Skocz do zawartości
IGNORED

Zwrotnica Hurricane

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie mam lekki zgryz. Obudowy mam na gotowo i czas na zamawianie elementów zwrotnicy. Znalazłem na audiohobby taką jak na rysunku. Brakuje mi tu połaczenia, nie wspominam o marnej jakości tej grafiki. Pomożecie z tym? 

Może macie schemat wersji komercyjnej? QubeAudio już Hurricanów I nie sprzedaje , dostepne są Hurricane II, a te to już inne kolumny.

Najbardziej by mi zależało na uzupełnieniu tego brakujacego połączenia na rysunku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/153232-zwrotnica-hurricane/

R2 o wartości 5R6 bocznikuje C2 3,9 uF  i tyle; błąd transmisji sieci ? 

Ukryta Zawartość

jest niżej schemat bez błędu; no, może poza zastosowaniem tego Seasa ? 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

No właśnie co z nim? 

U mnie ten rysunek jest widoczny. A u Was? Pytanie mam odnośnie połączenia R2 w zwrotnicy zamieszczonej na 3 albo 4 stronie wątku na audiohobby. R2 tam wisi w powietrzu.

W zasadzie nie wiem , który schemat zwrotnicy jest sprawdzony przez Was i prosiłbym o rysunek/schemat tak żeby nie było wątpliwości

Edytowane przez Krzych 2

Na forum znalazłem też kiedyś wersje z inną  wysokotonówką, ciekawe, dlaczego...

Sam jestem może uprzedzony do głośników w DIY z pasmem do 11 kHz, z próbami

leczenia go kombinacją C2 / R2 i wolałbym coś w miarę liniowego do 40 kHz  ?  

Ukryta Zawartość

Ale wielu zachwyca  ....

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

11 minut temu, audioburak napisał:

Na forum znalazłem też kiedyś wersje z inną  wysokotonówką, ciekawe, dlaczego...

Sam jestem może uprzedzony do głośników w DIY z pasmem do 11 kHz, z próbami

leczenia go kombinacją C2 / R2 i wolałbym coś w miarę liniowego do 40 kHz  ?  

Ukryta Zawartość

Ale wielu zachwyca  ....

Przecież Ty kompletnie nie masz pojęcia o czym piszesz...

Ukryta Zawartość

Przecież jeśli napisałem, że mimo 11 kHz wielu zachwyca, to chyba mam pojęcie

przynajmniej o gustach co do pełnej barwy i braku agresji ... a różne wynalazki

choćby pierścieniowe - taki niedużo droższy Satori TW29R-4 to zwykły shit ...

że Scanów nie wspomnę ...

Ale pojęcia w wielu tematach nie mam - fakt.

DXT jest głośnikiem wyposażonym w Wavegiude, dlatego cześć jego pasma jest wznosząca, ponieważ występuje tu większa impedancja akustyczna. DXT w przeciwieństwie do zwykłej kopułki, oferuje promieniowanie typu Constant Directivity. Do tego posiada bardzo niskie zniekształcenia i umożliwia zastosowanie bardzo niskich podziałów, poniżej 2 kHz. Aby wykorzystać jego pełny potencjał, należy zaprojektować właściwą ściankę frontowa pod katem dyfrakcji oraz oczywiście dobra zwrotnice. W projekcie Hurricane jest to zrobione tak sobie.

To, co można uzyskać z DXT można zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

26 minut temu, audioburak napisał:

Nie, nie masz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie sympatyczni. Przecież składaczy Hirricane trochę pewnie było. Nikt nie pamięta schematu zwrotnicy? Na stronie audiohobby jest wersja z błedem na 3 albo 4 stronie. Jest to wersja poprawiona podobno po odsłuchach.

7 minut temu, Krzych 2 napisał:

Panowie sympatyczni. Przecież składaczy Hirricane trochę pewnie było. Nikt nie pamięta schematu zwrotnicy? Na stronie audiohobby jest wersja z błedem na 3 albo 4 stronie. Jest to wersja poprawiona podobno po odsłuchach

To nie jest błąd. Zwrotnica była robiona w programie LspCAD, w którym można w dość dowolny sposób przeciągać wirtualne przewody elementów układu. Na schemacie dwa rezystory są spięte szeregowo, dla uzyskania wartości 6.6ohm, ale jak sam autor napisał - można zastosować jeden rezystor 6.8 ohm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 lata później...

