Skocz do zawartości
IGNORED

OPPO 105 D, czy warto kupować w 2021 r.?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, od paru dni stoję przed dylematem: kupować używane oppo 105d, czy dać sobie spokój. Nakreślam obraz aktualnej sytuacji:

- od 7 lat słucham muzyki głównie z plików zgromadzonych na dysku NAS synology, w tym flac, za pośrednictwem streamera marantz na7004, reszta toru to wzmacniacz creek evolution 2 oraz kolumienki b&wcm1 (pokój w bloku 15 m2, przeciętna akustyka bez wytłumienia czy rozproszenia dzwięku);

- mam ponad 300 płyt dvd z koncertami różnego pochodzenia oraz wiele oryginalnych płyt cd, których, jeśli słucham, to na mocno budżetowym bluray sony bdp-s3700 i słyszę jakie to urządzenie daje marne dźwięki.

Czy w tej chwili, przy marnie wyposażonym w dobre urządzenia audiovideo rynku, zakup takiego starszaka jak oppo 105 ma sens? Głównie w kontekście odsłuchiwania cd oraz oglądania koncertów na płytach? Oppo mogę kupić za około 4 tys. Czy w przyszłości może być problem z zakupem-wymianą lasera, ewentualnie nie daj boże z naprawą całego oppo? Przy okazji pytanie do użytkowników: czy to urządzenie jest raczej niezawodne?

Dla mnie podstawowy argument za oppo to możliwość odtworzenia koncertu-muzyki dobrej jakości z dvd. Czy oppo odtworzy również np. koncert bluray zapisany na dysku nas w postaci pliku? Dodam, że temat dobrej jakości  obrazu z oppo jest istotny, ale nie najważniejszy.

Zakończę pytaniami:

1. czy OPPO 105 D jest (nawet teraz) najlepszym rozwiązaniem w cenie około 4 tys w odtwarzaniu dobrej jakości muzyki (i obrazu) z pliku na dysku NAS po kablu ethernet (lub bezpośrednio z płyty dvd) oraz muzy z CD?

2. Czy różnica w jakości audiovideo między tym oppo a sony bdp-s3700, który użytkuję, będzie znacząca?

Proszę o głosy w dyskusji, w tym obecnych użytkowników oppo 105d. Dziękuję

Mam Oppo 95, ale może Tobie do czegoś się te informacje od strony użytkowej przydadzą. W mojej maszynie po 6-7 latach napęd zaczął powoli szwankować-miał czasem problemy z załadowaniem płyty. Jak w 2018 Oppo zaczęło się zwijać to szybko pojechał do serwisu w UK na prewencyjną wymianę napędu-od tego czasu działa bez zarzutu.

Używam go do koncertów blue ray i filmów-zastapił u mnie kiedyś jakiś blueray 3d Sony za 300-400 stowki-jestem ślepy, ale jak zacząłem oglądać koncerty, które dobrze znałem to różnica w obrazie to był lekki szok. O dźwięku nie wspominam. Oppo ma fajny patent możesz podpiąć 2 końcówki mocy stereo bezpośrednio do niego i sterować głośnością z Oppo. Nie potrzeba amplitunera AV.

Nie używam do odtwarzania CD. Próbowałem, ale Oppo ma jakaś nieprzyjemną barwę dźwięku w CD mówiąc w skrócie. W podobnym przedziale cenowym wolałem Atolla Cd100.

105 to już całkiem fajna uniwersalna maszyna, dobrze zbudowana, byś nie musiał wydawać kasy na jakieś streamery i inne pierdoły. Pytanie ile pociągnie napęd, ile poprzedni właściciel na nim grał.

Swoją drogą gratuluje takiej kolekcji koncertów.

Gimza, dziękuję za bardzo konkretne informacje. Z tego co napisałeś może wynikać, że zapewne za jakiś czas pojawi się/może pojawić się problem z napędem. Tobie udało się go wymienić, po prostu zdążyłeś. Pytanie jak może być teraz? Może ktoś z forumowiczów coś wie? W końcu zakup takiego oppo to aż 4 tys i jeśli po kilku dniach miałby popsuć się laser i co najgorsze gdyby wtedy znikąd pomocy, to byłoby naprawdę przykro.

Dla mnie priorytetem jest oglądanie koncertów: dobrej jakości AUDIO ale i video. Odtwarzanie cd to mniej istotny cel. Napisałeś, że odtwarzaniu koncertów między oppo a sony była przepaść. Więc chyba warto.

