Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Wiesz. Ta "podstawka" waży jednak 40 kg. Chyba niełatwo znaleźć inny, tak ciężki, pasywny monitor. W każdym razie - nie znam drugiego tak niewielkiego "potwora".

Jeśli chodzi o relację rozmiar/waga to rekordzistą jest monitor Krella LAT-2. Jedna sztuka waży 35kg! Obudowa z aluminium. Grill z Sonus Faber, na jego użycie Krell uzyskał zgodę od Serblina.. koncepcja użytych przetworników także podobna do Sonus Faber, a kształt obudowy też trochę znajomy...

krell_lat2.jpg

20115311721260.jpg

Edytowane przez moreno1973

Jeśli chodzi o relację rozmiar/waga to rekordzistą jest monitor Krella LAT-2. Jedna sztuka waży 35kg! Obudowa z aluminium. Grill z Sonus Faber, na jego użycie Krell uzyskał zgodę od Serblina.. koncepcja użytych przetworników także podobna do Sonus Faber, a kształt obudowy też trochę znajomy...

Moreno, Extrema jest cięższa od monitorów Krella, dużo cięższa ponad 40 kg jedna szt, zaś standy około 60 kg jeden.Tak więc kolumna wraz ze standami waży 100 kg/szt.

Komplet zapakowanych Extrem do pudeł wraz ze standami waży 250 kg brutto. Sukces brzmienia, Extremy głównie zawdzięczają bardzo solidnej obudowie którą można

porównać do obudowy Magico albo Kawero tzw.' pancerholz' polegających na ekstemalnie sztywnej obudowie nie poddającej się łatwo wibracjom czy innym falom

akustyki. To kolumna szczególna, wybitna i jednocześnie bardzo tajemnicza z uwagi na fakt że do dzisiaj jest w stanie zadziwić swoim brzmieniem z opadem szczęki

włącznie wszystkich sceptyków i wiecznych malkontentów.

Podobno właściciel Magico [ Wolf ] rozebrał Extremy do najmniejszej śrubki i studiował przez kilkanaście miesięcy fenomen obudów Extrem zanim skonstruował swoje pierwsze pudła.Serblin w swoich konstrukcyjnych pomysłach był genialny i szalenie nowatorski gdyż użył jako pierwszy bardzo twardego drzewa jakim jest orzech włoski

który jest znacznie twardszy od dębu i innych drzew rosnących w Europie.Przypomnę że obudowa Extremy klejona jest na zasadzie nakładajacych się na siebie kawałków - tzw.kanapek - sandwich'y w jedną pancerną całość która jest jak solidny drewniany pancerz i stąd ten niebagatelny ciężar.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Rozumując, w ten sposób można wysnuć tezę,że w takim razie odgrody to napędzi nawet 1 wattowa lampka.Extremy to wyzwanie dla wzmacniacza, ale jeśli ktoś pisze,że z powodu swojej wagi, no cóż to ja podziękuję za udział w dyskusji.

Rozumując, w ten sposób można wysnuć tezę,że w takim razie odgrody to napędzi nawet 1 wattowa lampka.Extremy to wyzwanie dla wzmacniacza, ale jeśli ktoś pisze,że z powodu swojej wagi, no cóż to ja podziękuję za udział w dyskusji.

Z powodu wagi również... Bo na wagę składają się porządne komponenty tej, raczej wyjątkowej kolumny.

Dobrze, że rozumujesz tyle, żeby skończyć udział w dyskusji. To bardzo trafna decyzja:)

Jeśli posłuchasz kiedyś, to wysnujesz własne tezy...

