Skocz do zawartości
IGNORED

Król wg Twardocha - najlepszy serial III RP? Best PL? Yes, yes, yes!!!

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie - tak!  Warszawskie przedwojenne multi-kulti, Kercelak, Nalewki... i Belweder.

Gra aktorska. Żurawski (który tu wyrasta na jednego z najlepszych polskich aktorów), Szyc, Jakubik.  Gajos w szlafroku. Boczarska, Ferency, Pisula, Topa (wg mnie nie wykorzystany), Pieczyński Seweryn, Nehrebecka, Braciak. Nie gra Holoubek, Łomnicki i Bodo.

Wskrzeszenie Taty Tasiemki!, nie istniejącego dotychczas w polskiej filmografii.

Odbudowanie Kercelaka, Nalewek, Gęsiej (co prawda, chyba w Łodzi).

Serial ma 8 odcinków, obejrzałem 4 i jestem zachwycony, tak jak kiedyś Ziemią Obiecaną, którą mam mn. w mało znanej doskonałej wersji czteroczęściowej.

Jestem niemal pewny, że będą kontynuować (Królestwo Twardocha).

Podsumowanie - gdy kolejne odcinki okażą się tak dobre jak poprzednie, jest wielki sukces - zarówno dla reżysera Jana Pawła Matuszyńskiego (i całego zespołu), jak i dla nas.

Czego życzę Im, z całego serialowego serca!

Mi się również bardzo podoba.
Słuchałem audiobook, jak jeszcze nie wiedziałem, że będzie serial.
Teraz go słucham jeszcze raz.
Staram się być na równo z akcją w serialu i w książce.
Wydaje mi się, że parę szczegółów w serialu umyka, jak zwykle.
(Na przykład w książce jest opis tego redaktora gazety, że miał fioła na punkcie zarazków i nosił butelkę ze spirytusem i ciągle przemywał ręce), jak w pandnemi
W serialu tego nie zauważyłem.

Częścią Kercelaka była Hala Targowa, która się zachowała, czemu jej nie ma w serialu....

2c39c38ea669ee6bd1145161f8b01c31.jpg

Rozumiem, że chodzi o Żydów?

Przecie w tym serialu zaznaczyli się pię

4 godziny temu, RAF77 napisał:

Częścią Kercelaka była Hala Targowa, która się zachowała, czemu jej nie ma w serialu....

knie?

Bo zmobardowali  Niemcy

W dniu 1.12.2020 o 14:44, skynyrd napisał:

No, nie wierzę - nie macie nic do powiedzenia?

Co mam mówić, jak nie widziałem? ? O dziwo - mam Canal+ ale nie oglądam TV. ?

Zerknę - może będzie na torrentach bo VOD mi coś nie działa. ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

20 godzin temu, il Dottore napisał:

Co mam mówić, jak nie widziałem? ? O dziwo - mam Canal+ ale nie oglądam TV. ?

Zerknę - może będzie na torrentach bo VOD mi coś nie działa. ?

Może ci nie działa, bo masz C+ nielegalnie za granicą. Po IP widzi,że coś nie tak  ?

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Godzinę temu, daru0105 napisał:

masz C+ nielegalnie za granicą

Nielegalnie??? O czym ty mówisz??? Przecież im płacę (choc może nie powinienem i czas na naprawdę nielegalne akcje).

Póki co - mój zestaw jest 100% legalny.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

11 minut temu, il Dottore napisał:

Nielegalnie??? O czym ty mówisz??? Przecież im płacę (choc może nie powinienem i czas na naprawdę nielegalne akcje).

Póki co - mój zestaw jest 100% legalny.

Za granicą chyba jest nielegalnie polski tuner C+?

Mnie to nie przeszkadza :)

Siostra ma w Holandii, ale właśnie z tego powodu wszystkie serwisy w tunerze z opcją internetową nie działają jak VOD czy Netflix. 

Jeżeli się mylę to naprostuj  :)

https://pl.canalplus.com/online-za-granica

Doczytałem, wszystko na legalu  :)

No to dziwne, że VOD nie działa. Dzwoń do operatora  :)

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

7 godzin temu, daru0105 napisał:

Za granicą chyba jest nielegalnie polski tuner C+?

Ale co to znaczy: nielegalnie? Nie rozumiem tego słowa w tym kontekście.

Nielegalny = niezgodny z prawem. Taka jest definicja tego słowa.

Więc konkretnie: który paragraf którego kodeksu łamię, użytkując N+ za granicą i płacąc za to regularnie co miesiąc? Jakoś przelewy z Bank Of Ireland im nie śmierdzą... ?

Edytowane przez il Dottore

W dniu 8.12.2020 o 09:55, il Dottore napisał:

Ale co to znaczy: nielegalnie? Nie rozumiem tego słowa w tym kontekście.