Odgrzebuję temat jestem po dwu latach użytkowania tych kolumn i nie jestem zbyt zadowolony. Uważam, ze popelniono przy ich konstrukcji błędy dotyczace samej koncepcji. Podejrzewam, ze autorzy w pogoni za zjawiskowym graniem zwyczajnie się pogubili, chyba nie uwzględnili przeciętnego sluchacza, sluchającego przeciętnie, albo nieco lepiej lub gorzej brzmiących realizacji i jest zwyczajnie źle za ostro po prostu. Sytuacja się zmienia kiedy źródłem są nagrania bardzo dobrze zrealizowane i tylko wtedy robi się ciekawie. W za dużej moim zdaniem budzie jest bas z zejściem jak nie z tej klasy przetworników, góra i środek też nie odstaje. No i cóż z tego kiedy na codzień nie slucham tylko tych plyt, a większość to materiał jakosciowo taki sobie. 

Nie wiem co zrobić zeby efekt choc trochę uśrednić. Problemem wydaje mi się wysokotonówka aluminiowo magnezowa z waveguide no i ta objętość budy. Coś jeszcze Panowie? Czy ktoś z kolegów coś z nimi robił? 

Edytowane przez Krzych 2

Krs47 chciał zrobić liniowa charakterystykę i taka zrobił. Dlatego Ci się nie podoba;)

Potrzebujesz nowej zwrotnicy z BBC dip i być może zmniejszenia komory midwoofera.

W dniu 4.12.2020 o 11:33, audioburak napisał:

Charakterystyka celowo jest tak ukształtowana, aby po filtracji było ok. Świetna kierunkowosc w gratisie.

@Krzych 2

Nie robiłem tych kolumn i nie mierzyłem, więc mam dwa pytania:

Na ile Hz jest strojona skrzynka z BR zakładając, że jest tam prawie 40 litrów ?

Wytłumienie chyba tylko minimalne. Wygląda, że jednak za nisko, skoro masz

jakieś uwagi - pewnie bas jest niezbyt szybki i melodyjny

Czy frez do waveguide ma jakąś typową średnicę i głębokość, czy też taką,

która uniemożliwia zainstalowanie typowego tweetera ?

9 godzin temu, EMiL napisał:

Potrzebujesz nowej zwrotnicy z BBC dip i być może zmniejszenia komory midwoofera.

Dzięki za odpowiedź🙂. W głośnikach nie siedzę stąd pytanie co to jest zwrotnica BBC dip?

Zmniejszenie komory akurat mam czym zrobić, albo mi się wydaje, ze tak. Moge to zrobic na próbę kawalkami styropianu?

32 minuty temu, audioburak napisał:

@Krzych 2

Nie robiłem tych kolumn i nie mierzyłem, więc mam dwa pytania:

Na ile Hz jest strojona skrzynka z BR zakładając, że jest tam prawie 40 litrów ?

Wytłumienie chyba tylko minimalne. Wygląda, że jednak za nisko, skoro masz

jakieś uwagi - pewnie bas jest niezbyt szybki i melodyjny

Czy frez do waveguide ma jakąś typową średnicę i głębokość, czy też taką,

która uniemożliwia zainstalowanie typowego tweetera ?

Krs47 podawał strojenie na 35-37 Hz.

Bas nie jest zbyt szybki to fakt, potrafi zejść, nie jest misiowaty o dziwo. Jednak mam zastrzeżenia właśnie do jego poziomu na takich sobie nagraniach. To troche wygląda jakby chciał , a nie mógł i to pomimo dobrej efektywności zestawu.

Frez pod wysokotonówkę jest typowy i zastosowanie innej nie będzie problemem.

23 minuty temu, Krzych 2 napisał:

Dzięki za odpowiedź🙂. W głośnikach nie siedzę stąd pytanie co to jest zwrotnica BBC dip?

Zmniejszenie komory akurat mam czym zrobić, albo mi się wydaje, ze tak. Moge to zrobic na próbę kawalkami styropianu?

Napisz szczegółowo, co Ci nie pasuje w graniu tych kolumn.

Mam podobne- wiele razy "stroiłem" je w ramach zabawy. Da się zmienić charakter grania poprzez zmianę strojenia zwrotnicy, zejścia, bafflestep ale nigdy nie będą to fundamentalne zmiany.

PS. Żadnego styropianu. Akurat huragany mają optymalnie dobrane strojenie bass reflex. Ale jeśli masz chęć sprawdzenia- pokombinuj z długością rury.