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Moreno, Extrema jest cięższa od monitorów Krella, dużo cięższa ponad 40 kg jedna szt, zaś standy około 60 kg jeden.

w RELACJI wielkość do wagi to monitory Krella nie mają konkurencji.

wymiary LAT-2 to szer (26.7 cm) x wys (35.6 cm) x głęb (39.4 cm) przy wadze samej jednej kolumny prawie 35 kg! Za tą wagę odpowiada lite aluminum o niespotykanej grubości, które stanowi 100% obudowy tych maleństw. Był to dość szalony projekt kolumn powstały za czasów D'Agostino kosztujących absurdalne 10 000 USD na rynku amerykańskim! W Europie niemal nieznane z powodu owej ceny. Ciekawi mnie w nich motyw powiazania z Sonus Faber w zakresie zastosowania patentu struowego grilla, na którego zastosowanie Krell uzyskał zgodę. Zastosowane przetworniki i sam kształt kolumn to jak już pisałem kolejny ślad podobny do rozwiązań Sonus Faber. Krell nie miał doświadczenia w budowie kolumn i musiał komuś zlecić i opracowanie. Może Serblin coś pomógł D'Agostino w tym zakresie? Nie jest przecież tajemnicą, iż Krelle świetnie współgrają z Sonus Faberami z dawniejszych lat produkcji.

Extrema i jej wymiary i waga: 18.1" (460mm) H by 10.7" (270mm) W by 21.7" (550mm) D. Enclosure volume: 20 liters. Weight: 88 lbs (40kg) each.

Oczywiście, w kategorii wymiary/waga - masz rację. Czyli, to Krell-Extrema:)

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

koledzy mam pytanie jak ustawić optymalnie SF Liuto ?

odległość między kolumnami to 2.2 metra / kolumna a słuchacz to 2.6

i czy lubią grać bardziej skierowane do środka czy na zewnątrz ?

pozdrawiam

w RELACJI wielkość do wagi to monitory Krella nie mają konkurencji.

wymiary LAT-2 to szer (26.7 cm) x wys (35.6 cm) x głęb (39.4 cm) przy wadze samej jednej kolumny prawie 35 kg! Za tą wagę odpowiada lite aluminum o niespotykanej grubości, które stanowi 100% obudowy tych maleństw. Był to dość szalony projekt kolumn powstały za czasów D'Agostino kosztujących absurdalne 10 000 USD na rynku amerykańskim! W Europie niemal nieznane z powodu owej ceny. Ciekawi mnie w nich motyw powiazania z Sonus Faber w zakresie zastosowania patentu struowego grilla, na którego zastosowanie Krell uzyskał zgodę. Zastosowane przetworniki i sam kształt kolumn to jak już pisałem kolejny ślad podobny do rozwiązań Sonus Faber. Krell nie miał doświadczenia w budowie kolumn i musiał komuś zlecić i opracowanie. Może Serblin coś pomógł D'Agostino w tym zakresie? Nie jest przecież tajemnicą, iż Krelle świetnie współgrają z Sonus Faberami z dawniejszych lat produkcji.

Extrema i jej wymiary i waga: 18.1" (460mm) H by 10.7" (270mm) W by 21.7" (550mm) D. Enclosure volume: 20 liters. Weight: 88 lbs (40kg) each.

Moreno, słuchałem tych monitorów Krella w aplikacji ze wzmacniaczem Krella - modelu już nie pamiętam i grały naprawdę ciekawie.Nie tylko mnie spodobały się bardziej

od potężnych lodówek Wilsona ale i moim znajomym. Pózniej dystrybutor zamiast zasilania z Krella podpiął lampy ARC i było prawie doskonale.

koledzy mam pytanie jak ustawić optymalnie SF Liuto ?

odległość między kolumnami to 2.2 metra / kolumna a słuchacz to 2.6

i czy lubią grać bardziej skierowane do środka czy na zewnątrz ?

pozdrawiam

Odległość między kolumnami na siłę może być [ 2,5 m najlepiej ] ale usiądż zdecydowanie dalej.Ustawienie do środka lub na wprost jest kwestią prób i osobistych preferencji.

dzięki Magneplan za info, ale jeśli chodzi o odległość słuchacz a kolumny to nie mam możliwości zmiany .

czyli najlepiej ustawić odległość po między kolumnami 2,5 metra i skręcić do środka .

dzięki jeszcze raz.

