Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RN 803D vs Magnat Mr 780 wasze zdanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam 

tematy były poruszane ale przeczytałem całe już internety i dawno nie było „świeżych „ opinii 

luźny temat .. jakie jest wasze zdanie jako zdanie użytkowników tych wzmacniaczy ?

jestem krok od kupienia któregoś z nich 

chciałem poznać zdanie użytkowników .

jak moc jak dźwięk jak odczucia ?

wczesniej wcześniej myslalem nad używanym ma 600 ale tam nie ma

czym „pokręcić” ? 

Cześć ,

Oba modele nie są już produkowane i na oba teraz jest zdaje się jakaś promocja cenowa. Miałem (mam) podobny dylemat , jednak zdecydowałem się iść w stronę bardziej samego wzmacniacza , Magnat  MA-900 , tylko jakoś recenzji i testów bardzo mało w sieci.

Edytowane przez Marek_51012
literówka
  • 3 tygodnie później...
W dniu 20.03.2021 o 13:13, Marek_51012 napisał:

Cześć ,

Oba modele nie są już produkowane i na oba teraz jest zdaje się jakaś promocja cenowa. Miałem (mam) podobny dylemat , jednak zdecydowałem się iść w stronę bardziej samego wzmacniacza , Magnat  MA-900 , tylko jakoś recenzji i testów bardzo mało w sieci.

Skąd masz to info, że RN803 jest już nie produkowany? 

Edytowane przez Tonnii99
12 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Skąd masz to info, że RN803 jest już nie produkowany? 

Cześć ,

Informacja z japońskiej strony producenta :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(należy użyć google translate aby przetłumaczyć chyba ,że ktoś zna język )

Dodatkowo nie ma produktu w aktualnej ofercie: 

Ukryta Zawartość

Pozdro

wycofany.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Marek_51012 napisał:

Cześć ,

Informacja z japońskiej strony producenta :

Ukryta Zawartość

(należy użyć google translate aby przetłumaczyć chyba ,że ktoś zna język )

Dodatkowo nie ma produktu w aktualnej ofercie: 

Ukryta Zawartość

Pozdro

wycofany.JPG

O, to ciekawe. Klasyk, klasyków odchodzi, ale może tylko w Japonii? albo na rynki wschodnie?  Ze sprzętem jest różnie, regiony to pokazały. Lecz z drugiej strony może jakaś totalna nowość się szykuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem ciekaw czy będzie następca R-N803D ale pewnie nie prędko. Ciekawe jest pytanie o powód wycofania z rynku , przecież to bardzo udany model i myślę ,że dobrze się sprzedawał. 

27 minut temu, Marek_51012 napisał:

Jestem ciekaw czy będzie następca R-N803D ale pewnie nie prędko. Ciekawe jest pytanie o powód wycofania z rynku , przecież to bardzo udany model i myślę ,że dobrze się sprzedawał. 

Może za dobrze a inne pudła stały

3 godziny temu, metalowy napisał:

Ja bym mojej 803d no nic innego nie zamienił , miałem nada c368 ,marantza pm7000n , denka dra 800h i wróciłem do 803d

O, to dla mnie ciekawa wiadomość, bo zastanawiałem się nad C368, ale jeszcze nie miałem okazji posłuchać, a 803d znam i wiem, że faktycznie to jest fajny sprzęt. Możesz napisać coś więcej - jak wypada porównanie tych dwóch?

4 godziny temu, metalowy napisał:

Ja bym mojej 803d no nic innego nie zamienił , miałem nada c368 ,marantza pm7000n , denka dra 800h i wróciłem do 803d

Nie przesadzaj ,może coś z twoim słuchem nie tak ,jak ci od 368 i 7000N lepiej brzmi.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

7 godzin temu, Marek_51012 napisał:

patrząc na bieżącą sytuację, to pewnie dojdzie HDMI, co mogłoby być strzałem w 10-tkę! - no a jeszcze gdyby zrobili wyższy model np. 904 który grałby jeszcze lepiej muzykę, no to korona w kieszeni.

16 godzin temu, freepio napisał:

O, to dla mnie ciekawa wiadomość, bo zastanawiałem się nad C368, ale jeszcze nie miałem okazji posłuchać, a 803d znam i wiem, że faktycznie to jest fajny sprzęt. Możesz napisać coś więcej - jak wypada porównanie tych dwóch?

