Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz HD-AMP1 + Odtwarzacz CD HD-CD1. Prośba o pomoc w doborze kolumn.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nabyłem po okazyjnej cenie zestaw Marantz HD-AMP1 + Odtwarzacz CD HD-CD1. Jestem teraz na etapie poszukiwania głośników. Budżet na głośniki powinien się zamknąć w kwocie 3 tys. Interesują mnie małe głośniki, które nadadzą się do odsłuchu z bliskiej odległości. Będą stać na biurku w odległości 2 m od siebie. Pokój w którym będą grać jest mały - ok. 10 m2. Słucham wszystkiego po trochu z naciskiem na muzykę rockową i elektroniczną. Nie mam specjalnych preferencji jeśli chodzi o dźwięk - chciałbym jednak uniknąć "buczącego basu" i "syczącej góry". Znalazłem kilka modeli głośników, tylko nie wiem czy ich charakter będzie pasował do zestawu. A są to: WILSON EXCLUSIVE LINE EL-4, Dynaudio Emit 10, ACOUSTIC ENERGY AE300, Dali Opticon 1, Canton chrono 20, B & W 607 s2. Które z tych głośników najlepiej nadadzą się współpracy z Marantzem? Może macie jakieś propozycje związane z innymi zestawami głośnikowymi? Chciałbym pole zawęzić do 2-3 modeli nim udam się na odsłuch. Z góry dziękuję za pomoc.

Jeśli masz miejsce ZA kolumienkami, to poza Cantonem i B&W reszta się nadaje,

jednak jeśli tego miejsca brak, trzeba szukać monitorów z BR na froncie, które można

przysunąć bliżej ściany - taki przykład to Elac Debut:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czy np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, audioburak napisał:

Jeśli masz miejsce ZA kolumienkami, to poza Cantonem i B&W reszta się nadaje,

jednak jeśli tego miejsca brak, trzeba szukać monitorów z BR na froncie, które można

przysunąć bliżej ściany - taki przykład to Elac Debut:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  czy np.

Ukryta Zawartość

Dziękuję za propozycję. Na razie skłaniam się ku głośnikom Dali - podobno dobrze grają z Marantzem. A w dodatku model Opticon ma otwór BR skierowany w dół. Muszę tylko troszkę dozbierać, bo ich cena trochę przekracza mój budżet.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dynaudio to bardzo przyzwoite i neutralne kolumny lecz wymagające nadmiarowego wzmocnienia .

Elac może być dobra propozycją oraz Dali. Osobiście do mini Marantza używam od ponad roku Tannoy Platinium B6. I niemam zastrzeżeń.

Cena w budżecie , zostanie jeszcze na prezent walentynkowy .?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

17 godzin temu, Ajas76 napisał:

Dziękuję za propozycję. Na razie skłaniam się ku głośnikom Dali - podobno dobrze grają z Marantzem. A w dodatku model Opticon ma otwór BR skierowany w dół. Muszę tylko troszkę dozbierać, bo ich cena trochę przekracza mój budżet.

Sądzę że w szczególności warto sprawdzić Dali Opticon 1. Może ewentualnie warto wziąć coś z wyższej półki np: Focal Aria 906. 

28 minut temu, S4Home napisał:

Sądzę że w szczególności warto sprawdzić Dali Opticon 1. Może ewentualnie warto wziąć coś z wyższej półki np: Focal Aria 906. 

Focale znacznie przekraczają mój budżet. Ale nawet gdybym się na nie szarpnął - nie są one za duże do ustawienia na biruku w odległości 2 m od siebie? Czy nadadzą się do odsłuchu w bliskim polu?

18 godzin temu, marek-1969 napisał:

Dynaudio to bardzo przyzwoite i neutralne kolumny lecz wymagające nadmiarowego wzmocnienia .

Elac może być dobra propozycją oraz Dali. Osobiście do mini Marantza używam od ponad roku Tannoy Platinium B6. I niemam zastrzeżeń.

Cena w budżecie , zostanie jeszcze na prezent walentynkowy .?

Czytałem test tych kolumn na czeskim portalu (hifi-voice.com). Wypadły całkiem  nieźle. Jedynie pod kątem basu padły małe zarzuty, że jest zbyt mało energetyczny. Nie jestem miłośnikiem wielkiego dudnienia, zwłaszcza, że mój pokój jest mały - ale czy ich bas jest wystarczający?

21 minut temu, Ajas76 napisał:

Focale znacznie przekraczają mój budżet. Ale nawet gdybym się na nie szarpnął - nie są one za duże do ustawienia na biruku w odległości 2 m od siebie? Czy nadadzą się do odsłuchu w bliskim polu?

