Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  82 członków

Gustard Klub
IGNORED

Klub Gustarda

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

@Genezypjaki masz Streamer podłączony do u18 ? 

Czy dodany zegar do u18 to faktycznie gra warta świeczki ?

Korzystam tylko z komputera oraz własnych plików pcm/dsd.

Lhy ock2 wnosi dużą poprawę (głównie w kreowaniu, precyzji i namacalności przestrzeni), ale można oczywiście jeszcze lepiej/drożej, ważne są m.in. parametry szumu fazowego dB/Hz oraz układu zasilania.

22 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Koledzy, czy dobrze rozumiem?

Mój tor mógłby wyglądać następująco: EverSolo (usb/usb) do gustard U18 (gniazda nie wiem) do DDC (gniazda nie wiem) do Gustard x26pro do przedwzmacniacz itd....

https://hornet9.com/eq/lhyock-2.htm

https://4hifi.pl/p736,audio-gd-di-24.html

Tak, streamer - ddc - dac.

Można dodatkowo zapodać izolację galwaniczną między streamerem a ddc oraz podłączyć zegar zewnętrzy do ddc (do dac też, jeżeli jest wejście zegara).

Jest również coś takiego jak izolowany przełącznik sieciowy (ethernet switch) który moźna użyć przy streamingu z sieci np. Lhy sw6/8/10.

Godzinę temu, Genezyp napisał:

Korzystam tylko z komputera oraz własnych plików pcm/dsd.

Lhy ock2 wnosi dużą poprawę (głównie w kreowaniu, precyzji i namacalności przestrzeni), ale można oczywiście jeszcze lepiej/drożej, ważne są m.in. parametry szumu fazowego dB/Hz oraz układu zasilania.

Tak, streamer - ddc - dac.

Można dodatkowo zapodać izolację galwaniczną między streamerem a ddc oraz podłączyć zegar zewnętrzy do ddc (do dac też, jeżeli jest wejście zegara).

Jest również coś takiego jak izolowany przełącznik sieciowy (ethernet switch) który moźna użyć przy streamingu z sieci np. Lhy sw6/8/10.

Dziękuję kolego, masz piwko u mnie 🙂 albo co wolisz ale to już na priv. Zechciej jeszcze zapodać modele (zgodne gniazdami żeby nie było zdziwienia), takie cenowo rozsądne bo jest tego trochę ( może z Chin ). Jak pogonię na olx poprzednie kolumny, to zadobedę cały zestaw i opiszę wrażenia po wygrzaniu.

Edytowane przez TomaszWarecki
14 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Zechciej jeszcze zapodać modele (zgodne gniazdami żeby nie było zdziwienia), takie cenowo rozsądne bo jest tego trochę ( może z Chin )

Izolatory:

Adum 3165 mały -Aliex....

Altor - strona firmowa producenta (ew. + zasilacz 5V)

Singxer uip pro - Audiophonics, Amazon, Ali, itp. (ew. +zasilacz 6-9V)

Lhy uip - Beatechnik, Ebay/Ali, Vinshine Audio, Audiophinics

DDC:

Gustard u18 - Audiophonics, Shenzhenaudio, Ali,itp.

Zegary 10Mhz:

Lhy ock2/ock2s - Audiophonics, Ali, Beatechnik, itp (można szukać używki)

Chyba najlepszy stosunek cena/jakość/wyposażenie, podobnie jak lhy uip. Są lepsze zegary jak Cybershaft, Afterdark, Mutec ale cena dużo wyższa.

Switch Ethernet - Lhy sw6/8/10 (jak ktoś używa i potrzebuje).

Dzięki, doczytałem że U18 obsługuje USB cyfrowe 2.0. 

W moim EverSolo jest 3.0 ( ma znacznie/ nie ma znaczenia ?)

W poniższym piszą, że posiada USB 3.0 ( zdaje się wygląda na DDC? )

43 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

Dzięki, doczytałem że U18 obsługuje USB cyfrowe 2.0. 

W moim EverSolo jest 3.0 ( ma znacznie/ nie ma znaczenia ?)