W nadzie podobało mi się że ma niesamowitą kontrolę basu i tylko tyle , bas jest mocny zdecydowany pod warunkiem że słuchasz głośno przy cichym słuchaniu basu niema a wali po uszach środkiem , jest bardzo nie tolerancyjny dla słabszych realizacji nagrań , heavy metal brzmi wręcz obrzydliwie na nim , do łupanki  typu techno , disco jak najbardziej ok.  Wolałem stracić sporo kasy przy odsprzedaży niż się męczyć z takim graniem i wróciłem z powrotem do 803d który brzmi dla mnie dużo lepiej

16 godzin temu, tomaszkluczynski@gmail napisał:

Nie przesadzaj ,może coś z twoim słuchem nie tak ,jak ci od 368 i 7000N lepiej brzmi.

Czy gdzieś pisałem że 7000N brzmi lepiej od c368 ?
Ale  jeśli już pytasz albo raczej sugerujesz to powiem Ci że ani ten ani ten mi nie odpowiadał C368 to straszny suchelec a 7000N ma ładny środek ale na tym koniec bo brakuje mu jakby to nazwać "konturu"

15 minut temu, metalowy napisał:

W nadzie podobało mi się że ma niesamowitą kontrolę basu i tylko tyle , bas jest mocny zdecydowany pod warunkiem że słuchasz głośno przy cichym słuchaniu basu niema a wali po uszach środkiem , jest bardzo nie tolerancyjny dla słabszych realizacji nagrań , heavy metal brzmi wręcz obrzydliwie na nim , do łupanki  typu techno , disco jak najbardziej ok.  Wolałem stracić sporo kasy przy odsprzedaży niż się męczyć z takim graniem i wróciłem z powrotem do 803d który brzmi dla mnie dużo lepiej

Czy gdzieś pisałem że 7000N brzmi lepiej od c368 ?
Ale  jeśli już pytasz albo raczej sugerujesz to powiem Ci że ani ten ani ten mi nie odpowiadał C368 to straszny suchelec a 7000N ma ładny środek ale na tym koniec bo brakuje mu jakby to nazwać "konturu"

Chyba mnie nie zrozumiałeś ,bo chodziło mi że 803 lepiej ci brzmi od 368 i 7000N.Ok każdy inaczej słyszy ,dla mnie 803 to bardzo funkcjonalny sprzęcik ,ale dźwięk taki bardzo budżetowy ,zdecydowanie klasa niżej niż 7000N.No ale widać ty jesteś z tego klanu V co lubią grę niskimi i wysokimi ,a środek jest mniej ważny .Bez obrazy.Pozdro.

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Można by to inaczej sformułować - może tak:

d2FjPTcwNXgxLjQ2NA==_src_22422-max_dali_

i Yamaha gra dla mnie skrajami pasma ... bo nie toleruję gry w V ...

A dla mnie z kolumnami 

annotation-2020-06-07-144429-png.67631

gra tak jak trzeba, bo lubię grę w V 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

I tyle kolega Kamil się dowiedział tak więc jak widzisz autorze tematu musisz posłuchać sam bo każdy napisze Ci co innego ponieważ każdy jest najmądrzejszy a to Tobie ma się podobać i dawać przyjemność słuchania muzyki.

Pewnie ile ludzi tyle opinii , ale to dwa odmienne wzmacniacze i każdy lubi co innego . Wiele zależy od preferencji i ja bym wybrał magnata 🙂 

• 6 miesięcy później...

Lampka to jednak lampka, czy to muzy czy winka

A prawda taka, że oba wzmacniacze mają swoje + i - , dla jednego to dla tamtego tamto 🙃

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Zgadzam się że to 2 różne bajki i wszystko zależy gdzie gra i z czym gra 😉 a najważniejsze jakie są oczekiwania ucha vs co gra 😉 sam zastanawiam się nad 803d. Dziś gra r-n602 z vitas700. W przyszłym tygodniu wstawiam do odsłuchu 803 to się podzielę moją opinią

• 2 tygodnie później...

Zatem co usłyszałem: przede wszystkim hybryda Magnata to w ogóle inna bajka. W zestawieniu z Klipsch rp-260f po ponad tygodniu słuchania r-n602 zjedzona i popita, r-n803d skonsumowana - Magnat zgrał zwyczajnie lepiej, po lampowemu, bez krzykliwości równo ale tu różnica była mniejsza. Został pokonany, ale niewiele, dopiero przez cambridge cxa81 przy czym cena była dużo wyższa a wymiana lamp powinna różnicę zniwelować (wydatek 400 pln). 

