Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o wzmacniacz.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum. Mam w planach zakup swojego pierwszego wzmacniacza lampowego i w związku z tym chciał bym zapytać szanowne grono specjalistów 

w tej dziedzinie. Otóż pokój w którym będzie stał system ma dokładnie 23m2. Muzyki jakiej słucham to pop, rock, czasem jezz i muzyka filmowa. Brzmienie jakie lubię to raczej 

delikatne na górze pasma średnica czytelna i ocieplona wszystko to na mocnej podstawie basowej.

Z racji że muszę brać pod uwagę preferencje swojej drugiej połówki to mam trzy swoje typy urządzeń i chciał bym Was zapytać co tym sądzicie?

Pierwszy typ to cayin a55tp

drugi to Fezz audio Titania

trzeci Synthesis Roma 510 ac

no i oczywiście kolumny i tu mam trzy typy

pierwszy Fyne Audio 502 sp

drugi Minas Anor IV

trzeci Opera Seconda

Wiem że najsłuszniej będzie zabrać żonę i pojechać na odsłuchy ale coś z tego trzeba typować bo nie sposób przesłuchać cały sprzęt który jest na rynku.

Podpowiedzcie coś. Co by najbardziej miało sens? Co pojechać odsłuchać?

A może w ogóle coś innego? Budżet ciężko zarobiony to szkoda wtopić w cos bez sensu i za 3lata wymieniać.

Edytowane przez Przemyk
https://www.audiostereo.pl/topic/154707-pytanie-o-wzmacniacz/

Ja bym brał Cayina i Minasy, bo to bardzo dobre zestawienie, ale jako były posiadacz w/w nie jestem obiektywny gdyż mam kolejny piec Cayina  i kolumny S 16 Hz ?.

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Słuchałem m.in. Fezz Audio Titania i wybrałem Cayin A55TP. Cayin brzmi, gra lepiej od Fezz. 

Proponuję te kolumny: USHER V 602. Z wzmacniaczem lampowym brzmią rewelacyjnie. 

2 godziny temu, mdavis napisał:

Słuchałem m.in. Fezz Audio Titania i wybrałem Cayin A55TP. Cayin brzmi, gra lepiej od Fezz. 

Proponuję te kolumny: USHER V 602. Z wzmacniaczem lampowym brzmią rewelacyjnie. 

A napisał byś coś więcej na temat różnic po między tymi wzmacniaczami?

Kolumny wyglądają fajnie.Jak grają tak jak piszesz to może warte zainteresowania.

Dzięki

9 godzin temu, Przemyk napisał:

A napisał byś coś więcej na temat różnic po między tymi wzmacniaczami?

Kolumny wyglądają fajnie. Jak grają tak jak piszesz to może warte zainteresowania.

Różnica pomiędzy tymi wzmacniaczami w zakresie brzmienia np. Cayin posiada większą dynamikę, brzmi bardziej przestrzenie. Wybrzmienie instrumentów muzycznych jest pełne. Zarówno góra, średnica jak i dół grają pełnym pasmem. W Cayin podoba mi się brzmienie tzw. dołu pasma oraz to że od samego początku ustawiając głośność słychać wszystko wyraźnie. Fezz też jest dobrym wzmacniaczem. Wszystko zależy od połączenia z kolumnami. 

PS. Jakość wykonania tego Cayin jest na poziomie wzmacniaczy z przedziału cenowego 12-15 tys. Fezz przy Cayin wygląda jak maluch przy dobrej klasy samochodzie.

Co do kolumn to moim zdaniem jak za tą cenę są rewelacyjne. Jedna kolumna waży 36 kg.

Poniżej więcej informacji o USHER V 602 (opis, recenzje, gdzie kupić)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
14 godzin temu, Przemyk napisał:

Z racji że muszę brać pod uwagę preferencje swojej drugiej połówki to mam trzy swoje typy urządzeń i chciał bym Was zapytać co tym sądzicie?