Tak naprawdę żadne powyższe kolumny nie są bliskiego pola. Kluczowym elementem będzie tu akustyka. Do każdego ustawienia trzeba podchodzić indywidualnie jeśli jest niestandardowe, a w Twoim wypadku tak jest.

Dlatego szukam głośników niedużych, które i gabarytowo się nadadzą i małemu wzmacniaczowi nie sprawią problemu. Co do akustyki to tu może nie będzie najgorzej. Pokój otoczony jest regałami z książkami a na ścianie, na którą będą dmuchać głośniki (jeśli BR będzie z tyłu) jest duża mata korkowa:) A czy kolumny Xavian Bon Bonus - byłyby dobrym wyborem?

36 minut temu, Ajas76 napisał:

Dlatego szukam głośników niedużych, które i gabarytowo się nadadzą i małemu wzmacniaczowi nie sprawią problemu. Co do akustyki to tu może nie będzie najgorzej. Pokój otoczony jest regałami z książkami a na ścianie, na którą będą dmuchać głośniki (jeśli BR będzie z tyłu) jest duża mata korkowa:) A czy kolumny Xavian Bon Bonus - byłyby dobrym wyborem?

Nie chodzi o całą akustykę pomieszczenia, a raczej miejsca odsłuchowego w którym będziesz się znajdować. Mogą się trafić miejsca gdzie będzie np: zauważalna luka w dole pasma, a w ten czas będziesz miał ciężko to zwalczyć. Testowałeś już coś w domu? 

6 minut temu, S4Home napisał:

Nie chodzi o całą akustykę pomieszczenia, a raczej miejsca odsłuchowego w którym będziesz się znajdować. Mogą się trafić miejsca gdzie będzie np: zauważalna luka w dole pasma, a w ten czas będziesz miał ciężko to zwalczyć. Testowałeś już coś w domu? 

Z nowym sprzętem nie - jeszcze leży w kartonie - bo mam remont na karku. Wcześniej w tym miejscu miałem małego Pianocrafta - ale się go pozbyłem, bo trafił mi się okazyjnie ten Marantz. Pianocraft był staruszkiem i zaczął mu siadać napęd - ale dawał radę i to codziennego, niegłośnego słuchania mi wystarczał. Dlatego robię sobie teraz listę kolumn, które będę chciał posłuchać. Na razie mam te Opticony 1, Elac Debut 2.0 B5.2, polecane tu Tannoy Platinum B6. Czytałem niedawno recenzję niedrogich kolum PSB Alpha P5 - i też mnie zainteresowały. Ktoś mi polecał także polskie konstrukcje Wilson El-4. Podobno też fajne  małe kolumny.

Kiedy szukałem regałówek brałem jeszcze od uwagę Triangle BR-03 . Więcej basu i średnicy . Mniej analityczności i stereofoni.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

1 minutę temu, Ajas76 napisał:

Na razie mam te Opticony 1, Elac Debut 2.0 B5.2, polecane tu Tannoy Platinum B6.

Nie chcę źle wróżyć, ale Opticon 1 raczej nie ma tu konkurencji. Mogę dorzucić jeszcze jedną konstrukcję która według mnie wydaje się być mega ciekawa, lecz to charakter mocno wyraźny, z dobrym zejściem, ale dołem trzymającym w garści czyli Cabasse ANTIGUA MC170.

38 minut temu, S4Home napisał:

Nie chcę źle wróżyć, ale Opticon 1 raczej nie ma tu konkurencji. Mogę dorzucić jeszcze jedną konstrukcję która według mnie wydaje się być mega ciekawa, lecz to charakter mocno wyraźny, z dobrym zejściem, ale dołem trzymającym w garści czyli Cabasse ANTIGUA MC170.

Czytałem test tej kolumny - dostała dobre noty. Ale chyba jak na biurko - jest trochę za duża. Na razie zostaję przy Opticonach - jest jeszcze Menuet...Opticony słyszałem u kolegi, ale ich starszą wersję. A Menuetów nie słyszałem - fizycznie, są mniejsze od Opticonów, więc pewnie i charakter brzemienia jest inny.

Menuet i Opticon mają BR na tylnej ściance, a nie na dole ... wymagają odsunięcia.

Triangle Borea z BR na froncie jest zbyt duża na biurko.

Dobrze byłoby znaleźć coś podobnego, ale mniejsze:

Ukryta Zawartość

albo dalej szukać lepszych od tych, o co naprawdę trudno ? no, może inny kolor:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Odsunięcie od ściany to temat indywidualny dla każdej osoby. Wiele klientów ma BR z tyłu, a i tak przystawiają kolumny do ściany, ponieważ dla nich brzmią  w ten czas lepiej. Normalna sytuacja.