Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz lampowy AudioNote Kit 1 - 300B - pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Rozpocząłem swoją przygodę ze sprzętem lampowym i postanowiłem zrobić wzmacniacz na podstawie schematu AudioNote Kit 1 na lampach 300B. Gotowe płytki zamówiłem na eBay i praktycznie złożyłem już całość i mam pewien problem z którym nie potrafię sobie poradzić.

Napięcie na lampie 5687 na pin 2 i 9 wynosi ~400V zamiast 200V a na pinie 6 jest 0V zamiast 8.4V. Pozostałe napięcia w miarę się zgadzają (są około 5% wyższe). 

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

Dzięki wielkie za wszelką pomoc i pomysły.

Pozdrawiam,

Tomek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Musisz sprawdzić podłączenia na transformatorze zasilającym. Może źle podłączyłeś, może on sam jest źle oznaczony.

7 godzin temu, tokl695 napisał:

Napięcie na lampie 5687 na pin 2 i 9 wynosi ~400V

Na jednej czy na dwóch jest tak samo? Jeżeli na jednej to prawdopodobnie  lampa do wymiany. 

Czy ktoś ma jakieś pomysły?

W obu kanałach czy w jednym? Lampa taka jak trzeba czy inna (np ecc82, która nie pasuje)? 

nagrywamy.com

Napięcie na lampie 5687 na pin 2 i 9 wynosi ~400V

Więcej niż na PIN 1 gdzie ma być 395V? Niezły burdel macie w tym archeo, siostry ?

Gotowe płytki zamówiłem na eBay

Daj link.

11 minut temu, MariuszZ. napisał:

Jeżeli na jednej to prawdopodobnie  lampa do wymiany. 

Albo błąd montażu, zwarcie...

Albo zawarcie na kablach drugiej połówki albo w samej lampie 

"A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki" — Friedrich Nietzsche 

9 minut temu, McGyver napisał:

Więcej niż na PIN 1 gdzie ma być 395V?

Napisał, że 5% reszta napięć większa to i 395 ze schematu skoczyło. Pewnie napięcie w sieci jest wyższe niż to na które zaprojektowano trafola. 

15 hours ago, SomekPoland said:

Musisz sprawdzić podłączenia na transformatorze zasilającym. Może źle podłączyłeś, może on sam jest źle oznaczony.

Transformator sprawdzałem i napięcia są zgodnie ze schematem wiec wydaje się ok

14 hours ago, MariuszZ. said:

Na jednej czy na dwóch jest tak samo? Jeżeli na jednej to prawdopodobnie  lampa do wymiany. 

Na obu jest tak samo. Tez myślałem że może lampy więc kupiłem drugi set ale jest dokładnie tak samo

14 hours ago, przemak said:

W obu kanałach czy w jednym? Lampa taka jak trzeba czy inna (np ecc82, która nie pasuje)? 

W obu. Oba zestawy lamp takie jakie trzeba

14 hours ago, McGyver said:

Więcej niż na PIN 1 gdzie ma być 395V? Niezły burdel macie w tym archeo, siostry ?

Daj link.

Albo błąd montażu, zwarcie...

Na PIN 1 tez jest więcej jakieś 420V

Link do płytki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rezystor r17 wlasciwy? Ze schematu albo rezystor bym celował albo dolna polowka lampy ta przy rezystorze. Piny poprawne mierzysz?
Moze wrzuc foty swojego montazu?

28 minut temu, yacool1975 napisał:

Na marginesie: w jakim celu stosuje sie potrojny rezystor rownolegly do zbijania napiecia pierwszej lampy? Chodzi o nagrzewanie?

On nie jest do "zbijania napięcia". To wzmacniacz oporowy który bez rezystora w tym miejscu (lub CCS) nie będzie działać.
Na tym rezystorze wydziela się w postaci ciepła prawie 1,5W. Praktycznie należy tam wsadzić rezystor o mocy trzykrotnie większej. Wsadzono 3x2W bo pewnie zajmują mniej miejsca niż jeden pięciowatowy.

1 godzinę temu, McGyver napisał:

Na tym rezystorze wydziela się w postaci ciepła prawie 1,5W. Praktycznie należy tam wsadzić rezystor o mocy trzykrotnie większej.

Można w ten sposób zmniejszyć? indukcyjność wypadkową rezystora ale nie wiem czy akurat w tym miejscu ma to sens. 

Dzięki wielkie za wszystkie pomysły. Znalazłem błąd. Pin 4 i 5 lampy powinnny być połączone co nie jest pokazane na schemacie. W związku z czym działała grzałka tylko jednej triody. Po połączeniu pinów napięcia ładnie się ustabilizowały zgodnie ze schematem.

Jestem po pierwszej próbie odsłuchu i kolejny problem ;( 

Trzaski na niższych częstotliwościach. Bez podania sygnału na wejście w kolumnach jest cisza natomiast po podaniu sygnału na wejście słychać wyraźne trzeszczenie. Plus spodziewałem się większej mocy. 

Może macie jakieś pomysły gdzie zacząć szukać?

a jakie masz kolumny do tego?

trzaski przy regulacji wzmocnienia czy tylko po podłączeniu sygnału?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

2 hours ago, artw said:

a jakie masz kolumny do tego?

trzaski przy regulacji wzmocnienia czy tylko po podłączeniu sygnału?

kolumny Focal Chorus 706

bez podłączenia źródła jest cisza nawet prze regulacji wzmocnienie. Po podłączeniu sygnału trzeszczenie jest głośniejsze wraz ze wzrostem głośności muzyki. 

34 minutes ago, yacool1975 said:

To trzaski mogą pochodzic ze źrodla. Na innym wzmacniaczu sprawdzałeś? Ew coś z masą może?

Tak, to samo źródło i te same głośniki na innym wzmacniaczu działają bez problemu. Możesz rozwinąć o co może chodzić z masą?

Tak, to samo źródło i te same głośniki na innym wzmacniaczu działają bez problemu. Możesz rozwinąć o co może chodzić z masą?

Jakies pętle masy - chociaż bardziej objawiałoby sie buczeniem. Hmm

Napiecia żarzenia masz poprawne? Sprawdzałes sygnał oscyloskopem?

moze potencjometr regulacji wzmocnienia?

5 godzin temu, tokl695 napisał:

Focal Chorus 706

90  dB niby niemało ale też do lampy d..py nie urywa 

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.