Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kabel optyczny z Jackiem lub optyk z przejściówką Jackiem który lepszy?

Chcę podłączyć wieżę z pc, optyka mam w wieży a w pc Jacka.

Czy sygnał będzie cyfrowy,i który z kabli będzie lepszy?

Nie ma czegoś takiego jak przejściówka z optyka na jacka. Jeśli już to przejściówka na mini toslink (w kształcie jacka). Jeśli w PC nie masz wyjścia kombo (czyli analogu i toslinka) nie będzie ci to grać. Musisz sprawdzić ustawienia karty i najlepiej organoleptycznie zajrzeć w dziurkę czy jest tam czerwone światełko.

6 godzin temu, Adam Nowakowski napisał:

Czy sygnał będzie cyfrowy,i który z kabli będzie lepszy?

Nie tak szybko.

1. "Muzyka" jest w dwóch postaciach: cyfrowej i analogowej. W cyfrowej jest na płycie, w analogowej dochodzi do głośników.

2. Czyli gdzieś pomiędzy "muzyka" musi zostać zmieniona z cyfrowej na analogową. Tym zajmuje się DAC (digital audio converter).

3. Aktualnie masz pc z wieżą połączone kablem minijack-rca. Czyli DAC masz wewnątrz pc, i już z gniazdka minijack "muzyka" wychodzi analogowa.

4. Chciałbyś połączyć pc z wieżą kablem cyfrowym (optykiem). W tym przypadku "muzyka" do wieży dojdzie cyfrowa, a dopiero w wieży zostanie zmieniona na analogową.

5. Zaletą połączenia cyfrowego jest całkowity brak zakłóceń czy zniekształceń. Postać cyfrowa to dane komputerowe, które przesyłane są bezbłędnie. Dopiero w DAC podczas przetwarzanie "muzyki" na analogową mogą powstać różnice brzmienia.

6. Czy po zmianie połączenia na cyfrowe zagra lepiej? To głównie kwestia jakości DAC, a jest duże prawdopodobieństwo, że DAC w pc jest najniższej jakości, a w wieży nieco lepszy.

7. Jest problem bo minijack w pc zazwyczaj nie ma wyjścia cyfrowego... ale to nie jest problem. Wystarczy kupić konwerter USBtoSPDIF (50-250pln), jakiś prosty zasilany z usb. Wtedy wychodzisz z pc przez usb, a do wieży wchodzisz optykiem. Co najważniejsze konwerter USBtoSPDIF nie ma żadnego wpływu ma dźwięk, bo zajmuje się tylko zmianą formatu danych i robibto bezbłędnie.

-----

To tak w skrócie.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Ps.

Sory, że post dość długi bo minijack-rca vs optyk to nie tylko kwestia jakości kabla. Czy warto? Moim zdaniem tak. Jeśli nie słuchasz plików hires to wystatczy najprostszy konwerter USBtoSPDIF oparty na pcm2704 i zasilany z pc przez USB.

Ps.

W sąsiednim wątku koledzy sprzeczali się o jakość coaxial vs optyk, a to Ciebie nie dotyczy. Propozycje zakupu przejściówki minijack-optyk bez sprawdzenia, czy w swoim minijacku masz optyk nie skomentuję. Dobre chłopaki ale parcie na szkło zbyt silne.

A w którą stronę płynie sygnał? Czy wieża ma wzmocnić sygnał z kompa, czy na kompie ma być nagrany sygnał z wieży?

19 godzin temu, Adam Nowakowski napisał:

Optyk w wieży to dawniej zwykle było wyjście cyfrowe z CD, obecnie może być też wejście, ale to raczej niezbyt częsty przypadek.

Natomiast Jack w kompie to przeważnie tylko audio analogowe, zarówno wejście, jak i wyjście. "Jack cyfrowy", czyli combo analogu i optyka to jak pisał kolega powyżej, dziurka z czerwonym światełkiem.

To jak jest z tym kierunkiem sygnału?

Gdzie jest wyjście, a gdzie wejście?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Ps.

Sory, że post dość długi bo minijack-rca vs optyk to nie tylko kwestia jakości kabla. Czy warto? Moim zdaniem tak. Jeśli nie słuchasz plików hires to wystatczy najprostszy konwerter USBtoSPDIF oparty na pcm2704 i zasilany z pc przez USB.

Ps.

W sąsiednim wątku koledzy sprzeczali się o jakość coaxial vs optyk, a to Ciebie nie dotyczy. Propozycje zakupu przejściówki minijack-optyk bez sprawdzenia, czy w swoim minijacku masz optyk nie skomentuję. Dobre chłopaki ale parcie na szkło zbyt silne.

Jest tyle tych kabli , który polecasz?

3 godziny temu, Adam Nowakowski napisał:

Jest tyle tych kabli , który polecasz?