10 minut temu, JS65 napisał:

Gimza, dziękuję za bardzo konkretne informacje. Z tego co napisałeś może wynikać, że zapewne za jakiś czas pojawi się/może pojawić się problem z napędem. Tobie udało się go wymienić, po prostu zdążyłeś. Pytanie jak może być teraz? Może ktoś z forumowiczów coś wie? W końcu zakup takiego oppo to aż 4 tys i jeśli po kilku dniach miałby popsuć się laser i co najgorsze gdyby wtedy znikąd pomocy, to byłoby naprawdę przykro.

Firma pilnie strzeże dostępu do instrukcji serwisowej, więc trzeba się liczyć z kłopotami w przypadku awarii. Może komuś się uda znaleźć servis manuals do poszczególnych modeli tej firmy. Generalnie urządzenie ciekawe (105) i uniwersalne o bardzo dobrych cechach audiofilskich, ale ze względu na serwis trzeba na nie uważać. Lepiej wybrać coś aktualnie produkowanego. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

1 godzinę temu, JS65 napisał:

Dla mnie priorytetem jest oglądanie koncertów: dobrej jakości AUDIO ale i video. Odtwarzanie cd to mniej istotny cel. Napisałeś, że odtwarzaniu koncertów między oppo a sony była przepaść. Więc chyba warto.

Naprawy w Polsce ogarniał kiedyś Cinematic z Wrocławia, ale wątpie, żeby się tym zajmowali dalej. Płyty główne w Oppo nie padają, jak już napędy. Uważam, że 105 fajna, ale 4 tysi bym raczej nie dał nie mając planu awaryjnego. Może gdzieś w EU został jeszcze jakiś serwis? Wysyłka to grosze w razie czego.

14 godzin temu, Lech36 napisał:

Lepiej wybrać coś aktualnie produkowanego. 

Tylko co wybrać jeśli praktycznie nic nie ma! Dla mnie strasznie to smutne upadek rynku multiformatowych odtwarzaczy wyższej klasy. Mamy Pioneer UDP-LX800 ( prawie 10 tys PLN i w zasadzie to jest koniec. Ew Panasonic Dp-UB9000 za 4 tyś pln ale to żadna rewelacja.  Kiedyś były Cambridge Audio 751 i 752 BD potem CXU, był PRIMARE BD32, były produkty Marantz, Denon, Arcam,  a teraz koniec, nikt nie produkuje już tego typu sprzętu. Pozostał tylko ten dość drogi Pioneer UDP-LX800 jako ostatni Mohikanin a po nim nie będzie już nic.

W dniu 26.12.2020 o 17:10, gimza napisał:

Nie używam do odtwarzania CD. Próbowałem, ale Oppo ma jakaś nieprzyjemną barwę dźwięku w CD mówiąc w skrócie. W podobnym przedziale cenowym wolałem Atolla Cd100.

Także słuchałem oppo 95 i potwierdzam - super odtwarzacz, jednak do CD się nie nadaje. Do gęstych formatów jest co najmniej dobry.

55 minut temu, Makgajwer napisał:

super odtwarzacz, jednak do CD się nie nadaje

U mnie odtwarza CD bez problemu, takie odjazdowe pod względem realizacji technicznej brzmią fenomenalnie, ale może u mnie występuje niski poziom wymagań w końcu słucham na systemach aktywnych ?.
Fakt że ostatnio odtwarzacza CD nie używam bo wszystkie płyty zgrałem do plików i Oppo jest właściwie tylko czytnikiem plików flac/wav i oczywiście płyt BD.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja mam 103 EU. Ma z cztery lata, polska dystrybucja z papierami itd. Od kilkunastu tygodni lubi sobie przeskoczyć np.: o sekundę w przód. Z tego co wiem lasery są dostępne, ale to pokazuje że to nie są pancerne odtwarzacze. 

Brzmienie i funkcjonalność jak najbardziej na plus.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

4 godziny temu, Lech36 napisał:

U mnie odtwarza CD bez problemu, takie odjazdowe pod względem realizacji technicznej brzmią fenomenalnie, ale może u mnie występuje niski poziom wymagań w końcu słucham na systemach aktywnych ?.

Coś tam brzęczy, ale to nie jest dobry dźwięk. Jakieś słabe te aktywne, skoro nie słychać że nawet cedek za kilka stówek lepiej zagra.

1 minutę temu, Makgajwer napisał:

Jakieś słabe te aktywne, skoro nie słychać że nawet cedek za kilka stówek lepiej zagra.

Oczywiście można mieć taką opinię, ale ważne żeby potrafić ją udowodnić a nie tylko poprzestać na niekonstruktywnym słowie pisanym. 

