Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD6007 za ARCAM CD73 - tak czy nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam ARCAM CD73. Kolumny i tak do wymiany z czasem - aktualnie Edifier S1000DB, amplituner - Pioneer SX-N30AE-S.

Czy wymiana odtwarzacza CD na nowego Marantz CD6007 to dobry pomysł? 

Piętnastoletni dziadyga z wyeksponowanymi wysokimi i chudym basem kontra nówka sztuka, która możesz wypożyczyć i odsłuchać...  Jeszcze się pytasz?
?

Warto wymienić ten Arcam, to starawa konstrukcja z ograniczonym formatem odtwarzania. Elektronika nie jest problemem, napęd to już archaika.

PS. Dobry obyczaj, to odpowiadanie pełnymi zdaniami na zadawane pytania. To wyjaśnia pytającemu, dlaczego ocena sprzętu jest pozytywna lub negatywna lub wyjaśnia inny wątek. Zdawkowe tak lub nie, nic nie wnosi do dyskusji.

Kręcenie się wokół Cd za ok 1500 niewiele zmienia , jak się nie psuje to po co a jeszcze do tanich kolumn i wzmacniacza już całkiem , mam na stanie trzy sprzęty kręcące płytami , dwa cd i kombajn linn classik nic tak nie zmienia grania jak kolumny dopasowane do ucha i pomieszczenia , a ograniczony format to ? USB czy co 

52 minuty temu, CD56 napisał:

ten Arcam, to starawa konstrukcja z ograniczonym formatem odtwarzania.

A to kuriozum jakieś. Niby w jaki sposób ma "ograniczony format odtwarzania"? Czyta europejskie płyty CD a japońskich nie? 
Bzdura tygodnia. 

53 minuty temu, CD56 napisał:

napęd to już archaika.

Kolejna bzdura, mechanika jest DOKŁADNIE IDENTYCZNA jak stosowane w większości obecnie produkowanych budżetowych odtwarzaczy CD. A laser to powszechnie dostępny i kosztujący tyle co flaszka wódki KSS213.

19 minut temu, McGyver napisał:

A to kuriozum jakieś. Niby w jaki sposób ma "ograniczony format odtwarzania"? Czyta europejskie płyty CD a japońskich nie? 
Bzdura tygodnia.

To jaki formaty plików odtwarza ten staroć Arcam? Może takie same jak Marantz CD6007, a ja o tym nie wiem lub coś pomyliłem, to świetnie.

21 minut temu, McGyver napisał:

Kolejna bzdura, mechanika jest DOKŁADNIE IDENTYCZNA jak stosowane w większości obecnie produkowanych budżetowych odtwarzaczy CD. A laser to powszechnie dostępny i kosztujący tyle co flaszka wódki KSS213.

Jeżeli nie ma postępu w nowych opracowaniach napędu płyt CD, jeżeli dla Ciebie napęd to tylko laser, to powodzenia w wyborze sprzętu. Jeżeli stary, wypracowany napęd (w tym Arcanie po 16 latach), porównujesz z nowym, dobrej klasy, to też powodzenia.

Jeżeli dla Ciebie chociażby całkowite zniekształcenia harmoniczne w odtwarzaczu Marantz wynoszące 0,00002 i 0,003 jakie ma Arcam nie stanowi różnicy, to ja nic nie poradzę, chociaż czemuś służą i o czymś świadczą. 

Jeżeli centralne umieszczenie napędu w 6007, wobec bocznego w Arcam CD73, też nie ma dla Ciebie znaczenia, to ja również nic nie poradzę, chociaż trendy inżynierów są inne. 

Na resztę pytań sam znajdź odpowiedź...

32 minuty temu, CD56 napisał:

To jaki formaty plików odtwarza ten staroć Arcam?

Autor wątku nie podniósł w ogóle kwestii plików. Pytał po prostu o "odtwarzacz CD", można więc przyjąć że to właśnie o odtwarzanie płyt CD mu chodzi.

27 minut temu, CD56 napisał:

Jeżeli nie ma postępu w nowych opracowaniach napędu płyt CD

W budżetówce nie ma żadnego, jest wręcz regres. Laser KSS213 jest stosowany od ćwierć wieku, i końca jego stosowania nie widać, mechanizmy w wielu współczesnych budżetowych cedekach są albo takie same jak ćwierć wieku temu, albo o wiele prymitywniejsze niż w tych starych.

29 minut temu, CD56 napisał:

jeżeli dla Ciebie napęd to tylko laser

Gdzie ja coś takiego napisałem? 
W kwestii napędu: mechanizmy w wielu współczesnych budżetowych cedekach są albo takie same jak ćwierć wieku temu, albo o wiele prymitywniejsze niż w tych starych.

