Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacze Rotel RC-1572 i RC-1590 vs Primare PRE32

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, ze byłem przez jakiś czas posiadaczem Primare PRE32 z MM30 grającym z końcówką A34.2 ...doszedłem do wniosku już po jakimś czasie od sprzedaży że przedwzmacniacz jakiś niedrogi byłby dobrym pomysłem na uszlachetnienie innej końcówki w klasie D (chyba jak to klasa D potrzebuje źródła albo pośrednika który ją po prostu ożywi). Akurat tak się składa że jeden z dystrybutorów co nieco obniżył cenę na w/w modele i tak się zastanawiam czy warto i jeśli tak to od którego w ogóle zaczynać odsłuch ?

Mam tylko jedno źródło (CD) z XLR ale dla samej już galanterii lubię tego typu podłączenia wiec pewnie pojawi się coś jeszcze na XLR ...co by skłaniało ku RC-1590 który też brzmi podobno odczuwalnie lepiej (hm .. to po co oferować gorszego). Może ktoś ma doświadczenie z tymi przedwzmakami i Rotelem w ogóle (ja do tej pory nie miałem Rotela)  , jakieś sugestie ?

2 minuty temu, RatsRex napisał:

jakieś sugestie ?

Do końcówki w klasie D przedwzmacniacz lampowy. Najlepszy kierunek. Sprawdzony. Nie tylko przeze mnie 

Ha...Ja taki techniczny dosyć jestem i lubię analityczne brzmienie chociaż wspomnienie Fezz-a z Pylonami z jednego z ostanich lub przedostatnich przedpandemicznych  Audio Show mam bardzo miłe ...No ale To była integra lampowa...chociaz to pewnie na jedno by wyszło ...a może nie...

A kto powiedział, że lampa nie może być analityczna? Dobra potrafi pokazać bardzo dużo w zakresie barwy i przestrzeni. "Lampowość" to swoboda i łatwość grania a nie misiowatość i zacieranie "faktury dźwięku"

17 godzin temu, RatsRex napisał:

co by skłaniało ku RC-1590 który też brzmi podobno odczuwalnie lepiej (hm .. to po co oferować gorszego)

Oferować gorszy po to, że to niższy model  😉

Skoro Mercedes klasy S jest lepszy od E, C, B, A to po co je oferować...? 

Przedwzmacniacz Rotela można wypożyczyć u nas na testy. Zapraszam na priv 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Istotnie użycie słowa "gorszy" było trochę nieuprawnione, bo sugeruję że coś w niższej cenie jest słabe co jest i mylące i krzywdzące. A i faktycznie pewne różnice w budowie obu są i w środku i na zewnątrz co nie pozostaje bez wpływu na ceną i co nieco przesuwa kupującego na asymptocie dążenia do perfekcji 😉 ..

Prawdopodobnie się wybiorę bo faktycznie ..wrażenia mam dość pozytywne 

12 godzin temu, RatsRex napisał:

Istotnie użycie słowa "gorszy"

gorszy względem modelu wyższego, lepszy względem modelu niższego. Nic w tym dziwnego 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...
Gość

(Konto usunięte)

RC-1590 gra szybko,dynamicznie i szczegółowo ogólnie żywe granie ale nie ostre takie naturalne do tego dochodzi znakomity DAC,mnogość wejść/wyjść,częste aktualizacje oprogramowanie,obsługa preampu z panelu przedniego no i super przedwzmacniacz gramofonowy.