Skocz do zawartości
IGNORED

Poczta na wp a 1login od WP - po co mi to?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam swoje konto emailowe na wp.pl , od lat.

Od jakiegoś czasu dostaję informacje od wp, że wkrótce na pocztę będę mógł się zalogować jedynie poprzez jakieś konto 1login od WP.  

Czy to konieczne, i czy wymagane jest jakieś podawanie nowych danych osobowych itp ?

Bo, jak zacząłem to czytać, to aż mną wstrząsło ?

Da się to jakoś obejść, może ktoś już ma jakieś doświadczenia ? 

Mam swoje konto emailowe na wp.pl , od lat.
Od jakiegoś czasu dostaję informacje od wp, że wkrótce na pocztę będę mógł się zalogować jedynie poprzez jakieś konto 1login od WP.  
Czy to konieczne, i czy wymagane jest jakieś podawanie nowych danych osobowych itp ?
Bo, jak zacząłem to czytać, to aż mną wstrząsło

Napisz do wp. Imo ktos chce wyłuskac bezczelnie hasło

Też mi się jakiś czas takie coś wyświetla , natarczywie i denerwujące   , poczta o2.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ok, zajrzalem na wp - to jest jednak patent wp. Jesli obowiazkowy - nie masz wyjscia, musisz zmienic. Myslalem ze ktos "z boku" podsyla maila z propozycją zalogowania.
Chwalą sie wyzszym bezpieczenstwem i dostepem do wszystkich kont wp jednym kontem.

Nie zauważyłem, że ten temat założył mi się niechcący w DIY i założyłem dzisiaj raz jeszcze na Bocznicy. ? 

A ciekawe co z połączniem z Outlook? 

3 godziny temu, utopia napisał:

Przesiadka na gmail i koniec spamu. Polecam 

Też potrzebne konto Google. Na dodatek powiązane z telefonem. ?

Ale problem jest większy w tym, że w  bankach itp. wszędzie mam popodawane emaile i teraz wszędzie musiałbym zmieniać. 

kiedyś miałem internet orange na kartę i pocztę orange przeszłem do play i pewnego pięknego dnia orange skasowało z wszystkimi hasłami wiadomościami itd   moją skrzynkę u nich jak się wk...m, jak by poczta to jakiś przywilej i dobro darowane , ciekawe czy teraz też będzie podobnie ? 

Temat trochę związany.

W zakresie uwierzytelnienia np. w bankach dominuje system podwójnego uwierzytelniania.

Płacimy za coś w e-sklepie podając znany nam sekret (np. dane karty). Bank wysyła SMS`a na nasz telefon mobilny i to jest drugi element uwierzytelnienia. 

Spełnione muszą tu być dwa warunki; płatnik ma sekret karty i określony telefon.

Niektóre banki zwiększają bezpieczeństwo. Wprowadzają wymóg zainstalowania dedykowanej aplikacji w telefonie. Wówczas drugi etap uwierzytelnienia to podanie "PIN`u" w aplikacji. Nawet w przypadku skradzenia nam karty i telefonu złodziej nie będzie znał PIN`u aby go wprowadzić do apki.

Ciekawostka: Zwróćmy uwagę, że są e-sklepy przy płatnościach w których nie jest stosowany drugi element; SMS. Tak np. zapłacimy w znanym nam e-sklepie Mouser Electronics.

19 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Temat trochę związany.

W zakresie uwierzytelnienia np. w bankach dominuje system podwójnego uwierzytelniania.

Z tym, że to i tak działa, bez potrzeby obsługi poprzez konto WP. Bank ma moje dane i wystarczy.

Po co to dostawcy poczty mailowej i udział w tym procesie ?

Nie chcę korzystać z innych dobrodziejstw WP, oprócz poczty. 

Rozumiem. 

Dostawcy tego typu usług mieszają celem zwiększenia podaży innych usług i/lub zwiększeniem bezpieczeństwa.  

W przypadku tych banków wyobraźcie sobie, że banki muszą przedłużać termin wprowadzenia nowej metody uwierzytelniania i wycięcia starej. 

W jednym z przypadków miała ona już działać jako jedyna od miesiąca i na skutek oporu klientów wciąż funkcjonuje również stara.