4 minuty temu, Makgajwer napisał:

Coś tam brzęczy

Ja bym nie pisał tak obraźliwie o swoim sprzęcie, ale co kto lubi.

Oppo 105 gra u mnie już 6 lat. Można powiedzieć, że jedna trzecia to płyty, a reszta to pliki flac i Tidal. Pół roku temu dołożyłem zewnętrzny DAC Qutest i dla mnie to kropka nad i. Funkcjonalność tego urządzenia jest niepodważalna. Oppo 105 to kombajn ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu. Jeśli chodzi o napęd to wymiana póki co możliwa, a koszt to ok. 500zł. Trudno mi powiedzieć, czy dzisiaj zdecydowałbym się na zakup nieprodukowanego Oppo. Póki co wszystko działa, nawet aplikacja do sterowania odtwarzaniem z Tidal. Dla mnie to ważne, bo mimo posiadania kilkuset płyt do Tidala sięgam dość często. Pliki można odtwarzać bez użycia tej aplikacji, ale jest to mniej wygodne. Patrząc przez pryzmat 6 lat powiem, że ten odtwarzacz to niezły sprzęt i mimo, że to teoretycznie najsłabsze ogniwo mojego toru (choć teraz pracuje tylko jako transport)  dalej daje radę. Dodam, że to najstarszy element mojego systemu.

Karol Kościński: ważne, co piszesz, że lasery są dostępne. W razie czego można kupić i wymienić, no właśnie, czy ten sprzęt jest naprawiany tylko gdzieś za granicą, czy można też w Polsce wymienić laser. W końcu po paru latach laser ma prawo zastrajkować. Ktoś coś wie?

Lech36: jakość materiału na cd to dużej części wynik jakości nagrania, masteringu; każdy z nas indywidualnie ocenia czy mu się podoba. Tobie akurat oppo na dobrej jakości cd brzmi dobrze i ok; mam pytanie co czyta oppo 105d: wiadomo, że fizyczne płytki typu bluray, dvdaudio, wszelką muzykę mp3, flac zapisaną na płytkach np. po zgraniu z kompa i wypaleniu w nagrywarce;

ale czy odtworzy po kablu ethernet z dysku NAS zgromadzone pliki, w tym: mp3, flac, zripowane oryginały cd, zapisane w plikach koncerty bluray lub inne pliki dvd audio, różne płyty zapisane np. w plikach vts, bardzo ważne dla mnie: czy przeczyta pliki z płytami SACD; o co mi chodzi?: załóżmy, że pada laser i wtedy, jeśli oppo potrafi grać z różnych plików, można skorzystać z plikowych zasobów muzy, bo oppo przeczyta, co zapisane w plikach, bez oglądania się na laser.

I kolejne pytanie: czy po wykupieniu pakietu będzie/jest dostęp do muzyki z tidala, jeśli tak, to jaka jest jakość tej muzy?

i kolejne - tym razem przypomnienie: Czy różnica w jakości audiovideo między tym oppo a sony bdp-s3700, który użytkuję, będzie znacząca? sony bdp-s3700 to takie coś za 400-600zł, ale moim zdaniem odtwarza koncert z lepszym dźwiękiem niż pliki mój streamer marantz na7004; oczywiście to pytanie jest do tych z Was, którzy mogli kiedyś podobne sprzęty odsłuchiwać, trochę o tym napisał gimza.

Oczywiście najlepiej samemu posłuchać. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

ps39: piszesz, że wprowadziłeś dac, mocnego qutesta; czzy to znaczy, że dac w oppo nie dawał rady/czegoś w nim brakowało? może sabre w oppo dawało za suchy dzwięk? co masz w reszcie toru?

Tu na forum czytałem niejednokrotnie, że DAC w Oppo 105 to mocna strona. Jednak może być lepiej. Słuchałem różnych odtwarzaczy CD (Lector, Ayon, Moon) i ze wszystkimi było lepiej ale za spore pieniądze. Zawsze ponad 10 tysięcy. Dokonałem porównania 1:1, Transport Oppo + Qutest i Transport Moon 260 + Qutest i ...nie usłyszałem różnicy, więc po co przepłacać. Qutest sprawił, że dźwięk jest milszy dla ucha, taki bardziej analogowy bez tej szorstkości i bez podbicia niskich rejestrów, bo to jest dla mnie najgorsze w Oppo 105. Jeśli chodzi o Tidal to gra bardzo poprawnie, choć z płyty CD jednak lepiej i z gęstych plików też.

• 2 tygodnie później...