Skocz do zawartości
IGNORED

Amp 2x45W(8 Ohm) i kolumny RMS 120W (8 Ohm) - spali się?

Rekomendowane odpowiedzi

Szanowni!

Po małym reasearchu zakupiłem wzmacniacz Denon PMA 600NE i kolumny Jamo S809. Po fakcie dopiero zacząłem się zastanawiać czy to dobre połączenie pod względem mocy, bo naczytałem się ostrzeżeń o możliwości spalenia tweeterów zbyt słabym wzmacniaczem. Jamo nie podaje sugerowanego zakresu mocy wzmacniacza.

Na głośności ok 25% na pokrętle ("godz. 9") brzmienie mi się podoba - jest głęboki bas, z "impetem", a wysokie tony szczegółowe ale nie męczące. Zbliżając się do 50% na regulatorze ("godz. 10-11") zestaw gra bardzo głośno, bas jest taki, że przewraca krzesła, a wysokie tony są ostrzejsze i męczące ale nie słyszę ewidentnego przesteru.

Pytanie brzmi: czy nie spalę tych kolumn albo wzmacniacza?

Dane techniczne:

Kolumny Jamo S809: sensitivity 90 dB, power handling 120W (8 Ohm)

Wzmacniacz Denon PMA 600NE: 2x45W (8 Ohm), 2x70W (4 Ohm), zniekształcenia harmoniczne 0,01% (moc znamionowa: -3 dB), wyjście na głośnik: 4 – 16 Ω/ohm, pobór mocy 190W

Wiem, że podobne dyskusje toczą się od lat, czytałem posty z 2011 r., jednak opinie zdają się być sprzeczne co do dopasowania kolumn i wzmacniacza pod względem mocy. Jedni mówią, że nie ma co się za bardzo tym spinać, inni że zbyt słaby wzmacniacz spali kolumny.

4 godziny temu, Hobbes napisał:

Na głośności ok 25% na pokrętle ("godz. 9") brzmienie mi się podoba - jest głęboki bas, z "impetem", a wysokie tony szczegółowe ale nie męczące. Zbliżając się do 50% na regulatorze ("godz. 10-11") zestaw gra bardzo głośno, bas jest taki, że przewraca krzesła, a wysokie tony są ostrzejsze i męczące ale nie słyszę ewidentnego przesteru.

Kluczową w tym przypadku jest czułość wejść wzmacniacza- im jest wyższa, tym wzmacniacz niżej (na skali głośności) osiągnie pełną moc i wcześniej wejdzie w zakres przesterowania. O ile dobrze pamiętam, to Denon ma chyba 160 mV, czyli czułość wejść jest wysoka. CD na wyjściu daje do 2,5V, czyli ponad 10 razy więcej. Wniosek- zakres użyteczny (i bezpieczny) głośności leży poniżej połowy skali głośności na gałce.

7 minut temu, porlick napisał:

Edytowane przez porlick

Dziękuję za odpowiedź.

Czułość wejścia w przedwzmacniaczu z tego, co widzę to 100 mV, załączam zdjęcie. Dodam, że źródło dźwięku to PlayStation 4 po przewodzie optycznym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Hobbes
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Hobbes napisał:

słaby wzmacniacz spali kolumny.

Nie spali kolumn , tylko - skutkiem przesterowania może spalić głośnik wysokotonowy , lub jeszcze średniotonowy , jeśli te głosniki są słabe ... Prosty patent - nie kopać wzmacniacza pow.  faktycznej mocy .. Niestety , ale protektory są ustawiane na idiotycznie wysokim poziomie .

p.s. Jeśli oceniasz % wzmocnienia na podstawie pozycji pokrętła ,,volume" , to poważny błąd .

Edytowane przez Mysza 13
Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Kolega powyżej fachowo to opisał ..Faktycznie na wysokim poziomie materiału na CD , to czasami nawet 4/10 wyzwala pełną moc .

Edytowane przez Mysza 13
23 minuty temu, Mysza 13 napisał:

Jeśli oceniasz % wzmocnienia na podstawie pozycji pokrętła ,,volume" , to poważny błąd .

Procent przekręcenia pokrętła 25% = godz. 9 na zegarze. Nie wiem jak inaczej to opisać ?

Czytałem gdzieś, że maks mocy osiąga się ok godz. 11-13?

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)

Dobrze czytałeś .. We wzmacniaczach , jakie miałem , na nowszych płytach CD volume miałem na max godz..12 .

Skala volume jest dostosowana do materiału o niższym poziomie [ starsze realizacje ] ..Sam wyczujesz , że dźwięk traci na basie , a zaczyna się drzeć na średnicy i górze . Po prostu nie przekraczaj 5/10 .

Jedyne  grające pudełko z tych , które mam  , które ma poprawnie ustawiony protektor , to Aurex SC- M15 

Edytowane przez Mysza 13

Wielkie dzięki!

Czy jest głupim pomysłem sprawdzić ręka jak nagrzewają się tweetery przy długiej sesji głośnego grania? W sensie czy to w ogóle jest wyczuwalne i cokolwiek można tak ocenić?

Gość Mysza 13

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Hobbes napisał:

jak nagrzewają się tweetery

Fachowcem nie jestem , ale lepiej nie próbuj .. To są malutkie cewki - nie zdążysz wyczuć momentu , kiedy  się zjarają .

Słuchasz ekstremalnie głośno? Jeśli nie to przestań sobie tym zawracać głowę. To że kolumny mogą przyjąć daną ilość mocy nie oznacza że jest ona użyteczna praktycznie. Mam ATC SCM7. Teoretycznie te kolumny są w stanie przyjąć 300W. W praktyce to nie ma najmniejszego sensu. Przy wysokich poziomach głośności basu zaczyna ubywać a średnica i tony wysokie dominują. Jednym zdaniem - mocowo wytrzymają bardzo dużo ale to tylko ich wytrzymałość. Dźwiękowo nic to nie wnosi. Dopóki nie słyszysz żadnych trzasków, wzmacniacz się nie przegrzewa, nie wyłącza nagle i generalnie możesz jeszcze zwiększać głośność bez ubytków na dźwięku to znaczy że wystarcza mocy. 

W dniu 8.12.2020 o 15:46, Hobbes napisał:

Czytałem gdzieś, że maks mocy osiąga się ok godz. 11-13?

Tylko i wyłącznie wtedy, kiedy sygnał wejściowy ma dokładnie określony poziom. I to w każdym przypadku należy określić, ile on wynosi dla każdego wzmacniacza osobno. ?

W dniu 8.12.2020 o 17:00, Hobbes napisał:

Procent przekręcenia pokrętła 25% = godz. 9 na zegarze. Nie wiem jak inaczej to opisać ?

Wszystko zależy od tego, jak wysoki poziom ma sygnał wejściowy- jeśli jest wysoki, wzmacniacz osiągnie pełną moc znacznie wcześniej, jak na sygnale o niskim poziomie. 

Skala na pokrętle głośności o niczym nie mówi. To zwykle skala liniowa, a potencjometr głośności ma charakterystykę logarytmiczną.

Te skale nie mają ze sobą nic wspólnego.