USB i optyk? Najtańsze z ebay. Zaoszczędzoną kasę wrzuć do skarbonki, a jak efekt Ci się spodoba, to składaj na wzmacniacz i kolumny. W te elementy warto inwestować, a wpływ kabla na brzmienie jest dyskusyjny, a nawet jeśli realny, to tak mały, że większość go nie usłyszy.

-----

4 godziny temu, porlick napisał:

On ile dobrze pamiętam z wątku strolowanego przez walczących o lepsze brzmienie optyka nad coaxialem (a może coaxiala nad optykiem), to autor chce grać muzykę z pc na denonie udcm39, a ten ma WEJŚCIE optyczne.

A ma wyjście w komputerze?

Bo jeśli ma, to niech kupi jakikolwiek, NIE NAJTAŃSZY przewód optyczny. Chodzi wyłącznie o precyzję pasowania złączy. Te za parę zeta potrafią być tragicznie zrobione i albo same wypadają, albo potrafią wyrwać gniazdo podczas łączenia.

Obstawiam, że nie, ale w dziurę nie zaglądałem.

15 godzin temu, porlick napisał:

A w którą stronę płynie sygnał? Czy wieża ma wzmocnić sygnał z kompa, czy na kompie ma być nagrany sygnał z wieży?

Optyk w wieży to dawniej zwykle było wyjście cyfrowe z CD, obecnie może być też wejście, ale to raczej niezbyt częsty przypadek.

Natomiast Jack w kompie to przeważnie tylko audio analogowe, zarówno wejście, jak i wyjście. "Jack cyfrowy", czyli combo analogu i optyka to jak pisał kolega powyżej, dziurka z czerwonym światełkiem.

To jak jest z tym kierunkiem sygnału?

Która z opcji będzie lepsza

42 minuty temu, Adam Nowakowski napisał:

Wieża ma wzmocnić sygnał z pc.

W denonie mam wejście optyczne.

47 minut temu, Adam Nowakowski napisał:

Zależy, jak płynie sygnał. Jest i inną oocja- DAC USB i wyjście z niego analogiem. Ja tak mam do słuchawek przy lapku. Taki prościutki DAC z Aliexpress pozamiatał wbudowaną kartę dźwiękową. Bez obudowy kosztował kilkanaście zł, a z dorobioną obudową wygląda tak:

Z płytki usunąłem wtyk USB, w jego miejsce montując przewód z wtykiem, a płytka została wklejona do korka po jakimś kosmetyku ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Oryginał był nieco za długi, teraz jest bardziej elastycznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick
12 godzin temu, szymon1977 napisał:

USB i optyk? Najtańsze z ebay. Zaoszczędzoną kasę wrzuć do skarbonki, a jak efekt Ci się spodoba, to składaj na wzmacniacz i kolumny. W te elementy warto inwestować, a wpływ kabla na brzmienie jest dyskusyjny, a nawet jeśli realny, to tak mały, że większość go nie usłyszy.

-----

On ile dobrze pamiętam z wątku strolowanego przez walczących o lepsze brzmienie optyka nad coaxialem (a może coaxiala nad optykiem), to autor chce grać muzykę z pc na denonie udcm39, a ten ma WEJŚCIE optyczne.

Dokładnie denon ma wejście optyczne i ma wzmocnić sygnał z pc.Tylko że w pc nie mam optyka.

Jakie rozwiązania było najlepsze?

Czy warto kupić kable miedziane posrebrzane,do

W media expert 

2 minuty temu, Adam Nowakowski napisał:

pc.Tylko że w pc nie mam optyka.

To tylko konwerter USB/optyk lub moje rozwiazanie.

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

-----

3 minuty temu, Adam Nowakowski napisał:

Dokładnie denon ma wejście optyczne i ma wzmocnić sygnał z pc.Tylko że w pc nie mam optyka.

Jakie rozwiązania było najlepsze?

Czy warto kupić kable miedziane posrebrzane,do kolumn?

W media expert zrobiłem test słuchem sundbara na optyku i zwykłym rca ,i jest duża różnica oczywiście na plus dla optyka

1 godzinę temu, Adam Nowakowski napisał:

Czy warto kupić kable miedziane posrebrzane,do

Nie warto dopłacać do kabli - warto dopłacać do połączonych nimi urządzeń.

-----

1 godzinę temu, porlick napisał:

To tylko konwerter USB/optyk...

Jeśli nie słucha hires to pcm2704 za 50pln wystarczy.

1 godzinę temu, porlick napisał:

...lub moje rozwiazanie.

Sztuka dla sztuki: kupować trzeci marny DAC choć dwa już ma i robić połączenie analogowe choć jest okazja się go pozbyć? Fajne, ale w tej sytuacji bez sensu.

7 godzin temu, Adam Nowakowski napisał:

.Tylko że w pc nie mam optyka.

Większość mainboard ma wyjście spdif w postaci złącza 2pin. Starczy dorobić/kupić przejściówkę na toslinka i nie potrzebujesz zajmować gniazda USB. Są też karty dźwiękowe PCIe z wyjściem toslink. Są jak wspomniano konwertery USB. Do wyboru, do koloru ?

