Skocz do zawartości
IGNORED

Integra jako preamp

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jeżeli wzmacniacza zintegrowanego bedę chciał użyć jako pre-map i wypuścić sygnał na końcówkę mocy to czy taki sygnał wychodzi bezpośrednio po wyborze źródła czy też po przejściu przez DAC? Czy może jeszcze inaczej?

Po prostu chciałbym wiedzieć czy wstawianie pomiędzy pre- a wzmacniacz np. Swojego ulubionego DACa ma sens jeżeli integra ma swój, po którym sygnał idzie na pre-out?

https://www.audiostereo.pl/topic/153510-integra-jako-preamp/

Po przejściu przez DAC. Jest traktowany podobnie, jak pre do patefonu czyli są równoważne:

phono, tuner, aux, CD, tape in czy DAC a każdy jest kierowany przez wybór źródła na potencjometr

i dopiero stamtąd czyli z "pre out" na końcówkę czyli "main in".

Bywają też odstępstwa, ale innego rodzaju.

Możesz źródło dać albo na DAC w integrze, albo zewnętrzny mogąc wybrać lepszy.

Albo mając w DAC regulację poziomu ( ale min to - 40 dB ) wejść na końcówkę.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki audioburak ale nie do końca zrozumiałem Twój opis.

Czy sygnał z wejścia wchodzi na przełącznik „wybór źródła”, potem na potencjometr głośności a potem czy idzie od razu na wyjście pre-out czy najpierw przechodzi przez DAC integry i dopiero na pre-out.

Logicznie rzecz biorąc to jeżeli do integry podaję sygnał przez wejście optyczne albo koaksjalne to sygnał musi przejść przez DAC integry aby na wyjściu pre-out być sygnałem analogowym i móc być skierowanym do końcówki mocy. Pytanie jest czy sygnał również przechodzi przez DACa integry jeżeli podam go w postaci analogowej (np. z CD interkonektem). Czy pre-amp mi go będzie „upiększał” jeszcze czy puści pass-trough?

Oczywiście, że ten sygnał nie przechodzi już przez DAC, bo najpierw musiałby przejść przez ADC, a takiego konwertera większość wzmacniaczy nie posiada.

Co innego amplitunery i również niektóre integry, w których pre działa na zasadze DSP. Wtedy analog musi być najpierw poddany konwersji na cyfrę.

Podam konkretny przykład: Onkyo A-9150 jako pre dla końcówki Onkyo M-5000R. Ponieważ nie widzę zasadności zakupu Preampa Onkyo P-3000R, któryjest dedykowany dla tej końcówki. Uważam A-9150 za konstrukcję nowocześciejszą z lepszym DACem, źe nie wspomnę już o DIDRC i Discrete SpectraModule.

Edytowane przez fatman

To są chwyty marketingowe i pewnie jest wielu, co i tak udowodnią wyższość prostych rozwiązań

bez wysokiego próbkowania itd ....

Konkretnie rzecz biorąc każde podświetlone na niebiesko wybrane wejście staje się sygnałem

analogowym. Wszystko jedno czy D1 czy na końcu PHONO.

Kończy bieg zapewne na potencjometrze i stąd wychodzi na PRE OUT a stąd albo zworkami,

albo wewnętrznie trafia na MAIN IN.

Jak podłączysz CD jako analog przejdzie taką samą drogę "upiększania" jak inne np. LINE 2.

O sposobie dekodowania zdecyduje albo przekonanie "o wyższości Świąt" ? albo ucho.

Poza tym cena P3000R jednak mocno zniechęca ...bez względu na walory techniczne

czy może i soniczne.

Fakt, że pre może też sporo popsuć, był niedawno wątek chyba o Rotelu, a mody NAD'ów

polegają chyba głównie na pomijaniu pre łącznie z barwą itp.

Niedawno łączyłem CD z MAIN IN swego wynalazku i mogę pochwalić - nic nie psuje ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzięki audioburak. Mam jasność „w temacie Marioli”.  Na razie będę porównywał „na ucho” dźwięk z głośników podłączonych bezpośrednio do A9150 z dźwiękiem puszczonym przez M-5000R z A9150 jako preampem.

@fatman

Pewnie i tak coś popsujesz kablami ? bo tego wpływu nie da się pominąć.

Stąd tematy np. o zamianie fabrycznych zworek do MAIN IN na druciane czy inne ...

Jakby co, to cytując Kwintę "trzeba było uważać" ?