Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Altus 380 s

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, audiofan01 napisał:

Skończyło się chyba na BMN. Ciekawe i też polskie konstrucje na przyzwotych podzespołach. Nigdy ich nie słuchałem i jedyne co budzi moją wątpliwość to ich waga, choć może świetnie grają. Topowa podłogówka, 12 tys. zł, prawie metr wysokości i .... 18 kg nie budzi  zaufania, przynajmniej u mnie, bo starej daty jestem i uważam, że dobry wzmacniacz i kolumny muszą swoje ważyć.

Ja raczej też należę do tej szkoły .waga.waga.waga .te całe kilkunasto kilogramowe hi end to tylko dobre dla tych co je wytwarzają .koszt wyprodukowania mały a zysk duży .

32 minuty temu, Arab1 napisał:

Ja raczej też należę do tej szkoły .waga.waga.waga .te całe kilkunasto kilogramowe hi end to tylko dobre dla tych co je wytwarzają .koszt wyprodukowania mały a zysk duży .

Pamiętam za lat 70,80-tych w Polskim Radiu szła taka audycja - "Zakłócenia odbioru".

Namiętnie tokował tam taki przemądrzały audiofil, co też twierdził, że sprzęt kupuje się na wagę. Zawodowo trudnił się pisaniem tekstów dla kilku krajowych zespołów, które ówczesna władza dopuszczała do anteny. Owe teksty były równie głupie jak audiofilskie prawdy, które wieszczył ten pan.

W 1987 pierwszy raz posłuchałem NAD-a 3020 i przeszła mi wiara w znaczenie wagi sprzętu dla jakości jego grania.

Edytowane przez rochu

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

To Leszek Michniewicz był ?

Może żartobliwie prowokował ?

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

2 godziny temu, Arab1 napisał:

I tu się mylisz . 

Ton i treść twoich postów mówi co innego.

A czemu Opel robi takie samochody? Mogli by popatrzeć jak Ferrari robi i też by robili. 

Godzinę temu, audiofan01 napisał:

Skończyło się chyba na BMN. Ciekawe i też polskie konstrucje na przyzwotych podzespołach. Nigdy ich nie słuchałem i jedyne co budzi moją wątpliwość to ich waga, choć może świetnie grają. Topowa podłogówka, 12 tys. zł, prawie metr wysokości i .... 18 kg nie budzi  zaufania, przynajmniej u mnie, bo starej daty jestem i uważam, że dobry wzmacniacz i kolumny muszą swoje ważyć.

Do tego wzmak "aż" 12kg. Mało to Hi-Endowe wszystko ☺️

Swoje kolumny ważyłem chyba kiedyś. 19.5kg. Na niedużą, dwu drożną podłogówkę to chyba normalna waga. Mogły by ważyć więcej jakby skrzynia była z grubszych płyt. Pytanie na ile by to wpłynęło na brzmienie. 

Kiedyś miałem topowe Magnaty. Pod 30kg dobijały, nie wiele większe od BMN. Tylko coś grać nie chciały jak te. Ale wiem dlaczego! Ktoś mnie chciał wydupcyć i ładował do swych topowych modeli Vife DX za 80 PLN tylko napis dali ładny fmax. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

3 godziny temu, Arab1 napisał:

Można też odgapic projekt hi end  od innych i wyprodukować coś takiego u siebie pod swoim szyldem .a jednak tego nie robią . więc pytam dlaczego?

Bo by ich zgnoili.

3 godziny temu, Arab1 napisał:

skoro zastosowane głośniki grają kiepsko to jaki problem kupić "renomowane " głośniki i z ich pomocą stworzyć kolumny

Może po prostu trzeba UMIEĆ to zrobić?

Co może "firma" bez zaplecza badawczo- rozwojowego?

4 minuty temu, porlick napisał:

Może po prostu trzeba UMIEĆ to zrobić?

Co może "firma" bez zaplecza badawczo- rozwojowego?

Chyba nie o to chodzi. Po prostu obrali sobie taką, a nie inną drogę na biznes i tyle. 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

Chyba nie o to chodzi. Po prostu obrali sobie taką, a nie inną drogę na biznes i tyle. 

Nie mając możliwości rozwoju, to JEDYNA DROGA.

W dodatku jednokierunkowa...

57 minut temu, xetras napisał:

To Leszek Michniewicz był ?

Może żartobliwie prowokował ?

Bogdan O.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

Jak na zamówienie- ktoś się poznał na jakości i chce się pozbyć:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, porlick napisał:

Jak na zamówienie- ktoś się poznał na jakości i chce się pozbyć:

Ukryta Zawartość

Ale to model 380 a nie 380 s .380 s ma zmodernizowaną zwrotnicę.a co znaczy dobrze zmodernizowana zwrotnica można się przekonać po obejrzeniu filmu z kolumnami magnat transpuls 1500

Teraz, Arab1 napisał:

Ale to model 380 a nie 380 s .380 s ma zmodernizowaną zwrotnicę.a co znaczy dobrze zmodernizowana zwrotnica można się przekonać po obejrzeniu filmu z kolumnami magnat transpuls 1500

A że ktoś sprzedaje to o niczym nie świadczy .popatrz ile ludzie sprzedają kolumn niby hi end producentów . więc jak takie dobre niby są to czemu ludzie je sprzedają?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mówisz i masz, następny chce pogonić. Czy z eską, czy bez, jeden drut- i tak Tonsil.

Ukryta Zawartość

Teraz, porlick napisał:

Ukryta Zawartość

Mówisz i masz, następny chce pogonić. Czy z eską, czy bez, jeden drut- i tak Tonsil.

A popatrz ile innych producentów ludzie sprzedają ?a tu jeden Tonsil

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, porlick napisał:

A może wszystkie dwie sprzedane pary są wystawione na OLX???

Myślę że się mylisz . dostałem kilka wiadomości od właścicieli na priv którzy mają te kolumny .a jak grają to wiadomości prywatne do mnie więc nie będę ich tu cytował bo nie jestem do tego uprawniony .a jak ktoś ma jakieś uprzedzenia do firmy Tonsil to niech sobie ma .mnie to nie interesuje

8 minut temu, Arab1 napisał:

jak ktoś ma jakieś uprzedzenia do firmy Tonsil

Uprzedzenia do tego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

21 minut temu, Arab1 napisał:

Myślę że się mylisz . dostałem kilka wiadomości od właścicieli na priv którzy mają te kolumny .a jak grają to wiadomości prywatne do mnie więc nie będę ich tu cytował bo nie jestem do tego uprawniony .a jak ktoś ma jakieś uprzedzenia do firmy Tonsil to niech sobie ma .mnie to nie interesuje

Grają dobrze czy nie ? ?

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Jakby spytać wielu właścicieli starych Paradigmów, MA, B&W czy Klipsch też odpowiedzą,

że są świetne więc to do niczego nie prowadzi.

Porównanie ze starym Altusem ma się nijak, bo nie ma tuby, jest wreszcie jakiś BR,

może nareszcie jakoś strojony ? do woofera więc pewnie porównania wytrzymają ... 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Godzinę temu, porlick napisał:

Uprzedzenia do tego?

Ukryta Zawartość

Bądźmy obiektywni

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

zabawna recenzja

kolumny recenzowane na wzmakach Accuphase

porownywane z JBL L100 Classic

na pewno ładnie prezentują się we wnętrzach typu późny Gierek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez morawka

Ilu ludzi tyle opinii

15 minut temu, Edson napisał:

Arab1 przyznaj się, że ty żenisz takie kolumny. Wdrożyłeś klasyczny schemat marketingowy jaki króluje na tym forum ale coś cię wsypało.

Zwyczajnie chce coś usłyszeć o dźwięku od tych co mają lub słuchali dłuższy czas .a nie jakieś brednie jaki barak ma firma .czy pisanie od rzeczy że Tonsil to byle co itp.ma ktoś coś do powiedzenia akurat na temat tego modelu to niech pisze .a jeśli ma ktoś pisać co mu ślina na język przyniesie to lepiej wcale .bo po co ? nic to nie wnosi do dyskusji

2 godziny temu, Arab1 napisał:

dostałem kilka wiadomości od właścicieli na priv którzy mają te kolumny .a jak grają to wiadomości prywatne do mnie

Wstydzą się napisać na forum?

Czyli jednak mieć Tonsila to wstyd...

8 minut temu, daris666 napisał:

Kto miał to pewnie sprzedał a na bank się nie przyzna, że miał ?

Wstyd to pewnie mają niektórzy co wydali na kolumny fortuny i im nie grały i potem myśleli czy złote kable im pomogą ?a później znów myśleli jak już kable nie pomogły jak to by opisać aby innym je upchnąć ?

2 minuty temu, Wuelem napisał:

Wstydzą się napisać na forum?

Czyli jednak mieć Tonsila to wstyd...

Nie wiem . może nie chcą reklamy robić .albo zwyczajnie nie chcą nagonki na nich

Teraz, Arab1 napisał:

Wstyd to pewnie mają niektórzy co wydali na kolumny fortuny i im nie grały i potem myśleli czy złote kable im pomogą ?a później znów myśleli jak już kable nie pomogły jak to by opisać aby innym je upchnąć ?

Nie znam takich.  Audiofilia Nervosa łapie wielu i wcale nie dlatego, że coś źle gra ale dlatego, że coś nowego może zagrać lepiej ?  

Popatrzałem na te Altusy i widzę, że tam gniazda WBT są zainstalowane. Poważna sprawa.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

9 minut temu, Arab1 napisał:

Nie wiem . może nie chcą reklamy robić .albo zwyczajnie nie chcą nagonki na nich

Czyli ty w ich imieniu robisz za frajera.

Lepiej się dowiedz, czemu wolą pozostać w podziemiu.

I zakończ tę nieudaną promocję. Ta firma nawet na e-maile nie odpowiada, pracownicy najwyraźniej wstydzą się ujawnić ?

8 minut temu, Wuelem napisał:

I zakończ tę nieudaną promocję. Ta firma nawet na e-maile nie odpowiada, pracownicy najwyraźniej wstydzą się ujawnić ?

Widzę że na tym forum to tylko jeden drugiego obrażać potrafi . Obserwuje to forum od lat . Wydaje mi się że szkoda mojego czasu na te jałowe dyskusje .Powiedz chłopie przeszkadza Tobie że Polacy coś robią czy jak ? .bo nie rozumiem toku Twojego myślenia.jesli masz coś do powiedzenia na temat dźwięku to pisz .a jeśli nie to się nie wypowiadaj i tyle w temacie

19 minut temu, Wuelem napisał:

Nikt z tych osób nie namawiał mnie w żaden sposób do kupna tych kolumn . zwyczajnie opisali jak według nich grają i z czym porównywali.Tak jak pisałem na początku . mam do Wrześni 100 km i w niedługim czasie przejadę się tam na odsłuch choćby z czystej ciekawości.

• Pokaż nowe odpowiedzi