Skocz do zawartości
IGNORED

Transmisja HiRes kablem S/PDIF

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałem się podzielić swoimi obserwacjami, i poznać Wasze, co do ograniczeń jakie obserwuję przy zestawianiu połączeń S/PDIF kablem koncentrycznym/koaksjalnym (nie optycznym).

W praktyce wychodzi mi, że transmisja sygnału audio w rozdzielczościach do 2448 (24bit, 48kHz) działa niezawodnie na odległościach do 3m. Dalej nie testowałem. W przypadku rozdzielczości 2496 sygnał bez błędów dał się transmitować jedynie na odległość do ok. 0,5m.

Powyżej tego, sprawdzałem dla 1 i 3m z dobrymi dedykowanymi kablami Hosa, występują liczne błędy transmisji odbierane jako trzaski/przerwy. I sprawdzałem to dla różnych nadajników i odbiorników, zawsze było podobnie.

Czy macie podobne albo odmienne obserwacje lub doświadczenia?

https://www.audiostereo.pl/topic/153386-transmisja-hires-kablem-spdif/
9 godzin temu, msankowski napisał:

Chciałem się podzielić swoimi obserwacjami, i poznać Wasze, co do ograniczeń jakie obserwuję przy zestawianiu połączeń S/PDIF kablem koncentrycznym/koaksjalnym (nie optycznym).

W praktyce wychodzi mi, że transmisja sygnału audio w rozdzielczościach do 2448 (24bit, 48kHz) działa niezawodnie na odległościach do 3m. Dalej nie testowałem. W przypadku rozdzielczości 2496 sygnał bez błędów dał się transmitować jedynie na odległość do ok. 0,5m.

Powyżej tego, sprawdzałem dla 1 i 3m z dobrymi dedykowanymi kablami Hosa, występują liczne błędy transmisji odbierane jako trzaski/przerwy. I sprawdzałem to dla różnych nadajników i odbiorników, zawsze było podobnie.

Czy macie podobne albo odmienne obserwacje lub doświadczenia?

Ja przesyłałem tanim koncentrykiem 6m  24/192 bez problemu (zamieniłem na 10m toslink). Wygląda na to, że problem jest w innym miejscu. Co wysyła i co odbiera? 

Edytowane przez init0

5 metrów toslink (noname) 24bit/96kHz bez problemu. Kabel wije się za listwą podłogową i działa tak już od około 9-ciu lat łącząc komputer z przetwornikiem C/A

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Czy materiał w rozdzielczości 2496, 24192, o którym piszecie, to są nagrania zrealizowane/zmasterowane w tych gęstościach, czy też jest to nagranie np z CD po intetpolacji/upsamplingu do wyższej gęstości?

Wyjściem u mnie jest
Lynx aes16e (aes/ebu) przekonwertowany do coaxial w Neutrik NADITBNC-FX albo preamp ART DPS II.

Wejściem jest switch Fostex DS-8 albo Presonus Central Station który ma wbudowany DAC.

Materiał który wykorzystywałem to nagrania zrealizowane w gęstościach 2441, 2448, 2496.

Aha, moje pytanie jest o coaxial, nie o toslink którego dotyczyła jedna z odpowiedzi. Po toslink działało u mnie zawsze bez problemów.

38 minut temu, msankowski napisał:

Czy materiał w rozdzielczości 2496, 24192, o którym piszecie, to są nagrania zrealizowane/zmasterowane w tych gęstościach, czy też jest to nagranie np z CD po intetpolacji/upsamplingu do wyższej gęstości?

Wszystko jedno, bit jest bit, nawet jak zerowy ?

Nigdy nie miałem z tym problemu, aczkolwiek nie używam na co dzień. 

nagrywamy.com

40 minut temu, msankowski napisał:

to są nagrania zrealizowane/zmasterowane w tych gęstościach, czy też jest to nagranie np z CD po intetpolacji/upsamplingu do wyższej gęstości?

to niema najmniejszego znaczenia

45 minut temu, msankowski napisał:

Lynx aes16e (aes/ebu) przekonwertowany do coaxial w Neutrik NADITBNC-FX albo preamp ART DPS II

Bez sensu ta ekwilibrystyka.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Bez sensu ta ekwilibrystyka.
Co konkretnie jest bez sensu?
Wszystko jedno, bit jest bit, nawet jak zerowy
Nigdy nie miałem z tym problemu, aczkolwiek nie używam na co dzień. 
Szukam punktu zaczepienia. W przypadku interpolacji wyjściwe widmo sygnału jest bez zmian.
17 minut temu, msankowski napisał:

Co konkretnie jest bez sensu?

Jak masz AES to używaj AES od źródła do odbiornika końcowego. Jeśli się nie da, to użyj najzwyklejszej przejściówki XLR->RCA za kilka zł. Owszem będzie zgrzyt 110 Ohm vs 75 Ohm, ale to nie jest zbyt duży problem i wszystko powinno bezproblemowo działać łącznie z utrzymaniem stabilności i uzyskaniem bit perfect. Kabel kupujesz antenowy 75 Ohm z metra cięty oraz złączki F/RCA.

Sam widzisz, że stosując te dziwadła po drodze w roli konwerterów EBU/konsumencki dostajesz błędy w przesyle.

Edytowane przez yayacek

Sam widzisz, że stosując te dziwadła po drodze w roli konwerterów EBU/konsumencki dostajesz błędy w przesyle.

To za szybko na takie wnioski. Zwłaszcza, że tłumacząc na język techniki twierdzisz, że przyczyną błędów w transmisji jest dobre dopasowanie impedancyjne linii AES/EBU i coaxial, czyli rozwiązanie prawidłowe elektrycznie. Prędzej rozważyłbym wadę w nadajniku, odbiorniku lub kablu.

W obecnej konfiguracji z krótszymi kablami wszystko działa bez zarzutu. Będę pewnie dalej eksperymentował. Jak coś nowego znajdę to napiszę.
3 godziny temu, msankowski napisał:

Będę pewnie dalej eksperymentował...

i rozbijał się o ścianę ? 
Nie kombinuj tylko zastosuj przejściówkę XLR->RCA i kabel antenowy (kilka metrów) z wtykami F/RCA. Wepnij i sprawdź. Koszt kilka złotych. Jeśli nie będzie zerwanej transmisji i będzie utrzymany przesył bitperfect to znaczy, że masz problem z głowy i możesz pozbyć się kilku niepotrzebnych zabawek.