Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  82 członków

Gustard Klub
IGNORED

Klub Gustarda

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Jeszcze dodam , ze u mnie polaczenie ddc z r26 po coaxial czy i2s nie do odroznia. 

U mnie nie jest to takie oczywiste ale już przestaję się nad tym zastanawiać, gram po HDMI/i2s stale. 

Godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Dzisiaj połączyłem na próbę EverSolo DMP A6 ME

@TomaszWarecki wyjście hdmi w tym streamerze nie ma nic wspólnego z magistralą i2s w dacu.

To zwykłe gniazdo hdmi (nie obsługuje interfejsu i2s). Nie podłączaj więcej, grozi uszkodzeniem!.

Tak jak napisał kolega wyżej jeśli to zwykłe hdmi to nie podłączaj , jeśli jest i2s musi być zgodność pinów ( zazwyczaj jest w instrukcji urządzenia ) jeśli masz zwykłe hdmi najlepszym wyjściem jest Ddc jak nie posiadasz najlepiej kupić u18 i wszystko musi pasować , u mnie w Matrix dodanie ddc na zasilaniu liniowym dało dużą różnicę

Gdyby ktoś poszukiwał dobrego zegara do Gustarda to mam na zbyciu perełkę od AfterDark. Poprawa brzmienia jest niebagatelna, szczególnie jeśli zegar podłączymy zarówno do DAC jak i do DDC. 

AfterDark

21 godzin temu, Genezyp napisał:

@TomaszWarecki wyjście hdmi w tym streamerze nie ma nic wspólnego z magistralą i2s w dacu.

To zwykłe gniazdo hdmi (nie obsługuje interfejsu i2s). Nie podłączaj więcej, grozi uszkodzeniem!.

W specyfikacji o gniazdach - wyjściach EverSolo sprzedawca RMS na swojej stronie, na jej końcu, zamieszcza opis: HDMI I2S. To by mi wyglądało, że gniazdo HDMI pełni rolę protokołu I2S.

https://sklep.rms.pl/eversolo-dmp-a6-master-edition-dmp-a6-odtwarzacz-sieciowy-streamer-z-obsluga-dsd-mqa-spotify-tidal-airplay

Muszę doszukać. 

Kolejna sprawa, omawiany tu U18 nie ma gniada wejściowego COAX tylko USB. To może nie dawać większego pola manewru i sprawdzeń.

16 minut temu, TomaszWarecki napisał:

To by mi wyglądało, że gniazdo HDMI pełni rolę protokołu I2S.

Przykro mi, nie masz racji. Podtrzymuje to co napisałem wcześniej.

"DMP-A6 otrzymał cztery wyjścia sygnału cyfrowego: USB Audio, koaksjalne, optyczne i HDMI. To ostatnie nie jest jednak interfejsem I2S, dość często widywanym w urządzeniach z Chin, lecz normalnym wyjściem HDMI, kompatybilnym z sygnałami PCM i DSD."

6 godzin temu, Spacejack napisał:

Gdyby ktoś poszukiwał dobrego zegara do Gustarda to mam na zbyciu perełkę od AfterDark. Poprawa brzmienia jest niebagatelna, szczególnie jeśli zegar podłączymy zarówno do DAC jak i do DDC. 

AfterDark

Perełka powiadasz ? 🙂 Kusisz. 

Kabelek do niego jakiś masz w komplecie ?

2 godziny temu, blackromek napisał:

Ddc polega na tym że konwertuje z USB na inne wyjścia np coax , i2s itp , a wejście jest na USB

Zgoda, tak to brzmi w większości opisów. Trafiłem jednak na produkt, który ma na wejściu coax (linkowałem wyżej). Spostrzeżenie o braku wejścia coax w U18 zamiesił autor na stronie:

https://goldensound.audio/2022/04/07/gustard-u18-ddc-measurements/

2 godziny temu, Genezyp napisał:

Przykro mi, nie masz racji. Podtrzymuje to co napisałem wcześniej.

"DMP-A6 otrzymał cztery wyjścia sygnału cyfrowego: USB Audio, koaksjalne, optyczne i HDMI. To ostatnie nie jest jednak interfejsem I2S, dość często widywanym w urządzeniach z Chin, lecz normalnym wyjściem HDMI, kompatybilnym z sygnałami PCM i DSD."

Dzięki za wyjaśnienie. Również odnalazłem to w podobnym opisie.

W dniu 29.01.2025 o 11:13, rafa napisał:

To nie ma znaczenia. DDC maja zazwyczaj lepiej zaimplementowane USB niz sam DAC. Szczegolnie w Gustardach jest zrobione tak zeby DDC dobrze sie sprzedawaly 😉

W takim razie, na czym polega to "przebicie się" przez słabą implementację USB w DAC-u Gustardzie? Przecież ostatecznie to DAC ma w sobie co ma i koniec?