W poniższym piszą, że posiada USB 3.0 ( zdaje się wygląda na DDC? )

Kompletnie bez znaczenia.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 29.01.2025 o 18:27, TomaszWarecki napisał:

Zechciej jeszcze zapodać modele (zgodne gniazdami żeby nie było zdziwienia), takie cenowo rozsądne bo jest tego trochę ( może z Chin ).

To jeszcze dodam od siebie, że w pierwszej kolejności kup ddc, może być u18 (bardzo dobry stosunek cena/jakość), jeszcze lepszy np. Audio -GD DI-20HE to już koszt 3x większy.

Następnie sprawdź czy dodatkowa izolacja galwaniczna (mały adum 3165 za ok. 100zł) podłączona do streamera, wprowadza progres w brzmieniu. Jeźeli nie, zaoszczędzisz sporo kasy. Jeżeli tak, to Lhy uip, jest takim urządzeniem best buy w tej dziedzinie (cena/jakość) choć można jeszcze lepiej (dużo drożej). Następny krok to zegar zewnętrzy ocxo 10Mhz czyli następny best buy od Lhy czyli ock2/ock 2s. O Switchu Lhy sw już nie wspominam😉.  Czyli taki wypasiony system będzie wyglądał tak:

Streamer - (usb) Lhy uip - (usb) ddc u18 -(hdmi i2s) dac - c.d. analogowy.

Zegar ocxo Lhy ock2/2s - (bnc) ddc u18 50ohm + (bnc) Lhy uip 50/75ohm.

Podliczajac urządzenia:

Lhy uip (nowy) - 2-2,5kzł

Gustard u18 (nowy) - 2-2,5kzł

Zegar Lhy ock2 - 2-2,5kzł (ock2s) - 4-4,5kzł)

Dochodzą koszty 2-óch kabli usb, 2-óch kabli bnc, 1-ego kabla hdmi (i2s) oraz 3-ech kabli sieciowych (pomijam streamer, dac i bezpieczniki).

Zaokrąglając wydamy ok.  10kzł (pewnie więcej) na ten upgrade, czy zagra to tak dobrze/może lepiej, jak droższy dac typu x30 czy Laiv?

Oto jest pytanie..?🙂

Edytowane przez Genezyp
dop.

Czemy służą gniazda przygotowane pod kable BNC i jak te gniazda wykorzystać z sensem? 

image.thumb.png.994a209b82aea0f56ecfdd1d3c71b36d.png

2 godziny temu, turandy napisał:

Właśnie chłopaki na Head fi rozkminiają uDDC laiva... Większość słyszy znaczną poprawę ale jednemu na słuch i pomiarowo wyszło ciut odmiennie.... 😉

A ten jeden to.....geniusz, czy odmieniec ( zanim wydam kasę, warto wiedzieć )

Godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

Na head.fi to większość kable zasilające też słyszy . 

No i?

2 godziny temu, turandy napisał:

Właśnie chłopaki na Head fi rozkminiają uDDC laiva... Większość słyszy znaczną poprawę ale jednemu na słuch i pomiarowo wyszło ciut odmiennie.... 😉

Odmiennie? Raczej że nie ma większej różnicy dla niego..

24 minuty temu, TomaszWarecki napisał:

M.in. gość który 40 lat w filharmonii grał twierdzi że różnica jest znacząca. Ale to przy DAC LAiV Harmony gdzie już implementacja USB jest bardzo dobra.

W Gustardach nigdy bardzo dobra nie była. Tam DDC wnosi jeszcze więcej.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Twierdzić każdy może co chce. 

Mam r26 i u18 i ja osobiście uważam, że wnosi niewiele. ( Też mogę twierdzić, muzykowałem wiele lat lecz nie w filharmonii )

Zresztą uważam, że jak sprzęt gra w pełni zdowolająco to już każda kolejna mała zmiana wniesie niewiele. 

Piszę to tylko po to , żeby ktoś nie oczekiwał jakiś oszałamiających zmian. 

Z pewnością ta cała zabawa nie ma sensu dla osób liczących się z groszem. 

