Skocz do zawartości
IGNORED

Elac Debut Reference DFR 52

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, 

jestem na etapie kompletowania zestawu stereo do pokoju ok 20m2. Muzyka do głównie metal/metal symfoniczny rock i klasyka.

Wstępnie na pierwszy rzut miałem zaplanowany zakup wzmacniacza, natomiast pojawiła się okazja zakupu nowych kolumn Elac Debut Reference DFR 52. Czy jesteście w  stanie wesprzeć opinią czy te kolumny sprawdzą się do słuchania wskazanego rodzaju muzyki - ewentualnie jak dalece będą one determinowały zakup wzmacniacza -w jaką stronę kierować się po ich zakupie.

Bardzo wstępnymi typami (po lekturze forum)w zakresie wzmacniaczy do zakupu był: Atoll in100se, Rotel A-12/RA-12,  lub starsze konstrukcje ra980 czy ra 960 lub Magnat MR 780 

Z góry dzięki za wszelkie informacje. 

https://www.audiostereo.pl/topic/153416-elac-debut-reference-dfr-52/
12 godzin temu, masmisza napisał:

Muzyka do głównie metal/metal symfoniczny rock i klasyka.

U mnie akurat Atoll100se sprawdził się świetnie właśnie przy tego typu muzyce. Uważam że metal i klasyka to najcięższy test dla sprzętu. Ale musisz posłuchać, bo to wzmacniacz który lubisz od pierwszego momentu, albo nie trawisz go zupełnie. Kolumn niestety nie słyszałem.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Dlatego najpierw chciałem zacząć od wzmacniacz i ew. do niego dobrać kolumny...ale trafiła się okazja i postanowiłem zapytać. 

A u Ciebie z czym grał Atoll? 

4 minuty temu, masmisza napisał:

A u Ciebie z czym grał Atoll? 

z B&W Preference 5 (te sprzedaje teraz) i z Quadral Ascent 90 LE. Z BW było piękne, ciepłe, rockowe granie coś jak z lampy. Przy Hendrixie normalnie ciarki na plecach. Bardzo pełne i mięsiste gitarowe brzmienie. Quadral z kolei jest dużo bardziej techniczny - chłodniejsze brzmienie, bardziej precyzyjne, więcej szczegółów, precyzyjna stereofonia i niżej schodzący, twardszy bas. Niektóre kawałki chyba jednak fajniej (przyjemniej) na BW brzmiały ?

Tylko Atoll generalnie to duużo basu, można źle z kolumnami dobrać i będzie dicho

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, masmisza napisał:

Witam wszystkich, 

jestem na etapie kompletowania zestawu stereo do pokoju ok 20m2. Muzyka do głównie metal/metal symfoniczny rock i klasyka.

Wstępnie na pierwszy rzut miałem zaplanowany zakup wzmacniacza, natomiast pojawiła się okazja zakupu nowych kolumn

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Reference DFR 52. Czy jesteście w  stanie wesprzeć opinią czy te kolumny sprawdzą się do słuchania wskazanego rodzaju muzyki - ewentualnie jak dalece będą one determinowały zakup wzmacniacza -w jaką stronę kierować się po ich zakupie.

Bardzo wstępnymi typami (po lekturze forum)w zakresie wzmacniaczy do zakupu był: Atoll in100se, Rotel A-12/RA-12,  lub starsze konstrukcje ra980 czy ra 960 lub Magnat MR 780 

Z góry dzięki za wszelkie informacje. 

wiesz co, ja bym rozważył model 6.2. Jednak większa membrana, to większe możliwości. Lepszy bas uzyskasz, lepsze rozciągnięcie. W 20 metrach to będzie lepsze, a w cenie to raczej mała dopłata.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie mogę znaleźć podłogowych F6 - coś nie tak z nazwą, a co do wielkości, to i tak

w metrażu są wystarczające 5. Powiem więcej - czasem dużo lepiej kupić mniejsze,

bo szybkość na pewno nadrobi różnicę kilku Hz w pasmie, która i tak jest niepewna ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jest Elac Debut F 6.2 ale to nie seria Reference, poza tym są tańsze niż DMR52 tańsze - więc nie wiem o jakich 6.2 kolega pisze. Ale poza tematem oferta okazyjna dotyczy tylko Elac Debut Reference F5 DMR 52 i jeżeli dostanę negatywne info to ich po prostu nie wezmę. Wrócę do pomysłu najpierw wzmacniacz potem kolumny.