Ludzie nie chcą nawet na rzecz zwiększania bezpieczeństwa rezygnować ze swojej anonimowości, nie chcą ponosić dodatkowych "kosztów" czy zobowiązań...

16 minut temu, Grzegorz7 napisał:

W przypadku tych banków wyobraźcie sobie, że banki muszą przedłużać termin wprowadzenia nowej metody uwierzytelniania i wycięcia starej. 

W jednym z przypadków miała ona już działać jako jedyna od miesiąca i na skutek oporu klientów wciąż funkcjonuje również stara.

O ile banki, jestem w stanie przeboleć, bo tak tam muszę podawać swoje dane, to staram się tego uniknąć gdzie mi to niepotrzebne i zbędne.

Ostatnio musiałem przeinstalować WIN 10 i teraz też sobie wymagają założenia konta Microsoft podczas instalacji. Można jednak powrócić do starej możliwości pominięcia tego kroku przez odpięcie się od netu w czasie instalacji - wtedy uzyskuje się ekran z pominięciem założenia konta. 

W końcu Google też nie wymaga założenia konta z prawdziwymi danymi osobowymi, jak imię, nazwisko , wiek itd. Tylko telefon, jeśli na telefonie...

Edytowane przez jar1

To nie jest tak że posiadam tylko Gmaila i cwaniakuje. 

Ilość spamu ze skrzynek wp/O2/Onet  poprostu zawala mi telefon. 

Rozumiem ile z tym zachodu jednak likwiduje wszelkie inne skrzynki.Lepsze to niż kasowanie spamu . Wielu nadawców nie da się określić jako spam szczególnie tych maili rozsyłanych przez automaty reklamowe operatorów portali

17 godzin temu, jar1 napisał:

Oni po prostu to aktywują dla swoich użytkowników - a jedyne obejście to rezygnacja z usług wp.

Natomiast outlook przestanie działać prędzej czy później kwestia czasu. Protokoły pocztowe na poziomie customer<>provider są martwe od dawna (pytanie czy to samo maila jako takiego nie czeka - bo z tego co kojarze od lat pracują nad unifikacją sms/email/chaty i inne pierdy).

13 godzin temu, zjj_wwa napisał:

Czy to aby nie oznacza po prostu, że chcą wyciąć możliwość korzystania z klienta poczty, jakim jest np. Thunderbird? 

Czyli strzał w stopę.

Poczta na WP stała się 'passe' jakieś 15 lat temu... Ja, kiedy dostaję maila ze skrzynki w domenie WP, O2, czy ONET, to po prostu ignoruję - mam nawet filtr antyspamowy ustawiony na te domeny...

Tylko GMAIL lub komercyjna domena (własna) i poczta na jakimś przyzwoitym szyfrowanym serwerze w PL.

Poczta na WP stała się 'passe' jakieś 15 lat temu... Ja, kiedy dostaję maila ze skrzynki w domenie WP, O2, czy ONET, to po prostu ignoruję - mam nawet filtr antyspamowy ustawiony na te domeny...
Tylko GMAIL lub komercyjna domena (własna) i poczta na jakimś przyzwoitym szyfrowanym serwerze w PL.

Hehe. Od lat uzywam wp tylko w jednym celu.
Na komputerze łatwo i szybko wstukuje sie na klawiaturze adres www.wp.pl - dla sprawdzenia łącznosci internetowej, ew ping.
Di niczego wiecej sie nie nadaje wg mnie

A do czego ma się nadawać poczta? Ma przesyłać emaile i tyle wszystkiego. 

Poza tym, nie chodzi o telefon, ale komputer.  Na telefonie ma gmaila, ale i tak go nie używam, a jak już to głownie do przesłania czegoś z telefonu na komputer. ?

Zresztą nie o to mi chodzi, nie chce mi się zmieniać danych w różnych instytucjach, bo to nieraz problem. 

1 godzinę temu, lete napisał:

mam na wp zarejestrowane allegro i kilka mniej ważnych rzeczy.Tak było ok.teraz nie będą mi wchodziły maile z alle na thunderbirda, a jeśli przerzuce alle na moje podstawowe konto , to znowu tam mi będą wchodziły śmieci z alle. Jaki to sens?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Właśnie, trochę to dziwne... Mam konto na WP od 1999 r. ? jeszcze na studiach sobie założyłem - i także nie mam z nim większych problemów. Nie korzystam z funkcji "1 login", po prostu zignorowałem ten komunikat i wszystko działa - właśnie przed chwilą sprawdziłem. Używam Thunderbirda i wiadomości przechodzą w obie strony, podobnie można wysyłać i odbierać z poziomu przeglądarki Firebird.

