Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

My mamy 😄 i omówiliśmy na naszym YT 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hej

W sumie to nie slyszalem zadnych konstrukcji Sonus Faber, ale slyszalem konstrukcje Franco z jego marki Franco Serblin i musze przyzac, ze sa fenomenalne. 

Mam tez dwa pytania:

1. Czy ktos ma wykaz/liste wszystkich konstrukcji Sonus Faber zaprojektowanych/strojonych osobiscie jeszcze przez Franco? Jak rozumiem, po jego odejsciu z Sonus Faber, konstrukcje niestrojone i niezaprojektowane przez niego stracily magie i nie ma sie co nimi interesowac.

2. Czy ktos ma doswiadczenie z modelem SF Concertino (bez Domus)? Pytam bo na tym modelu zostaly inspirowane kolumny Audiowave 141 (bez SE w nazwie), ktore sam posiadam i jestem wrecz w szoku jak te kolumienki graja. Maja one (i Concertino i Audiowave), rewelacyjny 14cm midbass Seas EP14RC.

Czy Minima FM2, ktory ma bardzo podobny midbass z wygladu co Concertino, ale 11cm byla tez strojona przez Franco?

dzieki

12 godzin temu, Mixy napisał:

Czy ktos ma doswiadczenie z modelem SF Concertino (bez Domus)?

Owszem. Stoją niecałe 2 metry ode mnie. 🙂 

Pytam bo na tym modelu zostaly inspirowane kolumny Audiowave 141 (bez SE w nazwie), ktore sam posiadam i jestem wrecz w szoku jak te kolumienki graja

Mi się granie Concertino podobało, póki nie usłyszałem lepszych kolumn.  Tzn. zdawałem sobie sprawę z ich niedostatków i usilnie szukałem wzmacniacza, który je w końcu napędzi. Lata trwało, nim skumałem, że żaden wzmacniacz ich nie napędzi. 😄 Problem nie leżał po stronie wzmacniaczy a Concertino. One są po prostu leniwe, nie mają żadnej dynamiki i nie nadają się do rocka. Kupiłem PMC i... zagrało! Concertino nie sprzedałem z sentymentu, z szacunku do Serblina i dlatego że to ładny mebel na oryginalnych standach. Kiedyś córce oddam.

Maja one (i Concertino i Audiowave), rewelacyjny 14cm midbass Seas EP14RC.

To jest polipropylen więc średnica piękna. I na tym kończą się zalety Concertino. Wysokie słabe, bas - bardzo słaby, dynamika - żadna. Miło to gra, jak plumka, ale nawet Marillion im nie wchodził a co mówić o cięższych klimatach.

W sumie Concertino, patrząc z perspektywy 30 lat przerzucania różnych klocków to taki przerost formy nad treścią.

Ale nie sprzedałem! 🙂 

Jak rozumiem, po jego odejsciu z Sonus Faber, konstrukcje niestrojone i niezaprojektowane przez niego stracily magie i nie ma sie co nimi interesowac.

Zrobiłbyś wielki błąd! Są tam w tych nowych Sonusach kaszanki ale są i konstrukcje grające wybitnie.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

22 godziny temu, il Dottore napisał:

Zrobiłbyś wielki błąd! Są tam w tych nowych Sonusach kaszanki ale są i konstrukcje grające wybitnie.

A do tych wybitnych, które byś zaliczył?

Luxman L-507uxII+CD D-05; Sonus Faber Olympica II

57 minut temu, Artistplant napisał:

Koledzy dla klubowiczów specjalna cena 18,5 za Olympica Nova 1 Walnut z oryginalnymi standami, praktycznie nowe

pełny kpl i wydłużona do 8 lat gwarancja w Sf

zapraszam

Słuchałem u siebie sonetto 2 g2 i miałem chrapkę na olimpiki 1. Co z nimi nie tak że sprzedajesz?

Godzinę temu, izapat napisał:

Słuchałem u siebie sonetto 2 g2 i miałem chrapkę na olimpiki 1. Co z nimi nie tak że sprzedajesz?

sprzedaję cały system z przyczyn osobistych, poza SF zostaly mi jeszcze XLR Acrolink 2070 II i głośnikowe Cardas Clear Light

Jakby co mam na sprzedaż Sonus Faber Sonetto III. Pierwszy właściciel , komplet fabryczny, idealny stan - jak nowe. Sprzedaję z powodu wymiany na model Olympica II. Po więcej informacji proszę pisać na priv.

• 1 miesiąc później...

Cześć,

Czy ktoś z klubowiczów miał możliwość odsłuchania Grand Piano Domus/Home vs. Sonetto?
Będę wdzięczny za podzielenie się opinią.
Budżet na zakup z drugiej ręki podobny i pytanie old school czy new school?
Sprzęt towarzyszący jak w opisie, muza również. Pokój ok. 17 m.

W dniu 19.02.2025 o 15:06, Waldek1968 napisał:

Po szczegóły odnośnie sprzedaży zapraszam także do zakładki "ogłoszenia".

Kolumny sprzedane.

• 3 tygodnie później...
W dniu 14.02.2014 o 11:08, moreno1973 napisał:

Był to dość szalony projekt kolumn powstały za czasów D'Agostino kosztujących absurdalne 10 000 USD na rynku amerykańskim! W Europie niemal nieznane z powodu owej ceny.

Jak absurdalnym wydaje dziś ten wpis sprzed ponad 10 lat. Szalone ceny elektroniki i kolumn w cenie domu 🏠 nikogo już nawet nie dziwią..

Dziś marzyłbym o kupnie nowych kolumn od D’ Agostino w „absurdalnej cenie 10 000 $$”. A to zaledwie 10 lat rôżnicy.

Co za czasy..😅

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.