Skocz do zawartości
IGNORED

Dipole na jakiej wysokosci

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Ja mam zestaw bez zastrzeżeń. 

No bo nikt go nie widział to jest bez zastrzeżeń...

5 minut temu, Xpedite999 napisał:

jaki to problem rozstawić głośniki zgodnie ze sztuką jak masz chociaż te 16mkw

A no duży... nie każdy może se pozwolić by na środku pokoju stała sofa czy narożnik!!!

7 minut temu, Xpedite999 napisał:

nie tłumacz chociaż że idzie tam wsadzić 5.1 z przestrzenią i luzem potrzebnym do grania głośnikom.  

Ja mam z tylu luz i taki mi wystarczy, nie siedzę pod samą ściana...

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Xpedite999 napisał:

Dobrze że marzenia nie bolą

Czekaj a może rozbuduje do 7.2.4 wykorzystując resztę pomieszczenia???

811DB3B3-7C78-4CE4-A297-F74441EC0462.thumb.jpeg.4e2a6f3b6d7a3064eaeb75237746ceea.jpeg
D4C0D492-86AD-4B4B-884D-38BF43997B06.thumb.jpeg.8036a000dea6a68ca6d2d9ce2dfc4e00.jpeg

albo pójdę dalej i zrobię jak That Home Theater Dude i zrobię 9.2.6 w 15 mkw...

8 minut temu, burz napisał:

Ja mogłem ? ? ?

Brawo ty??

Ja mam głowę metr od tylniej ściany...

Edytowane przez Gość

Martyn załóż sobie oddzielny temat w którym będziesz pisał swoje marzenia i życzenia,  potraktujmy to jako terapię...

Szkoda tak się przepychać z tobą w cudzych tematach jeżeli nawet podstaw nie ogarniasz a plany hmm "z motyką na słońce "  to za mało..

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Gość

(Konto usunięte)
57 minut temu, Xpedite999 napisał:

Martyn załóż sobie oddzielny temat w którym będziesz pisał swoje marzenia i życzenia,  potraktujmy to jako terapię...

Szkoda tak się przepychać z tobą w cudzych tematach jeżeli nawet podstaw nie ogarniasz a plany hmm "z motyką na słońce "  to za mało..

A po co??? Przecież ty w ten sposób rozważasz każdy temat... i dobrze Ci idzie tylko pogratulować... ty to zacząłeś wiec ty to skończ...

12 godzin temu, burz napisał:

Ja mogłem ? ? ?

Są ludzie którzy MOGĄ wydać na subwoofer ,tyle ile inni na amplituner + 5.1 

Ale co to zmienia ? Pzdr

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, dedal75 napisał:

Są ludzie którzy MOGĄ wydać na subwoofer ,tyle ile inni na amplituner + 5.1 

Ale co to zmienia ? Pzdr

Dlatego masz co masz i gra to jak gra dzięki takiemu podejściu. Żeby wiedzieć co to zmienia to trzeba choć raz w życiu zafundować sobie luksus posłuchania czegoś takiego nawet przez chwilę.  To jak oglądanie fotek z Dubaju a osobiste wrażenia,  różnica jest i to kolosalna . Rozumiem twoje racjonalno/finansowe podejście do kina ale nie neguj drogiego sprzętu tylko dlatego że Cię na coś nie stać,  naprawdę dużo zmienia in plus zwłaszcza jeśli mowa o subach w kinie .

Rozmowa o kalibracji i akustyce w takim przypadku z tobą to strata czasu a zmiany są większe niż mogło by się wydawać , popularne podejście niestety...

3 godziny temu, burz napisał:

Nie pisałem o kasie, tylko o ustawieniu kanapy ?

Wiem 

Chodzi o to że jedni mogą inni nie , albo nie chcą.

A z Tobą X -znafco dawno skończyłem rozmowę.

Pokaż swój każdy element kina za 5tys

Tak się składa że stać mnie by mieć droższe graty jednak wystarczy mi to co mam .

Nie znasz mnie nie wiesz o czym ze mną możesz  rozmawiać więc daruj sobie fantazje fantasto.

Koniec tematu ,przynajmniej z tobą.

Tak się składa że stać mnie by mieć droższe graty jednak wystarczy mi to co mam .

Skąd ja to znam .... następny skromny marzyciel ??

Pokaż swój każdy element kina za 5tys

Każdy z elementów mojego kina pojedyńczy jest droższy od twojego całego zestawu więc???

Gość

(Konto usunięte)
25 minut temu, Xpedite999 napisał:

Każdy z elementów mojego kina pojedyńczy jest droższy od twojego całego zestawu więc???

To w końcu pokaż... miej jaja, bo do tej pory dużo klepiesz dziobem i nic po za tym... 

No tak to na forum wygląda X-znafca prezentuje  najgorsze cechy naszego narodu ,przykre ale prawdziwe ,często taką laurkę wystawiają nam za granicą nasi rodacy.

Temat mógłby być ciekawy,można by się doświadczeniami opiniami wymienić - no ale ,zawsze się taki znajdzie . który tylko przelicza i dzięli na tych lepszych i gorszych..

