Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o DAC: FPGA czy R2R ?

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę o zmianie DAC. Jednak chyba nie chcę próbować kolejnego DAC opartego o przetworniki Delta-Sigma. Muzyka jest fajna, wszystko czyste, może aż sterylne, ale chyba przydało by się trochę więcej życia w niej. Chciałbym spróbować czegoś innego i tu powstaje główne pytanie co wybrać: DAC typu FPGA ? czy R2R ?

Obecnie gram na Topping D90, budżet na nowy DAC określam na 5 tyś. Co w tej cenie jest do ogarnięcia ? Z FPGA w tej cenie to raczej wybór jest nie wielki, Qutest'a da się ogarnąć za 5 z kawałkiem za nówkę. A z R2R ? co można wybrać dobrego polecenia ? Zanim wpadłem na pomysł Qutest'a to rozważałem poważnie o Denafrips Ares DAC II.

Będę wdzięczy gdyby ktoś mógł porównać ze swoich doświadczeń Qutest'a do innego DAC na R2R. A może są też inne warte uwagi DAC typu FPGA w tym budżecie ?

Edytowane przez k4mil3k
https://www.audiostereo.pl/topic/153372-pytanie-o-dac-fpga-czy-r2r/

AudioGD ma w ofercie przetworniki r2r fpga w tej cenie, możesz wypożyczyć na odsłuch i samemu się przekonać czy to będzie "to".
Patrząc na bebechy tych daców (w tym denafripsa) to wszystkie one wyglądają jak by były potomkami/wariacjami soekrisa - a może się mylę?

Jeżeli coś jest głupie ale działa, to nie jest głupie...

Zanim zdecyduje się na wypożyczenie czy zakup z opcją zwrotu, mam nadzieję jednak przeczytać jakieś bezpośrednie opinie.
Zapewne i tak skończy się że spróbuje obu żeby mieć porównanie, ale może uda się uniknąć "ślepego" strzelania i trafić za pierwszym razem ?

Dozbieraj na Pontusa (jak ja, jak zaliczę semestr, to go zamawiam). Przy obecnym kursie dolara, zamawiając z Singapuru, z VATem, S$2,648.00 kosztuje, na polskie wychodzi 7200zł. Weź to 5000, sprzedaj Sroppingani będziesz mieć z górką ? Z tego, co czytałem, to wydasz tą kwotę i będziesz przeszczęśliwy na wiele lat, podobno zamiata absolutnie wszystko do kilkunastu tysi minimum. Ostatnio dużo słuchałem D90tki, kilku innych DACów, w tym świetną konstrukcję lampową i nie warto zostawać w tej klasie, bo tylko będziesz ganiał własny ogon niepotrzebnie. Chyba. Tak ja to widzę u siebie przynajmniej.

Zainteresuj się ewentualnie polskimi produkcjami: Protagonist, stelaudio i jeszcze kilku tam jest. Ostatnio słuchałem Bluetooth grajka lampowego - wyprodukowany w Łodzi - na aptX i grało to tak ładnie, że D90 był nieco zawstydzony, a stoi za 2600 w q21 do wzięcia. Oczywiście zabrakło ultra rozdzielczości MQA, ale barwa, wybrzmiewanie, mniam.

@RobG1974 a daj spokój, upaliłem Xianga zmęczony, ch*j wie co i jak bardzo, bo na razie po wylutowaniu Xmosa spalonego dalej nie działa, serwis rozłożone ręce, czekam na odp z fabryki Xianga.. sic! Kupuję drugiego, bo jest przypadkiem na ebay'u, ale mam dosyć upchanych, małych wynalazków, Chińczyków, poganiaczy kości, chwalenia się lampami czy wymienianymi OPAMPami.. Pontus do mnie przemówił i mam go na jeb*nym celowniku. Teraz muszę sobie tylko na niego zasłużyć.

Edytowane przez admor
Nowe myśli

Ja mam od miesiac Musical paradise MP D2 MK3 gra fajnie choć mam diy lampowe, które jest jeszcze barwniejsze i dynamiczniejsze (ale tu sporo zależy od lamp)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez RobG1974
4 godziny temu, admor napisał:

Dozbieraj na Pontusa (jak ja, jak zaliczę semestr, to go zamawiam). Przy obecnym kursie dolara, zamawiając z Singapuru, z VATem, S$2,648.00 kosztuje, na polskie wychodzi 7200zł.

To jest opcja dla cierpliwych. Ja bym zadzwonił do gliwickiego 4hifi i z nimi negocjował. Jestem pewien że da się zrobić podobną cenę z polskiej dystrybucji, a będziesz miał u siebie za 2 dni do testów i jak się zdecydujesz to tez z polskimi papierami i gwarancją.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, jaxcek napisał:

To jest opcja dla cierpliwych. Ja bym zadzwonił do gliwickiego 4hifi i z nimi negocjował. Jestem pewien że da się zrobić podobną cenę z polskiej dystrybucji, a będziesz miał u siebie za 2 dni do testów i jak się zdecydujesz to tez z polskimi papierami i gwarancją.

Ja bym brał jeszcze Sotma do kompletu. W Pontusie jest USB Amanero, Sotm śmiga wtedy natywne DSD po nim.???

9 godzin temu, admor napisał:

podobno zamiata absolutnie wszystko do kilkunastu tysi minimum.

? ileż takich tekstów na forum funkcjonuje ?

4 godziny temu, jaxcek napisał:

Ja bym zadzwonił do gliwickiego 4hifi i z nimi negocjował.

Coś sie zmieniło? Można się tam z kimś telefonicznie skontaktować i dotrzymują umowy ?

Przyznam, że nie pamiętam czasów gdy tak było. W ciągu ostatnich kilku miesięcy miałem od nich kilka przetworników (Denafrips, AudioGD). Nie miałem z komunikacją żadnego problemu. W efekcie spokojnych odsłuchów w domu kupiłem Gustarda A22 w satysfakcjonującej mnie cenie.

Kilka lat temu.

Ale z rok temu chciałem sprzedać DACa i prosiłem, o pomoc w sprawie zweryfikowania wersji która posiadam. Do dzisiaj nie otrzymałem odpowiedzi ?

Edytowane przez M-K