W dniu 4.12.2020 o 12:00, meloV8 napisał:

DXT jest głośnikiem wyposażonym w Wavegiude, dlatego cześć jego pasma jest wznosząca, ponieważ występuje tu większa impedancja akustyczna. DXT w przeciwieństwie do zwykłej kopułki, oferuje promieniowanie typu Constant Directivity. Do tego posiada bardzo niskie zniekształcenia i umożliwia zastosowanie bardzo niskich podziałów, poniżej 2 kHz. Aby wykorzystać jego pełny potencjał, należy zaprojektować właściwą ściankę frontowa pod katem dyfrakcji oraz oczywiście dobra zwrotnice. W projekcie Hurricane jest to zrobione tak sobie.

To, co można uzyskać z DXT można zobaczyć tutaj:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, nie masz.

Tak wygląda symulacja tweetera ( bez zwrotnicy) w docelowej budzie. Nie robiłem symulacji kierunkowości ale zakładam, że przy nieco wyższym cięciu (powyżej 2k) nie będzie problemów z dyfracją.

DIFF.PNG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
41 minut temu, jurek napisał:

Tak wygląda symulacja tweetera ( bez zwrotnicy) w docelowej budzie. Nie robiłem symulacji kierunkowości ale zakładam, że przy nieco wyższym cięciu (powyżej 2k) nie będzie problemów z dyfracją.

To zrob symulacje offaxis i sie przekonaj czy bedzie problem, czy nie 🙂

Poza tym, musialbys przeniesc podzial znacznie wyzej, to jest w okolice 3khz i uzyc filtrowania LR2, ale na to  woofer nie pozwoli. Ogólnie rzecz biorąc ten projekt Hurricane ma bardzo wiele kompromisow, a wymiana tweetera na zwykla kopulke spowoduje powstanie kolejnych problemow.

OK- spróbuję w wolnym czasie.

Co do woofera- można sie pokusić ciąć go nawet do 3k.

Ukryta Zawartość

ca22rny_315mm_2v83hd.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teraz, jurek napisał:

Co do woofera- można sie pokusić ciąć go nawet do 3k.

Nie mozna, bo jego kierunkowosc jest zupelnie niedopasowana do twetera. Poziom znieksztalcen THD nie ma tu nic do rzeczy.

Tak wygląda cięcie podobnego woofera w kolumnach Audionote:

Ukryta Zawartość

Przy słuchaniu na wprost z dużej odległości nie będzie tak źle z kierunkowością:

ca22rny_offaxis_1.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jurek
6 minut temu, jurek napisał:

Tak wygląda cięcie podobnego woofera w kolumnach Audionote:

Ukryta Zawartość

To teraz zerknij na pomiar kierunkowości...

Ukryta Zawartość

Czyli co Panowie? Za bardzo nie da się nic zrobić bo będą inne problemy z tego wynika. Zauważyłem, ze banalne zasłonięcie czymś miękkim wysokotonówki troche pomaga z ostrościami. Chyba uderzę do FatherPio, gadałem z nim w lecie i wyraził chęć grzebania w tych kolumnach. Tylko jak to u niego pewnie potrwa to wieki.

Co do ostrości to wartość rezystora odpowiedzialna za spadek w zakresie średnio-wysokotinowym już zwiększyłem i mam już ten hipotetyczny spadek o 1.5db

Edytowane przez Krzych 2
1 minutę temu, meloV8 napisał:

Ja bym nic nie grzebal, tylko je sprzedal i kupil cos, co zagra tak, jak oczekujesz.

Rozważam to na poważnie. Hurricane zle nie są i jakiś poziom reprezentują, ale mam chyba jednak większe oczekiwania od dźwięku

Teraz, meloV8 napisał:

Ja bym nic nie grzebal, tylko je sprzedal i kupil cos, co zagra tak, jak oczekujesz.

Można sprzedać ale mozna też przerabiać bawiąc się i nabywając przy tym wiedzę.

Jesteśmy w klubie DIY :)

1 minutę temu, jurek napisał:

Można sprzedać ale mozna też przerabiać bawiąc się i nabywając przy tym wiedzę.

Jesteśmy w klubie DIY 🙂

Jasne, ale Krzych 2 sam tego nie zrobi i aby wycisnac z tych glosnikow maksimum, trzeba by zaczynac od czystej kartki papieru.

1 minutę temu, meloV8 napisał:

Jasne, ale Krzych 2 sam tego nie zrobi i aby wycisnac z tych glosnikow maksimum, trzeba by zaczynac od czystej kartki papieru.

No nie zrobię. Na kolumnach to się zbytnio nie znam. Lutownica nie jest mi obca, ale tutaj no to nie bardzo.

Zastanawia mnie jak poradził sobie ze wszystkimi problemami Joachim Gerhard w tych koumnach (22 cm i DXT):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi