Skocz do zawartości
IGNORED

System Audio do PC, Gramofonu i TV

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Kolega polecił mi założenie wątku na tym forum, jako, że kiedyś dobrze doradziliście mu z doborem sprzętu. 

Poszukuje systemu audio do PC, Gramofonu i TV, najlepiej tak, by jeden wzmacniacz obsłużył te 3 urządzenia. 

Czy w przypadku pc słuszny byłby taki tor sygnału: karta dźwiękowa-> wzmacniacz -> kolumny?

Czy może lepsze byłoby podpiąć pc kablem hdmi z karty graficznej bezpośrednio do wzmacniacza? 

Jaki sprzęt (wzmacniacz, kolumny, a może i karta pc) polecalibyście w przypadku optymalniejszego z tych wariantów, pamiętając abym wciąż mógł do niego również wpiąć gramofon, a w przyszłości także 4k tv? Zależy mi na ciepłym, naturalnym brzmieniu zbliżonym do brzmienia lampowego. Chciałbym jednak, żeby sprzęt był nowy i objęty gwarancją. Cel użytkowania sprzętu: Muzyka 60%, filmy i gry pc 40%. Lepszy byłby w tym wypadku sprzęt stereo 2.1 czy może 5.1? Chciałbym do tego dorzucić subwoofer. Gatunki muzyczne jakich najczęściej słucham to stary rock-metal, elektronika, ambient, muzyka filmowa. Pomieszczenie do nagłośnienia ok. 20m2 w bloku, także muszę obyć się bez szaleństw. Ciężko określić mi budżet na cały system. Jestem ciekaw jaki uważacie za optymalny w moim przypadku? 

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc. Pozdrawiam wszystkich użytkowników!

https://www.audiostereo.pl/topic/153655-system-audio-do-pc-gramofonu-i-tv/

A ja przekornie zaproponuję trochę nietypowe rozwiązanie, a już na pewno nieaudiofilskie ?

Wzmacniacz z wejściami cyfrowymi- USB dla komputera i optycznym dla TV, nie zabraknie też jednego wejścia analogowego dla gramofonu z zewnętrznym przedwzmacniaczem RIAA. Całość sterowana oczywiście pilotem. Pomimo bardzo prostego wyglądu, posiada również regulację tonów, nieodzowną podczas cichego słuchania. Kolumn nie proponuję, bo to kwestia indywidualnego gustu i upodobań, ale wzmacniacz jest na tyle uniwersalny, że poradzi sobie nawet z kolumnami 4 ohm średniej wielkości. Oprócz różnych wejść cyfrowych i jednego analogowego, odbiornik bluetooth, co też się przydaje- np do posłuchania radia internetowego. Sam używam na telefonie apki Replaio.

Wzmacniacz (do wyboru):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przedwzmacniacz:

Ukryta Zawartość

Niedawno kupiłem DAC firmy FX-AUDIO (producent 2ch ostatnich urządzeń) i muszę przyznać, że jestem pod dużym wrażeniem konstrukcji i jakości wykonania. Dźwiękowo też niczego nie można mu zarzucić ?

Pisząc na początku o nieaudiofilskości propozycji, nie miałem na myśli niskiej jakości, tylko charakter zestawu grającego, który łamie trochę utarte schematy.

Każdy sprzęt pokazany w linkach występuje jako czarny i srebrny. Czarny wygląda obłędnie, z krawędziami pokręteł i przycisków, fazowanymi na srebrno i kontrastowymi napisami, srebrne obudowy są trochę mdłe. (Własne wrażenie odnośnie DACa.)

"Wadą" pokazanych urządzeń jest ich wielkość. Są bardzo ładne, ale małe, więc nie widać ich zbytnio i nie zdobią pomieszczenia, jak niektóre duże klocki. ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

Serdeczne dzięki za odpowiedź! Niewątpliwie jest to ciekawa i oryginalna opcja do rozważenia jeśli chodzi o budżetowe rozwiązanie.

Zapomniałem jednak dodać, że obecnie dysponuje już dość budżetowym sprzętem i chciałem właśnie zrobić ten krok naprzód w stronę hifi i hi-endu (ale bez szaleństw). 

Na komputerze słucham muzy głównie we flacu. Obecnie w przypadku PC korzystam już od 11 lat z zintegrowanego pod Windows Media Center zestawu Logitech ZCinema (tego z pilotem) i muszę przyznać, że po dziś dzień super daje rade, ale teraz chciałbym czegoś więcej. 

Sprawdzałem do tej pory dwa następujące wzmacniacze: Marantz NR1200 i Yamaha R-N803D i niby wszystko fajnie, ale jakoś ich brzmienie wydaje mi się mocno nienaturalne, sztuczne i metaliczne, szczególnie jeśli chodzi o sekcję rytmiczną, hi-haty i werbel. No, ale opieram się tylko na filmikach w internecie. 

Sprawdziłem jeszcze Marantz PM6006 i tutaj brzmienie bardziej oddaje moje oczekiwania, ale nie wiem, czy ten wzmacniacz uciągnąłby to wszystko na czym mi zależy. Nie wiem też za bardzo, czy da radę do niego podpiąć Subwoofer? Sprawdzam tylny panel i nie ma pod niego żadnego dedykowanego gniazda. Jak miałbym podpinać ten wzmacniacz do PC? Kablem coaxialnym/optykalnym do gniazd w karcie? Jaka karta oddawałaby w takim wariancie jakość brzmienia wzmacniacza? 

Pozdrowienia wszystkim w Nowym Roku:)

3 godziny temu, NickMiZniknął napisał:

Sprawdzałem do tej pory dwa następujące wzmacniacze: Marantz NR1200 i Yamaha R-N803D i niby wszystko fajnie, ale jakoś ich brzmienie wydaje mi się mocno nienaturalne, sztuczne i metaliczne, szczególnie jeśli chodzi o sekcję rytmiczną, hi-haty i werbel. No, ale opieram się tylko na filmikach w internecie

SPRAWDZAŁEŚ sprzęt, opierając się na FILMIKACH W INYERNECIE??? 

JAK???

Skąd możesz wiedzieć, że wzmacniacze brzmią tak, albo inaczej, skoro ich nie słuchałeś z kolumnami, z którymi mają u Ciebie pracować? Przecież w duecie wzmacniacz plus kolumny, to one rządzą, bo to kolumny mają największy rozrzut parametrów w całej technice audio i to one wymuszają na wzmacniaczu pokazanie cech charakterystycznych, bo pod sztucznym obciążeniem praktycznie wszystkie wzmacniacze mają w zakresie akustycznym charakterystyki płaskie, jak stół.

Sprawdzałem...

...opieram się tylko na filmikach w internecie

NIEEEEEEE!!!!! Nie obraź się kolego, ale NIC nie sprawdziłeś.

...korzystam już od 11 lat z...

...zestawu Logitech ZCinema....

Przejście na hifi może być szokiem, przyzwyczajenie może sprawić, że ten szok będzie negatywny. Dłuuuga droga przed Tobą.

Jak miałbym podpinać ten wzmacniacz do PC?

Z PC wychodzisz przez USB, kupujesz konwerter USBtoSPDIF (od 50zł), a z konwertera do wzmacniacza optykiem lub coaxialem.

18 godzin temu, NickMiZniknął napisał:

Czy w przypadku pc słuszny byłby taki tor sygnału: karta dźwiękowa-> wzmacniacz -> kolumny?

Czy może lepsze byłoby podpiąć pc kablem hdmi z karty graficznej bezpośrednio do wzmacniacza? 

Polecam zakup wzmacniacza z wbudiwanym DAC i wejściami cyfrowymi.