30 minut temu, CD56 napisał:

Jeżeli stary, wypracowany napęd (w tym Arcanie po 16 latach), porównujesz z nowym, dobrej klasy

Po pierwsze, manipulujesz. Porównujemy starą budżetówkę do nowej budżetówki, a nie starą budżetówkę do nowego "dobrej klasy", cokolwiek miałoby to znaczyć. 
Poza tym zakładanie z góry że mechanizm w Arcamie jest zużyty jest bezpodstawne. To są mechanizmy pracujące pod niskim obciążeniem, od normalnej eksploatacji nic się tam nie "wypracowuje", co najwyżej paseczek gumowy za złotówkę trzeba byłoby wymienić. A laser jak już wspomniałem kosztuje tyle co butelka wódki, jego wymiana zajmuje z piętnaście minut.

38 minut temu, CD56 napisał:

Jeżeli centralne umieszczenie napędu w 6007, wobec bocznego w Arcam CD73, też nie ma dla Ciebie znaczenia, to ja również nic nie poradzę, chociaż trendy inżynierów są inne. 

W budżetowym cedeku ma to znaczenie wyłącznie wizualne. A jeżeli owi inżynierowie chcą sobie utrudniać życie ze względu na jakieś trendy czy mody, to doprawdy wyłącznie ich problem.

Nie będę wdawać się udowadnianie, że Marantz 6007 to nowy, dobry sprzęt, parametrami przewyższający starocia typu Arcam. Są tacy, którzy Arcam uważają za wyznacznik myśli technicznej, dla mnie to brzydkie, stare i ograniczone technicznie kaczątko, które powstało na czyjejś legendzie, obecnie przestarzałej. Nic więcej. Ale to moje zdanie.

Kwestię tzw. brzmienia pomijam, ponieważ na to składa się wiele innych czynników i odtwarzacz cd nie jest tym decydującym, to tylko jeden ze ,,szczebli dźwiękowej drabiny''.

Nie traktuj wszystkiego jak ,,budżetówka'', ponieważ rozwiązanie stosowane w niektórych, obecnych sprzętach są ,,niebudżetowe'', ze względu na rozwiązania techniczne, które ewoluują. I jednak rozwiązania techniczne w odtwarzaniu CD właściwie osiągnęły już pułap.

Na miejscu kolegi, który zapytał czy zmienić starego Arcama na nowy model Marantz 6007, który według mojej oceny jest zdecydowanie lepszy od Arcama,, odpowiedziałem, że według mojej oceny, tak, ponieważ sam bym tak postąpił. Jednak On musi dokonać własnego wyboru. Tyle.

18 minut temu, CD56 napisał:

Kwestię tzw. brzmienia pomijam

Sedno.

18 minut temu, CD56 napisał:

rozwiązanie stosowane w niektórych, obecnych sprzętach są ,,niebudżetowe'', ze względu na rozwiązania techniczne, które ewoluują. I jednak rozwiązania techniczne w odtwarzaniu CD właściwie osiągnęły już pułap.

Od trzydziestu lat tak gadają. Ale istnieje i obóz przeciwny w którym wciąż gadają że stare było lepsze. 

20 minut temu, CD56 napisał:

Nie będę wdawać się udowadnianie, że Marantz 6007 to nowy, dobry sprzęt

Nie twierdzę że jest zły. Twierdzę tylko że sens wymiany starego, solidnego cedeka który jest w dobrym stanie i całkowicie sprawny na nowego jest mocno dyskusyjny. 

Podstawową zaletą to nowoczesne przetworniki w 6007 oraz możliwość czytania z USB Hi-resow

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zakładając wątek miałem na myśli wymianę napędu CD tylko po to, by zyskać coś pozytywnego w brzmieniu z płyt CD. Obecność USB raczej nie jest mi potrzebna, bo mam od tego amplituner. 

Brzmienie będzie inne . Arcam jak wiele angielskich firm audio z początku wielu lubiał WM 8740 . Mnie ten dac nigdy nie przekonywał . Również w Onkyo czy Rotelu. Na twoim miejscu jak ma to sprawić Ci przyjemność bralbym 6007 szczególnie że za chwilę może być problem z dostępnością . Fabryka AKM spłonęła i do wiosny nie przewidują dostaw.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

• 1 rok później...
W dniu 10.12.2020 o 19:09, Gwiazdor napisał:

Zakładając wątek miałem na myśli wymianę napędu CD tylko po to, by zyskać coś pozytywnego w brzmieniu z płyt CD. Obecność USB raczej nie jest mi potrzebna, bo mam od tego amplituner. 

I wymieniłeś tego Arcama na Marantz?

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Ja nie byłem autorem wątku. Chciałem tylko zwrócić uwagę na czas temu wątku. A 6006 no w sumie.... 2 lata. Może jescze grać 🙂

a, OK, nie zauważyłem, sorki. Ja akurat miałem kiedyś Arcama 73 i był dla mnie męczący. Z używanego obecnie CD6007 jestem dużo bardziej zadowolony. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ja nie byłem autorem wątku. Chciałem tylko zwrócić uwagę na czas temu wątku. A 6006 no w sumie.... 2 lata. Może jescze grać 🙂

Czas nie ma tu znaczenia. Obecnie Maranz 6007 jest w ciągłej sprzedaży, a o jego dźwięku nikt tutaj nie pisał. Pytanie zatem jest do założyciela wątku i aktualne.

Tyle, że autor wątku ostatni raz logował się na forumie 😉 10 XII '20 roku.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, jimmi napisał:

Czas nie ma tu znaczenia. Obecnie Maranz 6007 jest w ciągłej sprzedaży, a o jego dźwięku nikt tutaj nie pisał. Pytanie zatem jest do założyciela wątku i aktualne.

Wg mnie dźwięk CD6007 jest dynamiczny, detaliczny, lecz spójny. Ma do wyboru dwa filtry dźwięku- jeden bardziej przejrzysty i dynamiczny, drugi cieplejszy, bardziej "analogowy". Natomiast w Arcamie 73 miałem wrażenie, jakby każde pasmo grało oddzielnie, co było dla mnie irytujące i sztuczne. Lepszy brzmieniowo od niego był dla mnie archaiczny Philips CD304mkII, ale była to użytkowa katastrofa (ciągle w naprawach).

Edytowane przez thon022
9 godzin temu, thon022 napisał:

Ja akurat miałem kiedyś Arcama 73 i był dla mnie męczący.

Dla mnie był to jeden z lepszych cd na rynku w tamtych latach .

Nie bez powodu znalazł  się w grupie odtwarzaczy z kategorii B sporo droższych .

KALIBER vel rydz .

naczytałem się o nim sporo dobrego, niestety dla mnie brzmiał nienaturalnie. Kupiłem dlatego, że Philips 304 był ciągle w naprawach, ale jak wreszcie zaczął działać - szybko pozbyłem się Arcama.

Może coś z resztą toru było nie tak ?

U mnie po podłączeniu 73 pod Amplifona było znakomicie ,  z Rotelem 870  też grało bardzo dobrze .

Kolumny Trangle Genese Trio i AE-Aegis .

Kurna jak ten czas leci , kupiłem tego Arcama jakieś pół roku po wejściu na nasz rynek ,

to chyba gdzieś 15 - 20 lat temu .🤔

KALIBER vel rydz .

W dniu 27.11.2022 o 17:35, thon022 napisał:

Wg mnie dźwięk CD6007 jest dynamiczny, detaliczny, lecz spójny. Ma do wyboru dwa filtry dźwięku- jeden bardziej przejrzysty i dynamiczny, drugi cieplejszy, bardziej "analogowy". Natomiast w Arcamie 73 miałem wrażenie, jakby każde pasmo grało oddzielnie, co było dla mnie irytujące i sztuczne. Lepszy brzmieniowo od niego był dla mnie archaiczny Philips CD304mkII, ale była to użytkowa katastrofa (ciągle w naprawach).

Mi ten Arcam też nie podszedł, zresztą podobnie jak Creek Destiny. 

Jeśli Marantz ma górne pasmo selektywne i nie kłuje w dłuższym odsłuchu a przyciąga wydżwięk talerzy to będzie ok.

W czwartek bedę go widziałw realu. 

W dniu 27.11.2022 o 12:46, thon022 napisał:

a, OK, nie zauważyłem, sorki. Ja akurat miałem kiedyś Arcama 73 i był dla mnie męczący. Z używanego obecnie CD6007 jestem dużo bardziej zadowolony. 

Dlaczego? Co było takiego męczącego w nim?

W dniu 27.11.2022 o 17:35, thon022 napisał:

Ok.

Też obstawiał bym nie dopasowanie toru prawdę mówiąc.

Piotr 

• 2 tygodnie później...
W dniu 30.11.2022 o 19:17, thon022 napisał:

Ciekawy jestem Twojej opinii o CD6007

Posłuchałem kilka godzin i miałem już wystarczający przekrój dźwięków. Ogólnie gra dobrze, ale tylko dobrze.

Przede wszystkim dla mnie gra średnicą i jest przebasowany. Gora nie jest selektywna jsk się tego spodziewałem. Fajny może dla kogoś nieosluchanego. W każdym razie to nie ta klasa dźwięku do jakiej przywykłem. 

Chciałem posłuchać, udało się w domu i to było na tyle. Mój Marantz 72 mk2 se, robi duzo lepszą robotę, tak samo jak Creek evo... 

Teraz celuje w Musical Fidelity, szukam czegoś co zagra lepiej od tego co mam obecnie w ogólnym przekroju muzycznym z lekkim naciskiem na rock.

Edytowane przez jimmi