Pierwszy typ to cayin a55tp

drugi to Fezz audio Titania

trzeci Synthesis Roma 510 ac

Sądzę, że z tej listy nie wybrałbym niczego. Takie "forumowe" mocne typy ale jak dla mnie nic ciekawego. Ja bym wybierał pomiędzy

LAR 50-50 (w cenie ww kupisz używany w perfekcyjnym stanie a z uwagi na fakt, że jest to wzmacniacz polski obecnie produkowany możesz go serwisować i przebudowywać u producenta),

LineMagnetic LM-34IA

lub zacząłbym ostro szukać na rynku wtórnym

Coplanda CTA 405-A

Głośniki?

Z zaproponowanych Opera podobno fajnie gra z lampami. Wychwalane na forum S 16Hz? Niby kryterium wyboru powinien być dźwięk ale dla mnie odpychająca jest osoba konstruktora i jego "zagrywki". Ja nie daję zarabiać takim ludziom jak Rogala. Poszukałbym na rynku wtórnym Tannoy z serii Prestige. Kapitalnie grające i kapitalnie wykonane głośniki 

Edytowane przez piotrek7

Oj. Chyba Ci coś zawinił ten Pan. 

Brałem pod uwagę te trzy urządzenia bardziej ze względu na wygląd odpowiadający mojej żonie.

Faktycznie 90% tych urządzeń według mnie jest brzydka ale to rzecz gustu.

Ja raczej chcę się skupić na brzmieniu jakie mi odpowiada.

Swoją droga ja też lubię jak lampy są wyeksponowane z przodu a transformatory i cała reszta ładnie ukryta pod prostą obudową.

A co myślicie o np. Primaluna evo 200? Wyglądem mi odpowiada pytanie jak brzmi? i czy to porównywalny sprzęt do Cayina? czy Fezza.

14 minut temu, Przemyk napisał:

Oj. Chyba Ci coś zawinił ten Pan. 

Mi osobiście - nie. Natomiast o jego wyczynach sporo można było przeczytać na forum. Wpisy od różnych osób więc coś w tym jest. Niestety. A ja staram się trzymać z dala od takich osób.

A Line Magnetic jest bardzo ładny. I tak samo gra. Bardzo wysoka jakość wykonania 

Co do Fezz, ludzie jeździli po wzmacniaczach tej marki jak po burych sukach ze względu skandaliczną jakość wykonania. Kontrola jakości daleko za chinolami z Aliexpress. Czy coś się poprawiło w tym względzie? Nie wiem. Wolałbym przetestować tą Primaluna

A brzydkie to dopiero są Haiku Audio. Ale za to ich brzmienie jest odwrotnie proporcjonalne do wyglądu.

39 minut temu, Przemyk napisał:

A co myślicie o np. Primaluna evo 200?

Holenderska Primaluna jest produkowana w tej samej fabryce co Cayin. Zbudowana tak samo solidnie. 

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

47 minut temu, Przemyk napisał:

A co myślicie o np. Primaluna evo 200? Wyglądem mi odpowiada pytanie jak brzmi? i czy to porównywalny sprzęt do Cayina?

Cena katalogowa Primaluna evo 200 - 14760 zł

Cena katalogowa Cayin A55TP - 7990 zł

Wiadomo, można poprosić o rabat, takowy otrzymałem. 

Różnica w brzmieniu, na pewno jest, na + czy - najlepiej samemu porównać. Czy warta tej różnicy cenowej ?. 

W dniu 9.03.2021 o 13:34, mdavis napisał:

Różnica w brzmieniu, na pewno jest, na + czy - najlepiej samemu porównać. Czy warta tej różnicy cenowej ?

A no właśnie - czy ta różnica jest warta dopłaty???

Czy Primaluna zagra na tyle lepiej?Nie wiem ale napewno będę chciał gdzieś pojechać i odsłuchać jeden i drugi.

15 minut temu, Przemyk napisał:

A no właśnie - czy ta różnica jest warta dopłaty???

Czy Primaluna zagra na tyle lepiej?Nie wiem ale napewno będę chciał gdzieś pojechać i odsłuchać jeden i drugi.

Zgadza się najlepiej samemu odsłuchać i dokonać wyboru ?

PS. Ja też miałem różne propozycje wzmacniaczy polecane na Audiostereo i wybrałem na podstawie odsłuchów.