycofał wszystkie te maleństwa. Chodził mi po głowie DacMagic 200M, ale znowu tu pojawia się problem. Chciałbym, żeby to było w miarę możliwości jedno urządzenie, a więc sygnał po RCA bezpośrednio do Roksana. Z punktu widzenia wygody, chyba preferowałbym streamer, gdyż nie trzeba podłączać komputera na codzień, plątać się z USB etc, ale musi mieć możliwość od wielkiego dzwonu zagrania z plików... oglądałem Yamaszki i Bluesound Node 2i - ale opinie są różne. Od zachwytów (jako transport), po krytykę (po RCA)

Podsumowując:

- ciepłe granie

- nie gorsze niż granie z płyt z Marantz CD6005

- wygodne

- budżet 2,5K / 2,7K max

- RCA 😉

W miarę możliwości chciałbym zawęzić listę do kilku propozycji, aby ew. odsłuchać. Nie wykluczam używek. Gorąco proszę o nie polecanie sprzętu, o którym tylko czytaliśmy.

Pomożecie? 🙂

Edytowane przez monolithhh

CXN v2 // Roksan K3 // KEF R3

https://www.audiostereo.pl/topic/155000-streamer-dac-oto-jest-pytanie-25k/

Jeśli chcesz ciepłe granie to nie DacMagic. Zmieniłem DacMagic 100 na irDaca. CA to zdecydowanie bardziej analityczne, suche, dynamiczne granie w porównaniu z Arcamem. Ten drugi prezentuje zdecydowanie dojrzalszy, pełniejszy dźwięk, bez takiego pazura, ale zdecydowanie cieplejszy, można go słuchać godzinami i nie brakuje mu niczego konkretnego.
Szukając info o Arcamie dowiedziałem się, że właśnie irDac ma szanse grać najlepiej z uwagi na PCM'a na pokładzie.
Też łączę Arcama z Roksanem.

Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Nie przeczę. Nie jest to pewnie ciepłe granie, ale ma wszystko czego mi trzeba w jednym klocku i podobno ładnie gra 😉 

46 minut temu, monolithhh napisał:

Nie przeczę. Nie jest to pewnie ciepłe granie, ale ma wszystko czego mi trzeba w jednym klocku i podobno ładnie gra 😉 

Podobno 😉

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Cześć,
Niestety muszę sprowadzić na ziemię i powiedzieć wprost. Odtwarzacz strumieniowy o cieplejszym brzmieniu, który nie będzie gorszy od odtwarzacza CD Marantrza 6005 będzie kosztował niestety trochę więcej 😞
Możesz tę kwestię rozwiązać na 3 sposoby. 
1. Zakupić DACa takiego jak NuPrime DAC9 czy Topping D70s, a w przyszłości dokupić transport sieciowy taki jak SOtM SMS200 czy Pro-Ject Stream Box S2 Ultra.
2. Kupić Cambridge Audio 851n, który zapewni CI brzmienie dynamiczne, soczyste i będzie lepszym rozwiązaniem względem Marantza CD6005. CXN V2 to bardziej analityczne brzmienie. 
3. Pójść w kierunku kompromisu między jakością dźwięku, a ceną i wybrać Magnata MMS730. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kontrowersyjnie. A nie idąc w bok - NA6006 zapewni ten sam dźwięk co CD6005? Jak dużo lepszy dźwięk jest z CXN (subiektywnie)?

Omyłkowo odpisałem w innym temacie :(

851N tez widzę wyprzedaże,   po 6000, a nawet juz niektorzy po 5600, a jeszcze niedawno bylo tylko po 7500, choc wiadomo, rabat dało się pewnie wyrwać.

jak mi ktos zaoferuje  srebrnego za 4500 tak jak na Black Friday 2019 to biorę  🙂

a niech stracę,  moze być i czarny  🙂

Tak zwiększać budżet to można w nieskończoność :) okazuje się, że w Nautilusie jednak nie ma tej serii 1 - wiec szukam alternatyw do 3500...

a na olx wciąż wisi....za serie 2 śpiewali sobie 4300 lub 4500, nie warto bo to to samo inaczej opakowane

za ok 3 tys mozna nieraz wyrwać używke cxn v2

Mus to mus. A tu mam jeden ładny klocek. Podobno gra ok 😉zobaczymy...  ja i tak jestem głuchy, więc jak nie będzie gorzej niż mój CD to jest ok. A no i ładnie wyglada, także tego...

Oba CXN, które brałem pod uwagę to były V2 - ale jest (było) V2 (1) i V2 (2) o ile dobrze rozumiem. Różnią się kolorem, ale chyba sprzętowo to samo. Jutro będę wiedział, czy jest dobrze, czy nie.

Na OLX wisi Auralic Altair w bdb cenie i wszystkiemu co zostało wymienione w tym wątku możesz podziękować.

Edytowane przez opteron

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...