1. Jeśli oglądasz filmy to przez hdmi dźwięk i obraz do TV, a oprykiem dźwięk z TV do wzmacniacza (tak samo w przypadku cyfrowego polsatu, ps4...).

2. Jeśli słuchasz muzyki to Pc-usb-konwerterUSBtoSPDIF- coaxial-wzmacniacz (pisałem wyżej).

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Cytat

SPRAWDZAŁEŚ sprzęt, opierając się na FILMIKACH W INYERNECIE???

Cytat

NIEEEEEEE!!!!! Nie obraź się kolego, ale NIC nie sprawdziłeś.

Wydawało mi się, iż z mojej odpowiedzi jasno wynika, że sprawdzanie sprzętu w oparciu o filmy na jutubie nie jest miarodajne;) Chyba koledzy są trochę przewrażliwieni na punkcie takich stwierdzeń?

Cytat

Skąd możesz wiedzieć, że wzmacniacze brzmią tak, albo inaczej, skoro ich nie słuchałeś z kolumnami, z którymi mają u Ciebie pracować?

Słuchałem tych pieców z podpiętymi kolumnami o których wspomniałem, tj. Klipsch RP600-M. Miałem na myśli m.in. następujące odsłuchy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Z PC wychodzisz przez USB, kupujesz konwerter USBtoSPDIF (od 50zł), a z konwertera do wzmacniacza optykiem lub coaxialem.

Czy komputer automatycznie wykryje ten sprzęt? Czy trzeba będzie ogarniać jakieś sterowniki? Nie będzie strat jakości przepuszczając sygnał przez usb i do tego przejściówkę? Podpinanie coaxialem/optykiem z karty wprost do pieca nie ma sensu?

Dzięki:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

15 minut temu, NickMiZniknął napisał:

Czy komputer automatycznie wykryje ten sprzęt? Czy trzeba będzie ogarniać jakieś sterowniki? Nie będzie strat jakości przepuszczając sygnał przez usb i do tego przejściówkę? Podpinanie coaxialem/optykiem z karty wprost do pieca nie ma sensu?

Ma sens, ale wszyscy w wolnych odsłuchach stwierdzają, że po USB jest lepiej. Dobry konwerter np na układzie x-mos, czy amanero to przesył asynchroniczny który chroni cię przed tym strasznym jitterem z kompa, którego nikt nie widział, a wszyscy się boją ?

Jeśli chodzi o sterowniki, czasem trzeba czasem nie. Do gęstych strumieni i DSD zazwyczaj trzeba.

19 minut temu, NickMiZniknął napisał:

Słuchałem tych pieców z podpiętymi kolumnami o których wspomniałem, tj. Klipsch RP600-M. Miałem na myśli m.in. następujące odsłuchy:

Więc skoro marantz przypadł ci do gustu potrzebujesz jeszcze tylko wyżej wymieniony konwerter, bądź kartę z dobrym wyjściem SPDIF i gra muzyka. Ale prędzej czy póżniej i tak ze względu na wygodę pójdziesz w Strumieniowanie ?

1 godzinę temu, NickMiZniknął napisał:

Słuchałem tych pieców...

No to słuchałeś na żywo, czy oglądałeś filmiki, bo z Twoich postów trudno wyczuć?

-----

Godzinę temu, januss73 napisał:

Jeśli chodzi o sterowniki, czasem trzeba czasem nie. Do gęstych strumieni i DSD zazwyczaj trzeba.

Nawet jeśli nie trzeba bo Windows wykryje, to warto zainstalować dedykowane, bo bywają lepsze od uniwersalnych.

-----

Nie będzie strat jakości przepuszczając sygnał przez usb i do tego przejściówkę?

Czy wewnątrz komputera, czy w małym pudełeczku na zewnątrz, to konwersja z danych odczytanych z pliku na te przesyłane optykiem/coaxialem zajść musi. Kwestia jakości konkretnego konwertera, choć teoretycznie i to nie powinno mieć znaczenia.

Podpinanie coaxialem/optykiem z karty wprost do pieca nie ma sensu?

Jeśli masz z kompa wyjście SPDIF to jak najbardziej od tego należy zacząć... ale pewnie nie masz, a wtedy łatwiej kupić zewnętrzny konwerter USBtoSPDIF niż wewnętrzną kartę z wyjściem SPDIF.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

No to słuchałeś na żywo, czy oglądałeś filmiki, bo z Twoich postów trudno wyczuć?

Słuchałem z www, brzmienie wydało mi się takie jak napisałem, wiem, że taki odsłuch nie jest miarodajny, tak więc postanowiłem wspomnieć o tym na forum bo może ktoś tu słuchał na żywo?

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Jeśli masz z kompa wyjście SPDIF to jak najbardziej od tego należy zacząć... ale pewnie nie masz, a wtedy łatwiej kupić zewnętrzny konwerter USBtoSPDIF niż wewnętrzną kartę z wyjściem SPDIF.

Mam gniazdo S/PDIF w płycie głównej. W takim wypadku zakup karty czy konwertera mija się z celem jak rozumiem? 

18 minut temu, NickMiZniknął napisał:

Słuchałem z www

Skoro z www to nie słuchałeś. Koniec tematu filmików.

19 minut temu, NickMiZniknął napisał:

Mam gniazdo S/PDIF w płycie głównej. W takim wypadku zakup karty czy konwertera mija się z celem jak rozumiem? 

Konwerter za 50pln raczej od tego na płycie nie będzie lepszy, więc na tę chwilę o temacie możesz zapomnieć.

W dniu 29.12.2020 o 19:02, NickMiZniknął napisał:

Lepszy byłby w tym wypadku sprzęt stereo 2.1 czy może 5.1? Chciałbym do tego dorzucić subwoofer. Gatunki muzyczne jakich najczęściej słucham to stary rock-metal, elektronika, ambient, muzyka filmowa. Pomieszczenie do nagłośnienia ok. 20m2 w bloku, także muszę obyć się bez szaleństw. Ciężko określić mi budżet na cały system. Jestem ciekaw jaki uważacie za optymalny w moim przypadku? 

Dwie kolumny podłogowe na odpowiednich wooferach, z odpowiednim wzmakiem i można o subie zapomnieć. Jaki masz budżet mniej, więcej na kolumny i wzmacniacz, to wtedy będzie można coś podpowiedzieć, co sprawdzić?

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

Jeśli masz z kompa wyjście SPDIF to jak najbardziej od tego należy zacząć... ale pewnie nie masz

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

Skoro z www to nie słuchałeś. Koniec tematu filmików.

Całe szczęście, z takim podejściem wolę nie wiedzieć jaki jest w ogóle sens udzielania się w dyskusji i do jakich wniosków można jeszcze dojść.

6 godzin temu, Prewwit napisał:

Dwie kolumny podłogowe na odpowiednich wooferach, z odpowiednim wzmakiem i można o subie zapomnieć. Jaki masz budżet mniej, więcej na kolumny i wzmacniacz, to wtedy będzie można coś podpowiedzieć, co sprawdzić?

Tak jak wspominałem, nie wiem jaka suma będzie odpowiednia żeby nie przepłacać i nie przetapiać kasy, ale też nie wydawać pieniędzy w błoto. Cena kolumn o których wspomniałem oraz wzmacniacza, który najbardziej przekonał mnie swoimi funkcjonalnościami wynosi jakieś 5 tys. i jest to dla mnie realna kwota.

54 minuty temu, NickMiZniknął napisał:

Całe szczęście, z takim podejściem wolę nie wiedzieć jaki jest w ogóle sens udzielania się w dyskusji i do jakich wniosków można jeszcze dojść.

Więc po co się udzielasz, skoro nie interesuje Cię rzeczowa dyskusja?

6 minut temu, szymon1977 napisał:

Więc po co aię udzielasz, skoro nie interesuje Cię rzeczowa dyskusja?