Ja osobiście lubię te wszystkie dodatki sprawdzić czyli kupić i cieszy mnie to.  

Lecz gdybym na to wydał oszczędzone ciężko pieniądze to bym żałował, że wydałem. 

Na koniec co do head.fi lubię to forum ale uważam, że te wszystkie opinie użytkowników są przesłodzone. 

Jak już jeden zacznie to ahhh-om nie ma końca.  Głos krytyczny jest tam niemile widziany stąd taki tam porządek i praktycznie nie ma spamu przez co fajnie się to czyta.

Chciałbym żeby kiedyś znalazł się odważny co mi pokaże jak rozróżnia w ślepo kilka kabli zasilających bo ja tego nie słyszę choć lubię i zasilające kable mieć przyzwoite tylko u mnie to dla "higieny" a nie do kształtowania brzmienia służy. 

9 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Czemy służą gniazda przygotowane pod kable BNC i jak te gniazda wykorzystać z sensem? 

image.thumb.png.994a209b82aea0f56ecfdd1d3c71b36d.png

11 godzin temu, turandy napisał:

Rozwiń  

Geniusz? Nie. Mniej nietoperzowaty od reszty 😉

Jitter zmierzył mu się nawet ciut gorzej na wyjściu i2s, zamieścił wykresy. Tyle że to wartości tak małe, że tylko podprogowo mogą działać na audiofila.

8 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Piszę to tylko po to , żeby ktoś nie oczekiwał jakiś oszałamiających zmian. 

W naszym hobby te nieznaczne zmiany są podnoszone do wysokiej rangi wpływu na system. I dobrze bo po to jest hobby.

Dla osoby z zewnątrz to oczywiście bzdury ale co oni wiedzą 😉

11 godzin temu, TomaszWarecki napisał:

Jedno gniazdo to wyjście zegara wewnętrznego ocxo, a drugie istotne, to wejście zegara ocxo zewnętrznego (o lepszych parametrach niż wewn.).

I takim lhy ock2 taktujemy jednocześnie ddc u18 oraz izolacje/reclockera lhy uip.

10 godzin temu, 77Mariusz77 napisał:

Mam r26 i u18 i ja osobiście uważam, że wnosi niewiele

Wnosi ile wnosi, pewnie w seriach x (oprócz x30) więcej, ale umożliwia wpięcie zegara zewn. i taktowanie daca przez i2s.

A dobry zegar wnosi już wiele, tak jak dobra izolacja (mimo izolacji w u18).

Zegara kiedyś spróbuję tak czy inaczej bo by niedosyt pozostał. Mało jest używek ale wyczekam pewnie aż coś się pojawi . 

Powiedz mi jak to działa na moim przykładzie. 

Teraz gram w ten sposób 

Streamer po USB do U18 -i2s do R26 

Gdybym chciał grać przez Streamer w R26 to czy U18 będzie pełnił jaką kolwiek rolę? Jak to należy wtedy podłączyć, ustawić? 

W takim połączeniu jak mam teraz jest to logiczne bo dostaje sygnał ze stremera ale jakbym stremer dodatkowy odłączył?

3 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

W takim połączeniu jak mam teraz jest to logiczne bo dostaje sygnał ze stremera ale jakbym stremer dodatkowy odłączył?

Wtedy switch ethernet lhy sw. Zegar wpinasz do lhy sw oraz r26.

Dziękuję ale nie rozumiem odpowiedzi 🙂 

Zapytam jeszcze raz, postaram się inaczej sformułować pytanie. 

Przykład , dysponujemy tylko DDC U18 plus Gustard R26. 

Internet podłączamy do r26 i gramy bo r26  ma Streamer wbudowany. 

W zasadzie nic więcej nie potrzeba ale mamy jeszcze U18 i jak go podpiąć, ustawić żeby on spełniał swoją powinność ? 

9 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Dziękuję ale nie rozumiem odpowiedzi 🙂 

Zapytam jeszcze raz, postaram się inaczej sformułować pytanie. 

Przykład , dysponujemy tylko DDC U18 plus Gustard R26. 

Internet podłączamy do r26 i gramy bo r26  ma Streamer wbudowany. 

