Skocz do zawartości
IGNORED

Lampowce Shenzhen Danyigao Electronic

Fr@ntz

Rekomendowane odpowiedzi

Miś.

Tak naprawdę musiałbym opisać każdy z 14 modeli ponieważ różnią się one zastosowanymi lampami, wogóle budową i jak to nazwałeś "patentami". Myślę że przynajmniej jeśłi chodzi o MP-60 to na pytanie o te własnie patenty odpowiedziałem. Co do reszty, to odczucia mogą być bardzo subiektywne. Nie uważam się za audiofila i ja po prostu nie słyszę więszości barwnych określeń dźwięków używanych przez Was (audiofili). Zresztą nawet wśród audiofili sa różnice zdań (i to znaczne) na ten sam sprzęt. Każdy patrzy przez pryzmat tego co już słyszał kiedyś i co mu się podoba. Jestem pewen, że żaden z Was nie kupi w ciemno żadnego sprzętu dlatego zachęcam do osobistego odsłuchu. A póki co będę się podpierał opiniami fachowców.

Miś, a znasz "Stereophile"? :-p Mam nadzieję że ten artykul chociaz trochę odpowie na twoje pytania. Zwracam uwage na cenę tego modelu w USA i naszą cenę w Polsce :-D. Oryginał artykułu do wglądu.

"Amerykańscy producenci mogą sie przekonać, że mają konkurencję ze strony firm chińskich. Jedną z takich firm jest Dared Electronic, która produkuje serię lampowych przedwzmacniaczy i wmacniaczy. Dystrybutorem jest Jay Betrand z Betrand Audio Imports. Zadzwonił kiedyś, pełen zachwytu dla wzmacniacza VP-10, który jest oferowany w detalu za 1995 USD.

Nie mogę się powstrzymać przed zacytowaniem instrukcji obsługi VP-10, która obiecuje zerwanie więzów. Miałem wizje batów i łańcuchów:

„Dared jest marką Danyigao Electric Ltd., która specjalizuje sie w produkcji wzmacniaczy lampowych w Chinach, na progu nowego stulecia. Seria wzmacniaczy lampowych Mini odrzuca ograniczenia tradycyjnego podejścia w zakresie wzornictwa, pokazuje nowe oblicze starej technologii lampowej i przywołuje wspomnienie oraz szacunek dla prekursora wpólczesnej „elektrycznej” cywilizacji.”

VP-10 Mini składa się z trzech elementów. Dwóch małych modułów wzmacniaczy, każdy o wymiarach [...] oraz wspólnego modułu zasilacza o nieco mniejszych wymiarach. Każdy kanał korzysta z dwóch lamp wyjściowych EL90 w układzie push-pull, co pozwala na dostarczenie mocy 12 watów na kanał przy 8 lub 4 ohmach. Lampy EL90 można zastąpić lampami EL 84. Lampy wejściowe to para lamp 6N3. Tylko dwie lampy w torze sygnałowym.

Trzecia lampa – EM80 lub EM 87 – to model „zielone oko”. Kiedy wzmacniacz zbliża sie do pełnej mocy, dwa jasnozielone słupki zbliżają się do siebie od góry i dołu. Jeśli się zetkną – wzmacniacz jest przesterowany. VP-10 daje wyjątkowo przekonujące przedstawienie.

Zauważyłem interesujace zdanie w instrukcji obsługi: „Produkt ma to samo brzmienie i moc wyjściową jak lampa 300B. Jay Bertrand powiedział mi coś podobnego: „To jest coś, co można skonfrontować z tymi małymi zabawkami typu 300B single ended triode. Pomyślałem, że przesadza.

Odważyłem sie podłączyć VP-10 do głośników Triangle Magellan. Czemu nie? Zobaczymy co sie stanie. Ponieważ każdy kanał VP-10 ma własną regulację głośności połaczyłem bezpośrednio Musical Fidelity NuVista 3D z Dared VP-10 za pomocą wartego 20 USD interkonektu AR HT130.

Co było do przewidzenia, VP-10 zabrakło mocy, zwłaszcza kiedy podkręciłem głośność przy mocnych fragmentach orkiestrowych. Ale przez większość czasu, VP10 dawał sobie całkiem nieźle radę z Magellanami, dostarczając doskonałą przejrzystość i swego rodzaju harmoniczną bezpośredniość, którą kojarzę ze wzmacniaczami SET (single-ended triode) o jeszcze mniejszej mocy. Nie twierdzę, że VP-10 był dokładnie jak SET – ale na pewno słyszałem tą jakość opartą o „wewnętrzny płomień”, która kojarzę z SET.

Następnie wypróbowałem to samo połaczenie - NuVista 3D z Dared VP-10 - na moich referencyjnych kolumnach Quad ESL-988. Z mojego doświadczenia, elektrostatyczne głośniki Quad'ów często dobrze sobie radzą z lampowymi wzmacniaczami, ale nie ze wzmacniaczani SET o małej mocy. Nie wierzyłem, że Dared sobie poradzi.