Nielegalny = niezgodny z prawem. Taka jest definicja tego słowa.

Więc konkretnie: który paragraf którego kodeksu łamię, użytkując N+ za granicą i płacąc za to regularnie co miesiąc? Jakoś przelewy z Bank Of Ireland im nie śmierdzą... ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie, nie... co tam napisała jakaś firma na swoim www to mało mnie interesuje.

Mnie interesuje słowo NIELEGALNIE w tym kontekście. Bo widzimisię jakiejś firmy to NIE JEST PRAWO.

To nie jest widzimisie jakiejs firmy tylko zabezpieczenie jej na wypadek korzystania z jej uslug za granica. Zakladam, ze firma NC+ nie ma koncesji na udostepnianie swoich uslug w Irlandii, oraz zapewne w innych krajach. Tym samym lamiesz ich reguamin i jak sie o tym dowiedza, wylacza Ci abonament. To, ze dokonujesz platnosci z Irlandii nie jest niczym nielegalnym, ani zlamaniem regulaminu. A na temat, to moim zdaniem nie masz czego zalowac, serial jest tak nienaturalny, postaci w nim sa groteskowo przejaskrawione, ale oczywiscie kazdy moze sam sobie wyrobic zdanie ?

PS. Wyjatkiem jest nc+GO, dla abonentow przebywajacych czasowo za granica.

Edytowane przez JB007

To serial rzadki, z niczym od dawna nie miałem takich problemów, by go zostawić na HD.

Warezy i Torrenty siadają.

Nie mniej rola Szyca jest oryginalna - tu Radziwiłłek - w rzeczywistości historycznej Łokietek.

Jakubik - mistrzostwo sceny.

• 2 tygodnie później...

RAF77 - Kercelaka w Waraszwie już nie ma.

Prezentujesz przepiękną fasadę Hali Mirowskiej (dla obcomiastowców - na około stoją chujowe blokhausy z epoki Gnoma i Edka)

Przed nami ostatni , ósmy odcinek.

Wg mnie to najlepszy polski serial od 10 lat.

Wiem, że Kercelaka nie ma (mieszkałem w Warszawie 5lat) ale myślałem, że Hala Mirowska, była jego częścią, najwyraźniej byłem w błędzie.

Ten serial to koszmar. Prawie pod każdym względem.  A ostatni odcinek to godne uhonorowanie tego koszmaru - tragedia.  I na prawdę, znajomość historii nic do tego nie ma.

Edytowane przez jello
W dniu 26.12.2020 o 09:49, jello napisał:

Ten serial to koszmar. Prawie pod każdym względem.  A ostatni odcinek to godne uhonorowanie tego koszmaru - tragedia.  I na prawdę, znajomość historii nic do tego nie ma.

Bzdura. Owszem, gadają super polszczyzną (wyjątek to kapitalny Szyc).

Trafia mnie szlag, gdy słyszę - co mówisz pan, nalejesz mi pan?

Serial został spieprzony po trzecim odcinku. Ale i tak, w zalewie szamba, jest całkiem niezły.

W dniu 9.12.2020 o 17:30, JB007 napisał:

Tym samym lamiesz ich reguamin i jak sie o tym dowiedza, wylacza Ci abonament

i odetną sobie sami źródło dochodu?bzdura.Brat korzysta 10 lat na wyspie i zero problemów . Miałem nc+ 5lat i na infolini sam im mówiłem że mieszkam w Irlandii bo chciałem dekoder wymienić,nie chcieli wysłać musiałem kuriera załatwić i upoważnienie dla rodziny w pl napisać,nikt nie wspominał że nie mogę, choć wiem że taki zapis gdzieś tam jest chyba.

W dniu 26.12.2020 o 09:49, jello napisał:

Nie przebrnąłem nawet pierwszego odcinka. Koszmar i szmira. Z telewizora wiało sztucznością scenografii. Nienaturalna gra aktorów.

Trudno - pomyliłem się, ale to i tak najlepszy serial PL w 2020. Jest zbyt teatralny. Ale temat jest fajny, niestety spieprzony.

Chyłka, Sasza ogień i co tam jeszcze? Wszystko jest poniżej jakiegokolwiek poziomu.

Z problemem oglądam Osiecką.

1 godzinę temu, skynyrd napisał:

Trudno - pomyliłem się,

Nie przejmuj się! Dzisiaj jest już trudno odtworzyć "Dziki Zachód" z lat PRL-u. A co tu mówić o latach II RP. Te klimaty już nie istnieją.

Godzinę temu, Zyzol napisał:

Nie przejmuj się! Dzisiaj jest już trudno odtworzyć "Dziki Zachód" z lat PRL-u. A co tu mówić o latach II RP. Te klimaty już nie istnieją.

Oglądałeś Peaky Blinders?