W zasadzie nic więcej nie potrzeba ale mamy jeszcze U18 i jak go podpiąć, ustawić żeby on spełniał swoją powinność ? 

Jak chcesz grać tylko ze streamera wewn. r26, to u18 jest zbędny.

Możesz podłączyć zegar do r26 i tyle, lub dodać lhy sw jako izolowany switch z możliwością wpięcia również zegara. Lhy ock2/2s umożliwia wpięcie kilku urządzeń.

Wracam do dyskusji.

Pomijam izolator galwaniczny ( żeby nie mieszać w torze - za mało kumam, a i gniazdek tyle nie mam 🙂 ).

1. mam streamer

2. mam DAC x26pro

3. kupuję np. U18 i włączam w tor pomiędzy streamer a DAC. Na tym koniec przygody?

W DAC x26pro jest gniazdo dla zegara zewnętrznego - czy i jak zaangażować to gniazdo po powyższym ?

Kolejna sprawa (a już mnie pot oblewa od czytania ze zrozumieniem) to połączenia i zakupy kabelków: czy HDMI to to samo co i2s albo II2 ??

29 minut temu, TomaszWarecki napisał:

kupuję np. U18 i włączam w tor pomiędzy streamer a DAC. Na tym koniec przygody?

Tak, podłączasz po usb streamer z u18. Dalej wychodzisz z u18 gniazdem i2s (krótki kabel hdmi, np. Ricable Supreme mk2) do wejścia i2s w x26pro. Cieszysz się poprawą brzmienia. Można jeszcze kupić zegar zewn. np. lhy ock2 lub nowszy ock2s i podłączyć kablem bnc (50ohm) z ddc u18. Taktujesz wtedy daca zegarem zewnętrznym. To kolejny znaczący progres z użyciem "dobrego" kabla bnc-bnc ( niestety słychać wpływ przy w.cz. i efekcie naskórkowości).

Punkt 3 dobrze napisałeś tak do działa. 

Zegar do U18 z tego co czytałem ktoś może sprostuje ewentualnie. 

Kabel to HDMI ale i  tylko tutaj oczywiście są te polecane. Ja kupiłem Supre.

Generalnie gustard z gustardem będzie działał. 

W U18 masz cztery tryby połączenia i2s w zależności z czym łączysz chodzi o piny. Wybierasz tryb gustard co się zwie i hula 

10 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

W U18 masz cztery tryby połączenia i2s w zależności z czym łączysz chodzi o piny. Wybierasz tryb gustard co się zwie i hula 

Tak są przełączalne i programowalne, z szybkim wyborem.

Dzisiaj połączyłem na próbę EverSolo DMP A6 ME z Gustardem kablem pierwszym z brzegu z kartonu w szafie - kablem HDMI i......nie połączyło, a muzyka się nie odezwała. Chciałem zejść z połączenia USB by porównać zmianę. Załączyłem Coaxial ( dobra miedź, dobry oplot ) i o dziwo.............wszystko na plus i to wyraźny: separacja, wypełnienie, klarowność, głębia dźwięków - niesamowita różnica. Czyli to USB w którymś z urządzeń kiepawo zaimplementowane zostało. Ale dlaczego kabelek HDMI ( nie bijcie, ale to był taki od monitora komputerowego ) nie przepuścił dźwięku??? Dacie radę Koledzy odpisać, co się stało? No oczywiście kabelek w razie konieczności kupię inny, rzecz jasna, stówki są na zapasie 🙂 

Bo sa te wlasnie opisywane problemy z pinami. Dokupisz u18 to nie bedzie problemu. Niektorzy zamawiaja kable specjalnie wykonane. Znajdz i poczytaj na ten temat na head.fi . Ogrom tresci,  troche czasu poswiecic trzeba .

14 minut temu, TomaszWarecki napisał:

Dzisiaj połączyłem na próbę EverSolo DMP A6 ME z Gustardem

Zobacz w instrukcji od Gustarda czy nie ma tam czasem (za pośrednictwem jakiejś kombinacji przycisków) możliwości skonfigurowania pinów i2s.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.