Skocz do zawartości
IGNORED

Ochrona kolumn głośnikowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ma ktoś może jakiś dobry patent na to, jak powstrzymać koty przed wskakiwaniem na kolumny ? Myślałem, że jak postawię po małej doniczce na każdej kolumnie to przestaną wskakiwać, ale bestie jakoś się tam i tak mieszczą. Mogę postawić większe doniczki, ale to nie wygląda za dobrze, a poza tym zawsze może jakaś woda z nich przeciec. Mam Q Acoustics 3050i. Tylne nóżki są szerzej rozstawione od przednich i to powoduje, że jak taka ciężka bestia wskoczy, to kolumna aż się zachwieje.

Piotr

https://www.audiostereo.pl/topic/154516-ochrona-kolumn-g%C5%82o%C5%9Bnikowych/
33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Ja swoje przykręciłem do podłogi.

Nie za bardzo jest taka opcja. Nie chcę niszczyć podłogi, a poza tym to nie jest mój dom.

Nie wiem, może po prostu kupię więcej małych doniczek z jakimiś sztucznymi roślinkami.

Może małą piramidkę albo dwie, będzie jeszcze  korzyść, bo dociąży kolumnę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo większą drewnianą ale chyba będzie wystawać poza zaokraglenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, jamelo napisał:

Może małą piramidkę albo dwie, będzie jeszcze  korzyść, bo dociąży kolumnę.

Ukryta Zawartość

albo większą drewnianą ale chyba będzie wystawać poza zaokraglenia.

Ukryta Zawartość

Właśnie przed chwilą też zauważyłem na innym forum, że ktoś sugerował takie piramidki. Pomyślę nad tym rozwiązaniem. A może po prostu tak je utuczę (koty) żeby nie miały chęci wskakiwać ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, 1piotr13 napisał:

Właśnie przed chwilą też zauważyłem na innym forum, że ktoś sugerował takie piramidki. Pomyślę nad tym rozwiązaniem. A może po prostu tak je utuczę (koty) żeby nie miały chęci wskakiwać ?

Szkoda kotów, a i grube są nadzwyczaj sprawne. Sam mam trzy i musiałem zrobić siatkowe osłony na duże monitory, na których uwielbiają się wylegiwać i sięgać łapkami do kopułek tweetera i średniaka (33 kg szt . 42 x 80 x 33 cm) i nie mają szans ich wywrócić. :)

Godzinę temu, jamelo napisał:

Szkoda kotów, a i grube są nadzwyczaj sprawne. Sam mam trzy i musiałem zrobić siatkowe osłony na duże monitory, na których uwielbiają się wylegiwać i sięgać łapkami do kopułek tweetera i średniaka (33 kg szt...

Kot 33kg - wow!

-----

Godzinę temu, margaryna85 napisał:

Przylep kolumnę do podłogi blutackiem .

Potwierdzam! Moja kolumna nie spadła ze standu nawet po przewróceniu, a nieprzemyślana próba demontażu zakończyła się zerwaniem forniru.

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Jesteś szymon1997 u mnie od dawna w ignorowanych i nie zamierzam polemizować z kimś kto w każdym temacie szuka dziury w całym i nie czyta ze zrozumieniem.

Miałem na myśli wiek umysłowy, a pod tym względem jestem zrzędliwym tetrykiem. Ale wróćmy do tematu:

Bluetac? Polecam! Tylko przy demontażu nie rwać na siłę, a naciąć jakąć żyłką lub linką, delikatnie poruszać, znów naciąć...

17 minut temu, szymon1977 napisał:

Miałem na myśli wiek umysłowy, a pod tym względem jestem zrzędliwym tetrykiem. Ale wróćmy do tematu:

Bluetac? Polecam! Tylko przy demontażu nie rwać na siłę, a naciąć jakąć żyłką lub linką, delikatnie poruszać, znów naciąć...

Bluetac. To znaczy jak ? Odczepić nóżki, posmarować cały spód kolumny i przykleić do podłogi ? Pewnie byłoby to wyjście, ale nie chcę paprać nowych kolumn jakąś chemiczną masą. Nie wiadomo w jaką reakcję chemiczną to wejdzie z okleiną po dłuższym czasie, nie mówiąc o tym, jaki to będzie miało wpływ na brzmienie. No nie panowie, na samą myśl o potraktowaniu nowych kolumn w taki sposób dostaję ciarek ?

18 minut temu, 1piotr13 napisał:

Odczepić nóżki, posmarować cały spód kolumny...

Nieeee!!! Cztery niewielkie kulki i nieco dociśnij. Jak posmarujesz całość to traktorem kolumny nie ruszysz. Choć "smarowanie" nie bardzo pasuje do czegoś o konsystencji plasteliny.

18 minut temu, 1piotr13 napisał:

Pewnie byłoby to wyjście, ale nie chcę paprać nowych kolumn jakąś chemiczną masą. Nie wiadomo w jaką reakcję chemiczną to wejdzie z okleiną po dłuższym czasie, nie mówiąc o tym, jaki to będzie miało wpływ na brzmienie. No nie panowie, na samą myśl o potraktowaniu nowych kolumn w taki sposób dostaję ciarek ?

Skoro wolisz się kierować własnymi strachami - Twoja sprawa.

Edytowane przez szymon1977

Aaa że kulki ? No to trochę lepiej wygląda. Dobra, na razie dokupię dwie małe doniczki ze sztuczną zieleniną i rozmieszczę je na kolumnach. Zobaczę jak koty na to zareagują, a jak nic się nie zmieni to zobaczę z tymi "kulkami" z bluetaca.

Edytowane przez 1piotr13
3 minuty temu, 1piotr13 napisał:

Aaa że kulki?

Tak, zadziwiająco mocno trzymają. Pod stałym naciskiem powoli się odchyli i zerwie, ale pod krótkotrwałym utrzyma.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:
6 godzin temu, 1piotr13 napisał:

Ma ktoś może jakiś dobry patent na to, jak powstrzymać koty przed wskakiwaniem na kolumny ? (...)

Sadysto, natychmiast odkręć te koty od podłogi! ?

2 godziny temu, 1piotr13 napisał:

Bluetac. To znaczy jak ?

To jest taka substancja o konsystencji plasteliny. Po kilku dniach od przylepienia trzyma tak mocno, że podnosząc monitorek ciągniesz za nim przylepiony do niego stand. 
A przy tym po odklejeniu można ten blu tack ściągnąć i nie będzie śladu. Z tym że odrywanie kolumn może się skończyć uszkodzeniem okleiny. Nie należy ich odrywać, tylko ukręcić.

...a jak się nie da ukręcić, to dość mocnym, ale jednostajnym naciskiem. Z początku nie będzie teg widać, ale powolutku zacznie się odklejać. Próby szarpania zakończą się niczym lub zerwaniem forniru z kolumny. Można też spróbować naciąc,  np linką od roweru, ale ryzykujemy uszkodzenie połączonych elementów.

Bluetac stosuję od lat - polecam!

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

O praniu kotów w pralce słyszałem ( byleby nie wyżymać), ale o przykręcaniu do podłogi pierwsze słyszę ?

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Kot 33kg - wow!

-----

Potwierdzam! Moja kolumna nie spadła ze standu nawet po przewróceniu, a nieprzemyślana próba demontażu zakończyła się zerwaniem forniru.

Młody Tygrys Syberyjski...

4 godziny temu, McGyver napisał:

To jest taka substancja o konsystencji plasteliny. Po kilku dniach od przylepienia trzyma tak mocno, że podnosząc monitorek ciągniesz za nim przylepiony do niego stand. 
A przy tym po odklejeniu można ten blu tack ściągnąć i nie będzie śladu. Z tym że odrywanie kolumn może się skończyć uszkodzeniem okleiny. Nie należy ich odrywać, tylko ukręcić.

Dobrze prawisz!

De gustibus non est disputandum

51 minut temu, marian.ch napisał:

O praniu kotów w pralce słyszałem ( byleby nie wyżymać), ale o przykręcaniu do podłogi pierwsze słyszę ?

Przykleję na bluetac.

8 godzin temu, McGyver napisał:

Moje koty lubią sprzęt audio i krzywdy mu nie czynią. 

Dobrze je wytrenowałeś?

Ja osobiście to bym dał, na górę kolumn kamienną czapkę, przycięty kamień na wymiar, pod kolor kolumn. Przykładowo tak jak w tym temacie, dodatkowo można zrobić ze skosem z przodu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chcesz oduczyć kota wskakiwania na kolumnę, to połóż na każdej śliską folię, czy płytkę z tworzywa. Wskoczy, sp...li się, to po paru razach mu się odechce wskakiwać.

(Sprawdzone w praktyce na kocie.)

Nie bój, zawsze spadał na cztery łapy.

Tylko trza pamiętać, by ślizg wracał na swoje miejsce- przynajmniej do zakończenia "szkolenia".

• Pokaż nowe odpowiedzi