Dla mnie każdy twój element może i milion kosztować ,jednak od tego IQ ci nie przybędzie obycia kultury i dobrych obyczajow również . Pzdr 

Ps

I Najważniejsza sprawa ,wolę trochę więcej wydać na stereo, bo filmów prawie nie oglądam od dłuższego czasu.

Edytowane przez dedal75

Kloca sie i kloca a moje dipole i tak juz wiszą hehe, moj konfig to 

central paradigm studio reference cc570 v3

subwoofer paradigm reference pw2200 

fronty paradigm monitor 9v6 

souurondy wspomniane dipole Paradigm adp-390 v6 

amplituner stara wysoka polka Yamahy rx-v3800

tv Plazma Panasonic 65 VT30 

do tego stereo wzmak sony 770es

gramofon dual 505-4

i cedek NEC 710 z 87 roku 

jak sie chwalix to chwalic hehe

Edytowane przez arti_
1 godzinę temu, dedal75 napisał:

Dla mnie każdy twój element może i milion kosztować ,jednak od tego IQ ci nie przybędzie obycia kultury i dobrych obyczajow również . Pzdr 

Ja znam gościa który tak często się chwali że iq z tego by uzbierał ze 300 jakby przeliczać nawet 1 : 1 z wpisami ??? zagadka - wiecie kto to ?

@arti_ to nie miało tak wyglądać , doprowadził do tego "znafca "

Różne ludzie mają codzienne rozterki ,nie koniecznie muszą ładować duża kasę w sprzęt

Fajnie, zamieściłeś listę i pewnie jesteś z efektu zadowolony . I ok.

Ludzie jeżdżą Porsche ale i Dacią ale to nie znaczy że są gorsi albo to powód do drwin.

I temat dipolo zdechł, wogole KD .Pzdr

Gość

(Konto usunięte)
40 minut temu, arti_ napisał:

tego stereo wzmak sony 770es

Stary dobry wzmacniacz, trochę zamulony ale pancerna konstrukcja... miałem swego czasu 800, 830, 670, 770 oraz 808ES piękne klocki? stan kolekcjonerski 

@arti_ 

jak byś mógł cyknąć fotkę jeszcze lub dodać fotki i opis tutaj: 

Oczywiście jeśli chcesz ?

Wracając do tematu: dipole powinny być ustawione (powieszone) w osi przecinającej uszy słuchacza i 30 cm nad nią.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, pmcomp napisał:

Wracając do tematu: dipole powinny być ustawione w osi przecinajcej uszy słuchacza i 30 cm nad nią.

Jo serio... ? różni producenci różnie piszą... jeżeli przytoczysz mi fragment wpisu z Dolby Laboratories to z chęcią poczytam na ten temat... tyczy się to tez przemądrzałego Xpedite-daj jakiś dowód na twoje złote wpisy... 

Edytowane przez Gość
1 minutę temu, Martin Rejek napisał:

Jo serio... ? różni producenci różnie piszą... jeżeli przytoczysz mi fragment wpisu z Dolby Laboratories to z chęcią poczytam na ten temat... 

Ja piszę na podstawie własnych doświadczeń. U siebie przewieszałem je dwa razy.

Stronę Dolby znajdziesz sobie bez mojej pomocy.

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, pmcomp napisał:

Ja piszę na podstawie własnych doświadczeń. U siebie przewieszałem je dwa razy.

Tak samo ja pisałem, najpierw miałem 160 cm od podłogi do środka kolumny, później obniżyłem do 140 cm i było idealnie... 

32 minuty temu, Martin Rejek napisał:

Tak samo ja pisałem, najpierw miałem 160 cm od podłogi do środka kolumny, później obniżyłem do 140 cm i było idealnie... 

Nie mierzy się do środka kolumny tylko do głosnika wysokotonowego.

A czy czasem dźwięk  z dipoli nie powinien dochodzić do słuchacza w wersji odbitej nie bezpośredniej bo słuchacz znajduje się w tzw martwej strefie ?

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Gość

(Konto usunięte)
12 minut temu, pmcomp napisał:

Nie mierzy się do środka kolumny tylko do głosnika wysokotonowego.

Monitor Audio RX-FX wysokotonowy jak i korektor fazy średnio-niskotonowego znajduje się w połowie wysokości kolumny... ?

Gość

(Konto usunięte)

Człowieku czy ty czytasz to co piszesz??? Napisałeś że nie mierzy się do środka kolumny tylko do wysokotonówki to Ci odpisałem grzecznie i kulturalnie a ty

25 minut temu, pmcomp napisał:

Co kogo obchodzą akurat twoje głośniki? Podobno udzielasz rad?

tym wpisem odnosisz się troszkę chamsko!!! 

A tak po drugie czytałeś ten temat od początku? Bo wydaje mi się że liznąłeś tylko początek i końcówkę i szerzysz teraz swoje mądrości... napisałem w poście nr 14 co i jak...wychodzi teraz jak czytasz tematy

EOT. Szkoda czasu.

1 godzinę temu, dedal75 napisał:

A czy czasem dźwięk  z dipoli nie powinien dochodzić do słuchacza w wersji odbitej nie bezpośredniej bo słuchacz znajduje się w tzw martwej strefie ?

Pzdr

Tak własnie powinno być.

• Pokaż nowe odpowiedzi