Mam dwa pytania:

1. R-N803D słuchałeś z innymi niż Klipsch rp-260f kolumnami? Jeśli tak to z jakimi?

2. Zrobiłeś przed odsłuchem kalibrację YPAO przy R-N803D?

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

14 godzin temu, Rokownik napisał:

Mam dwa pytania:

1. R-N803D słuchałeś z innymi niż Klipsch rp-260f kolumnami? Jeśli tak to z jakimi?

2. Zrobiłeś przed odsłuchem kalibrację YPAO przy R-N803D?

Ad.1 dodatkowo z pylonami kilka zestawów i bardzo mi to nie pasowało. Strasznie ostro. Klipsche były do rn803 jak dla mnie duuużo lepsze. Cieplejsze.

Dodatkowo z Polk Rti A5. Szkoda że nie miałem okazji z A7. A5 dużo ciekawiej zgrały się z oboma ampli.

2. Słuchałem w salonie odsłuchowym i nie pytałem o kalibrację. Wiem że może wiele poprawić. 

Przed posłuchaniem byłem zdecydowany na 803d i nawet niewiele brakło a kupiłbym przed odsłuchem używany egzemplarz. Teraz nie żałuję. 

Dodatkowo zmienię za chwilę lampy co pozwoli na uzyskanie jeszcze lepszych wrażeń za +/- 200-300 PLN.

Nie mam zamiaru kontestować Twojego wyboru, nie słuchałem Magnata.

Myślę jednak, a to może być dla czytających ważna uwaga, że nie za bardzo dałeś możliwość "wykazania" się Yamasze. To ampli warty podłączenia dobrych kolumn. Dla porządku, w każdym wypadku po przestawieniu kolumn (ich wymianie na inne) należałoby zrobić kalibrację (wiem, że w salonie nikomu się nie chce tego robić, ale ja dość namacalnie z racji przeprowadzki, odczułem ogromną różnicę w graniu z YPAO, a bez tej kalibracji).

Zadowolenia ze słuchania muzyki życzę.

Pozdrawiam.

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Godzinę temu, Rokownik napisał:

Nie mam zamiaru kontestować Twojego wyboru, nie słuchałem Magnata.

Myślę jednak, a to może być dla czytających ważna uwaga, że nie za bardzo dałeś możliwość "wykazania" się Yamasze. To ampli warty podłączenia dobrych kolumn. Dla porządku, w każdym wypadku po przestawieniu kolumn (ich wymianie na inne) należałoby zrobić kalibrację (wiem, że w salonie nikomu się nie chce tego robić, ale ja dość namacalnie z racji przeprowadzki, odczułem ogromną różnicę w graniu z YPAO, a bez tej kalibracji).

Zadowolenia ze słuchania muzyki życzę.

Pozdrawiam.

Na końcu to i tak indywidualny wybór w oparciu o upodobania i ucho 😉 uczciwie więc napisałem, że nie wiem czy klaibrowano 803d. Zresztą to ciekawy ampli. 

Faktycznie, po kalibracji YPAO RN803 brzmi lepiej a niż bez kalibracji. Zrobiliśmy z kumplem porównanie na jego głośnikach. Po kalibracji wszystko jest lepiej poukładane. O Magnacie nie powiem za wiele, ale są jakieś pochlebne opinie w necie.

• 2 tygodnie później...

Witam, podepnę się trochę pod temat, czy ktoś podpinał pod Magnata 780 i Yamahę rn803d kolumny Heco MS 900 ?? Składam swoje pierwsze stereo niestety bez możliwości odsłuchu, bo zakup zabiorę ze sobą ze sklepu w drodze z Niemiec do domu, a od razu po świętach powrót do pracy i sprzęt jedzie ze mną. Wacham się właśnie między tymi dwoma sprzętami. Słucham różnej muzyki, ale głównie rock, klubowa, dubstep trochę metalu, lubię czuć uderzenia pojedyńcze basu, a nie gdy jest rozciągnięty, reszta czysto. Niestety teraz jako Źródło pliki FLAC po bluetooth, później podłączę laptopa. Pokój około 18m2