Skocz do zawartości
IGNORED

Matowa tkanina nie odbijająca światła.

Rekomendowane odpowiedzi

Interesuje mnie tkanina która jest możliwie jak najbardziej matowa jeżeli chodzi o odbicia światła tzn można by nią pokryć elementy pobłyskujące lub odbijające światło wokół ekranu projektora . Widzę welwet , welur , nawet tzw plusz sceniczny i na zdjęciach wszystko wygląda podobnie tyle że ceny to od kilku do kilkudziesięciu € za metr ( przeważnie 1,5mx1m to metr bieżący) .  Miał ktoś może styczność z czymś takim co może polecić? Szukam googlam ale trudno te grafiki ocenić jak zachowają się pod światło . Filc odpada , mało ekskluzywny wygląd. 

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

Jesli pokryc elementy, to rozumiem to jak „obkleic“.
Najlepiej samoklejacy czarny zamszowy (velvet/welur) D-C-FIX

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sam uzywalem takiej folii

Ukryta Zawartość

5 minut temu, xajas napisał:

Najlepiej samoklejacy czarny zamszowy (velvet/welur) D-C-FIX

To samo chciałem napisać. Ramy ekranów tak są oklejane i doskonale pochłaniają światło. Czy oklejenie sufitu jest technicznie wykonalne ? Nie wiem.

@xajas dobry towar . Jak rozumieć tam wymiar ? 14€ za 5m x 90cm? Stolik mam i małe szczegóły co się trochę błyszczą,  nie ma wpływu na jakoś obrazu ale trochę uwagę przyciągają. 

11,94€ za metr biezacy (szerokosci 90cm)

Powyzej 5m 11,58€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się szuka na jakichś dziwnych stronach, gdzie Wam napiszą, że to specjalistyczny materiał do kin domowych itp. itd. podobne pierdoły to macie taką cenę. Na allegro welur cena 11,50 zł za 0,5x1,50 metra... A przykleić można choćby taśmą dwustronną. Tylko, że tego już nie odkleisz bez niszczenia ściany, czy sufitu, więc lepiej się dwa razy zastanowić.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

No właśnie mam takie samo przemyślenia jeżeli chodzi o stolik , niby szkło ale nie chce potem zrywać i skrobać. 

Najważniejszy jest sufit , następnie podłoga  przed ekranem i dużo dalej ściany ( no może za wyjatkiem fragmentów bocznych ).  Wersalka i inne pierdoły tylko dla purystów.

51 minut temu, qbakos napisał:

Na allegro welur cena 11,50 zł za 0,5x1,50 metra...

Raczej pomyliłeś się. Daj linka.

Edytowane przez WARMSTONE

MIKROFAZA TKANINA OBICIOWA TAPICERSKA ZAMSZ WELUR

"Przedmiotem sprzedaży jest 0,5 metra bieżącego - Tkanina jest cięta z wałka o szerokości minimalnej 150 cm. Przykładowo zamawiając 5 metrów bieżących(10 szt.) kupują Państwo kawałek materiału w jednym kawałku o wymiarach 5 metrów x 150 cm. Materiał jest również miękki, elastyczny i plastyczny posiadamy wszystkie kolory widoczne na zdjęciach:

MIKROFAZA TKANINA OBICIOWA TAPICERSKA ZAMSZ WELUR

Mój Lankasterze... Ryka... Ryki już nie ma...

Mikrofaza jest niby miła w dotyku ale nie do końca matowa .

Ps. 

Trafiłem na taką raczej ciekawostkę i zastanawiam się ile w niej prawdy . Sprawa dotyczy ponownego uruchamiania projektora po krótkiej przerwie tzn oglądam sobie np film , chce zrobić przerwę przed kolejnym na np godz i wyłączając proja na ten czas lampa zużywa się tak jak przez 4 godz normalnej pracy . Może coś w ty być bo ponowne nagrzewanie po wystygnięciu trochę obciąża lampe ale że aż tak ?

Edytowane przez Xpedite999

mvell 22bk Black, ekskluzywny wygląd i cena znośna, super czarny dobry materiał, czarniejszy od ramy ekranu ,wszystko co do tej pory widziałem wydaje się siwe przy tym.Jest na eBay a większą ilość można z Chin chyba zamówić.