9 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

W takim razie, na czym polega to "przebicie się" przez słabą implementację USB w DAC-u Gustardzie? Przecież ostatecznie to DAC ma w sobie co ma i koniec?

Nie mam pojecia o jakie przebicie pytasz..

Tak czy inaczej, moze nie wiesz ale "DAC" to zlozone urzadzenie z ukladami zasilania, wejscia, przetwarzania i wyjscia. Ma takze czesc cyfrowa i analogowa - i uwaga niespodzianka, to wszysto ma znaczenie i wplywa na ostateczna jakosc dzwieku.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

11 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

To "przebicie się" polega na ominięciu wejścia/implementacji usb w dacu.

Progres mogą wprowadzać - dodatkowa izolacja, transmisja i2s, separacja zasilania, mniejsze szumy/zakłócenia, lepsze zegary/ możliwość taktowania lepszym zegarem, itp. Dac ma to, co ma, często większy potencjał, niż to, co dostaje na wejściu np. usb. Generalnie, wszystko co przed dac, ma wpływ na to, co za dac😉.

6 godzin temu, rafa napisał:

Nie mam pojecia o jakie przebicie pytasz..

Tak czy inaczej, moze nie wiesz ale "DAC" to zlozone urzadzenie z ukladami zasilania, wejscia, przetwarzania i wyjscia. Ma takze czesc cyfrowa i analogowa - i uwaga niespodzianka, to wszysto ma znaczenie i wplywa na ostateczna jakosc dzwieku.

Wiedzy nie mam w tym zakresie, co widać, ale pytam na logikę: skoro sygnał wychodzący po USB ze źródła trafia do DDC w którym następuje poprawa a następnie trafia do USB daca, który to USB ma źle zaimplementowane to cała robota z pomocy DDC na nic.

Edytowane przez TomaszWarecki
25 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Wiedzy nie mam w tym zakresie, co widać, ale pytam na logikę: skoro sygnał wychodzący po USB ze źródła trafia do DDC w którym następuje poprawa a następnie trafia do USB daca, który to USB ma źle zaimplementowane to cała robota z pomocy DDC na nic.

Nie, tak sie nie podlacza DDC.

DDC podlacza sie po I2S do DAC. 

Transport-USB->DDC-I2S->DAC

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Witam 

Posiadam R26 połączony z Silent angel M1T przewodem hdmi i2s . Mam taki problem że za każdym razem gdy zaczyna się kolejny utwór to jest słyszalny w Dacu trzask jak w aparacie jakby przekaźnik. 
Czy ktoś rozwiązał ten problem ? 

41 minut temu, Bartik napisał:

Witam 

Posiadam R26 połączony z Silent angel M1T przewodem hdmi i2s . Mam taki problem że za każdym razem gdy zaczyna się kolejny utwór to jest słyszalny w Dacu trzask jak w aparacie jakby przekaźnik. 
Czy ktoś rozwiązał ten problem ? 

Niewiele Ci pomogę, ale problem z trzaskiem ( taką słyszalną iskrą ) też miałem. Gdy wskakiwał utwór w formacie MQA w kolumnach, na jego początku, było słychać bardzo krótki "csyk". Zmieniłem kabel USB i ustało, dla mnie niewytłumaczalne.

1 godzinę temu, TomaszWarecki napisał:

Niewiele Ci pomogę, ale problem z trzaskiem ( taką słyszalną iskrą ) też miałem. Gdy wskakiwał utwór w formacie MQA w kolumnach, na jego początku, było słychać bardzo krótki "csyk". Zmieniłem kabel USB i ustało, dla mnie niewytłumaczalne.

Dziękuję za info 

Sprawdziłem i to samo dzieje się na coax , przed rozpoczęciem utworu przeskakuje na wyświetlaczu z PCM 44.1 na uniclock i jest trzask ,szybko wraca na PCM 44.1 . 
Na wewnętrznym streamer gustarda po LAN nie ma zmiany na uniclock tylko jest stałe info na wyświetlaczu 44.1 i trzasku nie ma . Ten sam trzask jest jak zmieniam pilotem na USB ,i2s , coax .

U mnie jest akurat Gustard A26 tylko że za źródło robi allo digione, próbowałem u siebie tak jak opisujesz zmianę utworów (nawet różne formaty) i nie cyka nic, tylko na wyświetlaczu pokazuje zmianę próbkowania. Może to wina źródła? Chyba że R26 ma inaczej coś rozwiązane? Wspomniany cyk mam gdy przełączam między wyboren źródła optyk, aes, coax, USB. Jak już wybiorę źródło i leci sygnał to nic nie cyka po zmianach utworów.

