Skocz do zawartości
IGNORED

Polerowanie pokrywy gramofonu

Irek350

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam gramofon z mocno porysowaną pokrywą, czy można jakimiś domowymi sposobami usunąć rysy?

Myślałem żeby najpierw przeszlifować całość papierem ściernym, ale nawet jak zastosuje papier 2000 to i tak będę musiał polerować i tu problem, bo czym.

Jak ktoś ma jakieś doświadczenia w tej kwestii, to bardzo prosze o jakieś porady.

https://www.audiostereo.pl/topic/15377-polerowanie-pokrywy-gramofonu/

Przychodzi mi na myśl delikatna pasta polerska do lakierów samochodowych lub pasta do zębów... Kiedyś polerowałem pastą do zębów plastikową szybkę w telefonie komórkowym. Efekt - olśniewający ;)

Jeśli masz głębokie rysy to warto wyczyścić klapę nawet grubszym papierem. Potem oczywiście tym bardzo gładkim. Następnie polecam paste polerską . Nie należy czyścić mechanicznie, bo przy wysokich obrotach wytworzone ciepło może roztopić pokrywę.

Dobrze robić eksperymenty na najmniej widocznych powierzchniach. Niektóre tworzywa (PMMA-polimetakrylan )po potraktowaniu rozpuszczalnikami -zawartymi w pasach polerskich potrafią dostawać pajęczyny na powierzchni.To może ale nie musi wystąpić . Bezpieczniejsza metoda II .Opisana j.w. Papier nr 1000 na mokro , 2000 , mokro i pasta Nivea-była kiedyś najlepsza. I ręczne koliste ruchy do upadłego co jakiś czasna sucho aby ocenić efekt.

Witam

Odnosnie polerowania:

Grube rysy trudno zatrzec, jesli takie masz, to ciezko bedzie raczej doprowadzic pokrywe do stanu uzywalnosci. Jesli plytkie zarysowania, mozesz je spokojnie "wyprowadzic" papierem sciernym do prac polerskich tzw. "wodnym". W zasadzie do polerowania tworzyw nie polecam papieru drobniejszego niz 360, moze zostawic glebsze rysy niz te, ktore masz (najlepiej zrobic probe na jakims innym detalu lub w malo widocznym miejscu). Do powierzchni plaskich papier umieszcasz na plaskim! kawalku drewna lub bardzo twardej gumy, jesli papier bedziesz dociskac bezposrednio palcem lub przez jakis nierowny przyrzad licz sie z mozliwoscia powstania falistej powierzchni. Miejsca zarysowane papierem zacierasz kolejno coraz drobniejszymi frakcjami papieru np 360-600-1000-2000... kazda w kierunku prostopadlym do poprzedniej. Papier drobniejszy niz 2000 jest trudno osiagalny wiec w dalszej czesci mozesz posluzyc sie pastami polerskimi. Pasta zielona - najbradziej popularna jest twarda i w zasadzie nie jest przeznaczona do tworzyw, mozesz jej uzyc do przytarcia po papierze, ale jakosc powierzchni nie bedzie zbyt dobra. Paste zielona najlepiej zeskrobac nozykiem z kostki do jakiegos malego pojemnika np. pokrywki, rozdrobnic i rozmieszac z odrobina oleju maszynowego lub silnikowego, mozna jej uzywac od polerowania recznego lub mechanicznego - pamietaj polerowanie mechaniczne musi przebiegac z odpowiednia predkoscia - jesli bedzie za duza stopisz tworzywo i narobisz dolkow. Dobre efekty daje polerowanie pasta kupiona na stadionie 10-lecia od rosjan - maja pasty polerskie w malych, brzydkich metalowych tubkach, ale efekt jest niesamowity, z tego co sie orientuje najlepsza jest ich pasta w kolorze zoltym. Ale poniewaz nie kazdy ma dostep do takich srodkow ;), mozesz skorzystac z pasty do polerowania lakierow samochodowych - pasta "G3" - mozna nia polerowac recznie lub lepiej mechanicznie (wolne obroty!), najlepiej na mokro. Po polerowaniu mozesz zastosowac jakies nablyszczacze np ABEL mikrorysy, ktory dodatkowo zabezpiecza powierzchnie.

Pozdrawiam i zycze powodzenia.

pierwsza sprawa, sprostowanie: "zeskrobac nozykiem z kostki" - oczywiscie chodzi o kostke pasty, nie o kosciany nozyk.

druga sprawa, zeby nie popsuc najlepiej zrobic probe drobniejszym papierem np 1000, jesli rysy nie zechca schodzic dopiero ewentualnie decydowac sie na grubsze frakcje; pozniej podczas polerowania, tak jak pisalem - lecisz kolejno od najgrubszego do najdrobniejszego.

Polerowalem u siebie pokrywe gramofonu pasta polerska. Chcialem usunac zolty nalot. Niestety po mimo dlugiego polerowania sama tylko pasta, zolty kolor pokrywy pozostal. Sama pasta udalo mi sie zlikwiodwac tylko nieznaczne rysy. Wiekszych napewno sie nie zlikwiduje pasta.

Tak ze u mnie sama pasta sie nie sprawdzila.

Rozpocząłem dzisiaj renowacje pokrywy.

Najpierw przejechałem góre papierem 250, potem 500 i 1000.

Po mimo zmatowienia udało mi się zlikwidować 98% rys.

Jutro jadę dalej z robotą.

Pokrywa przed polerką:

[obrazekLUKASZ-257726_1.jpg] [obrazekLUKASZ-257726_2.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-2992-100009945 1170264269_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cholera dwa takie same mi się wkleiły.

Ten powinien być:

[obrazekLUKASZ-257730_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Ja kupiłem nową pokrywe do daniela z allegro, bo moja stara pokrywa miała dużo rys, tak jak na zdjęciach poniżej, tych rys nie wypolerujecie niczym, a jak papierami ściernymi to zrobicie matową obudowe, a nie przejrzystą :D

Na tej nowej, idealnie nowej, wystarczy przejechać ścierką żeby zrobić mikrorysy widoczne pod światło, a tak to jest w idealnym stanie gładkości.

Loben - nie jest tak źle.

Właśnie dzisiaj zacząłem wstępną polerkę (filcem), zniknęło 90% rys.

Pokrywa była matowa po przejechaniu papierem, ale jak przejechałem filcem to zaczęła się robić przeźroczysta.

W poniedziałek zamieszcze zdjęcia.

• 8 lat później...

Czy po zmatowieniu papierem trzeba czymś odtłuścic pokrywę , czy umyć ją wodą i od razu polerować pastą ?

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Zmatowiłem papierem sciernym wodnym 1200 pokrywe,wypolerowałem pastą K2 Tempo turbo i jest ... kupa :( Pokrywa nie ma połysku,jest jakby zmatowiona

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

A ja myślę że tytuł wątku ma inne znaczenie.................bardziej erotyczne.......

DAPHILE, Arcam irDac, Musical Fidelity A3, Paradigm studio 40.4 + REL T5,ibasso DX120,DX100, Iriver H140 eph100 HD650. 

Do polerowania szkła używa się pumeksu w proszku lub tlenku cerowego ( można wysępić w zakładach kamieniarskich lub w większych firmach szklarskich). Nie wiem czy się nadadzą do plastiku. Może ktoś spróbuje?:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.