Godzinę temu, januss73 napisał:

Większość mainboard ma wyjście spdif w postaci złącza 2pin. Starczy dorobić/kupić przejściówkę na toslinka i nie potrzebujesz zajmować gniazda USB. Są też karty dźwiękowe PCIe z wyjściem toslink. Są jak wspomniano konwertery USB. Do wyboru, do koloru ?

Przejściówką ma sens, będzie sygnał cyfrowy?

Teraz, Adam Nowakowski napisał:

Kupić optyka i przejściówke na Jacka...

3 godziny temu, Adam Nowakowski napisał:

Tak. To o czym mówi @januss73 ti wyjście cyfrowe na płycie głównej, tylko brak kabelka i gniazdka.

4 godziny temu, januss73 napisał:

Większość mainboard ma wyjście spdif w postaci złącza 2pin.

O! Jak takie złącze zidentyfikować?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

O! Jak takie złącze zidentyfikować?

Zajrzeć w instrukcię płyty głównej ? ?

23 minuty temu, januss73 napisał:

Zajrzeć w instrukcię płyty głównej ? ?

Tak... ale czego szukać? Jak takie złącze będzie na płycie opisane? Jako SPDIF czy inaczej?

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Jak takie złącze będzie na płycie opisane? Jako SPDIF czy inaczej?

No to już zależy od płyty. Jeśli będzie opisane to będzie, mogą też być gołe goldpiny. Trzeba szukać w okolicy kości realteka.

spacer.png

35 minut temu, januss73 napisał:

No to już zależy od płyty. Jeśli będzie opisane to będzie, mogą też być gołe goldpiny. Trzeba szukać w okolicy kości realteka.

Ukryta Zawartość

Niechce kombinować, chcę kupić podłączyć i z głowy.

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Adam Nowakowski napisał:

Niechce kombinować, chcę kupić podłączyć i z głowy.

Proponuję tak:

- kable drukarkowy USB nie dłuższy niż 1,8m,

- najprostszy DAC na pcm2704*, zasilany bezpośrednio USB z kompa, i z wyjściem optycznym (jak użyjesz wyjścia optycznego to nie będzie działać jak DAC a jako konwerter USBtoSPDIF),

- zwykły "kabel' optyczny.

To jest rozwiązanie po najmniejszej linii oporu, jedno z najtańszych możliwych, ale w pełni funkcjonalne.

-----

*- jeśli słuchasz lub planujesz słuchać plików hi-res to musi być coś lepszego niż pcm2704.

=====

Godzinę temu, januss73 napisał:

A  instrukcji płyty jest mowa o wyjściu SPDIF czy może być nazwane inaczej?

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Proponuję tak:

- kable drukarkowy USB nie dłuższy niż 1,8m,

- najprostszy DAC na pcm2704*, zasilany bezpośrednio USB z kompa, i z wyjściem optycznym (jak użyjesz wyjścia optycznego to nie będzie działać jak DAC a jako konwerter USBtoSPDIF),

- zwykły "kabel' optyczny.

To jest rozwiązanie po najmniejszej linii oporu, jedno z najtańszych możliwych, ale w pełni funkcjonalne.

-----

*- jeśli słuchasz lub planujesz słuchać plików hi-res to musi być coś lepszego niż pcm2704.

=====

A  instrukcji płyty jest mowa o wyjściu SPDIF czy może być nazwane inaczej?

Tak zrobię,mi zależy żeby poprosić dźwięk z pc dużo słucham muzyki na Youtubie i słabej jakości jest dźwięk przez AUX czyli zwykły kabel RCA cinch.

Ogólnie chcę poprawic sygnał z pc na wieżę żeby mieć lepszy dźwięk, muzyka filmy.

W denonie mam wejście optyczne,w pc nie mam.

Edytowane przez Adam Nowakowski
15 minut temu, Adam Nowakowski napisał:

dużo słucham muzyki na Youtubie

Polecam Spotify lub Tidal, bo jakości YT żadnym "kablem" nie poprawisz. Na oróbę Spotify możesz posłuchać za darmo, ale z ograniczeniami (reklamy i takie tam), wysyarczy żeby jakość porównać.

58 minut temu, szymon1977 napisał:

Polecam Spotify lub Tidal, bo jakości YT żadnym "kablem" nie poprawisz. Na oróbę Spotify możesz posłuchać za darmo, ale z ograniczeniami (reklamy i takie tam), wysyarczy żeby jakość porównać.

A filmy z neta , będę mieć lepszą jakość dźwięku?

Czy poprostu nie da się poprawiać ogólnie jakości dźwięku z neta?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie jestem alfą i omegą, ale ten DAC ma wejście (input) optyczne, a Ty potrzebujesz konwerter USBtoSPDIF lub DAC z WYJŚCIEM (output) optycznym.

• Pokaż nowe odpowiedzi