Edytowane przez darulok
22 godziny temu, Xpedite999 napisał:

Mikrofaza jest niby miła w dotyku ale nie do końca matowa

To kup mały kawałek i sprawdź jak z matowością. Założę się, że ma prawie identyczne pochłanianie jak te za które życzą sobie po 100 zł, ale chcecie przepłacać to nikt nie broni. W dotyku może być inny, ale to akurat nie ma znaczenia. Chcecie lepiej to można zainwestować w tą super-czarną farbę. Tu gość maluje nią samochód 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  Ciekawie to wygląda.

22 godziny temu, Xpedite999 napisał:

Trafiłem na taką raczej ciekawostkę i zastanawiam się ile w niej prawdy . Sprawa dotyczy ponownego uruchamiania projektora po krótkiej przerwie tzn oglądam sobie np film , chce zrobić przerwę przed kolejnym na np godz i wyłączając proja na ten czas lampa zużywa się tak jak przez 4 godz normalnej pracy

Raczej jest to prawda. Nie wiem, czy akurat odpowiada to 4 godz., bo to nie jest przeliczalne, ale na pewno lampa dostaje po d..ie. Ja nie wyłączam projektora jak robię godzinną przerwę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez qbakos

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ja zastosowałem okleinę typu flock/zamsz/welur. Czarna na ścianie z ekranem, sufit i boki do foteli w kolor. Cena ok 26zł/mb (50cm szer) na znanym serwisie aukcyjnym. Sprawdza się od ponad roku, nic się nie odkleja.

Odbija raczej nie... 100 zł za 1 m.b. x 1,4m

Ukryta Zawartość

Martin, co ty chciałeś napisać?
Odbija, raczej nie...
Czy.
Odbija raczej, nie...

Nie wstawiając przecinków, całkowicie zaciemniasz przekaz.

Ukryta Zawartość

Żadna farba się nie umywa do Black Velvet.
Ja zastosowałem okleinę typu flock/zamsz/welur. Czarna na ścianie z ekranem, sufit i boki do foteli w kolor. Cena ok 26zł/mb (50cm szer) na znanym serwisie aukcyjnym. Sprawdza się od ponad roku, nic się nie odkleja.
Przy dedykowanym pomieszczeniu kinowym, idealna sprawa, bo materiał to trzeba na panele naciągać a tak , to przyklejasz do ściany i gotowe.

• 2 tygodnie później...

Robię właśnie u siebie coś takiego. 

Zakupiłem to: 

Ukryta Zawartość

zwykła tkanina z metra z belki. Nie ma żadnych taśm ani kleju, także naciągam go na ramy. Dla porównania panel zrobiony z tego materiału i z czarnej bawełny. Różnica w czerni kolosalna. Bawełnę ciężko nawet nazwać czarną. 

spacer.png

Jeżeli chodzi o pochłanianie światła to jest b. dobrze, ale trzeba ją odpowiednio ustawić. 3 z 4 kierunków patrzenia są błyszczące, a czwarty prawie idealnie czarny bez żadnych odbić. Na zdjęciach w sklepach tego nie widać, bo zawsze jest pofalowana i nie ma tego efektu. 

Ale załączam fotki, może się uda oddać efekt: 

spacer.png 

spacer.png 

spacer.png

spacer.png

Ten efekt ma znaczenie dla ścian po bokach projektora, na suficie i na podłodze, gdy materiał jest widziany pod kątem, wtedy musi być odpowiednio zamontowany. Na ścianie na której znajduje się ekran materiał jest widoczny na wprost i wtedy nie widać aż tak dużych różnic przy obracaniu. Jest trochę odbić, ale w zaciemnionym pomieszczeniu efekt jest bardzo dobry.

Nawet kierując projektor bezpośrednio na panel zjada on wyświetlony obraz prawie całkowicie. Patrząc na wprost, czyli tak jak normalnie się ogląda film nie widać na nim nic. Dopiero po odchyleniu kąta patrzenia widać, że coś jest wyświetlane: 

spacer.png 

spacer.png 

spacer.png 

spacer.png

Ukryta Zawartość