Rzeczowa dyskusja w twoim wykonaniu jak mniemam? ? Zapomniałem już o leśnych obyczajach panujących na polskich forach w wykonaniu januszy wszystkiego. 

Wracam na Reddita i forum Steve'a Hoffmana, bez odbioru

13 minut temu, NickMiZniknął napisał:

Zapomniałem już o leśnych obyczajach panujących na polskich forach...

Jest taki Janoszowy obyczaj: jak g.o wiesz w temacie, ktoś napisze coś, co Ci nie pasuje, to się do niego przypier...lasz. A dlaczego wnioskowanie czegokolwiek na podstawie filmików z YT możesz sobie odpuścić, miałeś wyjaśnione.

13 minut temu, NickMiZniknął napisał:

bez odbioru

A gdzie "dziękuję za rzeczową poradę"? Skoro tak cenisz bzdury, które sam sobie oglądając YT nawciskałeś, to wypożycz Klipsch i Marantz, posłuchaj tydzień i wróć jak ochłoniesz.

Cena kolumn o których wspomniałem oraz wzmacniacza, który najbardziej przekonał mnie swoimi funkcjonalnościami wynosi jakieś 5 tys. i jest to dla mnie realna kwota.

Z nowych w tym budżecie to bym sprawdził kombinację NAD C356 BEE, do tego kolumny Pylon Sapphire 20/25, Heco Aurora 700 (zależy ile niskich potrzebujesz, ale to najlepiej by było wypożyczyć i sprawdzić u siebie, akustyka dużo tu robi, dodatkowo własne preferencje). Do tego DAC np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) podepniesz kompa/TV. PC najlepiej przetestować po czym najlepiej będzie grać USB czy optyk.

Jeszcze ciekawy wzmak do przetestowania Atoll IN80SE tutaj w dobrej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Do tego DAC...

DAC za 600 do tego zadsilanie za 200... na mój gust, przy tym budżecie bardziej kalkuluje się wzmacniacz z wbudowanym DAC: niby wybór mniejszy, ale brzmienie i tak głównie zależy od kolumn.

Yamaha A-S501 i zostaje 3250 na kolumny

Ukryta Zawartość

A Atoll+DAC to na kolumny tylko 1500

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

16 minut temu, szymon1977 napisał:

DAC za 600 do tego zadsilanie za 200... na mój gust, przy tym budżecie bardziej kalkuluje się wzmacniacz z wbudowanym DAC: niby wybór mniejszy, ale brzmienie i tak głównie zależy od kolumn.

Ten DAC ma już zasilacz w zestawie?

16 minut temu, szymon1977 napisał:

Yamaha A-S501 i zostaje 3250 na kolumny

Yamaha to raczej nie ciepłe granie którego szuka autor tematu?

17 minut temu, szymon1977 napisał:

A Atoll+DAC to na kolumny tylko 1500

Nie wiadomo czy budżet sztywny, a jak sztywny to może można spróbować Pylon Pearl 20/25, ewentualnie poszukać jeszcze Wilson 5

14 minut temu, Prewwit napisał:

Yamaha to raczej nie ciepłe granie którego szuka autor tematu?

Niech kupi "ciepłe" kolumny to się z Yamahą zgrają, a nie próbuje ocieplać Klipsch wzmacniaczem, bo to udać się nie może.

16 minut temu, Prewwit napisał:

Ten DAC ma już zasilacz w zestawie?

To takie nieaudiofilskie...

Dajcie spokój, gościu już sobie poszedł. Usłyszał słowa prawdy, które nie pasowały do jego skrzywionego wyobrażenia o "testowaniu" sprzętu przez jutuba i nazwał nas januszami. Chcecie jeszcze takiemu udzielać porad? 

Wszystkiego dobrego w nowym roku!

Niech więc poszukując ciepłego grania, kupi sobie Klipsch i Marantz, a z pretensjami na YT.

Najlepszego!