Wracam do tematu elementów uzupełnienia toru audio przed DAC ( DDC, zegar, izolacja itp.) Dużo wypytywałem, dużo czytałem ostatnio na ten temat zainspirowany wcześniej netem. Kilka pomocnych storn, które mi dużo podpowiedziały i być może - ktoś w podobnej sprawie też skorzysta, szukając dla siebie wyjaśnień:

https://www.ilgazeboaudiofilo.com/t47017-gustard-u18-ho-buttato-via-i-miei-soldi

https://goldensound.audio/2022/04/14/gustard-x26-pro-measurements-f20-firmware-10mhz-clock/

22 godziny temu, Bartik napisał:

Sprawdziłem i to samo dzieje się na coax , przed rozpoczęciem utworu przeskakuje na wyświetlaczu z PCM 44.1 na uniclock i jest trzask ,szybko wraca na PCM 44.1 . 
Na wewnętrznym streamer gustarda po LAN nie ma zmiany na uniclock tylko jest stałe info na wyświetlaczu 44.1 i trzasku nie ma . Ten sam trzask jest jak zmieniam pilotem na USB ,i2s , coax .

Wygląda to na utratę synchronizacji, gdy jest brak sygnału. Rozumiem, że występuje to zarówno ze streamingu jak i z własnych plików i obojętne jest czy częstotliwość próbkowania utworów jest stała lub zmienna. 

Aktualizowałeś  soft w m1t?

Edytowane przez Genezyp
dop.

Czy warto brać pod uwagę przy kupnie R26 funkcje streamera?

Czy poza roon,z którego korzystam,można słuchać np.qobuza z apki ori i jak to brzmieniowo wychodzi. 

Pytam tutaj, bo o tej funkcji nie wiele mogę znaleźć. 

On nie posiada apki. 

Ja używałem bubble upnp i tidal content. Streamer jak najbardziej w porządku moim zdaniem tylko mając porównanie z BlueOS używało mi się tego trudno ale akceptowalne. 

29 minut temu, darwroc napisał:

Czy warto brać pod uwagę przy kupnie R26 funkcje streamera?

Czy poza roon,z którego korzystam,można słuchać np.qobuza z apki ori i jak to brzmieniowo wychodzi. 

Pytam tutaj, bo o tej funkcji nie wiele mogę znaleźć. 

Jeśli masz Roona to jak najbardziej. Miałem na próbę Roona i chodziło to kosa w moim A26. Na próbę ściągnąłem jakieś pliki DSD 512 , wszystko bez najmniejszych problemów, tak samo pliki Hi Res z Qobuz. Wszystko działa płynnie. Sprawa ma się trochę gorzej jeśli używa się Bubble lub Mconnect, wtedy czasem dźwięk lubi się  przyciąć na plikach Hi Res. 

Ogólnie wejście LAN jest opisywane na innym zagranicznym forum, jako najlepsze brzmieniowo.

No właśnie, obecnie mam NODE i CNX V2 i tam wszystko,jeśli chodzi o wygodę i komfort użytkowania ok.

Moje pytanie wynika z tego,że roon dźwiękowo nie za bardzo mi odpowiada i z wyżej wymienionych streamerów dźwięk jest jak dla mnie lepszy niż z roon ,który brzmi ciut klinicznie.

Dzięki za rozjaśnienie tematu a zawsze to co mam ,można włączyć jako transport,choć to zawsze dodatkowe kable,zasilacze.

W dniu 8.02.2025 o 13:44, Genezyp napisał:

Wygląda to na utratę synchronizacji, gdy jest brak sygnału. Rozumiem, że występuje to zarówno ze streamingu jak i z własnych plików i obojętne jest czy częstotliwość próbkowania utworów jest stała lub zmienna. 

Dziękuję za odpowiedź , problem częściowo naprawiłem w ustawieniach Silent Angel M1T , teraz ten dźwięk jest na początku gdy wybieram album ,kolejne utwory już same nie klikają .Nie mam własnych plików więc nie wiem . To było tak że po zakończeniu utworu pojawiał się na wyświetlaczu Uniclok i zaraz po tym pokazywał próbkowanie i wtedy był klik i utwór się rozpoczynał . Ten sam klik czy trzask zwał jak zwał , występuje gdy pilotem zmieniam źródła , USB , coax i2s, może tak powinno być nie wiem .

W dniu 8.02.2025 o 13:44, Genezyp napisał:

Softu w M1T nie aktualizowałem ,dzięki poszukam jak to zrobić .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.