Odległość między kolumnami na siłę może być [ 2,5 m najlepiej ] ale usiądż zdecydowanie dalej.Ustawienie do środka lub na wprost jest kwestią prób i osobistych preferencji.

Aż tak szeroko? Pomiar oczywiście do osi/środka kolumn.

dzięki Magneplan za info, ale jeśli chodzi o odległość słuchacz a kolumny to nie mam możliwości zmiany .

czyli najlepiej ustawić odległość po między kolumnami 2,5 metra i skręcić do środka .

dzięki jeszcze raz.

Popróbuj rozstawić je na 2,4 m [ tweeterami ] i usiądż najdalej jak możesz tak abyś tworzył razem z kolumnami trójkąt równoramienny ale wypróbuj w ustawieniu równobocznym

i to są naprawdę niuanse ale może w twoim pomieszczeniu jedna z tych opcji będzie lepsza.

Edytowane przez Magnepan
  • Redaktorzy

Mogę wkleić ustawienie proponowane przez firmę Sonus Faber - oryginalne dołączone do dokumentacji kolumn. Jest tam ustawienie "A" i "B". "A" to trójkąt równoboczny, a "B" - równoramienny (większa odległość między słuchaczem i linią kolumn. Do tych dwóch ustawień producent dodał charakterystykę częstotliwościową kolumn. Chcecie zobaczyć?

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Z powodu wagi również... Bo na wagę składają się porządne komponenty tej, raczej wyjątkowej kolumny.

I to jest Twoim zdaniem dowód na to,że Extremom jest potrzebny wydajny wzmacniacz?Jak jeszcze daleko posuniesz się w kompromitacji w tej dyskusji?Znasz te kolumny z jednej jedynej konfiguracji u swojego znajomego, polecasz zestawienie Extrema Antileon jako kanoniczne, z czym, gdzie i w czyjej obecności jeszcze słuchałeś tych kolumn?co Ty o nich wiesz oprócz tego,że dużo ważą i w związku z tym Twoim zdaniem muszą mieć wydajny piec.Do kolumn grających podgrzaną średnicą podłączasz lodówkę?

Chyba Zuk, zuk wie trochę więcej na temat Extrem niż sądzisz a na pewno więcej niż Ty.

Ale do rzeczy...... rozmawialismy o dużej wadze Extrem mimo że są monitorami. Gabarytem są też nie małe.Natomiast Ty pytasz dlaczego potrzebny jest mocny wzmacniacz ?

Skuteczność tych kolumn jest na poziomie 85db/6 ohm i powinny być podłączone pod zaczepy 4 ohmowe aby wydajny prądowo i mocny wzmacniacz mógł wydobyć z nich

[ poradzić sobie ] wszystko na co fabryka zezwala.Tak więc wszelkie próby usidlenia Extremy wzmacniaczykami 150W/8 ohmach na niewiele się zda bo ten monitor potrzebuje co najmniej 2 x 200W/8 a najlepiej będzie współpracował z konstrukcjami 2 x 300W/8 i więcej oraz lampowymi cackami 2 x 130 W.wzwyż.

Myslę że te kilka zdań zamyka temat Twojej ciekawości na temat odpowiednich mocowo wzmacniaczy do Extrem.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Chyba Zuk, zuk wie trochę więcej na temat Extrem niż sądzisz a na pewno więcej niż Ty.

Ale do rzeczy...... rozmawialismy o dużej wadze Extrem mimo że są monitorami. Gabarytem są też nie małe.Natomiast Ty pytasz dlaczego potrzebny jest mocny wzmacniacz ?

Skuteczność tych kolumn jest na poziomie 85db/6 ohm i powinny być podłączone pod zaczepy 4 ohmowe aby wydajny prądowo i mocny wzmacniacz mógł wydobyć z nich

[ poradzić sobie ] wszystko na co fabryka zezwala.Tak więc wszelkie próby usidlenia Extremy wzmacniaczykami 150W/8 ohmach na niewiele się zda bo ten monitor potrzebuje co najmniej 2 x 200W/8 a najlepiej będzie współpracował z konstrukcjami 2 x 300W/8 i więcej oraz lampowymi cackami 2 x 130 W.wzwyż.

Myslę że te kilka zdań zamyka temat Twojej ciekawości na temat odpowiednich mocowo wzmacniaczy do Extrem.

Nie wiem do kogo ta mowa, bo ja nigdzie nie pytałem dlaczego do Extrem jest potrzebny mocny piec-ja to wiem.Natomiast pisanie,że muszą mieć wydajny piec bo dużo ważą, jest delikatnie mówiąc idiotyczne i jeśli uważasz,że zukzukzuk na tej podstawie wie dużo o tych paczkach, to naprawdę dalsza rozmowa staje się niemożliwa.

I to jest Twoim zdaniem dowód na to,że Extremom jest potrzebny wydajny wzmacniacz?Jak jeszcze daleko posuniesz się w kompromitacji w tej dyskusji?Znasz te kolumny z jednej jedynej konfiguracji u swojego znajomego, polecasz zestawienie Extrema Antileon jako kanoniczne, z czym, gdzie i w czyjej obecności jeszcze słuchałeś tych kolumn?co Ty o nich wiesz oprócz tego,że dużo ważą i w związku z tym Twoim zdaniem muszą mieć wydajny piec.Do kolumn grających podgrzaną średnicą podłączasz lodówkę?

Oczywiście, że to kanon. Kultowe granie. To pewne!

Tak sam jak pewne jest, że kolejny raz popełnisz wpis, mimo że już dwa razy zapewniałeś iż odpuścisz udział w dyskusji, bo to nie na Twoim poziomie inteligencyji . Twoje słowa, nawet te pisane - są NIC nie warte. Wygląda na to, że przyczepiłeś się do mnie jak g...o do podeszwy... I nawet, jeśli kiedyś odpadniesz - niestety smród pozostanie...

Skuteczność tych kolumn jest na poziomie 85db/6 ohm i powinny być podłączone pod zaczepy 4 ohmowe aby wydajny pTak więc wszelkie próby usidlenia Extremy wzmacniaczykami 150W/8 ohmach na niewiele się zda bo ten monitor potrzebuje co najmniej 2 x 200W/8 a najlepiej będzie współpracował z konstrukcjami 2 x 300W/8 i więcej oraz lampowymi cackami 2 x 130 W.wzwyż.

Czy to znaczy że poniższy z Extremami "nie zagra"?

http://www.pliniusaudio.com/Plinius_Range/Power_Amplifiers/SA_103.html

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Oczywiście, że to kanon. Kultowe granie. To pewne!

Tak sam jak pewne jest, że kolejny raz popełnisz wpis, mimo że już dwa razy zapewniałeś iż odpuścisz udział w dyskusji, bo to nie na Twoim poziomie inteligencyji . Twoje słowa, nawet te pisane - są NIC nie warte. Wygląda na to, że przyczepiłeś się do mnie jak g...o do podeszwy... I nawet, jeśli kiedyś odpadniesz - niestety smród pozostanie...

Jak zwykle słoma z butów strażackich...nigdy bym sobie nie wybaczył jakbyś wtarabanił się do mnie z tą swoją mentalną wiochą.Dzięli Bogu byłem czujny.

Jako monoblok ma duże szanse na niezłą synergię z Extremami ale trzeba tego posłuchać.Jako końcówka stereofoniczna jest stanowczo za słaby.

Parametry ma obiecujące. Wagę też:)

Wygląda na porządny piec. Trzeba spróbować i tyle...

Specyfikacja podaje jednak, ze Extrema ma 88 db skuteczności, ale jednak wydaje się cholernie wymagająca prądowo...

I tu jak widać różnimy się zdaniami (co nieco:) z Magnepanem.

Edytowane przez zukzukzuk

Nie wiem do kogo ta mowa, bo ja nigdzie nie pytałem dlaczego do Extrem jest potrzebny mocny piec-ja to wiem.Natomiast pisanie,że muszą mieć wydajny piec bo dużo ważą, jest delikatnie mówiąc idiotyczne i jeśli uważasz,że zukzukzuk na tej podstawie wie dużo o tych paczkach, to naprawdę dalsza rozmowa staje się niemożliwa.

Chyba zabłądziłeś do niewłaściwego wątku ze swoją akademicką wiedzą o prospektach i sprzętach. Sonus Faber to marka nie dla wirtualnych ' mondrali ' tylko dla tych którzy mają jako takie pojęcie o dzwięku.

Parametry ma obiecujące. Wagę też:)

Wygląda na porządny piec. Trzeba spróbować i tyle...

Specyfikacja podaje jednak, ze Extrema ma 88 db skuteczności, ale jednak wydaje się cholernie wymagająca prądowo...

I tu jak widać różnimy się zdaniami (co nieco:) z Magnepanem.

Tak, skuteczność na papierze 88 db/w ale w praktyce jest trochę inaczej no i te 4 ohmy robią swoje [ odwrotne działanie mocy jak we wzmacniaczach

Voice coil 75 mm

S.D. system

P.P. cone carbonium-acrilate coated

Power handling DIN 350 W ? 2000 W 10 ms

(Skaanings Audio Technology Danmark)[/size][/font]

]

sfextrema4.jpg

]28 mm soft dome high resolution

(Esotar T330/SF Dynaudio Danmark)[/size][/font]

sfextrema5.jpg

35 Hz tuning passive radiator with damping control system, five positions (B 139 Kef England)

sfextrema6.jpg

2 kHz first order 6dB/octave with special high-pass inductive type without capacitors

[/

sfextrema7.jpg

Nominal 4 ohm 88 dB (2.83 V rms 1 W 1 mt)[/size]Verdana"]Polystratum System, special sandwich construction

sfextrema3.jpg

27 x 55 x 46 cm (WxDxH "Trebuchet 80 kilos pair (not including stands

Combination of black satin lacquer and solid walnut wood[

Edytowane przez Magnepan

Panowie spokojnie reguły nie ma. Jakie było moje zdziwienie gdy zakupiłem wzmacniacz lampowy na 300b szalone 7 watt i podłączyłem minimy amator, tez chyba 88 lub 87db no i te 4 ohmy. Grało i to jak, znacznie lepiej niz z densenem dm10 czy baltlabem endo 2. Rozmach swoboda wypełnienie nizszej srednicy i do tego muzyka płynie w sposób całkowicie niewymuszony z niskimi zejsciami i zróżnicowanym basem, dobrą stereofonią. Grać nie powinno a grało i to jak, reguły nie ma

Panowie spokojnie reguły nie ma. Jakie było moje zdziwienie gdy zakupiłem wzmacniacz lampowy na 300b szalone 7 watt i podłączyłem minimy amator, tez chyba 88 lub 87db no i te 4 ohmy. Grało i to jak, znacznie lepiej niz z densenem dm10 czy baltlabem endo 2. Rozmach swoboda wypełnienie nizszej srednicy i do tego muzyka płynie w sposób całkowicie niewymuszony z niskimi zejsciami i zróżnicowanym basem, dobrą stereofonią. Grać nie powinno a grało i to jak, reguły nie ma

Nie ma reguły.

Z tym, że Minima Amator, to nie Extrema. Tutaj 60 watowy lampowy Omak w PP (na 4x EL 509), który zamiatał wielkimi, zamkniętymi kolumnami o podobnej skuteczności, z Extremą wyraźnie niedomagał prądowo. Grało dość blado, rachitycznie. Tymczasem Metaxas Solitaire (jedyne 130 W/8 ohm, ale trafo 1,6 kVA i 132.000 mikro w zasilaniu, to już było TO:) Lecz dopiero blisko 90 kg Gryphon Anitleon dysponujący ogromną siłą ,pokazał dosłownie ekstremalne granie z tych "kolumienek".

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.