Do prywatnej korespondencji i przesyłania bardziej wrażliwych danych korzystam z GMail, WP służy mi do zakupów, serwisów komercyjnych, itp. - masa spamu przychodzi i nie sposób tego dokładnie odfiltrować.

A do czego ma się nadawać poczta? Ma przesyłać emaile i tyle wszystkiego. 
Poza tym, nie chodzi o telefon, ale komputer.  Na telefonie ma gmaila, ale i tak go nie używam, a jak już to głownie do przesłania czegoś z telefonu na komputer.
Zresztą nie o to mi chodzi, nie chce mi się zmieniać danych w różnych instytucjach, bo to nieraz problem. 

To tylko pytanie uzupelniające: dlaczego nie korzystasz z jednego gmaila na telefonie i komputerze?
Właśnie, trochę to dziwne... Mam konto na WP od 1999 r. jeszcze na studiach sobie założyłem - i także nie mam z nim większych problemów. Nie korzystam z funkcji "1 login", po prostu zignorowałem ten komunikat i wszystko działa - właśnie przed chwilą sprawdziłem. Używam Thunderbirda i wiadomości przechodzą w obie strony, podobnie można wysyłać i odbierać z poziomu przeglądarki Firebird.
Do prywatnej korespondencji i przesyłania bardziej wrażliwych danych korzystam z GMail, WP służy mi do zakupów, serwisów komercyjnych, itp. - masa spamu przychodzi i nie sposób tego dokładnie odfiltrować.

To jeszcze taki gmailowy mało znany ficzer dla tych ktorzy spamu nie lubią:
Jesli zarejestrujesz konto gmail np
[email protected]
Mozna uzywac dodatkowo alternatywnych adresow np
[email protected]
[email protected]

Taki adres mozna podac przy zakupach czy na podejrzanych stronach.
Na skrzynke gmail dotrą wszystkie maile - niezaleznie od tego ktory email poda nadawca.
Na skrzynce gmail wystarczy jednak atworzyc prostą regułę automatyczną która (np) usuwa maile ktore w adresie mają
[email protected]

adresu

[email protected]

uzywamy tylko do "wrazliwej" komunikacji.
5 godzin temu, Łukasz_62438 napisał:

i także nie mam z nim większych problemów. Nie korzystam z funkcji "1 login", po prostu zignorowałem ten komunikat i wszystko działa - właśnie przed chwilą sprawdziłem. Używam Thunderbirda i wiadomości przechodzą w obie strony, podobnie można wysyłać i odbierać z poziomu przeglądarki Firebird.

Kwestia czasu... gmaila jeszcze parę lat temu dało się tak skonfigurować na niebezpiecznych ustawieniach od strony UI Gmaila ze dało się nadal sprawdzać po IMAP pocztę ale to było już w 2015 oznaczane jako deprecated przez google. Podejrzewam, że podobny proces nastąpi w przypadku wp - czas pokaże.

Wystarczy tego. Gdzie jest moderator?

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

9 godzin temu, yacool1975 napisał:

To jeszcze taki gmailowy mało znany ficzer dla tych ktorzy spamu nie lubią

A tego nie znałem, dziękuję za wskazówki!

• 1 miesiąc później...
W dniu 3.01.2021 o 08:03, utopia napisał:

Przesiadka na gmail i koniec spamu. Polecam 

Ja od 2012 roku używam Yahoo na... norweskiej domenie - adres mam z końcówką "@yahoo.no" - także nie mam dużo problemów z tym adresem, choć przez jakiś czas miałem wyświetlane komunikaty o blokowaniu reklam i to w języku norweskim że używam AdBlocka i te inne sprawy. Generalnie spamu wiele nie mam, a i tak przy okazji - poczta jest nie do tknięcia w Polsce gdyby doszło do próby dokonania kontroli korespondencji wysyłanej z mojego adres e-mail na mocy postanowienia sądu.

• Pokaż nowe odpowiedzi