Zostałem powalony na podłogę. Przez większość czasu VP-10 wysterowywały Quad'y doskonale. Ponownie – zauważyłem pewną utratę głębokiego basu - na tyle o ile Quad'y odtwarzają głębokie basy. I byłem w stanie przesterować wzmacniacz poprzez zwiększenie głośności przy potężnych fragmentach orkiestrowych. Jednakże, przez większość czasu kombinacja się sprawdzała. Dźwięk był bardzo detaliczny – dużo przestrzeni i powietrza – a brzmienie było doskonałe i delikatne. Nagrania fortepianowe – zawsze trudne – były odtworzone szczególnie dobrze.

Ponownie, słyszałem podobną do wzmacniaczy SET bezpośredniość, która pozwalała nadrobić relatywny brak mocy.

Jako bardziej sensowną kombinację wypróbowałem kolumny Triangle Titus XS. Te kupione za 500 USD doskonałe małe kolumny są bardzo łatwe do wysterowania, nawet przez wzmacniacze o mocy 3 W lub podobnej. Przy 12 W były jeszcze bardziej energetyczne i dostawały tyle mocy ile było im potrzebne.

Jak pokazuje lampa „zielone oko”, VP-10 rzeczywiście oferuje ograniczoną moc. Ale przesterowania były raczej miękkie niż twarde, i kiedy następowały, były zazwyczaj zauważalne w formie kompresji dynamiki. Jednakże, nadal bym się upierał przy czułych kolumnach w mniejszym pomieszczeniu,

Przy cenie 2000 USD, VP-10 nie jest tani. Byłbym jeszcze bardziej entuzjastyczny wobec tego wzmacniacza, gdyby cena była niższa. Mimo wszystko firma jest nowa, przynajmniej w USA, i koszty produkcji muszą być niskie w Chinach, prawda? Tak czy inaczej, moc jest ograniczona. W ostatecznym rozrachunku VP-10 miał tą podobną do wzmacniaczy SET bezpośredniość. I, zwłaszcza z kolumnamiQuad – uwielbiałem go.

Stereophile, May 2003 s. 27-29"

• 3 tygodnie później...

Ukazał się test wzmacniacza VP-300B z serii Mini

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) oraz w Audio

zapraszam do lektury

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 1 miesiąc później...

witam wszystkich

odnawiajac watek chcialem tylko powiedziec ze wlasnie stalem sie posiadaczem tego "cudenka"...lampka gra sobie wraz z Phoebe II i Samsungiem HD-745...uwazam ze jak na taka cene naprawde potrafi odzwierciedlic nagranie...po kilku dniach odsluchu pokusze sie o jakies opinie...niestety pozostal mi dobor kabli do calego systemu wiec moze ktos ma jakies propozycje...muzyka glownie filmowa choc w tej chwili D.Krall sobie leci...wzmak zostal mi dostarczony do domu (co sie bardzo chwali) i jest to wskazowka dla innych nie reklama tylko takie pozytywne odczucie z "obslugi"...na ta chwile moge pokazac ta fotke,jak przerobie rozmiarowo reszte to zalacze...podobno na zywca wyglada lepiej niz na reklamowce...przy zgaszonym swietle naprawde jest efekt

Ukryta Zawartość

post-6844-100008463 1170266932_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

no to teraz jeszcze jakieć srebrne IC i szybki głośnikowy i będzie miodzio (XLO, Kimber 4TC/8TC, Nordost). "Płytki" od Sebaxa tez by nie zaszkodziły

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

• Redaktorzy

Na początek spróbuj zestawu XLO z serii VDO: IC ER5 i głośnikowego ER14. Jak Ci się spodoba to można przymierzyć się do serii PRO (IC Pro150 + głośnikowy PRO650F).

Posłuchaj też QEDa :QUNEX 4S +Silver Anniversary (warto zainwestować w banany / widełki (AIRLOC - zaciskane) - po 24zł / szt.)

Fr@ntz

"I am an audiophile"

• 2 tygodnie później...

dodam, ze wlasnie nabylem pokretlo VAL PK-1(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), takei male cos, dwa wejscia, jedno wyjscie. bardzo polecam - pokretlo dziala :). jest tez malutki wzmaczek sluchawkowy, oraz nieco wiekszy E10, ktos zna ten ostatni?

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Pitdog - podziel się wrażeniami z odsłuchu tej VAL PK-1, bo za 99 zł (tyle kkimports krzyczą za nią na Allegro) to można dobrego potka kupić, a tutaj kiż w ładnej obudowie etc...

Fr@ntz

"I am an audiophile"

co to jest potek? a kiż? a co ja tu mam pisac, to pokretlo glosnosci i tyle, kreci sie elegancko, scisza i zglasnia ;)

nie chcialo mi sie bawic z alpsem i pierdulkami, tutaj za grosze mam w obudowie eleganckie male pokretlo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.